ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

ΟΙ 46 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ - ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΑΜΜΟΣ ΟΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ
Του Δημήτρη Τσιούφου
Με κινούμενη άμμο προσομοιάζει πλέον ο χώρος των 24 ανεξάρτητων βουλευτών, καθώς και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, αφού από τις τρεις αυτές «δεξαμενές», των 46 συνολικά βουλευτών, θα αναζητούνται έως τις 29 Δεκεμβρίου, οπότε και γίνει η καθοριστική τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οι 25 συμπληρωματικοί -στην κυβερνητική πλειοψηφία- ψήφοι που θα καθορίσουν εν πολλοίς και την πορεία της χώρας.


Αν και η έως τώρα υποδοχή της υποψηφιότητας του Στ. Δήμα, εκ μέρους της πλειοψηφίας των ανεξαρτήτων ήταν μάλλον κατώτερη των προσδοκιών, επίσημες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προεδρική πλειοψηφία», υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι «υπάρχει δυναμική για τη διαμόρφωσή της μέχρι την κρίσιμη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου».
Οι ίδιες πηγές έχοντας «χαρτογραφήσει» πλέον τις προθέσεις ενός εκάστου των ανεξαρτήτων, αλλά και κάποιων βουλευτών από τους ΑΝΕΛ και τη ΔΗΜΑΡ, εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό της τρίτης. Τα ισχυρά διλήμματα, τονίζουν «αλλά κυρίως η δυναμική που διαμορφώνεται στην κοινωνία, κατά της διενέργειας εκλογών, θα επηρεάσει και τους βουλευτές», και εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι πολλοί από αυτούς που είπαν κατ΄ αρχήν «όχι» ή εξέφρασαν επιφυλάξεις θα αλλάξουν στάση και στην κρίσιμη ψηφοφορία θα ψηφίσουν για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι 46 βουλευτές που θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις - Κινούμενη άμμος οι κοινοβουλευτικές ομάδες
Ταυτόχρονα με τις κινήσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών, που εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη προεδρικής πλειοψηφίας, έντονη κινητικότητα καταγράφεται από την περασμένη Τετάρτη και στον χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών, που προέρχονται από την Κεντροαριστερά, αναζητώντας πεδία συνεννόησης στις ηγετικές ομάδες των κομμάτων, προκειμένου να αναζητηθεί μια λύση πακέτο που θα διευκολύνει την εκλογή Προέδρου και θα αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές.
Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται κατ΄ αρχήν οι πέντε βουλευτές (Σπ. Λυκούδης, Β. Οικονόμου, Γρ. Ψαριανός, Χρ. Αηδόνης και Π. Τατσόπουλος), που μαζί με τους τρεις της ΔΗΜΑΡ συνυπέγραψαν την περασμένη Παρασκευή την πρόταση για εξεύρεση μιας συναινετικής λύσης. Οι πέντε συνεπικουρούμενοι πλέον και από άλλους συναδέλφους τους, όπως ο Π. Μουτσινάς, αναζητούν και πάλι τις δυνατότητες για μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη συναινετική εκλογή Προέδρου, την προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης και την προκήρυξη εκλογών εντός του 2015, ώστε να αρθούν τα σημερινά αδιέξοδα.
Η πρωτοβουλία τους, καθώς οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, αναμένεται να εκδηλωθεί αμέσως μετά την δεύτερη ψηφοφορία της 23ης Δεκεμβρίου, ενώ εμμέσως δημοσιοποίησαν τις προθέσεις τους τόσο ο Σπ. Λυκούδης με ανακοίνωση των «Μεταρρυθμιστών», όσο και οι Γρ. Ψαριανός και Π. Τατσόπουλος με συνεντεύξεις τους.
Με το πλαίσιο, μάλιστα, της ανακοίνωσης των «Μεταρρυθμιστών» (συμφωνία για τη διεξαγωγή εκλογών εντός του 2015, συναινετική εκλογή του ΠτΔ, συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγή του εκλογικού νόμου), συμφώνησε την Πέμπτη το ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι «αυτονόητα συμφωνούμε απόλυτα και ενώνουμε τη φωνή μας με την πρόταση των Μεταρρυθμιστών, για εθνική συνεννόηση», ενώ και ο υπουργός ΠαιδείαςΑνδρ. Λοβέρδος κινείται προς την ίδια κατεύθυνση δηλώνοντας ότι «οι εκλογές θα ήταν καλό να προσδιορίζονταν από τώρα». Δηλαδή, όπως είπε «η φράση εκλογές μέσα στο 2015, αφού τελειώσουν όλα αυτά, είναι μία καλή φράση. Εγώ θα περίμενα να την ακούσω. Και εκτιμώ ότι θα βοηθούσε».
Μεταξύ της ομάδας αυτής των ανεξάρτητων υπάρχουν σκέψεις, αν η υποψηφιότητα του Στ. Δήμα στις δύο πρώτες ψηφοφορίες απέχει πολύ από τις 180 ψήφους, να προτείνουν εκείνοι (στην τρίτη ψηφοφορία) ένα άλλο πρόσωπο που θα μπορέσει να συσπειρώσει κάποιους από τους βουλευτές που έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν ή είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην υποψηφιότητα του κ. Δήμα, όπως είναι οι τρεις της ΔΗΜΑΡ (Ν. Φούντα, Ν. Τσούκαλης και Θ. Ψύρρας) ενδεχομένως και την Μ.Γιαννακάκη, όπως επίσης και τους Κατ. Μάρκου, Π. Τατσόπουλο, Μ. Ανδρουλάκη, Π. Μουτσινά και Μ. Μπόλαρη.
Την εξέλιξη αυτή υπαινίχθηκε μάλιστα ο Γρ. Ψαριανός σημειώνοντας ότι «έχουμε τρεις ψηφοφορίες, οι δύο πρώτες ψηφοφορίες είναι δοκιμαστικές και η τρίτη θα είναι η καθοριστική». Εκεί, πρόσθεσε «θα δούμε ποιο ενδεχομένως μπορεί να είναι ένα νέο πρόσωπο που θα προταθεί και μπορεί να εξασφαλίσει και 5- 6 βουλευτές στο σακούλι για τους 180». Μια τέτοια εξέλιξη έχει αποκλειστεί, βεβαίως, από τον Αντ. Σαμαρά ο οποίος επιμένει ότι ο Στ. Δήμας θα είναι υποψήφιος και στις τρεις ψηφοφορίες, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί οικειοθελώς ο πρώην επίτροπος στο... «όνομα» μιας ενωτικής συναινετικής υποψηφιότητας.
Η «χαρτογράφηση» των 24 ανεξάρτητων
Με τα έως τώρα δεδομένα και με βάση τις δηλώσεις που έγιναν μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα, εννέα -από τους 24 συνολικά ανεξάρτητους βουλευτές- έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να τον ψηφίσουν, εξέλιξη που αν επαληθευτεί έως το τέλος, καθιστά σχεδόν αδύνατη την εκλογή του. Ομως από τους εννέα αυτούς μόνο οι πέντε (Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεόδωρος Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή και Θεοδώρα Τζάκρη) θα πρέπει να θεωρούνται αμετακίνητοι στο «όχι», αφού έχουν ήδη συμφωνήσει για τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι άλλοι τέσσερις (Μίμης Ανδρουλάκης, Πέτρος Τατσόπουλος, Μάρκος Μπόλαρης και Πάρις Μουτσινάς) που έχουν πει κατ΄ αρχήν «όχι», κανείς δεν αποκλείει να κινηθούν προς το «ναι», αν στην τρίτη ψηφοφορία ευοδωθούν οι προσπάθειες για μια συμφωνία «πακέτο», που θα περιλαμβάνει και τον προσδιορισμό του χρόνου των εκλογών εντός του 2015. Οι τέσσερις αυτοί βουλευτές ενδέχεται μάλιστα, αν υπάρξει μια τέτοια συμφωνία, να αποδεχθούν και την υποψηφιότητα του Στ. Δήμα. Αντίθετα πολύ κοντά στην υπερψήφιση του Στ. Δήμα βρίσκονται έξι από τους ανεξάρτητους, οι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης, Παναγιώτης Μελάς, Γιάννης Κουράκος, και Γιώργος Νταβρής, καθώς οι τρεις πρώτοι προτάσσουν το διακύβευμα της μη διατάραξης της πολιτικής σταθερότητας από τη διενέργεια εκλογών, οι άλλοι τρεις συμφώνησαν και με την υποψηφιότητα του κ. Δήμα. Κοντά στο «ναι», αλλά με επιφυλάξεις, βρίσκονται οι Βασίλης Οικονόμου και Κατερίνα Μάρκου (που θα πάνε σίγουρα στο «ναι» αν υπάρξει μια συναινετική λύση στην τρίτη ψηφοφορία), όπως επίσης οι Γιώργος Κασαπίδης, Βασίλης Καπερνάρος, Κώστας Γιοβανόπουλος, Βύρων Πολύδωρας (έχει δηλώσει πως θα είναι ο 180ός, αν βρεθούν οι άλλοι 179), καθώς και ο αποχωρήσας από τη ΧΑ, Στάθης Μπούκουρας.
Κλειστά, τέλος, κρατά, επί του παρόντος, τα «χαρτιά» της η Μίκα Ιατρίδη, καθώς και ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, που επίσης έχει αποχωρήσει από τη Χ.Α.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για τη διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας και καθώς τουλάχιστον 5 από τους 24 ανεξάρτητους θεωρούνται αμετακίνητοι στο «όχι», η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει τις ψήφους (τουλάχιστον έξι) στους βουλευτές των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, αν και τα δύο κόμματα έχουν πάρει αποφάσεις ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν καμία υποψηφιότητα. Ιδιαίτερα ευάλωτη θεωρείται η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, αφού στο εσωτερικό της εκφράζονται πολλές διαφωνίες με τη γενικότερη τακτική του Π. Καμμένου. Οι ΑΝΕΛ έχουν σήμερα 12 βουλευτές, αλλά μόνο οι 4-5 θεωρούνται «μπετοναρισμένοι» στην τακτική Καμμένου. Την Πέμπτη τόσο ο Π. Χαϊκάλης όσο και η Μ. Κόλλια- Τσαρούχα άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν τη θέση τους και να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν υπάρξει εθνικό ζήτημα ή εθνικός κίνδυνος. Αν και η κ. Κόλλια διευκρίνισε αργότερα ότι «δεν ψηφίζω Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το δήλωσα, το δηλώνω και θα το κάνω», κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την τελική της στάση.
«Παράθυρο» για μεταβολή της στάσης του έχει αφήσει και ο συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ Γ. Δημαράς, τον οποίο θα ακολουθήσει στην όποια του απόφαση ο Γ. Αβραμίδης που εκλέχτηκε και εκείνος ως συνεργαζόμενος από το «Αρμα Πολιτών». Αρνητική έως τώρα να ψηφίσει τον Στ. Δήμα εμφανίζεται και η Ελ. Κουντουρά, αλλά οι φιλικές σχέσεις που διατηρεί με πολλούς βουλευτές της ΝΔ ενδέχεται να παίξουν το ρόλο τους στην τελική της απόφαση, ενώ δεν έχουν εκδηλώσει δημοσίως τις προθέσεις τους οι Μ. Ουζουνίδης και Κων. Δαμαβολίτης.
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ, τέλος, υπάρχουν το πολύ τέσσερις ευάλωτοι «κρίκοι» ( Ν. Τσούκαλης, Ν. Φούντα, Θ. Ψύρρας και Μ. Γιαννακάκη), οι οποίοι, ωστόσο, μόνο αν υπάρξει μια συμφωνία «πακέτο», που θα περιλαμβάνει και τον προσδιορισμό του χρόνου των εκλογών, μπορεί να διαφοροποιηθούν από τη στάση κόμματος, ίσως και ως αντίδραση για τον «σφικτό» εναγκαλισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο διαφωνούν.


Για περισσότερα άρθρα κάντε κλικ εδώ

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ 
Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Σας  προτείνουμε με ένα ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟ

 ΠΗΓΗ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΟΔΟΥΣ  

 ΠΗΓΗ JHD PHGH PHHG

ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
 PHGH

ΓΙΑ ΓΛΥΚΕΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ

 ΠΗΓΗ πηγη ΠΗΓΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 phgh
ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ
 ΠΗΓΗ ΠΗΓΗ πηγη ΠΗΓΗ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ
 ΠΗΓΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΥΣΗ 
 ΠΗΓΗ

ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΦΙΛΗ

 πηγη

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια