ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Φωτο-Ρεπορτάζ:Νίκος Κ Κωνσταντόπουλος 
O Δήμος Περιστερίου και η Αδελφότητα Κρητών Περιστερίου οργάνωσαν εκδήλωση μνήμης και τιμής για την 74η επέτειο της Μάχης Της Κρήτης.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Πλατεία Δημοκρατίας στο Περιστέρι στις 16 του Μάη.
Πρωτοστάτησαν από τον δήμο περιστερίου ο δήμαρχος Κ.Αντρέας Παχατουρίδης και από την Αδελφότητα κρητών περιστερίου η πρόεδρος Κ.Λιλυμπάκη  Βικτωρία.

Στην έναρξη της εκδήλωσης χοροστάτησε ο αιδεσιμότατος ιερέας πατήρ Στυλιανός αντικαταστάτης του σεβασμιότατου μητροπολίτη Χρυσοστόμου που έλειπε σε ταξίδι.
Στην συνέχεια εκλήθει στο βήμα ο πρώτος πολίτης της πόλης ο Δήμαρχος Κ.Αντρέας Παχατουρίδης ο οποίος εξεφώνισε τον εξής πανηγυρικό λόγο :

«Η Ελληνική ιστορία είναι αλληλένδετη με αναρίθμητες μάχες. Όπως και το αίμα τόσων και τόσων Ελλήνων πατριωτών, που χύθηκε σε αυτές και πότισε το χώμα του πάτριου εδάφους. Τόσο πολύ βαθιά, ώστε ποτέ να μην στεγνώσει και πάντοτε να αναβλύζει στην πορεία των ετών, τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία των Ελλήνων.
Σ’ όλο αυτό το Ελληνικό μεγαλείο, η Μάχη Της Κρήτης, έρχεται να καταλάβει την ξεχωριστή θέση της. Ως λαμπρό ιστορικό ορόσημο μέσα στο ματωμένο κεφάλαιο του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Και στη βαρυσύμαντη και ξακουστή ενότητα του, που αναλογεί στην πατρίδα μας, την Ελλάδα.


























Σ’ αυτήν την ενότητα, η λεβεντιά των κρητών διέπρεψε. Τυλίγοντας με δόξα, τιμή και περηφάνια περισσή, σαν σφικτό και αρραγές ιστορικό κουβάρι, Όλους τους απανταχού Έλληνες.
Ο Μάης του 1941, σφραγίστηκε με την μοναδική ανδρειοσύνη των παιδιών της λεβεντογέννας. Και έμελλε να σημάνει την αρχή του τέλους, για τα δεινά της πατρίδας από τον ανελέητο κατακτητή


























Η δίκη μας πόλη, ο Δήμος περιστερίου, γνωρίζει πάντοτε να τιμά και ποτέ να μην ξεχνά. Έχει δε, την τύχη και την περηφάνια να κλείνει στους κόλπους της και να στηρίζει φορείς, με ειδικό ιστορικό, παραδοσιακό και πολιτισμικό βάρος, Όπως η Αδελφότητα κρητών Περιστερίου.


















Έτσι φέρνουμε μαζί από κοινού στην επιφάνεια,μνήμες,αξίες αρχές και ιδεώδη, που χτίστηκαν το χάραμα της 21ης του Μάη 1941
Με πρωτομάστορες, τους κρήτες αδελφούς μας, τους αυθεντικούς χτύπους της λεβέντικης καρδιάς τους και τα στήθη τα ατρόμητα που πρόταξαν, για την λευτεριά και τη λύτρωση της πατρίδας μας.
Ενωμένοι, όρθιοι και δυνατοί, δεν έχουμε παρά να αντλούμε διαχρονικά όλοι μας, ατόφιο και γνήσιο Ελληνισμό, από τα μεγάλα μεγέθη μαχητικότητας και πατριωτισμού εκείνων των ηρωικών Κρητών συμπατριωτών μας.»


















Στην συνέχεια ακολούθησε το πρόγραμμα της εκδήλωσης που ήταν το εξής :

 1.Λαμπαδηδρομία

2.Έπαρση Ελληνικής Σημαίας –Εθνικός Ύμνος

3.Επιμνημόσυνη Δέηση

4.Προσκλητήριο Νεκρών

5.Κατάθεση Στεφάνων

6.Χαιρετισμοί

7.Χορευτικό Συλλόγου (Σύρτος)

8.Ανάμνηση

9.Έπος 1940 –Ιστορικές Εικόνες από Video Wall

10.Η Εισβολή των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών

11.Μάχες των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών

12.Κατοχή –Πείνα

13.Ριζίτικο –«Χίτλερ να μη το καυχηθείς»

14.Εκτελέσεις –Αντίποινα

15.« Στο πέρασμα της η Ιστορία»

16.Παράδοση γερμανών –Αποχώρηση

17.Απελευθέρωση

18.Κρητικοί Χοροί

19.Κρητικό κέρασμα (Φιστίκια Με Κρητική Γνήσια  Ρακί)

Συμμετείχαν χορευτικά συγκροτήματα της Αδελφότητας 

Κρητών περιστερίου και η ριζιτική ομάδα ΑΙΓΑΓΡΟΣ. Τα 

κείμενα την σκηνοθεσία και την παρουσίαση έκανε ο Κ. Γιάννης Κριαράκης.
Στην συνέχεια έγινε παρουσίαση τωνεπισήμωνπροσκεκλημένων προσώπων μεταξύ αυτών και ο δημοσιογράφος Νίκος Κ Κωνσταντόπουλος.
Δηλώσεις στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου έκαναν οι εξής:
Ο τέως Δήμαρχος με την παράταξη του Πασόκ Κ.Θεόδωρος Δημητρακόπουλος ο οποίος χρημάτισε δήμαρχος πριν τον Κ.Αντρέα Παχατουρίδη προέβη στην ακόλουθη δήλωση:



Ερώτηση Δημοσιογράφου:Παρακολουθείτε για πολλά χρόνια  την εκδήλωση για την Μάχη της Κρήτης ; Επί δημαρχία σας είχατε και εσείς τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις ;



 


Παρακολουθώ την εκδήλωση μνήμης και τιμής για την ‘’Μάχη της Κρήτης’’ επί 25 συναπτά έτη και ως δήμαρχος και ως αξιωματική αντιπολίτευση,επί δημαρχίας μου είχα και εγώ πάρα πολύ μεγάλες επιτυχίες. Η Αδελφότητα Κρητών περιστερίου είναι από τους μεγαλύτερους συλλόγους στο περιστέρι είναι δυναμικός σύλλογος που διατηρεί την παράδοση. Η Μάχη της Κρήτης μας εμπνέει όλους τους έλληνες και από τέτοιες εκδηλώσεις μνήμης αντλούμε θάρος, υπομονή και πείσμα για συνέχεια στην ζωή.
Επόμενη δήλωση στην ερώτηση του δημοσιογράφου έγινε από την Κ.Λιλυμπάκη Βικτωρία Πρόεδρο της Αδελφότητας Κρητών




 Ερώτηση: ‘’Η Μάχη της Κρήτης έχει καθιερωθεί ως εκδήλωση και συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου είστε ευχαριστημένη από την πορεία σας στον σύλλογο Κρητών;’’

 «Η Μάχη της κρήτης συγκεντρώνει κάθε χρόνο πάρα πολύ κόσμο δόξα τον θεό ο κόσμος συμπαραστέκεται στον σύλλογο και στις εκδηλώσεις που κάνουμε.Από την πορεία μας πράττουμε ότι μπορούμε για να αναδείξουμε τον σύλλογο όσο περισσότερο γίνετε και να είμαστε πιο κοντά στα ήθη και έθιμα της πατρίδος μας να τα αναδείξουμε και τα παιδιά μας να μεγαλώσουνε με αυτά.Είμαι πολύ ευχαριστημένη και ικανοποιημένη  από την μέχρι τώρα πορεία μου στην Αδελφότητα Κρητών.»

 Επόμενη Δήλωση έγινε από τον Πατήρ Στυλιανό της εκκλησίας της ευαγγελίστριας

Ερώτηση: ‘’Αιδεσιμότατε θα έχετε παραβρεθεί σε πολλές εκδηλώσεις της μάχης της κρήτης και θα έχετε διαπιστώσει μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτές οι εκδηλώσεις κατά άποψη σας τιμούν ζώντες και νεκρούς;’’

 


«Είναι γεγονός ότι αυτές οι εκδηλώσεις αναπτερώνουν το ηθικό του κόσμου και αναπτερώνουν και τον σημερινό άνθρωπο γιατί πραγματικά ζούμε σε εποχές πολύ δύσκολες οι οποίες πραγματικά θυμίζουν τον πατριωτισμό και την αυτοθυσία των παππούδων μας, των ανθρώπων που πραγματικά αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας. Αισθανόμαστε για αυτούς υπερήφανοι για τους σκληρούς αγώνες που δώσανε για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι.»

Επόμενη απάντηση στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το εορταστικό γεγονός έκανε ο ποινικολόγος παρ’ Άρειο Πάγο Κ. Κωνσταντίνος Δ. Κωνσταντόπουλος



Ερώτηση:Για την σημερινή εορταστική επέτειο της Μάχης της Κρήτης τι έχετε να δηλώσετε ;

 «Η αποψινή και τόσο επιτυχημένη βραδιά του δήμου περιστερίου σχετικά με την ιστορική ανάμνηση της Μάχης της Κρήτης φέρνει στην μνήμη μας πολλά και τρανταχτά γεγονότα τα οποία συνέβησαν .Δηλαδή ο Ελληνικός Κρητικός Λαός μαζί με το ξένο σώμα επολέμησε  10 συνεχείς μέρες τους γερμανούς οι οποίοι  είχαν την υπεροπλία αέρος, ξηράς και θάλασσας και προσπάθησαν επί 10 μέρες να κατακτήσουν την μεγαλόνησο. Δυστυχώς υπήρχε ένας απολογισμός 10.000 νεκρών εκ μέρους των κρητικών και των ξένων συμπαραστατών. Αλλά αυτό που επετεύχθη είναι ότι η ιδέα της ελευθερίας δεν εκάμφθη. Η Κρήτη επολέμησε για ελευθερία και τελικά το επέτυχε διότι ο ίδιος ο Winston Churchill στην διάρκεια του πολέμου εδήλωσε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν έλληνες.»
Τέλος η εορταστική εκδήλωση μνήμης και τιμής για την Μάχη της Κρήτης έκλεισε με ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς που χάθηκαν για να έχουμε σήμερα την λευτεριά  μας. Επίσης  έγινε  κατάθεση στεφάνων με πρώτο τον δήμαρχο Κ.Αντρέα Παχατουρίδη και ακολούθησαν διάφοροι οργανισμοί. Η ανακοίνωση που ακολούθησε εν συνέχεια ανέφερε ονομαστικά τους δημοσιογράφους και τις εφημερίδες που κάλυψαν την εκδήλωση για την Μάχη της Κρήτης μέσα σε αυτούς ήταν και ο δημοσιογράφος νίκος κωνσταντόπουλος.

  Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές

Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα στα Νέα





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια