ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ

Στην Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας, Ε. Β. Β. και Β. τελέσθηκε και φέτος πανηγυρικά η μνήμη του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας του Θαυματουργού και Ιατρού, στο αφιερωμένο στο όνομά του Ιερό Παρεκκλήσιο, στο Πανόραμα της Βούλας, αλλά και στον Καθεδρικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γλυφάδας, όπου υπάρχει τμήμα λειψάνων του.




          Πλήθος κόσμου  συμμετείχε τόσο στον Πανηγυρικό Εσπερινό, όσο και  στη Θεία Λειτουργία, στους ως άνω Ιερούς Ναούς, αλλά και στην Ιερά Αγρυπνία η οποία τελέσθηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Παύλος  χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό την παραμονή της Εορτής, ενώ ανήμερα ιερούργησε στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως και Κριμαίας Πανοράματος Βούλας. 

          Και τις δύο ημέρες, ο Σεβασμιώτατος ομίλησε για τον Άγιο μέσα από την εμπειρία του από τα ταξίδια που έκανε εκεί όπου έζησε και έδρασε ο Άγιος. Επίσης, ανέφερε και το ιστορικό γεγονός του 2009 όταν ο νυν Σεβασμιώτατος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας κ. Λάζαρος του δώρισε τμήμα Ιερού Λειψάνου του Αγίου, το οποίο και εκείνος με τη σειρά του το αφιέρωσε στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Αγίου Νεκταρίου Βούλας. Το Ιερό Λείψανο υπάρχει μόνιμα προς προσκύνηση στον Ιερό Ναό, όπου κάθε Τετάρτη τελείται η Ιερά Παράκληση του Αγίου Λουκά. Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε επίσης και τη θαυματουργική επέμβαση του Αγίου στον ίδιον σε πρόβλημα υγείας το οποίο αντιμετώπιζε. Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον Προϊστάμενο  του Ιερού Ναού Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Κονσολάκη και τους συνεργάτες του, για τον λαμπρό ευπρεπισμό του Παρεκκλησίου.


          Στη συνέχεια, παρουσίασε τον π. Σταμάτιο Σκλήρη, Ιερέα, Ιατρό και Αγιογράφο, από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο οποίος ήταν παλαιότερα εφημέριος στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας και τον παρακάλεσε να πει δυο λόγια.  
    Ο π. Σταμάτιος ανέφερε ότι η αγιότητα είναι πολύ σημαντική, μαζί με τη μυστηριακή ζωή, στη ζωή της Εκκλησίας, γιατί όλα τα βιώνουμε δια των Αγίων. Ένας άγιος και μάλιστα σύγχρονος ήταν και ο Επίσκοπος Λουκάς, ο οποίος έδωσε τη ζωή του για τον Χριστό και άφησε την οικογένειά του και τα ίδια του τα παιδιά, για τα παιδιά όλου του κόσμου. Ο ταπεινός δεν θέλει να φαίνεται, θεωρεί τον εαυτό του ανάξιο για όλα και χαίρεται όταν προοδεύουν πραγματικά οι άλλοι ∙ αυτό έκανε και στη ζωή του ο Άγιος Λουκάς και αν τον μιμούμαστε, τότε θα μιμούμαστε και τους πόνους και τις δοκιμασίες του, οι οποίες ήταν φρικτές και δεν θα ταραζόμαστε ούτε θα απελπιζόμαστε. Ο π. Σταμάτιος ευχήθηκε, με τις πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου μας, να οδεύουμε προς την αγιότητα και την ταπείνωση, μέσα στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας.

      Στο τέλος του Εσπερινού και της Θ. Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος μοίρασε τον Άγιο Άρτο και το Αντίδωρο αντιστοίχως, μαζί με ένα εικονάκι του Αγίου Λουκά.

   Aνήμερα της Εορτής κατά την Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε για τον Άγιο Λουκά, αναλύοντας θεολογικά το Απολυτίκιο του Αγίου, κάνοντας στο τέλος ένα καυστικό σχόλιο για το πρόσφατο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης  μέσα από μία λαϊκή παροιμία «Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς…», ευχόμενος το Άγιο Πνεύμα να φωτίζει τους πολιτικούς μας, ώστε να παίρνουν σωστές αποφάσεις προς το συμφέρον του λαού και της πατρίδος.


Το απόγευμα στις 7.30 θα συνεχισθούν οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Λουκά. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα τελεσθεί ο Μεθέορτος Εσπερινός και η Ιερά Παράκληση του Αγίου.

               

Εκ  της  Ιεράς  Μητροπόλεως


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια