ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΙΧ, ΦΟΡΟ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΑΠΟ ΜΕΤΟΧΕΣ

Συνεχίζεται η "βροχή" τροπολογιών στη Βουλή, καθώς υπουργοί τρέχουν να κλείσουν εκκρεμότητες ενόψει εκλογών, ενώ οι βουλευτές προσπαθούν να ικανοποιήσουν αιτήματα της εκλογικής τους "πελατείας"

 Σε άσχετα ν/σ καταέθηκαν τη Δευτέρα 103(!) τροπολογίες - οι 16 από υπουργούς και 87(!) από βουλευτές. Οι σημαντικότερες: Παρατείνεται για ένα χρόνο η αποσυρση ΙΧ, αναστέλλεται για δύο χρόνια ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων και αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης κερδών-υπεραξίας από μετοχές και ομόλογα.


Σε τρεις τροπολογίες που καταττέθηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών και μεταφορών προβλέπεται ότι:
- Θα ισχύσουν και το 2015 τα κίνητρα απόσυρσης ΙΧ αυτοκινήτων,
- Αναστέλλεται για δύο χρόνια η επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, η οποία επρόκειτο να αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου 2015. Ετσι, την επόμενη διετία (2015-2016) όποιοι πωλούν ακίνητο δεν θα πληρώνουν φόρο υπεραξίας.
- Δίνεται νέα προθεσμία έως 30 Δεκεμβρίου για διορθώσεις στοιχείων ακινήτων του Ε9 των φορολογουμένων. Αυτά προβλέπονται μεταξύ άλλων σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών με την οποία ρυθμίζονται διάφορες φορολογικές εκκρεμότητες.
Εγκρίθηκαν επίσης τροπολογίες του υπουργείου Οικονομικών για τη δίμηνη παράταση του μνημονίου και του υπουργείου Πολιτισμού για τη χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στο Μέγαρο Μουσικής.

Συμφωνούντος και του ΣΥΡΙΖΑ, ο  υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος αποδέχθηκε τροπολογία των βουλευτών της ΝΔ Θανάση Μπούρα και του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα, για την επαναπρόσληψη στη ΣΤΑΣΥ πρώην εργαζομένων της Αττικό Μετρό, που είχαν απολυθεί το 2010.
Οι βουλευτικές τροπολογίες που έγιναν δεκτές και ψηφίσθηκαν, αφορούν:

-Τη δημιουργία δήμου Τανάγρας στη Βοιωτία.

-Ευνοϊκότερη φορολόγηση για τις μονάδες φωτοβολταϊκών.

-Πρόσληψη στο ΕΣΥ γιατρών και υπηρεσιών υγείας με μπλοκάκι χωρίς απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου.

-Ίδρυση Πλημμελειοδικείου στην Κοζάνη.

-Επ' αόριστον παράταση λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.

-Διορισμοί στο ΕΣΥ με έλεγχο δικαιολογητικών από το συμβούλιο κρίσεων.
.
Οι σημαντικότερες τροπολογίες του ΥΠΟΙΚ
Ακίνητα, ΕΝΦΙΑ, Ε9

- Μετατίθεται για την 1-1-2015 (αντί από 1-1-2014 που ισχύει) η υποχρέωση υποβολής από τον φορολογούμενο δήλωσης στοιχείων ακινήτων εντός τριάντα (30) ημερών από την ημέρα μεταβολής της περιουσιακής του κατάστασης, για τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ. Επίσης μετατίθεται μέχρι 31-3-2015, αντί μέχρι 31-1-2015 η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, για κάθε σύσταση, απόκτηση ή κάθε άλλη μεταβολή στοιχείων ακινήτων που έλαβε χώρα από 1-1-2014 έως και την 30- 11-2014.

- Παρατείνεται μέχρι 31-3-2015 η καταληκτική ημερομηνία (που  έληξε στις 16-11-2014) για υποβολή των μεταβολών περιουσιακής κατάστασης των ετών 2011, 2012, 2013 και 2014 για τα νομικά πρόσωπα

- Δεν εφαρμόζονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις του ν.2523/1997  στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων των φορολογουμένων, για τη διόρθωση της περιουσιακής κατάστασης του έτους 2010, εφόσον υποβληθούν μέχρι 30-12-2014 (αντί 19-12-2014 που ισχύει).

Όσον αφορά για το έτος 2014, παρατείνεται μέχρι 30-12-2014 η προθεσμία, που έληξε 19-12- 2014 υποβολής, από τον φορολογούμενο, της δήλωσης τροποποίησης των στοιχείων ακινήτων του.\
Φορολόγηση κερδών  από μετοχές

Τροποποιούνται οι διατάξεις των άρθρων 21 και 42 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σχετικά με τη φορολόγηση του κέρδους που προκύπτει από τη μεταβίβαση τίτλων (μετοχές, ομόλογα, παράγωγα κ.λπ.). Οι βασικές αλλαγές:

α. Το εισόδημα που προκύπτει από τις ανωτέρω πράξεις φορολογείται ως εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, με συντελεστή 15%, ακόμη  κι αν ο φορολογούμενος ασχολείται κατ' επάγγελμα με τις ανωτέρω συναλλαγές. Εως σήμερα φορολογούνταν ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα μεσυντελεστή 26% ή 33% ανάλογα με τα συνολικά έσοδα του επιχειρηματία.

β. Ειδικά για τους τίτλους που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά, η φορολόγηση της υπεραξίας από τη μεταβίβασή τους, εφαρμόζεται μόνο εφόσον οι τίτλοι αυτοί έχουν αποκτηθεί από 1-1-2009 και μετά.

γ. Η ζημία από μεταβίβαση παράγωγων χρηματοοικονομικών μέσων θα συμψηφίζεται με μελλοντικά κέρδη  της επόμενης πενταετίας, κέρδη υπεραξίας από όλα τα είδη τίτλων. Μέχρι σήμερα μπορούσε να συμψηφιστεί μόνο με κέρδη υπεραξίας της ίδιας κατηγορίας τίτλων.

Τι αλλάζει για επιχειρήσεις και επαγγελματίες;

Προβλέπεται ότι, οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία και οι οποίες για τον προσδιορισμό των αποτελεσμάτων τους του οικονομικού έτους 2014 εφάρμοσαν τις οριζόμενες διατάξεις, την απαλλαγή από την υποχρέωση σύνταξης απογραφής, μπορεί,αποκλειστικά για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2014, ως απογραφή έναρξης να λάβουν ποσοστό 10% των αγορών της διαχειριστικής χρήσης του 2013 και ως απογραφή λήξης το 10% των αγορών του φορολογικού έτους 2014, ανεξαρτήτως υποχρέωσης σύνταξης απογραφής εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται αναλόγως και για τους αγρότες που πριν την 1-1-2014 τηρούσαν βιβλία και εξέδιδαν στοιχεία του Κ.Φ.Α.Σ.

Οι αγρότες και λοιποί επιτηδευματίες που δεν έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων, δύναται να εξάγουν το λογιστικό αποτέλεσμα του φορολογικού έτους 2014, είτε χωρίς απογραφές έναρξης και λήξης, είτε να προβούν σε αποτίμηση των εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων τους της 1- 1-2014 με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο και σε σύνταξη απογραφής λήξης της 31-12-2014 σε καταστάσεις τις οποίες διαφυλάσσουν έως το χρόνο παραγραφής.

Για περισσότερα άρθρα κάντε κλικ εδώ

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ 

ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥ

Κώστα Μητρόπουλου



Σας  προτείνουμε με ένα ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟ

 ΠΗΓΗ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΟΔΟΥΣ  

 ΠΗΓΗ JHD PHGH PHHG

ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
 PHGH

ΓΙΑ ΓΛΥΚΕΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ

 ΠΗΓΗ πηγη ΠΗΓΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 phgh
ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

 ΠΗΓΗ ΠΗΓΗ πηγη
 phgh
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ
 ΠΗΓΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΥΣΗ 
 ΠΗΓΗ

ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΦΙΛΗ

 πηγη

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια