ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

ΓΛΥΦΑΔΑ: ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ… «ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΛΥΓΝΟΥ


Με συμμετοχή πλήθος κόσμου,  έγιναν τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου των «Ανοιχτών Οριζόντων»  στο εκλογικό κέντρο, της οδού Ανδρ. Παπανδρέου απ  όπου και παραθέτουμε το λόγο της ΑθηνάςΛυγνού υποψηφίου Δημάρχου Γλυφάδας   

Πολίτες της Γλυφάδας, φίλες και φίλοι.
Καλώς ήρθατε στα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου.
Η συγκλονιστική σας παρουσία εδώ, είναι το τρανό δείγμα της απόφασής σας να γίνεται οι πρωταγωνιστές της ριζικής αλλαγής στο Δήμο μας.
Εμείς όλοι εδώ, είμαστε η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Γλυφάδας – ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ.
Σε μας, για όλα αποφασίζουν οι πολίτες κι αυτό δεν είναι ένα προεκλογικό πυροτέχνημα, όπως συνηθίζεται, για να χαϊδεύουμε αυτιά.
Γίνεται πράξη κάθε μέρα εδώ και 10 χρόνια!
Πρόσφατα, στις 19 Μαρτίου πραγματοποιήσαμε το 5ο Τακτικό Οργανωτικό και Προγραμματικό μας Συνέδριο. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν πραγματοποιηθεί άλλα 4 τακτικά και 2 έκτακτα, σύνολο 7.
Στις 30 Μαρτίου πραγματοποιήσαμε τις εκλογές μας για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης, την ανάδειξη της υποψήφιας Δημάρχου καθώς και του 50% των υποψηφίων Δημοτικών μας Συμβούλων.
Λένε λοιπόν πολλοί, άλλοι καλοπροαίρετα και άλλοι κακοπροαίρετα. «Αυτές οι διαδικασίες σας εγκλωβίζουν, δεν έπρεπε να γίνουν τώρα» ή «Αυτές οι διαδικασίες δεν φέρνουν ψήφους. Τι ξέρει ο κόσμος από συνέδρια και επικαιροποιήσεις προγραμμάτων».
Εμείς απαντάμε. Αυτές ακριβώς οι δημοκρατικές συμμετοχικές διαδικασίες είναι η δύναμή μας. Αυτοί είναι οι ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, τα μέλη τους, οι πολίτες. Σ’ αυτούς ανήκουν δικαιωματικά οι αποφάσεις κι αυτούς φέρνουμε στο προσκήνιο.
Δημοκρατία παντού, είναι το μήνυμά μας, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη. Δημοκρατία τώρα που αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε τα πράγματα στο Δήμο. Δημοκρατία και αύριο ως Δημοτική Αρχή, με τη δική σας ψήφο και εμπιστοσύνη.
Μόνο εμείς, που έχουμε κάνει πράξη τη δημοκρατία στις γραμμές μας, μπορούμε να την εφαρμόσουμε και στη διοίκηση του Δήμου, ώστε η Γλυφάδα μας ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Όταν ξεκινήσαμε πριν 10 χρόνια και βροντοφωνάζαμε ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αναδεικνύουν αυτούς που θα τους διοικούν, χωρίς κομματικά χρίσματα, χωρίς ποδηγετήσεις, χωρίς την επιβολή των μεγάλων συμφερόντων, μπήκαμε στο στόχαστρο.
Κάποιοι έλεγαν πως δεν θ αντέξουμε πάνω από 6 μήνες, άλλοι πως δεν γίνεται χωρίς κομματικό χρίσμα και άλλοι, ποιο προκλητικοί, ότι δεν μπορούμε να σταθούμε χωρίς οικονομικές πλάτες. Άλλοι πάλι μας συκοφαντούσαν, διαστρέβλωναν τις θέσεις μας κι αυτό γίνεται και μέχρι σήμερα.
Εμείς όμως σταθήκαμε όρθιοι, ριζώσαμε στην πόλη, δώσαμε σκληρές μάχες για τα προβλήματά της. Το 2006 λάβαμε το 12% των ψήφων και το 2010 το 17%. Στις γραμμές μας συνυπάρχουν πολίτες απ’ όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους, που με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και το καλό της πόλης, βρήκαν τον τρόπο να συνδιαμορφώσουν κοινές θέσεις, να αποκτήσουν συναντίληψη και να πορεύονται μαζί ενωμένοι σαν μια γροθιά.
Σήμερα κοσμούν το ψηφοδέλτιό μας και είναι ενταγμένοι στο δυναμικό μας, πρώην μέλη και στελέχη από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ που διαφοροποιήθηκαν από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές τους και ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί μας.
Είναι μαζί μας μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που μεταφέρουν τη δυναμική και την εμπειρία τους, τη βούλησή τους για ευρύτερες συμμαχίες για αποτελεσματική προσπάθεια.
Είναι μαζί μας η ΔΗΜΑΡ, πλήρως ενσωματωμένη στις γραμμές μας από το 2010.
Είναι μαζί μας οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, που αν και μικρός ο χρόνος της συνύπαρξής  έχουμε βρει τον κοινό μας βηματισμό.
Είναι ακόμα μαζί μας ένα νέο κίνημα, η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ, που φέρνει νέες ιδέες στα πολιτικά μας πράγματα.
Και φυσικά είναι μαζί μας εκατοντάδες ανένταχτοι πολίτες που βρήκαν εδώ το πολιτικό τους σπίτι, τον ιδανικότερο τρόπο της ενεργοποίησής τους στα κοινά.
Όλες αυτές οι δυνάμεις και οι ανένταχτοι πολίτες δεν συνυπάρχουμε ως συνονθύλευμα ή ως ευκαιριακή προεκλογική συνάθροιση. Όλοι, είμαστε μέλη των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ. όλοι έχουμε τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από το καταστατικό μας. Η μόνη δημοτική κίνηση που λειτουργούμε με καταστατικό εγκεκριμένο από το Πρωτοδικείο.
Όλοι λαμβάνουν μέρος στα συνέδρια και τις δημοκρατικές μας διαδικασίες, ψήφισαν στις εκλογές μας και όσοι επιθυμούσαν και τους επέλεξαν τα μέλη μας, αναδείχθηκαν στα όργανα διοίκησης. Μαζί επεξεργαστήκαμε το Δημοτικό μας Πρόγραμμα στις Ομάδες Εργασίας, μαζί το επικαιροποιήσαμε ομόφωνα στο πρόσφατο συνέδριό μας και είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τις τύχες της πόλης με τη δική σας ψήφο.
Αγαπητοί φίλοι
Αυτοί είμαστε εμείς. Αυτοί ήμασταν πάντα. Τώρα όμως οι ιδέες μας και η δουλειά μας έχουν καρπίσει. Οι ανεξάρτητες δυνάμεις, αυτή καθ αυτή η έννοια του ανεξάρτητου στις μέρες μας έχει «πέραση». Αυτό ζήλεψαν και οι εκπρόσωποι των δύο κυβερνητικών κομμάτων και παρουσιάζονται στην πόλη μας ως ανεξάρτητοι και υπερκομματικοί.
Μάλιστα! Ο προερχόμενος από το βαθύ ΠΑΣΟΚ, ο φανατικά φιλοβενιζελικός απερχόμενος Δήμαρχος, που επι 18 χρόνια διοριζόταν από το κόμμα του σε διάφορες θέσεις κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών με υψηλούς μισθούς, που στις εκλογές το 2006 και το 2010 κατέβηκε με το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ και γέμιζε την πόλη με πανό για να γίνει γνωστή αυτή η στήριξη, που δεν διαφοροποιήθηκε ποτέ από την εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική αλλά την εφάρμοζε πιστά, τώρα δηλώνει υπερκομματικός και ανεξάρτητος γιατί πουλάει.
Το ίδιο και ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Επι χρόνια Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, φανατικός νεοδημοκράτης και εν ενεργεία Ευρωβουλευτής του κόμματός του, που τον παρουσίασαν ως υποψήφιο Δήμαρχο, «φυτευτό» όπως λένε οι απλοί άνθρωποι, 7 υπουργοί και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που ήρθε για να συνεχίσει την πολιτική και κομματική του καριέρα, όπως έκανε ο προκάτοχός του και τώρα είναι Υπουργός της κυβέρνησης, δηλώνει επίσης ανεξάρτητος και υπερκομματικός.
Όσο και να φτιασιδώνονται όμως, δεν μπορούν να κρύψουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Είναι οι δύο πόλοι που εκπροσωπούν την κυβέρνηση και όχι ανεξάρτητοι συνδυασμοί. Όποιος και να εκλεγεί στην ουσία θα υπερασπιστεί και θα εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική. Και δεν είναι μόνο αυτό. Στις γραμμές τους είναι ενταγμένοι όλοι οι πρώην Δήμαρχοι από το 2000 και μετά, όλοι σχεδόν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που έπαιξαν πρώτο ρόλο στην κακοδιοίκηση του Δήμου, οι περισσότεροι από τους οποίους διώκονται ποινικά για κακουργήματα σε βάρος της πόλης. Ας μην υποκρίνονται λοιπόν γιατί «έχουν γνώση οι φύλακες».
Τα κόμματά τους και οι ίδιοι είναι που ευθύνονται για το γονάτισμα της κοινωνίας με τα μνημόνια και τα δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα, για τη φτώχεια, την ανεργία, τα λουκέτα, το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου. Ας μην καμώνονται τώρα τους φιλεύσπλαχνους και τους αντιστασιακούς.
Τα κόμματά τους και οι ίδιοι είναι που ευθύνονται για τις τεράστιες περικοπές στις επιχορηγήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τη διάλυση υπηρεσιών της, για τη μετατροπή της σε παράρτημα του κράτους με αρμοδιότητες χωρίς πόρους. Ας μην χύνουν τώρα κροκοδείλια δάκρυα και υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια.
Οι δημοτικές τους παρατάξεις, με όποιο όνομα κι αν εμφανίστηκαν και οι ίδιοι είναι που εναλλάσσονται ως Δημοτικές Αρχές εδώ και τέσσερεις τετραετίες, οδηγώντας το Δήμο από το κακό στο χειρότερο. Ας μην υποκρίνονται τώρα ότι θα διορθώσουν όσα δημιούργησαν, γιατί δεν θέλουν και δεν μπορούν.
Αγαπητοί Γλυφαδιώτες.
Εμείς ως ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ και εγώ προσωπικά, αν και τρίτη δύναμη, σηκώσαμε το βάρος της αντιπολίτευσης, σταθήκαμε στον αντίποδα των εφαρμοζόμενων πολιτικών και δώσαμε μάχες, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Χωρίς να καυχόμαστε ότι τα κάναμε όλα, τουλάχιστον αντισταθήκαμε. Συμπαρασταθήκαμε στους εργαζόμενους που έχασαν το 50% του μισθού τους και πολλοί τη δουλειά τους. Συμμετείχαμε στους αγώνες να σταματήσει η αποδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να αποτραπούν η εκποίηση του πρώην αεροδρομίου, των μαρινών και της παραλίας.
Απέναντι στη Δημοτική Αρχή δεν κάναμε στείρα αντιπολίτευση. Ψηφίσαμε ότι θετικό προώθησε, αλλά σταθήκαμε ανυποχώρητοι στην κακοδιοίκηση, την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, την αδιαφάνεια, την καταπάτηση του βουνού, την υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου και των άλλων συλλογικών οργάνων του Δήμου.
Με αίσθημα ευθύνης και για να συμβάλουμε στη λύση των προβλημάτων καταθέσαμε προφορικά και γραπτά ατέλειωτες προτάσεις, όπως για την ανασυγκρότηση των υπηρεσιών, την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, το κυκλοφοριακό, την διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, την προστασία του βουνού, τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και άλλες που δυστυχώς η Δημοτική Αρχή δεν αξιοποίησε.
Σήμερα είμαστε πανέτοιμοι, με τη δική σας εντολή στις 18 Μαΐου, να διοικήσουμε την πόλη και να τη βάλουμε σε τροχιά ανάπτυξης για τους κατοίκους της και λύσης των προβλημάτων. Έχουμε την εμπειρία, έχουμε την αξιοπιστία από τη στάση μας τόσα χρόνια, έχουμε τα ικανά στελέχη και έχουμε το κατάλληλο, ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό Πρόγραμμα να εφαρμόσουμε.
Το Πρόγραμμά μας είναι η συμπυκνωμένη δουλειά, οι επιστημονικές επεξεργασίες και οι προτάσεις εκατοντάδων ανθρώπων, μέσα σε μια πορεία 10 χρόνων. Όταν οι εκπρόσωποι των κυβερνητικών κομμάτων, αλλά και άλλοι συνδυασμοί έχουν να παρουσιάσουν μόνο προεκλογικές εξαγγελίες και αόριστα ερωτηματολόγια εντυπωσιασμού, όπως έκαναν οι προκάτοχοί τους, χωρίς να τα αξιοποιήσουν ποτέ, εμείς καταθέτουμε για άλλη μια φορά μια συνολική πρόταση για ριζική αλλαγή στο Δήμο.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην ανατροπή της σημερινής πορείας καταβαράθρωσης της Αυτοδιοίκησης. Με σαφήνεια ξεκαθαρίζει σε πια κατεύθυνση πρέπει να αναπτυχθεί η πόλη και θέτει 4 άξονες για αυτό Οικιστικής, Εμπορικής, Τουριστικής και Πολιτιστικής ανάπτυξης. Αναφέρεται κατηγορηματικά στην ανάγκη αντικατάστασης του Καλλικράτη και όλων των αντιαυτοδιοικητικών νόμων, με ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο όπου θα κατοχυρώνονται η αυτοτέλεια των Δήμων, οι πόροι, η δημοκρατική διοίκηση και η συμμετοχή των πολιτών.
Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η ολόπλευρη στήριξη της κοινωνίας που υποφέρει. Στήριξη όμως πραγματική, με επαρκείς κοινωνικές δομές του Δήμου και όχι στήριξη που μετριέται με τόνους τροφίμων που δίνονται τάχα μου 80 κιλά ανά οικογένεια, ψεύτικους αριθμούς μερίδων συσσιτίου και δωρεάν μπουζούκια. Ο απερχόμενος Δήμαρχος καθυστέρησε δύο χρόνια να λειτουργήσει τις κοινωνικές δομές, μόνο και μόνο για να νοικιάσει, με φωτογραφικές διαδικασίες, τα καταστήματα συγκεκριμένου ιδιοκτήτη, με ενοίκιο 186.000€ το χρόνο. Στα 12 χρόνια του συμβολαίου ο Δήμος θα πληρώσει κοντά στα 2,3 εκατ. €, ποσό επαρκές να κατασκευάσει δικά του κτίρια. Σε όλη τη θητεία του δεν λειτούργησε ούτε ένας νέος παιδικός σταθμός, όταν μένουν κάθε χρόνο 400 και 500 παιδιά ακάλυπτα, ενώ οι υπάρχοντες λειτουργούν με προβλήματα υποδομών και ελλείψεις προσωπικού.
Εμείς προβλέπουμε γενική στροφή στις κοινωνικές ανάγκες, με αντίστοιχη ιεράρχηση των στόχων και ανακατανομή στις προτεραιότητες των κονδυλίων.
Δεσμευόμαστε να κάνουμε τα πάντα ώστε να διπλασιάσουμε τις δυνατότητες απορρόφησης παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, με κατασκευή νέων κτηρίων ή ενοικίαση κατάλληλων χώρων. Απαιτούμε σ’ αυτούς τους ευαίσθητους τομείς να δοθεί νομοθετικά η δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.
Η λειτουργία Κέντρου Πρόληψης – Κοινωνικού Ιατρείου είναι επίσης κεντρικός μας στόχος, όπου θα προσφέρονται πρόληψη, πρώτες βοήθειες, συμβουλευτική υγείας, τράπεζα αίματος, εμβολιασμοί και λειτουργία τακτικών ιατρείων με σταδιακή πρόσληψη ειδικοτήτων.
Η Κοινωνική Υπηρεσία, τα ΚΑΠΗ, οι νέες κοινωνικές δομές (φαρμακείο, παντοπωλείο, συσσίτιο, φροντιστήριο κλπ) και ειδικά το σπουδαίο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», προβλέπουμε να αναβαθμιστούν και να στελεχωθούν κατάλληλα.
Βροντοφωνάζουμε για άλλη μια φορά. Κανένας συμπολίτης μας μόνος του χωρίς ένα πιάτο φαί, κανένα παιδί λιπόθυμο στο σχολείο, κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα, κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
Για μας είναι δείγμα πολιτισμού να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες στη ζωή, στην εργασία, στον ελεύθερο χρόνο, για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα χρώματος, φυλής, θρησκείας, ανεξάρτητα της όποιας αναπηρίας τους. Δεσμευόμαστε να φτιάξουμε μια πόλη που να εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρίες να κινούνται, να εργάζονται και να απολαμβάνουν τη ζωή ως θεμελιακό δικαίωμα. Σε συνεργασία με όμορους Δήμους επιδιώκουμε τη λειτουργία βρεφονηπιακού σταθμού, Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης και Κέντρο Ημερήσιας φροντίδας ΑμεΑ.
Η Γλυφάδα με τους ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ μπορεί και θα γίνει πόλη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.
Μεγάλες είναι οι τομές που προβλέπουμε στη διοίκηση του Δήμου, με κύριες στοχεύσεις να «σπάσουμε» το δημαρχοκεντρικό σύστημα, να αναδείξουμε το ρόλο των εργαζομένων, να αναβαθμίσουμε τα εκλεγμένα αντιπροσωπευτικά όργανα και να εξασφαλίσουμε τον έλεγχο και την αποφασιστική συμμετοχή των πολιτών.
Προς την κατεύθυνση αυτή :
·      Το Δημοτικό Συμβούλιο, η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, που ο απερχόμενος Δήμαρχος έχει μετατρέψει σε όργανα διεκπεραίωσης και νομιμοποίησης των αποφάσεών του, γίνονται, το καθένα ανάλογα με τις αρμοδιότητές του, τα κυρίαρχα όργανα όλων των πολιτών με πλήρη ηλεκτρονική υποστήριξη.
·      Δίνουμε στους Αντιδημάρχους επιτελικό ρόλο και τους ορίζουμε, όχι κατ’ επέκταση των υπηρεσιών, αλλά με βάση τους τομείς υλοποίησης του προγράμματός μας.
·      Καταργούμε τον γενικό Γραμματέα και καθιερώνουμε θέση Γενικού Διευθυντή, βγαλμένου μέσα από τους εργαζόμενους με γνώση και εμπειρίες.
·      Επιδιώκουμε νομοθετική ρύθμιση για εκλεγμένα συνοικιακά ή τοπικά συμβούλια και αποφασίζουμε μαζί με τους πολίτες σε κάθε γειτονιά ή με δημοψηφίσματα όταν είναι αναγκαίο.
·      Ιδρύουμε δεύτερο Νομικό πρόσωπο για τον πολιτισμό και τη διοίκηση των αθλητικών χώρων και νομική υπηρεσία για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου.
Με τους ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ η Γλυφάδα μπορεί και θα γίνει πόλη της συλλογικότητας, πόλη του ελέγχου και της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών στην άσκηση της τοπικής εξουσίας.
«Αχίλλειος πτέρνα», όπου θα κριθεί η μάχη για να μπορέσει ο Δήμος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, είναι οι οικονομικοί πόροι. Όταν στην Ευρώπη η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται κατά Μ.Ο. το 11% του ΑΕΠ, στη χώρα μας το ποσοστό αυτό έχει πέσει κάτω από το 2%. Ένα απ’ τα μεγάλα θύματα των μνημονιακών περικοπών είναι οι Δήμοι, όπου το ποσοστό μείωσης των κρατικών πόρων ξεπέρασε το 60%.
Ο απερχόμενος Δήμαρχος, έχοντας αυτό ως επιχείρημα, καυχιέται ότι, παρά τις δυσκολίες,  κατάφερε να έχει έναν εύρωστο Δήμο με 12.5 εκατ. € αποθεματικό, χωρίς χρέη και με αύξηση των δικών του εσόδων. Τίποτα πιο αναληθές απ αυτό. Όταν ανέλαβε παρέλαβε ένα υπόλοιπο 12,6 εκατ. € και στο τέλος του 2013 ήταν 10,4 εκατ. €. Άρα επι των ημερών του σημειώθηκε μείωση 2,2 εκατ. €. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ένα μεγάλο υπόλοιπο δεν είναι δείγμα ικανότητας, αλλά αδυναμία αξιοποίησης.
Επιπλέον, τα έσοδα του Δήμου, όχι μόνο δεν αυξήθηκαν αλά σε σχέση με το 2009 μειώθηκαν 26,3%. Με τη διαχείρισή του οι Δημοτικές Επιχειρήσεις αντί να προσφέρουν έσοδα, επιβάρυναν το Δήμο πάνω από 1,5 εκατ. € για τη μία μάλιστα, τη γνωστή ΔΕΑΠ, που τη διέλυσε τον Ιούνιο του 2011, κοντεύουν τρία χρόνια και ακόμα να παρουσιάσει την εκκαθάρισή της.
Μέγα μελανό σημείο της οικονομικής διαχείρισης του Δημάρχου είναι η λεγόμενη «αγορά του αιώνα», δηλαδή των οικοπέδων Καρβελά, με την οποία ο Δήμος ζημιώθηκε περίπου 3 εκατ. €. Για την πράξη του αυτή διώκεται ποινικά σε βαθμό κακουργήματος, μαζί με 27 Δημοτικούς Συμβούλους. Εμείς δώσαμε μάχη από το 2010 να διασφαλιστεί ο Δήμος, να επαναχαρακτηριστούν τα οικόπεδα ως κοινόχρηστοι χώροι και να αποζημιωθούν νόμιμα και με συμφέρουσα τιμή. Εγώ προσωπικά είμαι βασικός μάρτυρας στην ποινική διαδικασία.
Καυχιέται επίσης ότι έχει απορροφήσει από το ΕΣΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση δηλαδή, 18 εκατ. €. Επίσης τίποτα πιο αναληθές απ’ αυτό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, από καταβολής ΕΣΠΑ, ο Δήμος έχει απορροφήσει 1, 145.337 € και αυτά, εκτός από 9.000€, δρομολογημένα από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
Γύρω από το ΕΣΠΑ μάλιστα γίνεται μια κοκορομαχία των δύο κυβερνητικών υποψηφίων Δημάρχων το τελευταίο διάστημα. Ναι, λέει ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, απορρόφησες 18 εκατ. € (τον αβαντάρει δηλαδή), αλλά άλλοι Δήμοι έχουν απορροφήσει 100 και 120 εκατ. €. Εγώ λοιπόν που είμαι ειδικός και θήτευσα στο Ευρωκοινοβούλιο θα φέρω χρήματα με ουρά.
Η αλήθεια όμως έχει ως εξής:
Το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 είναι 22 δις € και μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί τα 16,3 δις, με το μερίδιο των Δήμων συνολικά στα 3 δις € περίπου, δηλαδή κατά Μ.Ο. 9 εκατ. € ανα Δήμο. Μπορεί να απορρόφησε άλλος περισσότερα, άλλος λιγότερα, αλλά τα 100 και τα 120 εκατ. δεν μπορεί να είναι ένας πραγματικός στόχος. Όλοι οι Δήμοι είναι πολύ πιο κάτω και όποιος το ισχυρίζεται το κάνει μόνο για εντυπωσιασμό ή δεν γνωρίζει.
Εμείς βεβαίως θα αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες του νέου ΕΣΠΑ 2014 - 2020, όμως το 1/3 από τα προβλεπόμενα 18 δις € είναι μεταφορά εγκεκριμένων έργων του τρέχοντος ΕΣΠΑ, απ’ όπου η πόλη μας έχει ελάχιστα να περιμένει, με ευθύνη του απερχόμενου Δημάρχου. Παρ’ όλα αυτά έχουμε τα κατάλληλα στελέχη και με την ειδική υπηρεσία που προβλέπουμε να δημιουργήσουμε, είμαστε βέβαιοι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Πραγματική μάχη δεσμευόμαστε να δώσουμε για να εξασφαλίσουμε τα έσοδα του Δήμου. Από τα διαφημιστικά πλαίσια και τα τέλη διαφήμισης, που σήμερα η είσπραξη είναι σχεδόν μηδενική, μπορούμε να εισπράξουμε πάνω από 1 εκατ. € στην 5ετία. Το ίδιο και από τις καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων, που μόνο το 1/3 αξιοποιείται, αλλά και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπου τα έσοδα από 1,8 εκατ. € που ήταν παλαιά, τώρα συρρικνώθηκαν στις 280.000€. Επίσης υπάρχουν 12,5 εκατ. € βεβαιωμένα και μη εισπραχθέντα έσοδα και πολύ χαμηλό ποσοστό είσπραξης από τα πρόστιμα του ΚΟΚ.
Το Πράσινο Ταμείο, όπου πηγαίνουν τα χρήματα από τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, είναι μια μεγάλη πηγή, που ενώ δημιουργήθηκε για να χρηματοδοτούνται έργα κυρίως των Δήμων, τα τεράστια ποσά που εισπράττει δεσμεύονται από το κράτος κατά 95%. Αν αυτό αλλάξει, ο Δήμος μας μπορεί να επωφεληθεί πολλά εκατομμύρια.
Σημαντική εξοικονόμηση, της τάξης των 3-4 εκατ. €, μπορούμε να έχουμε από τον τρόπο διαχείρισης των έργων, των προμηθειών, των υπηρεσιών και των μελετών. Επι της θητείας του απερχόμενου Δημάρχου, άκουσον – άκουσον, μόνο το 8,5% των δρομολογηθέντων πιστώσεων ήταν κανονικοί διαγωνισμοί, το υπόλοιπο 91,5% ήταν κατατμήσεις με απ’ ευθείας αναθέσεις και πρόχειροι διαγωνισμοί. Αν αυτή η σχέση ανατραπεί αντίστροφα, τότε εξασφαλίζουμε καλύτερες τιμές, λόγω ανταγωνισμού και ελαφρύνουμε κατά πολύ τις υπηρεσίες. Από τις 200 φορές το χρόνο που επαναλαμβάνονται οι διαδικασίες μέχρι να υλοποιηθεί μια πίστωση, μπορούμε να πέσουμε στις 40 – 50, με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα.
Κεντρική μας δέσμευση είναι η μείωση των τελών καθαριότητας κατά 20%. Δεν είναι προεκλογική εξαγγελία, αλλά μια θέση που παλεύουμε από το 2012, γιατί τα τέλη είναι ανταποδοτικά και το κόστος, κυρίως το εργατικό, έχει μειωθεί κατά πολύ.
Η Γλυφάδα με τους ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ μπορεί και θα γίνει πόλη της χρηστής διαχείρισης, του σεβασμού στο δημόσιο χρήμα και της διαφάνειας.
Αγαπητοί φίλοι
Στάθηκα κάπως αναλυτικά στα παραπάνω κεφάλαια ώστε να σας δώσω μια σαφή εικόνα. Για να μη σαν κουράσω άλλο θα αναφερθώ επιγραμματικά σε μερικά ακόμα σημεία του Προγράμματός μας και σε επόμενες συγκεντρώσεις μας, με τα έντυπά μας, την ιστοσελίδα μας και το μοίρασμα του προγράμματός μας θα ενημερωθείτε πλήρως.
Ένα μεγάλο πρόβλημα της πόλης μας είναι το νεκροταφείο. Εμείς, από το 2009 αναλάβαμε πρωτοβουλίες, καταθέσαμε μελέτη στο αρμόδιο Υπουργείο και πιέσαμε, ενόψει της τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Υμηττού να προβλεφθούν στο βουνό κοινωφελείς χρήσεις και νέο νεκροταφείο στο χώρο της αεροπορίας. Καταφέραμε να εξασφαλιστούν χώροι για δύο σχολεία και να προβλεφθούν αθλητικές και πολιτιστικές χρήσεις στην εναπομείνασα Β’ ζώνη, όχι όμως και τη χωροθέτηση νεκροταφείου.
Ο απερχόμενος Δήμαρχος, ως αντιπολίτευση τότε δεν στήριξε την προσπάθειά μας, ούτε όταν ανέλαβε αξιοποίησε, με δυναμικές ενέργειες, τους έξη μήνες μέχρι την υπογραφή του νέου Διατάγματος στις 16/6/11. Άφησε το χρόνο να περάσει και παραμονή της Παναγίας καταπάτησε το βουνό, μέσα σε ρέμα, στην Α’ ζώνη, εκεί που υπάρχει δεδικασμένο με την 67/98 απόφαση του ΣτΕ, περιοχή αναδασωτέα, NATURA 2000 και χαρακτηρισμένη αισθητικό δάσος. Είναι γνωστές οι εξελίξεις, τα Πρωτόκολλα Κατεδάφισης και Διοικητικής Αποβολής, τα πρόστιμα, οι ποινικές διώξεις κλπ.
Εδώ και δύο μήνες ισχυρίζεται ότι λύθηκε οριστικά το πρόβλημα και ότι νομιμοποιήθηκε η καταπάτηση με τη γνωστή τροπολογία. Πρόκειται για μια προεκλογική εκμετάλλευση χωρίς αντίκρισμα, αφού ήδη υπάρχουν δύο έγγραφα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, στις 17/3 και 1/4 που τον καλούν να προχωρήσει σε εκταφές και απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών.
Παρ’ όλα αυτά, επιμένει και το μόνο που κάνει με τις ενέργειές του είναι να ευνοεί όσους επιβουλεύονται την οικοδόμηση του βουνού. Άλλωστε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών κατέθεσε γραπτά και προφορικά, ότι η περιοχή δεν είναι δημόσια και δασική. Αν είναι δυνατόν, ο Δήμαρχος της πόλης να κρατάει αυτή τη στάση.
Ούτε όμως και τις νομοθετημένες λύσεις για παραχώρηση χώρου δίπλα στο νεκροταφείο Αργυρούπολης και διαδημοτικό νεκροταφείο στο χώρο του πρώην αεροδρομίου αξιοποίησε ποτέ. Εμείς προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε, για να μη χαθεί άλλος χρόνος και να δοθεί οριστική λύση.
Συνεχίζουμε επίσης τον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα του Ελληνικού έναντι πινακίου φακής και στηρίζουμε τη λύση της μελέτης του Πολυτεχνείου για Μητροπολιτικό Πάρκο, με αξιοποίηση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, για κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές ανάγκες. Η πρωτεύουσα μας είναι από τις Ευρωπαϊκές πόλεις με το λιγότερο πράσινο ανα κάτοικο, μόλις 2,2 τ.μ.. Η υγεία των ανθρώπων και η ποιότητα ζωής για μας είναι πάνω από τα κέρδη και τους διαγωνισμούς που ξεκινούν με 9 συμμετέχοντες και καταλήγουν στον εξής ένα. Το βεβαρυμμένο λεκανοπέδιο δεν έχει ανάγκη από τη δημιουργία μια ακόμα πόλης 35.000 κατοίκων, αλλά από μια ανάσα ζωής. Τα πολυκαταστήματα στο Ελληνικό θα μαραζώσουν την αγορά της πόλης μας, ενώ το δημόσιο ζημιώνεται δις € απ αυτή την «επένδυση».
Χρόνια τώρα διεκδικούμε τα δημόσια κτήματα της παραλίας να παραχωρηθούν στο Δήμο και στηρίζουμε τις θετικές προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος του 2004 που ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Με τη δημιουργία της «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ» και την παραχώρηση σ’ αυτή και όχι στο Δήμο, της παραλίας προς αξιοποίηση υπο την εποπτεία του ΤΑΙΠΕΔ, όπου παραχωρήθηκαν και οι μαρίνες, έχουμε μια νέα εντελώς αρνητική πραγματικότητα. Παρ’ όλα αυτά ο απερχόμενος Δήμαρχος αποδέχτηκε τον διορισμό του στο Δ.Σ. αυτής της εταιρείας, συμμετέχοντας στην εκποίηση ενός ζωτικού για την πόλη μας φυσικού πλούτου.
Αντιστεκόμαστε σ’ αυτή την προοπτική και ως Δημοτική Αρχή θα δώσουμε σκληρή μάχη να ανατραπούν αυτοί οι σχεδιασμοί. Η παραλία ανήκει στην πόλη μας, πρέπει να μείνει ελεύθερη και να αξιοποιηθεί σύμφωνα με τις ανάγκες της.
Λένε ψέματα στους κατοίκους των εκτός σχεδίου περιοχών οτι θα τους γκρεμίσουμε τα σπίτια, παρ’ ότι δεν είναι αρμόδιος ο Δήμος. Ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά ότι θέλουμε την πόλη μας με όρια και το βουνό μας δάσος. Οι άνθρωποι που έχουν την πρώτη τους κατοικία σε νόμιμες ιδιοκτησίες δεν κινδυνεύουν από εμάς. κατεδαφίσεις προβλέπουν κατά καιρούς οι κυβερνήσεις που υπηρετεί ο απερχόμενος Δήμαρχος, που συνήθως δεν τις υλοποιούν και το πρόβλημα διαιωνίζεται. Εμείς λέγαμε πάντα την αλήθεια, δεν κοροϊδέψαμε κανέναν και δεν θα συμφωνούμε να πειραχτεί ούτε ένα σπίτι αν δεν βρεθεί λύση.
Το Δημοτικό μας Πρόγραμμα, όπως είπα και πιο πριν, είναι μια συνολική ολοκληρωμένη πρόταση. Προβλέπουμε λύσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης. Για την εξεύρεση και τη διαμόρφωση χώρων ανάσας για την Τερψιθέα, τη σωτηρία και απαλλοτρίωση όλων των χαρακτηρισμένων κοινόχρηστων χώρων, τη διαμόρφωσή τους, καθώς και την αναβάθμιση των υπαρχόντων. Προβλέπουμε πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές, λειτουργικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, πεζοδρομήσεις, αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου, δημοτική συγκοινωνία, κάλυψη όλων των αναγκών σε σχολικές κτηριακές υποδομές, τακτική συντήρηση των σχολείων κα.
Στεκόμαστε δίπλα στους μικρομεσαίους επαγγελματίες και μαγαζάτορες της πόλης μας και στηρίζουμε τις προτάσεις τους για ρύθμιση χρεών, δίκαια φορολογία και τοπική ανάπτυξη.
Διεκδικούμε να επεκταθεί το ΜΕΤΡΟ στη Γλυφάδα και ο σχεδιασμός του να είναι τέτοιος ώστε να συνεχιστεί μελλοντικά μέχρι το αεροδρόμιο του Ελ. Βενιζέλου.
Απ’ αυτό το βήμα απευθύνομε ξεχωριστά στη νεολαία και την καλώ να πρωτοστατήσει στη μάχη των δημοτικών εκλογών. Οι νέοι είναι το μεγαλύτερο θύμα των κυβερνόντων, με την ανεργία στο 60% και το μέλλον, όχι μόνο αβέβαιο, αλλά με τα σημερινά δεδομένα, ανύπαρκτο. Οι 60.000 σχεδόν μετανάστες είναι κυρίως νέοι. Η πατρίδα μας ξόδεψε δισεκατομμύρια, το ίδιο και οι γονείς. Είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ την οποία οι κυβερνώντες κατάφεραν να πηγαίνει χαμένη για τον τόπο και σε όφελος ξένων.
Εμείς έχουμε δώσει πραγματικό χώρο στη νεολαία, την εμπιστευόμαστε και είμαστε δίπλα της. Δίνουμε όρκο ζωής και αγώνα μαζί της για να αλλάξουν τα πράγματα. Οι νέοι είναι οι καινοτόμοι κάθε εποχής, η δική τους σφραγίδα, είτε ορίζει, είτε σηματοδοτεί την εξέλιξη προς τα μπρός.
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι των δύο κυβερνητικών κομμάτων μιλούν συχνά για πολιτισμένο προεκλογικό αγώνα, αλλά στην πράξη φαίνεται πως άλλα εννοούν.
Έχουν πάρει σβάρνα τα κανάλια και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που τους δίνει η κομματική τους προέλευση και η κρατική εξουσία. Έτσι επιδίδονται σε μια υπέρμετρη προβολή σε βάρος των υπολοίπων υποψηφίων.
Επιπλέον και οι δύο πλευρές διαδίδουν ότι οι ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ είναι μαζί τους, η μια πλευρά μάλιστα αντέγραψε πλήρως τα χρώματα και τον σχεδιασμό των εντύπων μας, που έχουμε καθιερώσει από το 2006. Που αποσκοπεί αυτή η επίθεση φιλίας και η σύγχυση που δημιουργούν;
Κάποιοι ακόμα, κατεβάζουν μόνο τα δικά μας πανό πριν από κάθε εκδήλωσή μας.
Έτσι νομίζουν ότι μας πολεμούν, ότι μπορούν να ξεγελάσουν τους πολίτες, να κρύψουν το πραγματικό τους πρόσωπο, να επιβληθούν με τα δεκανίκια των μέσων ενημέρωσης.
Ας τους δώσουμε, πολίτες της Γλυφάδας, την απάντηση που τους αξίζει. Δαγκωτό στις 18 Μαΐου Αθηνά Λυγνού και ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για ριζική αλλαγή στο Δήμο μας.
Η δική μας εκλογή είναι διπλά χρήσιμη για την πόλη.
Από τη μια, γιατί μπορούμε και το αποδείξαμε με τη μέχρι τώρα πορεία και το έργο μας, να ανορθώσουμε το Δήμο, να βάλουμε την πόλη σε τροχιά ανάπτυξης, να στηρίξουμε την κοινωνία, να λειτουργήσουμε με σχέδιο και προοπτική, να λύσουμε προβλήματα.
Από την άλλη, γιατί χωρίς να είμαστε δεδομένοι σε κανέναν, μπορούμε να συμβάλλουμε αποφασιστικά στη σκληρή μάχη για να σταματήσει η λιτότητα, να σταματήσει η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, η καταβαράθρωση της Τοπ. Αυτοδιοίκησης. Καλούμαι λοιπόν τους πολίτες σ΄ αυτές τις εκλογές με την ψήφο τους να αποφασίσουν:
-   Θέλουν Δήμαρχο για την πόλη ή πολιτικούς καριέρας, που πότε είναι σε κρατικά πόστα, πότε είναι Ευρωβουλή, πότε Υπουργοί και πότε Δήμαρχοι, για να ανεβάζουν τις μετοχές τους στο πολιτικό παιχνίδι;
-   Θέλουν Δήμαρχο που σέβεται τους θεσμούς, που λειτουργεί δημοκρατικά και συλλογικά ή Δήμαρχο συγκεντρωτικό και αυταρχικό, που επιβάλλει τη θέλησή του σε όλους και φιμώνει κάθε διαφορετική φωνή;
-   Θέλουν Δήμαρχο πραγματικά Ανεξάρτητο, βγαλμένο μέσα από τα σπλάχνα της πόλης, τους φορείς και τους αγώνες της επί δεκαετίες ή Δήμαρχο από τα πιο βαθιά σπλάχνα της κομματοκρατίας;
-       Θέλουν Δήμαρχο που έχει κάνει την κοινωνική αλληλεγγύη πράξη από χρόνια και είναι τρόπος της ζωής του ή αυτούς που είναι συνυπεύθυνοι για την εξαθλίωση της κοινωνίας και τώρα παρουσιάζονται ως φιλεύσπλαχνοι;
Κρίσιμα ερωτήματα. Κρίσιμη και η απάντηση που θα δοθεί αποκλειστικά από τους Γλυφαδιώτες στις 18 Μαΐου. Μέχρι τότε χρειάζεται σκληρή δουλεία από όλους.
Η μεγαλειώδης παρουσία σας εδώ, όλα τα μηνύματα από τις περιοδείες μας και κάθε γειτονιά της πόλης φωνάζουν δυνατά πως η κάλπη θα βγάλει ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ – ΑΘΗΝΑ ΛΥΓΝΟΥ.
Να μην αφήσουμε όμως καμία στιγμή να πάει χαμένη.
Είμαστε η λύση για την πόλη.
Με τη δική σας θέληση θα νικήσουμε!




Για τις αγορές σας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 ΚΞΦΒΩΚ ΚΞΦΓΣΚΔΛΦΞΓΩΚΦ

ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ




































Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια