ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

ΟΜΙΛΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΛΥΓΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΛ. ΑΓΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΑ 16 ΜΑΙΟΥ 2014 (φωτο)

Γλυφαδιώτες, φίλες και φίλοι.
Καλώς ήρθατε στη μεγάλη αυτή συγκέντρωση της νίκης.
Σας ευχαριστώ για τη στήριξή σας, το δυναμισμό σας, την ακούραστη προσπάθεια και την απόφασή σας να αλλάξει σελίδα ο Δήμος μας.


Είναι θαυμαστό αυτό που συμβαίνει. Ο σπόρος που σπείραμε πριν 10 χρόνια σε μια πόλη με τεράστια προβλήματα, αλλά και τεράστιες δυνατότητες, σε μια πόλη που ενώ θέλει να δημιουργήσει, εκείνοι που στέκονται εμπόδιο είναι όσοι ήταν και είναι στο τιμόνι της διοίκησής της, σε μια πόλη που κυριάρχησε η κομματοκρατία και υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα, ο σπόρος αυτός έδωσε καρπούς και νέους σπόρους που πολλαπλασιάστηκαν. Σήμερα πια υπάρχει πλούσια παραγωγή κι ας ήθελαν πολλοί να την καταστρέψουν, σήμερα υπάρχει ελπίδα, υπάρχει δύναμη ακατανίκητη, ικανή να οδηγήσει τα πράγματα μπροστά.
Σήμερα υπάρχετε εσείς και χιλιάδες ακόμα Γλυφαδιώτες, που δεν βολεύεστε με λιγότερη δημοκρατία, δε βολεύεστε με τη μιζέρια και την κοροϊδία, δεν βολεύεστε με το μέλλον που θέλουν να μας επιβάλουν.
Δεν βολεύεστε με λιγότερο ουρανό, όπως λέει ο ποιητής μας, δεν βολεύεστε παρά μόνο στον ήλιο.
Γι’ αυτό όπου να’ ναι θα σημάνουν οι καμπάνες.
Ήρθε η ώρα για τη Γλυφάδα μας, και είναι μεθαύριο την Κυριακή 18 Μαΐου 2014.
Σήμερα είμαστε εδώ, στην καρδιά της Τερψιθέας, στην πλαγιά του πολυτραγουδισμένου μα ταυτόχρονα πολύπαθου Υμηττού, του βουνού μας, που μαζί με τη θάλασσα είναι τα δύο ζωτικά στοιχεία της πόλης, αυτά που της προσδίδουν την απαράμιλλη ομορφιά και ένα καταπληκτικό περιβάλλον.
Το βουνό μας λοιπόν, την πηγή ζωής για όλους μας, έχουν βαλθεί πολλοί να καταστρέψουν και να το οικοδομήσουν. Εμείς, χωρίς δισταγμό, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής μας θέσαμε στα βασικά μας καθήκοντα την προστασία του, τη διασφάλιση του δημόσιου και δασικού του χαρακτήρα.
Πραγματοποιήσαμε δενδροφυτεύσεις και λάβαμε μέρος στις περισσότερες που οργανώθηκαν, καταθέσαμε στο Δήμο Σχέδιο Πυροπροστασίας, που δυστυχώς δεν αξιοποιείτε, λάβαμε μέρος στη διαβούλευση για την τροποποίηση του Διατάγματος προστασίας του και καταθέσαμε μελέτη για το σκοπό αυτό, μαζί με προτάσεις για κάλυψη ζωτικών αναγκών της πόλης, όπως σχολεία, αθλητικές και πολιτιστικές χρήσεις και νεκροταφείο στο χώρο της αεροπορίας.
Με επίπονες και επίμονες προσπάθειες, παρ’ ότι δεν στηριχθήκαμε από τις άλλες δυνάμεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, πετύχαμε τα περισσότερα, εκτός της χωροθέτησης νεκροταφείου. Ο απερχόμενος Δήμαρχος, παρ’ ότι η υπογραφή του νέου Προεδρικού Διατάγματος έγινε 6 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, άφησε το χρόνο να περάσει ανεκμετάλλευτο και παραμονές της Παναγίας καταπάτησε έκταση με τη δικαιολογία δημιουργίας νεκροταφείου.
Ο χώρος που καταπάτησε είναι μπαζωμένη κοίτη ρέματος, μέσα στην Α’ ζώνη απολύτου προστασίας, αναδασωτέα περιοχή, χαρακτηρισμένη NATURA 2000 και αισθητικό δάσος. Από την πρώτη στιγμή της καταπάτησης υπήρξαν απαγορεύσεις, ο χώρος φυλασσόταν, εκδόθηκαν Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής και Πρωτόκολλο Κατεδάφισης και επιβλήθηκαν στο Δήμο πρόστιμα 103.500€ από το ΥΠΕΚΑ και 18.000€ από το Δασαρχείο.
Εδώ και τρεις μήνες, ο απερχόμενος Δήμαρχος, ισχυρίζεται ότι με τη γνωστή τροπολογία, το πρόβλημα λύθηκε και η καταπάτηση μπορεί να νομιμοποιηθεί ως νεκροταφείο. Παρ’ ότι υπάρχουν δύο, μεταγενέστερα της τροπολογίας, έγγραφα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής που τον καλούν να απομακρύνει τις αυθαιρεσίες και σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο για τα ρέματα δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια δόμησης, εντούτοις παρουσιάζει ως αποδεικτικά στοιχεία των ισχυρισμών του διαβιβαστικά έγγραφα κατάθεσης κάποιων μελετών.
Οι μελέτες αυτές δεν υπογράφονται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. Δεν ανατέθηκαν σε μελετητικό γραφείο με νόμιμη διαδικασία και ο υπογράφων ιδιώτης δεν διαθέτει πτυχίο μελετητή. Χθες μάλιστα έγινε αυτοψία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής προκειμένου να κοστολογηθεί η δαπάνη κατεδάφισης των αυθαιρέτων, ώστε να την καλύψει ο ενεργός δημότη της Γλυφάδας κ. Τ. Γιαννακόπουλου μετά από αίτησή του.
Παρ’ όλα αυτά επιμένει και με τις ενέργειές του τους μόνους που ευνοεί είναι όσους επιθυμούν την οικοδόμηση του βουνού. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί στο Ειρηνοδικείο Αθηνών ότι ο χώρος που καταπάτησε δεν είναι δημόσια και δασική έκταση. Αν είναι δυνατόν ο Δήμαρχος της πόλης  να υποστηρίζει κάτι τέτοιο!
Ταυτόχρονα αγνοεί επιδεικτικά τις νομοθετημένες, μετά από πολύ κόπο, λύσεις για την παραχώρηση έκτασης 2-5 στρεμ. για τις ανάγκες της Γλυφάδας, δίπλα στο νεκροταφείο Αργυρούπολης και την πρόβλεψη δημιουργίας Διαδημοτικού Νεκροταφείου στο χώρο του πρώην αεροδρομίου. Εμείς, προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε, για να μη χαθεί άλλος χρόνος και να λυθεί επιτέλους ένα υπαρκτό και τεράστιο πρόβλημα της πόλης μας.
Ένα άλλο πρόβλημα που ταλανίζει χρόνια την πόλη είναι οι εντάξεις στο σχέδιο των εκτός σχεδίου περιοχών. Παρά τις κατά καιρούς επτά ομόφωνες θετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τη θετική εισήγηση του Οργανισμού της Αθήνας το 1995, η επιδιωκόμενη τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος απορρίφθηκε το 1998 από το ΣτΕ και το καθεστώς έγινε ακόμα πιο αυστηρό με την υπογραφή του Π.Δ. το 2011. Παρ’ ότι λοιπόν με το ισχύον Σύνταγμα και νόμους η ένταξη δεν μπορεί να γίνει, οι κάθε λογής πολιτικάντηδες, με πρώτο τον απερχόμενο Δήμαρχο, υπόσχονται, και πάλι, ότι θα βάλουν τις περιοχές στο σχέδιο. Έτσι κρατούν όμηρους τους ανθρώπους που ζουν εκεί, για να τους υφαρπάζουν τη ψήφο τους και να ευνοούν υπερτιμημένες αγοραπωλησίες προς όφελος επιτηδείων. Το ερώτημα επομένως που τίθεται προς αυτούς είναι :
Γιατί επι τόσες τετραετίες δεν έκαναν πράξη τις υποσχέσεις τους;
Εμείς είπαμε από την αρχή την αλήθεια στους ανθρώπους, όπως τη λέμε πάντα και απαιτούμε για όσους έχουν εκεί νόμιμα γη και την πρώτη κατοικία τους να δοθεί λύση. Διαδίδουν, για να μας συκοφαντήσουν, ότι θα τους γκρεμίσουμε τα σπίτια, ενώ ξέρουν ότι ο Δήμος δεν είναι αρμόδιος για κατεδαφίσεις.
Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν για άλλη μια φορά. Δεν συμφωνούμε να πειραχτεί ούτε ένα σπίτι, αν πρώτα δεν βρεθεί λύση. Όποιος το επιχειρήσει θα μας έχει απέναντι.
Αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα του βουνού και προβλέπουμε πλήρη αναδάσωση, επιθετική πολιτική απέναντι στους καταπατητές, αυτοψίες, περιπολίες και επιτήρηση την αντιπυρική περίοδο με εφαρμογή Σχεδίου Πυροπροστασίας, προώθηση προγράμματος υιοθεσίας τμημάτων του βουνού από σχολεία, μελέτη για δημοτικό φυτώριο, συνεργασία και ενίσχυση του Σώματος Εθελοντών κ.α.
Ακόμα διεκδικούμε να ανακηρυχθεί ο Υμηττός Εθνικός Δρυμός, να λειτουργήσει επιτέλους το Δασαρχείο, που με αγώνες ιδρύθηκε, να ολοκληρωθούν και να επικυρωθούν οι Δασικοί χάρτες, να χρηματοδοτηθεί ο Δήμος για επαρκή πυροσβεστικά μέσα κ.α.
Όπως καταλάβατε, άρχισα ήδη να μιλώ για το πρόγραμμά μας.
Το δικό μας Δημοτικό Πρόγραμμα δεν είναι μια συρραφή προεκλογικών υποσχέσεων και εξαγγελιών. Δεν το κατασκεύασαν επικοινωνιακά γραφεία. Δεν συντάχθηκε ευκαιριακά μέσα σε ένα – δύο μήνες.
Είναι η συμπυκνωμένη εμπειρία εκατοντάδων ανθρώπων που ζουν στην πόλη και τη γνωρίζουν. Είναι οι επεξεργασίες 10 χρόνων που επικαιροποιήθηκαν μέσα από συλλογικές διαδικασίες, είναι θέσεις που τις επιβεβαιώνουν ο χρόνος και οι εξελίξεις.
Το Δημοτικό μας Πρόγραμμα έχει αρχή, μέση και τέλος και θέτει τέσσερεις άξονες για την ανάπτυξη, ξεκαθαρίζοντας ποιά πόλη θέλουμε.
Θέλουμε λοιπόν, πόλη πρώτης κατοικίας, χωρίς αύξηση συντελεστών δόμησης ή μεταφορά απ’ αλλού, με επαρκείς κοινωνικές, σχολικές, αθλητικές, πολιτιστικές και κοινόχρηστες υποδομές.
Θέλουμε πόλη με ποιοτική εμπορική ανάπτυξη, με οργανωμένα εμπορικά κέντρα, τόσο στο κέντρο όσο και τοπικά. Μέγας κίνδυνος γι αυτό είναι η λεγόμενη αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου, που αν πραγματοποιηθεί, με τα προβλεπόμενα υπερκαταστήματα θα αφανίσει την αγορά της πόλης μας. Εξίσου σοβαρό όμως είναι και το θέμα των υποδομών, της οργάνωσης, που ο Δήμος προσφέρει.
Η οικονομική κρίση και τα μνημόνια έχουν γονατίσει τους επαγγελματίες, τη μικρομεσαία τάξη, έχουν φέρει χιλιάδες λουκέτα. Δίπλα μας είναι η οδός Γ. Γεννηματά, η εμπορική καρδιά της Τερψιθέας. Πέρα απ’ τα κλειστά μαγαζιά που μας μαυρίζουν την ψυχή, η λέξη εγκατάλειψη είναι λίγη για να περιγράψει την κατάσταση.
Κυκλοφοριακό κομφούζιο, ανοργάνωτη και προβληματική στάθμευση, φθαρμένα έως και επικίνδυνα και σε πολλά σημεία αδιάβατα πεζοδρόμια, κάδοι που δεν πλένονται και έλλειψη ικανοποιητικής καθαριότητας είναι μερικά από τα επιπλέον βάρη (προβλήματα), με υπεύθυνη την απερχόμενη Δημοτική Αρχή.
Εμείς λοιπόν δεσμευόμαστε για ριζικές τομές, μετά από διάλογο με επαγγελματίες και κατοίκους, στα πλαίσια αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που είναι σε εξέλιξη, ανακατασκευή και συντήρηση των πεζοδρομίων, τακτικό πλύσιμο των κάδων κ.α.
Θέλουμε η πόλη μας να γίνει ένας σημαντικός και προσοδοφόρος τουριστικός προορισμός. Σ’ αυτό το στόχο συμβάλλουν οι φυσικές ομορφιές (βουνό – θάλασσα), οι σπουδαίοι αρχαιολογικοί θησαυροί, η ύπαρξη του Γκολφ, των Αστεριών και των μαρίνων. Τα πλεονεκτήματα αυτά απο μόνα τους δεν φτάνουν αν η πόλη δεν μπει σε πορεία συνολικής ανάπτυξης.
Στηρίζουμε ένα ευρύτερο σχεδιασμό ανάπτυξης, με την αξιοποίηση του Παράκτιου Μετώπου, σε συνδυασμό με το Μητροπολιτικό Πάρκο και το βουνό. Χρειάζονται ευέλικτες πολιτικές ανάπλασης και ανάδειξης των φυσικών πλεονεκτημάτων. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με ολοκληρωμένα προγράμματα πολιτιστικής και ψυχαγωγικής προσφοράς θα φέρουν μεγάλη τουριστική ανάπτυξη με ντόπιους και ξένους τουρίστες και πραγματικές θέσεις εργασίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση βλέπουμε να αξιοποιηθούν οι μαρίνες και το Γκολφ, ώστε να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πόλης και έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο.
Ειδικότερα για το Γκολφ, που σήμερα έχει μετατραπεί σε επιχείρηση τσέπης με 814 χιλιάρικα προϋπολογισμό, όταν σε άλλες χώρες τέτοια Γκολφ έχουν προϋπολογισμό 8 και 10 εκατ. €, δεν είναι δυνατόν να το στερούνται οι πολίτες και ταυτόχρονα να επιβαρύνει οικονομικά και το Δήμο. Ο απερχόμενος Δήμαρχος αναμετρήθηκε με την πρόκληση και απέτυχε παταγωδώς. Εμείς μπορούμε να πετύχουμε.
Θέλουμε επίσης η πόλη μας να αποκτήσει ταυτότητα, με πλούσια πολιτιστική και πνευματική ζωή, να προάγει τη δημιουργία, να στηρίζει και να αξιοποιεί τους φορείς και τους ανθρώπους του πολιτισμού.
Αγαπητοί φίλοι
Ζούμε μια τραγική εμπειρία, που μόνο όσοι έζησαν τον πόλεμο ξέρουν. Η κοινωνία πλήττεται σκληρά και υποφέρει. Η κυβέρνηση σφυροκοπεί τους ασθενέστερους, τις μεσαίες οικογένειες. Η πολιτική της έχει δημιουργήσει στρατιές ανέργων και εκατομμύρια φτωχών. Οι τεράστιες περικοπές στο κοινωνικό κράτος έχουν πλήξει τις κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα. Το ΙΚΑ, που μετατράπηκε σε ΕΟΠΥΥ και τώρα λέγεται ΠΕΔΥ, ήταν κλειστό για ένα διάστημα και τώρα λειτουργεί με τεράστια προβλήματα, σε χώρους και δυνατότητες παροχής πρωτοβάθμιας υγείας.
Πρώτη προτεραιότητά μας δεν μπορεί παρά να είναι η ολόπλευρη στήριξη της κοινωνίας. Αυτό είναι και το κεντρικό μας σύνθημα Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΩΤΑ. Μια στήριξη πραγματική, με επαρκείς κοινωνικές δομές που δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τη λογική εντυπωσιασμού του απερχόμενου Δημάρχου, όπως «Μοιράσαμε το Πάσχα 60 τόνους τροφίμων σε 450 οικογένειες». Αν κάνουμε τη διαίρεση βγάζουμε ότι κάθε οικογένεια πήρε 135 κιλά. Ποιόν κοροϊδεύουν; Μήπως όμως είναι κοινωνική πολιτική το εβδομαδιαίο πρόγραμμα μπουζουκιών για άπορους και ηλικιωμένους;
Δύο χρόνια καθυστέρησε να λειτουργήσει τις νέες κοινωνικές δομές (παντοπωλείο, φαρμακείο κλπ) μόνο και μόνο για να νοικιάσει, με φωτογραφικές διαδικασίες, τα καταστήματα του συγκεκριμένου ιδιοκτήτη με 186.000€ ενοίκιο το χρόνο. Στα 12 χρόνια του συμβολαίου ο Δήμος θα πληρώσει 2,3 εκατ. €, ποσό επαρκές για να κατασκευάσει δικά του κτήρια. Στη διάρκεια της θητείας του επίσης δεν λειτούργησε ούτε ένας Παιδικός Σταθμός, όταν τα μισά σχεδόν παιδιά μένουν ακάλυπτα.
Εμείς προβλέπουμε γενική και ουσιαστική στροφή στις κοινωνικές ανάγκες, αναπροσαρμόζοντας τις δαπάνες, διεκδικώντας από την Κυβέρνηση κονδύλια και συνεργασία με την Περιφέρεια για αξιοποίηση των πηγών χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ.
Δεσμευόμαστε να κάνουμε τα πάντα ώστε να διπλασιάσουμε τις δυνατότητες απορρόφησης παιδιών, με κατασκευή νέων κτηρίων ή ενοικίαση. Απαιτούμε να δοθεί νομοθετικά η δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.
Η λειτουργία Κέντρου Πρόληψης – Κοινωνικού Ιατρείου είναι επίσης κεντρικός μας στόχος, όπου θα προσφέρονται πρόληψη, συμβουλευτική υγείας, εμβολιασμοί, λειτουργία τακτικών ιατρείων. Παράλληλα διεκδικούμε Δημόσιο Ιατρείο πρωτοβάθμιας υγείας στην πόλη μας με επαρκείς χώρους και δωρεάν φροντίδα, να παραμείνει στη Βούλα η Παιδιατρική Κλινική και καθημερινή εφημερία για παθολογικά περιστατικά.
Η Κοινωνική Υπηρεσία, η Δημιουργική Απασχόληση των Παιδιών, τα ΚΑΠΗ, οι νέες κοινωνικές δομές (φαρμακείο, παντοπωλείο, συσσίτιο, φροντιστήριο κλπ) και ειδικά το σπουδαίο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», προβλέπουμε να αναβαθμιστούν και να στελεχωθούν κατάλληλα, να υπάρχουν απογευματινές ώρες λειτουργίας για τα ΚΑΠΗ, στέγη για τους άστεγους κ.α.
Βροντοφωνάζουμε για άλλη μια φορά. Κανένας συμπολίτης μας μόνος του χωρίς ένα πιάτο φαί, κανένα παιδί λιπόθυμο στο σχολείο, κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα, κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
Για μας είναι δείγμα πολιτισμού να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες στη ζωή, στην εργασία, στον ελεύθερο χρόνο, για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα χρώματος, φυλής, θρησκείας, ανεξάρτητα της όποιας αναπηρίας τους. Δεσμευόμαστε να φτιάξουμε μια πόλη που να εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρίες να κινούνται, να εργάζονται και να απολαμβάνουν τη ζωή ως θεμελιακό δικαίωμα. Σε συνεργασία με όμορους Δήμους επιδιώκουμε τη λειτουργία βρεφονηπιακού σταθμού, Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης και Κέντρο Ημερήσιας φροντίδας ΑμεΑ.
Η Γλυφάδα με τους ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ μπορεί και θα γίνει πόλη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.
Μεγάλο θύμα των μνημονίων είναι η νεολαία μας. Της κλέβουν το μέλλον, της στερούν τα όνειρα. Πώς να χαρούν τα νιάτα τους όταν η ανεργία τους χτυπά αλύπητα, όταν σχεδόν δύο στους τρεις είναι χωρίς δουλειά, όταν αναγκάζονται να ξενιτευτούν;
Αλλά και αυτοί που βρίσκουν κάποια δουλειά, συνήθως δουλεύουν ανασφάλιστοι, με 300 και 400€ το μήνα, χωρίς δικαιώματα. Στον δημόσιο τομέα έρχονται οι ΜΚΟ και οι ΚΟΙΝΣΕΠ ως ενδιάμεσοι και μάλιστα επιδοτούμενοι μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τους «νοικιάζουν», τους ονομάζουν ωφελούμενους, με περιορισμένου χρόνου συμβάσεις και ελάχιστο μισθό.
Πριν 7 χρόνια δημιουργήθηκε ο θεσμός των Τοπικών Συμβούλιων Νέων, με περιορισμένες αρμοδιότητες. Εκλέχθηκαν Διοικητικά Συμβούλια και από τότε το αρμόδιο Υπουργείο τα «ξέχασε». Αυτές είναι οι κυβερνήσεις της χώρας, όσο για τη Δημοτική Αρχή, κανένα ενδιαφέρον, θυμήθηκε μόνο προεκλογικά να βραβεύσει τους επιτυχόντες στις σχολές.
Κατά τα άλλα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την αδιάφορη νεολαία, τη μάστιγα των ναρκωτικών, την κατηγορούν για εξτρεμισμό ή λένε μεγάλα λόγια, δυστυχώς μόνο για κατανάλωση. Εμείς επιλέγουμε να είμαστε μέρος της λύσης του προβλήματος. Επιμένουμε στη θέση μας για το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας δίπλα στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τα δικά της προβλήματα, τις ανησυχίες, τις διεκδικήσεις και τις αντιδράσεις της. Προβλέπουμε ακόμα λέσχη νεολαίας, πολιτιστικούς θεσμούς και χώρους όπου να μπορεί να δημιουργεί.
Κρίσιμο ζήτημα, εκεί που θα κριθούμε όλοι, είναι να υπάρξει λύση για την ανεργία, την εξασφάλιση του δικαιώματος οι νέοι να εντάσσονται στην παραγωγική διαδικασία, να στηρίζονται ως νέοι επιχειρηματίες, να μπορούν ν’ ανοίξουν τα φτερά τους. Καλό είναι ένα Γραφείο Ευρέσεως Εργασίας και το Κέντρο επαγγελματικού Επαναπροσανατολισμού, καλά και τα Προγράμματα Κατάρτισης, το κυρίαρχο όμως είναι η δουλειά και προς αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε ν’ αλλάξει η πορεία της χώρας μας, να υπάρξει ανάπτυξη. Οι επενδύσεις με σωστό σχεδιασμό, τα έργα του Δήμου επίσης μπορούν να προσφέρουν θέσεις εργασίας.
Η αλλαγή στο Δήμο μας, λέγαμε πάντα, θα έχει τη σφραγίδα της νεολαίας, αρκεί να γίνει δική της υπόθεση. Οι νέοι είναι οι καινοτόμοι κάθε εποχής, οι μεγάλες αλλαγές δεν την τρομάζουν, αντίθετα είναι οι δημιουργοί τους. Πιστεύουμε στη νέα γενιά και στις τεράστιες δυνατότητές της και την καλούμε να ενεργοποιηθεί αποφασιστικά και μαζί ν’ αλλάξουμε τα πράγματα.
Καίριο πλήγμα, από την πολιτική των μνημονίων και την εφαρμογή του Καλλικράτη, έχει δεχθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που μετατρέπεται σταδιακά σε παράρτημα του κράτους, φορτώνεται αρμοδιότητες χωρίς πόρους και τα θεσμοθετημένα έσοδά της μειώθηκαν πάνω από 60%.
Τα έσοδα του Δήμου έχουν πληγεί και από την πολιτική του απερχόμενου Δημάρχου, αφού μειώθηκαν κατά 25,6%, ενώ ταυτόχρονα έχει μετατρέψει όλα τα συλλογικά όργανα του Δήμου σε διεκπεραιωτές και επικυρωτές των αποφάσεών και των αυθαίρετων επιλογών του. Με τις επιλογές του ο Δήμος έμεινε στάσιμος, δεν ανασυγκροτήθηκαν οι υπηρεσίες, δεν εφαρμόστηκε νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας.
Με όλα αυτά και πολλά άλλα ακόμη, που θα μπορούσα επι ώρες να σας εκθέτω, η πρόκληση για μας είναι μεγάλη που συμπυκνώνεται σε δύο στόχους.
1.  Να είμαστε μέρος ενός μεγάλου κινήματος αγώνων ικανού ν’ αλλάξει τα πράγματα σε όλη τη χώρα με κατάργηση των μνημονίων και του Καλλικράτη και να κατοχυρώσει μια Αυτοδιοίκηση με αυτοτέλεια, ικανούς πόρους και δυνατότητες.
2.  Να οικοδομήσουμε στο Δήμο μας μια διοίκηση ικανή να τον βγάλει από τη μιζέρια, να αλλάξει ριζικά την πορεία του, να σπάσει το δημαρχοκεντρικό σύστημα, να εξασφαλίσει τα έσοδά του, να εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες του, να κατοχυρώσει τη δημοκρατία παντού, με την αποφασιστική συμμετοχή και τον έλεγχο των πολιτών.
Πλήρης λοιπόν αναδιοργάνωση του Δήμου.
Κατάργηση της θέσης του διορισμένου Γενικού Γραμματέα και δημιουργία θέσης Γενικού Διευθυντή, προερχόμενου από τους εργαζόμενους, με εμπειρίες και γνώσεις.
Σύσταση νομικής υπηρεσίας, για να προστατεύει τα συμφέροντα του Δήμου.
Πλήρης ηλεκτρονική αναβάθμιση, εξασφάλιση διαφάνειας στις προμήθειες και παντού, οργάνωση γενικής αποθήκης, κλήρωση όλων των επιτροπών διεξαγωγής διαγωνισμών, παραλαβής, προμηθειών κλπ.
Μάχη για την επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας και των Σχολικών Φυλάκων και διεκδίκηση της δυνατότητας πρόσληψης προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ.
Ίδρυση δεύτερου νομικού προσώπου για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Σύσταση νέων υπηρεσιών για την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, την πολιτική προστασία, την εκπόνηση μελετών και τη νόμιμη αξιοποίηση δωρεών.
Οι Αντιδήμαρχοι αναλαμβάνουν επιτελικό ρόλο και ορίζονται με βάση τους τομείς υλοποίησης του Προγράμματός μας και όχι κατ’ επέκταση των υπηρεσιών.
Ψηφίζουμε νέο κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου όπου κατοχυρώνουμε δημοκρατικό Προεδρείο, δημοκρατικό και ουσιαστικό διάλογο, τα δικαιώματα της μειοψηφίας, τα δικαιώματα πολιτών.
Η συμμετοχή των πολιτών στην λήψη των αποφάσεων και την υλοποίηση του έργου μας είναι η δύναμή μας. Αποφασίζουμε μαζί τους σε κάθε γειτονιά ή με δημοψηφίσματα, όταν είναι αναγκαίο. Συνεργαζόμαστε με ειλικρίνεια και αντικειμενικότητα με τους μαζικούς φορείς της πόλης και στηρίζουμε ολόπλευρα το έργο τους.
Η καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών, η έγκαιρη ενημέρωσή τους, η συνεχής προσπάθεια λύσης προβλημάτων της καθημερινότητας, η αναβάθμιση των ΚΕΠ, η ασφάλειά τους, σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ στη βάση ότι όλοι, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και γλώσσας είναι ίσοι απέναντι στον νόμο και αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις πράξεις τους, είναι δεσμεύσεις μας.
Μεγάλο στοίχημα για μας ώστε να μπορέσει ο Δήμος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, είναι οι οικονομικοί πόροι. Όταν στην Ευρώπη η Αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται κατά Μ.Ο. το 11% του ΑΕΠ, στη χώρα μας το ποσοστό αυτό βρίσκεται περίπου στο 2%.
Έχουμε τις δυνατότητες, τις γνώσεις και τα κατάλληλα στελέχη να αντλήσουμε κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ και διεκδικούμε τα έσοδα του «πράσινου ταμείου» να πηγαίνουν, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους στους Δήμους, όπως ήταν από την ίδρυσή του και όχι να παρακρατούνται παράνομα απ’ την κυβέρνηση κατά 95%.
Μπορούμε να αυξήσουμε τα έσοδα του Δήμου και να πατάξουμε τις σπατάλες, ώστε μέσα στην πενταετία να έχουμε 25 με 30 εκατ. € επιπλέον έσοδα  ώστε να μπορούμε να καλύψουμε τις τεράστιες ανάγκες για κοινωνική πολιτική και έργα.
Τέρμα στη βιομηχανία κατατμήσεων και απ’ ευθείας αναθέσεις σε ημέτερους.
Είσπραξη των δικαιωμάτων του Δήμου χωρίς χαριστικές πράξεις και ρουσφέτια.
Σταμάτημα της αιμορραγίας των Δημοτικών επιχειρήσεων και ανάπτυξη της Δημοτικής επιχείρησης Γκολφ για να προσφέρει έσοδα στο Δήμο.
Επαναφορά των μαρίνων από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δήμο, αναβάθμιση υπηρεσιών και εξορθολογισμό τελών για οικονομικό όφελος κ.α.
Κεντρική δέσμευσή μας είναι η μείωση των τελών καθαριότητας κατά 20%, κι αυτό δεν είναι προεκλογική εξαγγελία, αλλά μια θέση που ζητάμε από τον Δήμαρχο να εφαρμόσει από το 2012, αφού τα τέλη είναι ανταποδοτικά και το κόστος, κυρίως το εργατικό, έχει μειωθεί κατά πολύ.
Η Γλυφάδα, με τους ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, θα γίνει πόλη της χρηστής διαχείρισης, της διαφάνειας και του σεβασμού στο δημόσιο χρήμα.
Διεκδικούμε αύξηση των δαπανών για την παιδεία, όπου οι μειώσεις έχουν πλήξει το δημόσιο σχολείο, το εκπαιδευτικό προσωπικό, την καθημερινή λειτουργία. Για μας είναι θέμα εθνικής σημασίας και πρώτης προτεραιότητας.
Απαιτούμε την κατάργηση του αποτυχημένου μοντέλου των δύο σχολικών επιτροπών, (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας). Προτείνουμε τη δημιουργία ενός ενιαίου οργάνου διοίκησης σε κάθε σχολείο για τη λειτουργία τους, τις υποδομές, τη συντήρηση και τον εξοπλισμό, με την συμμετοχή Δήμου, γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών (στη δευτεροβάθμια).
Προβλέπουμε ανοιχτά σχολεία στην κοινωνία και για τις ανάγκες του ελεύθερου χρόνου των παιδιών. Αξιοποίηση των αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεών τους για δημοτικά προγράμματα, με τη δέσμευση της αναβάθμισης και καλής συντήρησης. Λειτουργία κυριακάτικου σχολείου, αρχείου πηγών τοπικής ιστορίας και σχολής γονέων.
Στον τομέα της σχολικής στέγης, όπου ο απερχόμενος Δήμαρχος δεν έβαλε ούτε μία πέτρα, στόχος μας είναι, μέσα στην πενταετία, να καλυφτούν οι ανάγκες με διεκδίκηση κατασκευής 7 νέων νηπιαγωγείων, την ολοκλήρωση του 18ου δημοτικού, που παραμένει κουφάρι και κινδυνεύει να καταργηθεί ως σχολείο, στα πλαίσια των συγχωνεύσεων που προωθεί το Υπ. Παιδείας και είμαστε αντίθετοι, την επέκταση του 16ου δημοτικού και των 5ου γυμνασίου – λυκείου εδώ δίπλα μας, την κατασκευή του 7ου γυμνασίου, που λειτουργεί σε βιοτεχνία λίγο πιο πάνω και των 2ου και 3ου λυκείων.
Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να εξασφαλιστούν οικόπεδα, να ξεμπλοκαριστούν όσα είναι κολλημένα στο δασαρχείο ή το ΤΑΙΠΕΔ και να χαρακτηριστούν ως σχολικοί χώροι.
Ο πολιτισμός μας, είναι η βαριά μας βιομηχανία, παρ’ όλα αυτά στην πόλη μας υπάρχουν ελάχιστες υποδομές, η εξής μία. Το ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, με τις τόσες ελλείψεις του κι αν εξαιρέσουμε την αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα των φορέων και των σχολείων μας, ο Δήμος περιορίζεται κυρίως σε εκδηλώσεις – πακέτα υψηλού κόστους. Ο απερχόμενος Δήμαρχος δεν δίστασε να μετατρέψει ακόμα και το Παλαιό Δημαρχείο, το σήμα κατατεθέν της νεότερης ιστορίας της πόλης, σε χώρο κυρίως γραφείων, από χώρο πολιτισμού που είχε αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ανασκούμπωμα λοιπόν και πολύ δουλειά χρειάζεται για να αποκτήσει η πόλη μας Πολυχώρο Πολιτισμού στο οικόπεδο που υπάρχει για αυτό το σκοπό, να κατασκευαστεί Ωδείο σε οικόπεδο που επίσης υπάρχει, να μετατραπεί το Παλαιό Δημαρχείο σε χώρο πολιτισμού και να κατασκευαστούν ανοιχτοί χώροι πολιτισμού στην παραλία και τη Β’ ζώνη του βουνού μας.
Προβλέπουμε ακόμα, τη δημιουργία Πολιτιστικού – Πνευματικού Κέντρου, τη στήριξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας, την αναβίωση του Μαθητικού Αποκριάτικου Καρναβαλιού και του Πανοράματος Παραδοσιακών Χορών, που κατάργησαν, τη δημιουργία έντυπης και ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης και εκθεσιακού χώρου, την εφαρμογή προγράμματος ανάδειξης των αρχαιολογικών μας χώρων, τη συνεργασία με τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού που ζουν στην πόλη μας κ.α.
Στον τομέα του αθλητισμού, με την παραχώρηση του ΕΑΚ και τα νέα κλειστά γήπεδα υπάρχει μια σχετική βελτίωση, έχουν όμως ακόμα πολλά να γίνουν.
Στόχος μας είναι 4 αθλητικά κέντρα για να καλύπτονται, όσο γίνεται, όλα τα αθλήματα.
Το πρώτο, με βάση τις εγκαταστάσεις του ΑΟ Τερψιθέας. Εδώ δώσαμε μάχη κατά την τροποποίηση του Π.Δ. για να μείνει ο χώρος αθλητικός και χρειάζεται ακόμα αγώνας για να εξασφαλιστεί ιδιοκτησιακά.
Το δεύτερο, σε χώρο εφαπτόμενο των οδών Σερρών και Αρετής, όπου προβλέπεται ένταξη στο σχέδιο πόλης από το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
Το τρίτο, στο χώρο του 1ου Δημοτικού Σταδίου, όπου επίσης προβλέπεται ένταξη στο σχέδιο πόλης.
Και το τέταρτο, με βάση τις εγκαταστάσεις του ΑΝΟΓ, για θαλάσσια αθλήματα.
Βασικό μέλημά μας είναι η διοίκηση των αθλητικών χώρων, που τώρα είναι στον αέρα και το λύνουμε με το νέο νομικό πρόσωπο που προανέφερα και η σε υψηλό επίπεδο συντήρησή τους.
Στηρίζουμε και συνεργαζόμαστε με τα αθλητικά σωματεία, δημιουργούμε δυνατότητες, σε συνεργασία με τα σχολεία, για καλύτερο σχολικό αθλητισμό και αναπτύσσουμε ένα καλά οργανωμένο Μαζικό Λαϊκό Αθλητισμό, με καθιέρωση Χάρτας Δικαιωμάτων του Αθλούμενου, διοργάνωση αθλητικών γεγονότων, εφαρμογή αθλητικών προγραμμάτων και προγραμμάτων αθλητισμού για ΑμεΑ.
Ιδιαίτερα θέλω να σταθώ στην πιο παραδοσιακή αρμοδιότητα των Δήμων, που είναι η καθαριότητα.
 Στον τομέα αυτό δρομολόγησαν την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε μεγαλοεργολάβους. Δημοπράτησαν την κατασκευή 4 εργοστασίων όπου προβλέπεται συμβατικά να πηγαίνουν όλα τα απορρίμματα για επεξεργασία για να παράγεται υλικό προς καύση.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Θάνατο της ανακύκλωσης, που δυστυχώς στην πόλη μας είναι μόνο στο 7,5%.
Εκτίναξη του κόστους διαχείρισης, άρα πολύ πιο ακριβά τέλη στις πλάτες των δημοτών.
Τοξική επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την καύση, αφού δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές.
Είμαστε ριζικά αντίθετοι μ’ αυτή την επιλογή, που δυστυχώς στηρίζουν οι δύο κυβερνητικοί υποψήφιοι Δήμαρχοι.
Δεσμευόμαστε η Γλυφάδα να γίνει πόλη της ανακύκλωσης. Προβλέπουμε :
·      Διαλογή στην πηγή με ξεχωριστούς κάδους σε οργανωμένους σταθμούς επανάχρηση και κομποστοποίηση,
·      Πράσινα σημεία για συγκέντρωση οικιακών συσκευών και περισυλλογή ογκοδών αντικειμένων.
·      Οργάνωση Δημοτικού Σταθμού Παραγωγής Οργανικού Λιπάσματος από μηχανική κομποστοποίηση.
·      Δημόσια Διαδημοτική Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων.
·      Εφαρμογή προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, ειδικά στα σχολεία.
Επίσης προβλέπουμε νέο κανονισμό καθαριότητας, με σαφείς υποχρεώσεις Δήμου και Δημοτών, ειδικό κανονισμό τοποθέτησης με ασφάλεια των κάδων και πλύσιμό τους κάθε εβδομάδα, υπογειοποίησή τους μόνο όπου είναι αναγκαίο. Βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, συμπλήρωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, κανονισμό για τα κατοικίδια και μέτρα για τα αδέσποτα ζώα σύμφωνα με τη νομοθεσία και τον πολιτισμό που μας αρμόζει.
Είμαστε Δήμος παραθαλάσσιος και τώρα βάλθηκαν να μας πάρουν και τη θάλασσά μας.
Την ακτή που η φύση όρισε μέρος της πόλης, αλλά τα κυβερνητικά σαίνια έστησαν την ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ για να την αποκόψουν και να την πουλήσουν για να οικοδομηθεί μέχρι και η θάλασσα μας. Στο Διοικητικό Συμβούλιο μάλιστα αυτής της εταιρείας διόρισαν σύμμαχό τους, τον απερχόμενο Δήμαρχο. Πήγαν περίπατο οι υποσχέσεις του για διεκδίκηση και αξιοποίηση της παραλίας και για τα 15 εκατ. € που είχε, τάχα μου, εξασφαλίσει. Με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που το καταγγέλλουμε, θέλουν να νομιμοποιήσουν τις αυθαίρετες κατασκευές, να επιτρέπουν την ολοκληρωτική κατάληψη, ακόμα και το μπάζωμα. Τη διαχείρισή της δηλώνει ότι διεκδικεί ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να λέει κουβέντα για το νέο νομοσχέδιο, το στημένο σκηνικό, όταν πίσω από την ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ είναι το ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο δόθηκαν και οι μαρίνες προς εκποίηση.
Ε, λοιπόν, εμείς βροντοφωνάζουμε για άλλη μια φορά:
Δεν πουλάμε κύριοι! Τα σχέδιά σας δεν θα περάσουν! Είμαστε εδώ αποφασισμένοι να αλλάξει πορεία ο Δήμος. Δεν είμαστε όλοι δεδομένοι. Θέλουμε η παραλία να αξιοποιηθεί προς όφελος του Δήμου, να συνδεθεί με τη ζωή της πόλης, με ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα, με χώρους αναψυχής, περιπάτου και πολιτισμού.
Μητροπολιτικό Πάρκο μας έταξαν και τώρα ξεπουλούν το φιλέτο της Μεσογείου έναντι 148 €/ τ.μ. και μάλιστα με δόσεις 15ετίας. Ο διεθνής διαγωνισμός κατέληξε στον εξής έναν, στον οποίο δίνονται κίνητρα, όπως το καζίνο, διευκολύνσεις και δεσμεύσεις του δημοσίου που επιπλέον θα επιβαρυνθεί πάνω από 2 δις € για τις μεταστεγάσεις υπηρεσιών, τα έργα υποδομής, τις εγκαταστάσεις που χάνονται κ.α. Εδώ κοντά μας προβλέπεται μια νέα πόλη 35.000 κατοίκων. Όσο για το πάρκο; 2.000 στρεμ. μόνο και χωρίς δέσμευση κατασκευής μέσα στη 15ετία. Με την εμπειρία των επενδύσεων στην Ελλάδα, φαίνεται πως πάει στις καλένδες.
Εμείς αρνούμαστε να δεχτούμε τις αποτυχημένες πολιτικές που κατέστρεψαν τη χώρα, τις πολιτικές του real estate και της αντιπαροχής, τις πολιτικές του χτίζουμε ότι ελεύθερο για τα κέρδη. Η Αθήνα πνίγεται, έχει ανάγκη από ανάσα γιατί είναι η τελευταία πόλη σε πράσινο στην Ευρώπη. Τα κέρδη δεν μπορούν να είναι πάνω από τη ζωή των ανθρώπων.
Διεκδικούμε να εφαρμοστεί η μελέτη του Πολυτεχνείου για Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου και χαμηλού κόστους, με αξιοποίηση των υπαρχόντων κτηρίων και εγκαταστάσεων για αθλητικές, πολιτιστικές και κοινωνικές χρήσεις και κάλυψη αναγκών όπως το Διαδημοτικό Κέντρο Διαχείρισης Απορριμμάτων και το Διαδημοτικό Νεκροταφείο.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πρασίνου, μια πόλη για να είναι βιώσιμη πρέπει να διαθέτει 9 τ.μ. πρασίνου ανα κάτοικο. Πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις διαθέτουν 25 και 30 τ.μ., αλλά στην Αθήνα η αναλογία αυτή είναι μόλις στα 2,2 τ.μ.
Στη Γλυφάδα, αν αξιοποιηθούν όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι, μπορούμε να πιάσουμε τα 9 τ.μ. Υπάρχουν όμως περιοχές, όπως εδώ στην Τερψιθέα, παντελώς αδικημένες. Ο απερχόμενος Δήμαρχος πρόλαβε να κάνει την αγορά του αιώνα με τα οικόπεδα Καρβελά και να ζημιώσει το Δήμο σχεδόν 3 εκατ. €, αλλά δεν πρόλαβε να εξασφαλίσει κανένα χώρο για την Τερψιθέα, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες του και το υποκριτικό του ενδιαφέρον.
Μετά από έρευνα έχουμε εντοπίσει αρκετά ελεύθερα οικόπεδα και δεσμευόμαστε να αρχίσουμε αμέσως τις διαδικασίες απαλλοτρίωσής τους, αξιοποιώντας το πρασινόσημο για την δημιουργία πράσινων κυττάρων. Φιλοδοξούμε, σε συνεργασία με τους κατοίκους, να συνενώσουμε μ’ αυτά και ιδιωτικούς κοινόχρηστους χώρους, ώστε να πετύχουμε μικρές, αλλά πολύτιμες αναπλάσεις.
Προβλέπουμε η νέα νομική μας υπηρεσία να ασχοληθεί σοβαρά με χώρους που έχουν εκκρεμότητες ή αμφισβητούνται ώστε να κατοχυρωθούν και να αξιοποιηθούν. Στο πρόγραμμά μας αναφερόμαστε αναλυτικά για την σωτηρία, αποζημίωση και διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων, για κατασκευή πλατειών και παιδικών χαρών κι ανάμεσα στις πλατείες που προβλέπονται για αναβάθμιση είναι και αυτή εδώ, του Αγίου Τρύφωνα.
Πολλά έχουν ειπωθεί για τον κεντρικό αγωγό ομβρίων που κατασκευάζει η περιφέρεια Αττικής. Ο απερχόμενος Δήμαρχος προσπαθεί να καπηλευτεί το έργο, καυχιέται για το ΕΣΠΑ αλλά τρία έργα ομβρίων προϋπολογισμού 3,5 εκατ. € δεν μπόρεσε να τα εντάξει σ’ αυτό. Είναι ένα σημαντικό έργο, αλλά δεν φτάνει αν δεν κατασκευαστούν στη συνέχεια οι δευτερεύοντες αγωγοί σε όλη την Τερψιθέα, σε όλη τη Γλυφάδα, καθώς και ο κεντρικός αγωγός της Ν. Ευρυάλης.
Η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, παρά τις βελτιώσεις, παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα, με πιο πολύπαθες την Τερψιθέα και τις γύρο περιοχές. Μεγάλος όγκος ομβρίων υδάτων, μαζί με μπάζα και άλλα φερτά υλικά προέρχονται από το βουνό. Άρα ένα ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει και έργα συγκράτησης των ομβρίων στο βουνό, με ανασχέσεις, φράγματα ή λιμνοδεξαμενές, παράλληλα φυσικά με τη δενδροφύτευσή του.
Στον τομέα της συγκοινωνίας, παρ’ ότι το ΜΕΤΡΟ έφτασε κοντά μας, παραμένουν ουσιαστικά προβλήματα. Τα δρομολόγια των λεωφορείων προς το ΜΕΤΡΟ παρουσιάζουν μεγάλη καθυστέρηση, δεν καλύπτονται όλες οι περιοχές, αλλά και η συχνότητα των τραίνων δημιουργεί καθυστερήσεις.
Διεκδικούμε επέκταση του ΜΕΤΡΟ στη Γλυφάδα, με σχεδιασμό που να εξυπηρετεί πολυπληθείς συνοικίες όπως η Τερψιθέα και προοπτική να φτάσει μέχρι το Ελ. Βενιζέλος, πύκνωση των δρομολογίων του ΜΕΤΡΟ και των λεωφορείων του ΟΑΣΑ και κάλυψη όλων των περιοχών.
Δεσμευόμαστε για την ίδρυση Δημοτικής Συγκοινωνίας που να καλύπτει τις ανάγκες σύνδεσης των συνοικιών με το κέντρο της πόλης και το ΜΕΤΡΟ.
Στον τομέα του κυκλοφοριακού έγινε η μελέτη, παρ’ ότι έπρεπε να προηγηθεί η αναθεώρηση του Γ.Π.Σ. και για την εφαρμογή της προβλέπονται έργα ύψους 28 εκατ. €. Ο απερχόμενος Δήμαρχος, αντί να δει το θέμα σοβαρά, προχώρησε εντελώς πρόχειρα μόνο σε εκτεταμένες μονοδρομήσεις σε ήσυχες γειτονιές που μόνο μπέρδεμα και προβλήματα δημιούργησαν.
Είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε τροποποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης μετά την ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και σε σταδιακή εφαρμογή της ανάλογα με τα οικονομικά του Δήμου, ξεκινώντας από τα βασικά έργα σε κόμβους, εισόδους της πόλης, αρτηρίες κλπ.
Ακόμα στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνουμε τακτική συντήρηση του οδικού δικτύου και εξαφάνιση του φαινομένου της λακκούβας. Σε συνεργασία με τους κατοίκους, εφαρμογή του προγράμματος «Ελεύθερα και προσβάσιμα πεζοδρόμια». Προβλέπουμε πεζοδρομήσεις σε περιοχές που στερούνται κοινόχρηστων χώρων, όπως η Τερψιθέα, κοντά σε σχολεία και το εμπορικό κέντρο, δίκτυο ποδηλατόδρομων, έργα διευκόλυνσης των ΑμεΑ, επαρκή δημοτικό φωτισμό με λάμπες χαμηλής κατανάλωσης και μόνιμη συντήρησή του για να μην υπάρχουν σκοτεινοί δρόμοι και πολλά άλλα που είναι αδύνατον να τα καλύψω σε μια ομιλία, γιατί ήδη σας κούρασα.
Αγαπητοί φίλοι
Κατάντησε ανέκδοτο οι κυβερνητικοί υποψήφιοι να παριστάνουν τους ανεξάρτητους και υπερκομματικούς.
Ο απερχόμενος Δήμαρχος είναι το πιο βαθύ ΠΑΣΟΚ, φανατικός Βενιζελικός, που επι 18 χρόνια διοριζόταν σε στη διοίκηση κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών με παχυλούς μισθούς. Το 2006 και το 2010, ως υποψήφιος, καυχιόταν για το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, τώρα θέλει να το κρύψει, αν και ποτέ δεν διαφοροποιήθηκε από τη μνημονιακή πολιτική.
Ο υποψήφιος της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ήταν επι χρόνια Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και πέντε χρόνια Ευρωβουλευτής του κόμματος, τώρα λέει πως παραιτήθηκε, ενώ έληξε η θητεία του λόγω Ευρωεκλογών. Υποψήφιο Δήμαρχο τον «έχρησαν» 7 Υπουργοί και Βουλευτές του κόμματος, χωρίς καμιά δημοκρατική διαδικασία.
Όσο και αν υποκρίνονται όμως, δεν μπορούν να κοροϊδέψουν κανένα. Είναι οι δύο εκπρόσωποι της κυβέρνησης και όχι ανεξάρτητοι. Όποιος και να εκλεγεί θα εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική και θα υπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα που καραδοκούν για τα φιλέτα της πόλης. Παραλία, μαρίνες, Γκολφ, βουνό κ.α.
Στις γραμμές τους είναι ενταγμένοι όλοι οι πρώην Δήμαρχοι μετά το 2000 και οι περισσότεροι Δημοτικοί Σύμβουλοι που έπαιξαν πρώτο ρόλο στην κακοδιοίκηση του Δήμου και πολλοί απ’ αυτούς διώκονται ποινικά για κακουργήματα.
Τα κόμματα που υπηρέτησαν και υπηρετούν και οι ίδιοι ευθύνονται για το γονάτισμα της κοινωνίας, την ανεργία, τη φτώχεια, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την καταβαράθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη διάλυση υπηρεσιών της και τη μετατροπή της σε παράρτημα του κράτους.
Ο απερχόμενος Δήμαρχος, υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ :
Διώκεται ποινικά ή πειθαρχικά: Σε βαθμό κακουργήματος για την αγορά των οικοπέδων Καρβελά. Σε βαθμό κακουργήματος επίσης για δωροδοκία κατά την εκλογή στο Β’ γύρο των Δημοτικών εκλογών του 2010, όπου σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έδωσε επιταγές ύψους 1 εκατ. € σε άλλους υποψήφιους για να εξασφαλίσει την εκλογή του. Επίσης διώκεται για την καταπάτηση του βουνού, για την φωτογραφική ενοικίαση των καταστημάτων Μυστρά και Επιδαύρου, για το μπάζωμα της θάλασσας.
Ζημίωσε ή επιβάρυνε το Δήμο: 3 εκατ. € από την αγορά των γνωστών οικοπέδων, πάνω από 1,5 εκατ. € από τις ζημιογόνες Δημοτικές Επιχειρήσεις, 1,5 εκατ. € γιατί δεν εισέπραξε τα δικαιώματα του Δήμου από 400 διαφημιστικά πλαίσια και τέλη διαφήμισης και πολλά εκατομμύρια από τις κατατμήσεις και απ’ ευθείας αναθέσεις, τη μη οργανωμένη είσπραξη τελών από καταλήψεις, ΚΟΚ. Παρουσιάζει ως αποθεματικό και δείγμα καλής διαχείρισης υπόλοιπο ύψους 12,6 εκατ. €, που το βρήκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει για το καλό της πόλης.
Διαφημίζει σε φυλλάδια έργα που δεν έχουν γίνει, όπως παιδότοπο και πάρκο στα οικόπεδα Καρβελά, όπου όποιος περάσει θα δει ότι είναι χωράφια με ταμπέλες κάποιων σχεδίων. Δεν ενήργησε για να χτιστούν τα 3ο Λύκειο και 7ο Γυμνάσιο, ούτε για το χαρακτηρισμό ως σχολικού χώρου του 2ου Λυκείου, που δυστυχώς παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ και πολλά άλλα. Παρουσιάζει έργα του ΟΣΚ και της Περιφέρειας ως δικά του, αν εξαιρεθούν όμως αυτά και οι δωρεές, δεν έχει να επιδείξει ούτε ένα μεγάλο έργο στην πόλη, ελάχιστα πραγματοποίησε από το προεκλογικό πρόγραμμα του 2010
Ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας:
Προβάλλει ότι γεννήθηκε και ζει στη Γλυφάδα σαν ένα από τα επιχειρήματά του για να τον ψηφίσει ο κόσμος, ενώ δεν έχει καμία συμμετοχή ή προσφορά στα κοινά της πόλης.
Παρουσιάζεται ως ειδικός του ΕΣΠΑ, ενώ απ’ όσα λέει είναι προφανές ότι δεν γνωρίζει, λέει ανακρίβειες και προσπαθεί να δημιουργήσει πλασματικές εντυπώσεις επειδή η οικονομική συγκυρία ευνοεί και η ανάγκη για την εξεύρεση χρημάτων είναι μεγάλη.
Καλύπτει την κυβέρνηση και αποφεύγει να κάνει έστω κάποια κριτική για τις τεράστιες ευθύνες της στην ύπαρξη των προβλημάτων που ισχυρίζεται ότι θα λύσει. Συμφωνεί με την εκποίηση της παραλίας και του αεροδρομίου και ισχυρίζεται ότι μπορεί να δεσμεύσει την εταιρεία για θέσεις εργασίας σε εργαζόμενους της πόλης, όταν αυτό, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού δικαίου, δεν γίνεται.
Δεν γνωρίζει τα προβλήματα κι’ αυτό επιβεβαιώνεται από τις ομιλίες του, από το αόριστο ερωτηματολόγιο που κυκλοφόρησε μόνο για εντυπώσεις και από τη θέση του ότι η Πολεμική Αεροπορία παραχώρησε χώρο για νεκροταφείο. Η αλήθεια είναι ότι ενώ ζητούσαμε άλλο χώρο στη Β’ ζώνη, αλλά παραχωρήθηκε στην ΚΕΔ μια έκταση μισό χιλιόμετρο μέσα στην Α’ ζώνη για να δοθεί στο Δήμο, εφόσον αυτός εξασφαλίσει αδειοδοτήσεις, που από το Σύνταγμα και ισχύον νομικό πλαίσιο δεν είναι δυνατόν να εκδοθούν.
Μπορούν λοιπόν αυτοί οι υποψήφιοι να είναι λύση για την πόλη;
Ένα επομένως είναι το δίλλημα των δημοτικών εκλογών:
Η με την Αθηνά Λυγνού και τους ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για να πάμε μπροστά, για χρηστή και δημοκρατική διοίκηση, για πρόταξη των αναγκών της κοινωνίας και ριζική αλλαγή στο Δήμο μας.
Η με τους κυβερνητικούς υποψηφίους ΠΑΣΟΚ και ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, που τώρα υποκρίνονται τους ανεξάρτητους, για να συνεχιστή η σημερινή πορεία που οδηγεί στα χειρότερα και την όξυνση των προβλημάτων.
Η ψήφος στους ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ και την ΑΘΗΝΑ ΛΥΓΝΟΥ είναι τριπλά χρήσιμη:
Πρώτον γιατί εκφράζουμε την αντίδραση και αντίστασή μας στις εφαρμοζόμενες πολιτικές των μνημονίων.
Δεύτερον γιατί αναδεικνύουμε στη Δημοτική Αρχή μια δύναμη ικανή να διοικήσει, να λύσει προβλήματα και να ενεργοποιήσει τους πολίτες.
Τρίτον γιατί η είσοδός μας στο δεύτερο γύρο είναι Ο ΜΟΝΟΣ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ για να μην εκλεγεί κυβερνητικός Δήμαρχος.
ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ.
Γιατί είμαστε βγαλμένοι μέσα από τα σπλάχνα της και επι 10 χρόνια δίνουμε μάχες, υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον, σηκώσαμε το βάρος της αντιπολίτευσης.
Γιατί έχουμε επιστημονικά επεξεργασμένο πρόγραμμα, βγαλμένο μέσα από τις εμπειρίες μας, την μακροχρόνια συμμετοχή σας στα κοινά, στα κινήματα και τους μαζικούς φορείς, που το επεξεργάστηκαν δεκάδες άνθρωποι μέσα από διαρκή και όχι προεκλογικό διάλογο με τους πολίτες.
Γιατί είμαστε δοκιμασμένοι στα δύσκολα, δεν υποχωρούμε, αυτά που λέμε τα εννοούμε, έχουμε κάνει πράξη στις γραμμές μας τη δημοκρατία, μπορούμε να την κάνουμε πράξη και στο Δήμο.
Γιατί τα στελέχη μας είναι άνθρωποι αγωνιστές, πετυχημένοι στη δουλειά τους, επιστήμονες με επάρκεια, επαγγελματίες, εργαζόμενοι σε πολλούς τομείς, άνεργοι, συνταξιούχοι με τεράστιες εμπειρίες, νέοι με δυναμισμό και θέληση, γυναίκες με σπουδαία προσφορά. Όλοι είμαστε μάχιμοι, με πολλά χρόνια προσφοράς στα κοινά. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΦΘΑΡΤΟ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟ ΣΤΕΛΕΧΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ που αξίζει να το εμπιστευθούν όλοι.
Γιατί είμαστε η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΔΥΝΑΜΗ από τη μέρα της ίδρυσής μας, με δημοκρατική λειτουργία, κατοχυρωμένη στο καταστατικό μας. Στις γραμμές μας συμμετέχουν:
Πρώην μέλη και στελέχη από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ και φυσικά είναι μαζί μας εκατοντάδες ανένταχτοι πολίτες που βρήκαν σε εμάς τον ιδανικότερο τρόπο ενεργοποίησής τους στα κοινά.
Αγαπητοί φίλοι.
Έχουν μείνει δύο ημέρες μέχρι τις εκλογές.
Τα μηνύματα δεν είναι μόνο αισιόδοξα, είναι νικηφόρα, χρειάζεται όμως ακόμα πολύ δουλειά. Είμαστε στην πηγή, πρέπει να πιούμε και νερό.!
Δεν πρέπει να πάει ούτε ένα λεπτό χαμένο!
Σας καλώ, όλους όσους είμαστε εδώ να ξεχυθούμε αύριο και την Κυριακή στους δρόμους, να πάμε σπίτι – σπίτι, να βρεθούμε έξω από τα εκλογικά τμήματα.
Όλοι μας να μεταφέρουμε παντού το μήνυμα της ελπίδας και της ανάγκης για ριζική αλλαγή.
Οι κυβερνητικοί υποψήφιοι ξοδεύουν πακτωλό χρημάτων, έχουν τα κανάλια της διαπλοκής και τα γνωστά συγκροτήματα των εφημερίδων που τους προβάλλουν ασύστολα, προκλητικά. Θέλουν να μας τους επιβάλλουν για τα συμφέροντά τους. Εμείς έχουμε εσάς, τους παραδίνουμε στην κρίση σας. ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ, ξεσηκώστε τον κόσμο να τους στείλει στο σπίτι τους. Σήμερα το πρωί ο απερχόμενος Δήμαρχος στο MEGA δεν δίστασε να πει ψέματα. Δεν υπήρχε λέει LUNA PARK και αντίστοιχο παιχνίδι με το Ελληνικό, όταν όλοι ξέρουν ότι ήταν στημένο στο κέντρο της πόλης επι μήνες και από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα!
 Πολλές φορές οι Γλυφαδιώτες ψήφισαν αλλαγή, ψήφισαν να φύγει ο αποτυχημένος Δήμαρχος, επιλέγοντας όμως ως αντικαταστάτη άλλο εκπρόσωπο του γνωστού δικομματισμού.  ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.
Κανένας συνδημότης μας αδιάφορος, κανένας να μην απέχει αυτή την κρίσιμη στιγμή.
Η αποχή δεν είναι λύση, δεν τιμωρεί κανένα, δεν αλλάζει τίποτα. Αντίθετα, αφήνει χώρο στους κυβερνητικούς υποψήφιους να διαιωνίζουν την εξουσία τους. Η αποχή βλάπτει την πόλη, μας βλάπτει όλους.
Ως γυναίκα, μάνα και εργαζόμενη απευθύνομαι ξεχωριστά στις γυναίκες. Γνωρίζω τις ανάγκες σας, τις δυσκολίες και τις ευθύνες που μας επιμερίζει ο διπλός και συχνά ο τριπλός ρόλος στη ζωή, τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας που φτωχαίνουν το σπιτικό μας.
Εμείς κάναμε πράξη την ισότητα ανδρών – γυναικών από την ίδρυσή μας. Οι γυναίκες των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Εδώ και χρόνια έχουμε οργανώσει δράσεις και εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τα προβλήματά μας.
Γυναίκες, φίλες, μάνες, εργαζόμενες, νοικοκυρές, σας χρειάζομαι και με χρειάζεστε.
Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας πρώτα, δώστε την ευκαιρία στην πόλη, να πάμε μπροστά.
Όλοι μαζί, γυναίκες και άνδρες, δαγκωτό την Κυριακή
ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ ΛΥΓΝΟΥ





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια