ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Προωθείται το ξεπούλημα των ακτών του Σαρωνικού



Οι ακτές του Σαρωνικού, βρίσκονται εδώ και χρόνια στο επίκεντρο μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Με το νομοσχέδιο που έχει παρουσιάσει από το Νοέμβριο ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, για τις στρατηγικές επενδύσεις ανάβει το πράσινο φως για τη λεηλασία της δημόσιας και ιδιωτικής γης κατά μηκος των ακτών του Σαρωνικού. Είναι άλλωστε κάτι που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις, οραματιζόμενος να μετατρέψει τις ακτές από το ΣΕΦ έως το Σούνιο "σε μία ελληνική ριβιέρα" που θα απευθύνεται ασφαλώς σε υψηλά εισοδήματα του εξωτερικού. Το νομοσχέδιο σέρνεται εδώ και μήνες σε υπηρεσίες, γραφεία και επιτροπές, μέχρι να πάρει την τελική του μορφή εξασφαλίζοντας, όπως φαίνεται, μια κατανομή αρμοδιοτήτων που θα καλύπτει όλα τα μεγάλα συμφέροντα........


Σε συνέχεια λοιπόν όσων έχουν δρομολογηθεί στο Ελληνικό, με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, που φαίνεται ότι καθυστερεί η συζήτηση του στην ολομέλεια της βουλής προκειμένου να λειανθούν τριβές στην κατανομή αρμοδιοτήτων, επιδιώκεται η επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών, η παράκαμψη της σημερινής πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η προώθηση νέων επενδύσεων μέσω μίας νέας εταιρείας, της «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.». Πρακτικά η κυβέρνηση, αντί να απομακρύνει τα παράνομα νυχτερινά κέντρα και τις αυθαίρετες κατασκευές από το θαλάσσιο μέτωπο της Αθήνας, αποδίδοντάς το στους κατοίκους της πρωτεύουσας για αναψυχή και αθλητισμό, προωθεί την εκμετάλλευση των ακτών από μεγάλες επιχειρήσεις στο όνομα της «οικονομικής ανάπτυξης».

Οι αντιδράσεις είναι πολλές. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Mom/ Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στο προωθούμενο θεσμικό πλαίσιο, επισημαίνοντας τις καταστροφικές συνέπειές του για το φυσικό περιβάλλον και τα ευαίσθητα παράκτια οικοσυστήματα. Τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήματα πολιτών βρίσκονται επίσης σε εγρήγορση. Μαζί και οι παράκτιοι Δήμοι.

Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης διατυπώνει ρητά την αντίθεσή του στην πρόθεση της κυβέρνησης για επιχειρηματική ανάπτυξη των ακτών του Σαρωνικού. Διατυπώνει επίσης σαφή θέση υπέρ της διαφύλαξης της δημόσιας περιουσίας ως κοινό αγαθό, της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της διαφύλαξης του δημόσιου και κοινόχρηστου χαρακτήρα των ακτών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια