ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΩΝ

Πακέτο μέτρων για τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και την άρση των στρεβλώσεων στην οικονομία σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.


Τα μέτρα αυτά θα παρουσιασθούν στα μέσα Ιουλίου στην τρόικα. Οι επικεφαλής των δανειστών της χώρας επιστρέφουν για τον έλεγχο υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων και την πορεία του προϋπολογισμού, ώστε να δώσουν το «πράσινο φως» για την καταβολή των δύο υποδόσεων συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ. 

Στις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση θα καταθέσει το σχέδιο για τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για το οποίο, ωστόσο, οι επικεφαλής δεν αναμένεται να συναινέσουν ακόμα και αν έχουν βρεθεί ισοδύναμα που θα καλύπτουν το σχετικό κόστος. Οι τελικές αποφάσεις για το πακέτο των μέτρων που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση θα ληφθούν μετά τη διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος και αφού προηγουμένως έχει κλείσει το χρηματοδοτικό κενό για το 2015. 

Το καλοκαίρι αναμένεται θερμό, δεδομένου ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου οι αρμόδιες επιτροπές θα πρέπει να έχουν παραδώσει το πόρισμά τους για τις αλλαγές στη φορολογία, την πρότασή τους για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς και τις αλλαγές που προωθούνται σε ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον τομέα της φορολογίας η κυβέρνηση θα ζητήσει από την τρόικα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, την αλλαγή του νόμου Παπακωνσταντίνου για τις ποινικές διώξεις όσων οφείλουν στο ελληνικό Δημόσιο, νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, τη σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και την κατάργηση του φόρου πολυτελείας για τα αυτοκίνητα. Επίσης, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπουν η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης με την εφαρμογή του περιουσιολογίου και η κατάργηση του ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις. 

Ειδικότερα, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει: 

1. Συντελεστές φορολογίας εισοδήματος. Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Το σχέδιο προβλέπει ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής να μην υπερβαίνει το 33% από 42% που ανέρχεται σήμερα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Για τις επιχειρήσεις ο βασικός φορολογικός συντελεστής 26% - 33%, που επιβάλλεται σήμερα στα καθαρά εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, εξετάζεται σε πρώτη φάση να μειωθεί στο 20% και αργότερα να διαμορφωθεί στο 15% για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες επιχειρήσεων. 

2. Εισφορά αλληλεγγύης. Σταδιακή μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που επιβαρύνει κάθε χρόνο με συντελεστή από 1% έως 4% τους φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Το σενάριο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει σε πρώτη φάση είτε την αύξηση του εισοδηματικού ορίου των 12.000 ευρώ μέχρι το οποίο δεν επιβάλλεται η εισφορά είτε τη μείωση των συντελεστών της εισφοράς. 

3. ΦΠΑ. Σταδιακή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 15% από 23%. Σύμφωνα με την τελευταία Οδηγία της Ε.Ε. για τον ΦΠΑ, η οποία ψηφίστηκε το 2006, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 15% μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, ενώ για να μειωθεί κάτω από το 15% από το 2016 και μετά, θα πρέπει να τροποποιηθεί η ισχύουσα Οδηγία. 

4. Απαλλαγή ΦΠΑ. Η κυβέρνηση σχεδιάζει την απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 25.000 ευρώ. 

5. Αυτοκίνητα. Σχεδιάζεται η κατάργηση του φόρου πολυτελείας που επιβλήθηκε το 2010 στα καινούργια Ι.Χ. αυτοκίνητα με εργοστασιακή τιμολογιακή αξία άνω των 20.000 ευρώ και στα μεταχειρισμένα Ι.Χ. με εργοστασιακή τιμολογιακή αξία μεγαλύτερη των 16.000 ευρώ. 

6. Τεκμήρια. Σχεδιάζεται η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης για τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις πισίνες και τα σκάφη αναψυχής που κατέχουν οι φορολογούμενοι. Η μείωση θα ισχύσει το 2015 κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2014. Από το 2016, όταν θα λειτουργεί πλήρως το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο το οποίο θα περιέχει αναλυτικά όλα τα στοιχεία για την περιουσιακή και εισοδηματική κατάσταση των φυσικών προσώπων, τα τεκμήρια διαβίωσης θα καταργηθούν. 

7. Ληξιπρόθεσμα. Η κυβέρνηση θα θέσει για μία ακόμη φορά στο τραπέζι τη θέσπιση νέας ευνοϊκότερης ρύθμισης για όσους οφείλουν στο ελληνικό Δημόσιο. Η υφιστάμενη ρύθμιση των 12 δόσεων δεν έχει αποδώσει, με αποτέλεσμα τα χρέη των φορολογούμενων να αυξάνονται διαρκώς. Σημειώνεται ότι στο τετράμηνο του έτους έχουν δημιουργηθεί οφειλές ύψους 4,3 δισ. ευρώ. 
Πάντως η τρόικα σε όλες τις εκθέσεις εμφανίζεται αρνητική στις χαριστικές ρυθμίσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι στα προαπαιτούμενα για την υποδόση του Ιουνίου είναι το κοινό σχέδιο δράσης για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η εξάντληση όλων των μέσων για την είσπραξη των οφειλών ειδικά από εκείνους που χάνουν τη ρύθμιση στην οποία έχουν υπαχθεί.

Επαναπατρισμός κεφαλαίων 

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνει πάλι το θέμα του επαναπατρισμού κεφαλαίων αδήλωτων εισοδημάτων. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην τρόικα το σχέδιο για την επιστροφή στις ελληνικές τράπεζες καταθέσεων που βρίσκονται στο εξωτερικό. Ηδη το οικονομικό επιτελείο έχει προετοιμάσει (από τον Νοέμβριο του 2012) διάφορα σχέδια τα οποία θα δοθούν για επεξεργασία στην Task Force και αμέσως μετά θα παρουσιασθούν στους επικεφαλής της τρόικας. Ωστόσο, οι πιστωτές της χώρας έχουν αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο χαριστικών ρυθμίσεων.

Μάλιστα, για το θέμα αυτό τονίζουν ότι μια τέτοια ρύθμιση θα ανοίξει το ασκό του Αιόλου οδηγώντας όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα στην Ελλάδα να τα βγάλουν στο εξωτερικό και να τα επαναπατρισθούν με ευνοϊκούς όρους. Ποινικές διώξεις. Νέα ρύθμιση, με την οποία δεν θα διώκονται ποινικά και δεν θα οδηγούνται στη φυλακή οι οφειλέτες του Δημοσίου που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους, σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης επεξεργάζονται αλλαγές στις ποινές φυλάκισης που προβλέπει σήμερα η νομοθεσία για όσους χρωστούν στο Δημόσιο ποσά άνω των 5.000 ευρώ και για διάστημα μεγαλύτερο των 4 μηνών. Το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει ότι για την επιβολή των ποινών θα λαμβάνονται υπόψη το ύψος της οφειλής προς το Δημόσιο και η πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη. Στόχος είναι να μην καταλήγουν στη φυλακή όσοι αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους.


πηγη



Για τις αγορές σας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 πηγη πηγη πηγη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια