ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΕΘΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΥΠΑΜ ΓΕΩΡΓΙΑΣ IRAKLI ALASANIA ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΥΠΕΘΑ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε 2-6-2014 στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον Γεωργιανό ομόλογό του Irakli Alasania, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.



Στη συνάντηση έγινε πλήρης ανασκόπηση θεμάτων διμερούς ενδιαφέροντος, ενώ παρουσία των δύο Υπουργών υπεγράφη το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) του έτους 2014 μεταξύ Ελλάδος και Γεωργίας, το οποίο περιλαμβάνει θέματα εκπαίδευσης στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της Γεωργίας στο ΠΚΕΕΥΕ (Κιλκίς) και σε Κέντρα Εκπαιδεύσεως του Στρατού, καθώς και συμμετοχή τους στο διεθνές συνέδριο «Αθηνά 2014».

Μετά τις συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών, ακολούθησαν δηλώσεις:

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣΕίχα τη χαρά να υποδεχθώ, σήμερα, εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της χώρας μας, τον φίλο και ομόλογό μου Irakli Αlasania, Υπουργό Άμυνας της φίλης χώρας Γεωργίας, που ήρθε στην Αθήνα σε ανταπόδοση της δικής μου επίσκεψης, πριν από λίγους μήνες στην Τιφλίδα.

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα και η Γεωργία είναι δύο χώρες με ισχυρούς ιστορικούς, πνευματικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς.

Τόσο η κοινότητα, με ελληνικές ρίζες, κοινότητα ελληνικής καταγωγής που ζει, που υπάρχει στη Γεωργία, όσο και οι περίπου 150.000 Γεωργιανοί που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, αποτελούν και αυτοί μια γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους δύο λαούς μας.

H Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ευρω-ατλαντική προοπτική της Γεωργίας και στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής της Συμφωνίας Σύνδεσης της Γεωργίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στο εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας, πριν από το τέλος του μήνα. 

Η χώρα μας αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στο σεβασμό και στη συνέχιση των διαδικασιών της Συμφωνίας της Γενεύης, σε σχέση με την Αμπχαζία και τη Νότιο Οσετία, καθώς και στη συνέχιση της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γεωργία, που στη φάση αυτή είναι η μοναδική διεθνής αποστολή εκεί, στην οποία συμμετέχει και η χώρα μας, και βέβαια πρέπει να επιτελέσει και να ολοκληρώσει το έργο της.

Συζητήσαμε επίσης για τη σχέση της Γεωργίας με το ΝΑΤΟ. Μεθαύριο μάλιστα συνέρχεται η Επιτροπή ΝΑΤΟ και Γεωργίας, στο πλαίσιο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες, όπου μεταβαίνω κι εγώ σήμερα το απόγευμα για να συμμετάσχω.

Σήμερα, κατά τις συνομιλίες που προηγήθηκαν, εξερευνήσαμε όλους τους δυνατούς τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της διμερούς μας συνεργασίας.

Ανώτατοι Αξιωματούχοι των Επιτελείων Εθνικής Άμυνας της Γεωργίας και της Ελλάδος υπέγραψαν πριν από λίγο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας.

Και είμαστε και οι δύο χώρες, αποφασισμένες να συμβάλουμε και να προωθήσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα, τη συνεργασία και τη φιλία ανάμεσα σε όλες ανεξαίρετα τις χώρες στην περιοχή μας.

Όπως ήταν φυσικό, μιλήσαμε και για την κατάσταση σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο.

Για την κρίση στην Ουκρανία, για την κρίση στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία.

Η κυβέρνηση της Γεωργίας έχει κάνει μια στρατηγική επιλογή ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας.

Την επιλογή της οργανωμένης ομαλοποίησης των σχέσεών της με τη Ρωσία, χωρίς να παραβλέπει τις ευρω - ατλαντικές της φιλοδοξίες.

Αγαπητέ φίλε Irakli, κύριε Υπουργέ,

Η σημερινή σας επίσκεψη στην Αθήνα σηματοδοτεί πραγματικά ένα καινούργιο ξεκίνημα, μία καινούργια αρχή στο πεδίο των διμερών μας σχέσεων και όχι μονάχα στον τομέα της Άμυνας. Επιβεβαιώνοντας την αμοιβαία βούληση και αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε ακόμα περισσότερο και πιο στενά στην εμβάθυνση και ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων σε όλους τους τομείς. Βέβαια ιδιαίτερη έμφαση, όπως ήταν εύλογο, δόθηκε σήμερα στον τομέα της Άμυνας.

Φίλε κ. Υπουργέ,

Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψή σας. Ελπίζω σύντομα να σας έχουμε και πάλι στην πατρίδα μας και σε αυτό το πνεύμα φιλίας, αλληλεγγύης και αγαστής συνεργασίας, πέραν του καλωσορίσματος σας καλώ τώρα να λάβετε το λόγο.

I. ALASANIA (ανεπίσημη μετάφραση)Αγαπητέ Υπουργέ, αγαπητέ φίλε, είναι μεγάλη χαρά για την αποστολή της Γεωργίας να βρίσκεται στην Ελληνική Δημοκρατία.

Θα ήθελα να ξεκινήσω ευχαριστώντας εσάς και τη χώρα σας, που αποδείξατε τη φιλία σας στη Γεωργία κατά την ανάκτηση της ανεξαρτησίας της πριν από είκοσι χρόνια. Η Ελλάδα στάθηκε στο πλευρό της Γεωργίας, και εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι δείξατε τη φροντίδα σας σε χιλιάδες Γεωργιανούς που ήρθαν εδώ τη δεκαετία ’90, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Αυτό είναι κάτι που ο Γεωργιανός λαός, αλλά και οι πολιτικοί του, εκτιμούν ιδιαίτερα.

Δεύτερον, είμαι ευγνώμων για τη φιλία που μας ενώνει. Τα Υπουργεία Άμυνας της Ελλάδας και της Γεωργίας εισέρχονται σε μια νέα εποχή συνεργασίας, η οποία θα προωθήσει το κοινό συμφέρον στις αμυντικές δυνατότητες και την αμυντική εκπαίδευση.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι η χώρα σας θα έπρεπε να είναι υπερήφανη που έχει έναν τόσο σοφό Υπουργό Άμυνας, από τον οποίο κι εγώ θα μπορούσα να μάθω πολλά. Αυτή η σχέση είναι πολύ σημαντική και για τη Γεωργία και για την Ελλάδα.

Αναφερθήκαμε φυσικά και στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είμαι πολύ ευγνώμων για τη στάση της Ελληνικής Δημοκρατίας όσον αφορά στην πλήρη ένταξη της Γεωργίας στην Ευρω-Ατλαντική Κοινότητα. Ιδιαίτερα τώρα, αναφορικά με την υιοθέτηση του ενταξιακού σχεδίου δράσης της Γεωργίας στη Σύνοδο Κορυφής, που θα διεξαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναβαθμίζουμε με γρήγορους ρυθμούς τη σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσω της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. και υπό τη δική σας εποπτεία, η εταιρική σχέση με τη Γεωργία θα υπογραφεί σύντομα, στο τέλος αυτού του μήνα. Αυτό θα αποτελέσει μία νέα αρχή της πλήρους και διεξοδικής συνεργασίας μεταξύ Γεωργίας και Ε.Ε. με την προοπτική, όπως ευελπιστούμε, η Γεωργία να είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και ιδίως της Ε.Ε.

Επίσης αναφερθήκαμε σε ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας. Είμαι ευγνώμων που άκουσα τη σοφή και γεμάτη σύνεση εκτίμησή σας για τα ζητήματα ασφαλείας και τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα και η Γεωργία μπορούν να διαδραματίσουν έναν εποικοδομητικό και φιλειρηνικό ρόλο στη σταθεροποίηση της περιοχής. Η Γεωργία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια τέτοια προσπάθεια από κοινού με εσάς και να διασφαλίσει ότι o Καύκασος, μία πολύ ταραγμένη περιοχή κατά τα προηγούμενα χρόνια και τα Βαλκάνια επίσης περιοχή με αναταράξεις για χρόνια, πρέπει να οδηγηθούν σε αποκλιμάκωση και σε αποκατάσταση της ειρήνης.  

Η Γεωργία και η Ελλάδα θα κάνουν το παν για να είναι εταίροι στην ειρήνη. Σας ευχαριστώ πολύ για αυτήν την πρόσκληση. Σας ευχαριστώ για  την υπέροχη φιλοξενία με την οποία μας δεχθήκατε. Σας ευχαριστώ πολύ.




















Για τις αγορές σας ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 πηγη
 πηγη πηγη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια