ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΟΥΣ ΜΑΡΑΝΕ!


Τους ενόχλησε η προηγούμενη σχετική ανακοίνωσή μας και φρόντισαν με κάθε επισημότητα, δια στόματος της κ. Φουσκίδου, να αποποιηθούν το κουτάκι!


Τι ακριβώς όμως είναι το περιβόητο «κουτάκι» που τους ανάγκασε να επικαλεστούν τις «δεσμεύσεις» τους; Από την έναρξη της κρίσης που τόσο βίαια επέδραμε στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, και φυσικά στον πολιτισμό, μια νέα πρακτική άρχισε να κάνει την εμφάνισή της στην παραγωγή τόσο του επαγγελματικού όσο και του ερασιτεχνικού πολιτισμού: σε ένα κουτάκι μπορεί όποιος και όποια θέλει να συνδράμει ένα μικρό ποσό.

Η πρακτική αυτή έχει υλικές και συμβολικές διαστάσεις: πρακτικά, ανταποδίδει στους καλλιτέχνες ένα μέρος των τακτικών ή έκτακτων εξόδων τους. Στην περίπτωση των καλλιτεχνικών ομάδων του Δήμου μας, επέτρεψε το κάτι παραπάνω, αυτό που δεν μπορεί να προβλεφθεί πάντα από τη χρηματοδότηση.

Σε συμβολικό όμως επίπεδο, η πρακτική αυτή ανέδειξε την αυτενέργεια και την αλληλεγγύη των πολιτών, που πλέον αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι παθητικοί καταναλωτές αλλά ενεργοί συμπαραστάτες της καλλιτεχνικής προσπάθειας. Έκανε τον κόσμο με το ένα ευρώ που έδινε να νιώθει ότι κάπως συμβάλλει στην προσπάθεια του άλλου, του διπλανού, του συνανθρώπου.

Οι καλλιτεχνικές ομάδες του Δήμου μπορούν να πιστοποιήσουν ότι ποτέ δεν έλλειψε η οικονομική βοήθεια από τη “Δημοτική Συνεργασία” του Χρήστου Κορτζίδη, το κουτάκι τους έδωσε μια επιπλέον βοήθεια για κάποια έκτατη ανάγκη είτε να έχουν ένα ταμείο για τις ανάγκες της επόμενης προσπάθειάς τους.

Η εγρήγορση αυτή, η αίσθηση κοινότητας και αλληλεγγύης που απέπνεε η διοίκηση Κορτζίδη ήταν άλλωστε αυτή που παρά τα πενιχρά μέσα που επέτρεπε η οικονομική κατάσταση (αποπληρωμή δανείων των προηγούμενων διοικήσεων της Αργυρούπολης, μέλος των οποίων ήταν και ο κ. Κωνσταντάτος και αρκετοί συνοδοιπόροι του, δραματική μείωση κρατικής επιχορήγησης) της επέτρεψε να κάνει πλήθος τακτικών και έκτακτων δράσεων με πολύ μεράκι, συμμετοχή, εθελοντική δουλειά, που βρήκαν μεγάλη απήχηση από τους δημότες μας.

Ας μην μας κάνουν αυτοί μάθημα λοιπόν. Οι καλλιτεχνικές ομάδες του Δήμου παρήγαγαν πολιτισμό σε μια πιο κοντινή σχέση με τον κόσμο που τις παρακολουθούσε και ανταποκρινόταν στις προσπάθειές τους. Κανείς δεν παραπονέθηκε ποτέ για το κουτάκι, πλην των γνωστών γκρινιάρηδων (και σημερινών διοικούντων). Η προσπάθεια να δημιουργήσουν εντυπώσεις διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και να προσβάλλουν το κύρος της προηγούμενης διοίκησης είναι άλλωστε, κουραστικά και επαναλαμβανόμενα σαν την ταινία «Η μέρα της μαρμότας», η καθημερινή τους ατζέντα.

Αν κάτι μας προβληματίζει πάντως είναι το τι εννοούν στο τέλος της ανακοίνωσής τους όταν λένε «Η ευθύνη όμως της παράστασης θα είναι  αποκλειστική πλέον της διοίκησης»; Να περιμένουμε κι άλλες παρεμβάσεις σε ό,τι δεν τους αρέσει που πλέον είτε θα σχετίζεται με τη θέσπιση ιδιωτικών χορηγιών (γνωστή πρακτική Κωνσταντάτου) είτε θα σχετίζεται και με την ίδια την καλλιτεχνική ελευθερία;

Πάντως η παράσταση της θεατρικής ομάδας της Αργυρούπολης «Το αταίριαστο ζευγάρι» που κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Αργυρούπολης χρηματοδοτήθηκε και πάλι στο μεγαλύτερο της μέρος από χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί στο «μαγικό κουτί» σε προηγούμενες παραστάσεις. 
  

Η Πολιτιστική Επιτροπή της Δημοτικής Συνεργασίας

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΓΕΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ


Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σκιτσάρει την επικαιρότητα από τα Νέα


 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια