ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Εκλογές 29ης Σεπτεμβρίου: Η πρώτη "χαρτογράφηση" τάσεων και εκλογικής δύναμης κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων (vid)



του Γιάννη Πετρίδη
Κινούμενη "άμμος" είναι το πολιτικό σκηνικό αφού υπάρχει έντονη ανησυχία στους δημοσκόπους για το αποτέλεσμα των εκλογών. Μέχρι στιγμής το μόνο που μπορούν να σημειώσουν είναι ότι ο άγνωστος Χ των εκλογών θα είναι ο Β.Λεβέντης, η Λαϊκή Ενότητα και ο Λαϊκός Σύνδεσμος που μπορεί να δει τα ποσοστά του να γίνονται ακόμη και διψήφια.


Υπάρχει μάλιστα το ενδεχόμενο σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας που βρίσκονται κοντά στα σύνορα των Σκοπίων της Βουλγαρίας και της Αλβανίας ο Λαϊκός Σύνδεσμος να είναι πρώτο κόμμα ενώ το ίδιο μπορεί να γίνει και σε πολλά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου!
Ταυτόχρονα, ΓΑΠ, Γεννηματά και...ΔΗΜΑΡ πάνε για συνεργασία διαφορετικά το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να μην μπει καν Βουλή ενώ η Λαϊκή Ενότητα προσθέτει συνεχώς δυνάμεις με την ένταξη του Α.Αλαβάνου στο κόμμα του Π.Λαφαζάνη.
Πρακτικά έχει ξεκαθαρίσει από τώρα το εκλογικό σκηνικό σε ότι αφορά τα πέντε πρώτα κόμματα με ερωτηματικό την τρίτη θέση: Αν θα είναι στην τρίτη θέση η Λαϊκή Ενότητα ή ο Λαϊκός Σύνδεσμος, ο οποίος έται ή αλλιώς "βλέπει" ποσοστά ευρωεκλογών 2014 και είναι μια καλή ευκαιρία για το εθνικιστικό κόμμα να επανεκκινήσει την πορεία που διακόπηκε με την πολιτική συνωμοσία του Σεπτεμβρίου του 2009!
Πέμπτο και ... καταϊδρωμένο το Ποτάμι, το οποίο πλέον δεν έχει και λόγο ύπαρξης: Κεντροαριστερό μνημοναικό κόμμα είναι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε όσοι από τους ψηφοφόρους του Ποταμιού θέλουν εκλογική σταθερότητα θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ...
Τέλος στο Ποτάμι διάχυτος είναι ο προβληματισμός από την ποιοτική ανάλυση των στοιχείων των δημοσκοπήσεων. Αυτό που τους απασχολεί, σύμφωνα με πληροφορίες είναι ότι ένα ποσοστό Νεοδημοκρατών που δεν ήθελαν να βλέπουν τη ΝΔ επειδή αντιπαθούσαν τον Σαμαρά και δεν ψήφισαν Χρυσή Αυγή και ΑΝΕΛ, με την αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ το επιχείρημα αυτά παύει να υπάρχει και ο Μεϊμαράκης σε αντίθεση με τον Σαμαρά δεν έχει αντισυσπειρώσεις στον χώρο των Νεοδημοκρατών.
Ταυτόχρονα, ο Πάνος Καμμένος προανήγγειλε ότι η συνεργασία του με τον Αλέξη Τσίπρα θα συνεχιστεί και στην επόμενη κυβέρνηση, και δήλωσε «εγγυητής της σταθερότητας».
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έκανε λόγο για αδιαπραγμάτευτες «κόκκινες γραμμές» και τόνισε: «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας και των Ελλήνων πολιτών, θα είμαστε οι εγγυητές της σταθερότητας και στη νέα κυβέρνηση, με αδιαπραγμάτευτες «κόκκινες γραμμές» στα εθνικά θέματα, τη θρησκεία, την εθνική κυριαρχία και την αξιοπρέπεια τη χώρας μας».
Για τις 20 Σεπτεμβρίου φαίνεται ότι πηγαίνουν οι πρόωρες εκλογές με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, την ώρα που ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης επιστρέφει τη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχοντας εξαντλήσει το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα τριήμερο.
Η επισημοποίηση της ημερομηνίας κατά την οποία οι πολίτες θα κληθούν στις κάλπες θα επισημοποιηθεί μετά και την ολοκλήρωση του τριημέρου στο οποίο η διερευνητική εντολή θα βρίσκεται στα χέρια του Παναγιώτη Λαφαζάνη και το οποίο ξεκινά από τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη.
Στη συνέχεια αναμένεται το κλείσιμο της Βουλής, πιθανότατα την Παρασκευή, η προκήρυξη εκλογών και ο ορισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Το χρονικό διάστημα που απομένει από το τέλος της εβδομάδας ως τις 20 Σεπτεμβρίου είναι μέσα στα πλαίσια που ορίζει το Σύνταγμα, με την κυβέρνηση να «βλέπει» τελικά τις πρόωρες κάλπες να στήνονται με μία εβδομάδα καθυστέρησης βάσει των αρχικών σχεδιασμών τους για εκλογές - εξπρές στις 13 Σεπτεμβρίου.
Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία σημείωσε το βράδυ της Κυριακής στην ΕΡΤ 1 ότι «η ημερομηνία των εκλογών, όπως φαίνεται μέχρι τώρα, είναι εφικτό να είναι η 20η Σεπτεμβρίου».
Πιο αναλυτικά, ευήκοα ώτα βρήκε η έκκληση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, για συστράτευση ενόψει των επικείμενων εκλογών εντός του Σεπτεμβρίου όλων των πολιτικών χώρων της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου.
«Η συνεννόηση και συνεργασία των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού είναι επιτακτική και εθνική ανάγκη», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών του Γ. Παπανδρέου, απαντώντας επί της αρχής θετικά στο ενδεχόμενο καθόδου σε κοινά ψηφοδέλτια στις εκλογές.
Στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά επιχειρούν να συγκροτήσουν έναν τρίτο πόλο ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ανακόψουν τη δυναμική που παρουσιάζει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και να αλιεύσουν ψήφους από τα δεξιά της Κουμουνδούρου, την ώρα που το μεγάλο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα στις επικείμενες εκλογές είναι να περιορίσει τις διαρροές προς τα αριστερά και τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Έτσι, στη Χαριλάου Τρικούπη επιχειρείται η επαναπροσέγγιση δυνάμεων που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Γενάρη αλλά και παλαιότερα, εστιάζοντας πέραν των άλλων και στις δυνάμεις που στήριξαν την «Ελιά» στις ευρωεκλογές.
Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες για τις λίστες του ΠΑΣΟΚ εξετάζονται ονόματα από το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και στενοί συνεργάτες του που παραμένουν πολιτικά άστεγοι μετά την απομάκρυνσή τους από τη Χαριλάου Τρικούπη, όπως ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης.
Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο «παιχνίδι» του τρίτου πόλου έχει μπει για τα καλά εδώ και καιρό και η Δημοκρατική Αριστερά του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος έχει εντείνει τις επαφές που έχει με τη Φώφη Γεννηματά.
Με ιδιαίτερα σκληρούς τόνους που δίνουν στο στίγμα της προεκλογικής ρητορικής που θα ακολουθήσει μέχρι τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης επιστρέφει τη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στις 10:00 το πρωί της Δευτέρας για να τη λάβει με τη σειρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Έχοντας εξαντλήσει το τριήμερο που προβλέπει το Σύνταγμα αν και οι συσχετισμοί στη Βουλή απέκλειαν εξ' αρχής το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης που θα απέτρεπε τις πρόωρες κάλπες, ο κ. Μεϊμαράκης τα τελευταία 24ωρα κατάφερε να καθυστερήσει λίγο το πλάνο του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές το συντομότερο δυνατόν και εξαπέλυσε κατά μέτωπο επιθέσεις στο πρόσωπο του απερχόμενου πρωθυπουργού με στόχο να τον αποδομήσει και να του χρεώσει την νέα εκλογική περιπέτεια και την πολιτική αστάθεια, στην οποία εισέρχεται η χώρα.
Στη ΝΔ έχουν αποφασίσει να δώσουν προεκλογικά ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της οικονομίας και της λαθρομετανάστευσης, τομείς στους οποίους εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει υποστεί τη μεγαλύτερη φθορά και έχει εμφανιστεί -όπως λένε στη Συγγρού- ανίκανη να τα διαχειριστεί.
Από τη μέχρι τώρα στάση του κ. Μειμαράκη, συμπεραίνεται ότι θα κρατήσει υψηλούς τόνους σε προσωπικό επίπεδο απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, αφού στη ΝΔ θεωρούν πως θα είναι το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη ΝΔ παράλληλα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο της Αριστεράς και ευελπιστούν πως το νέο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη θα καταφέρει να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό την εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση, όπως φαίνεται, ο Πρόεδρος της ΝΔ θα προτάξει την ανάγκη να υπάρξει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με βασικό κορμό τη ΝΔ, η οποία θα διασφαλίσει την ευρωπαική πορεία της χώρας προχωρώντας σταδιακά στη χαλάρωση της σκληρης δημοσιονομικής πολιτικής.
Πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ του ζητούν να είναι υποψήφιοι με την Ένωση Κεντρώων, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Βασίλης Λεβέντης, εκτιμώντας ότι έχει έρθει η ώρα του κόμματός του, καθώς η αξιοπιστία των παλαιών κομμάτων έχει μηδενιστεί.
Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι είναι «το ΠΑΣΟΚ μεταμφιεσμένο...ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όλο το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει μείνει ΠΑΣΟΚ», εκτιμώντας παράλληλα ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν θα μπει μέσα» και απόδειξη για αυτό είναι ότι «εμένα μου χτυπάνε την πόρτα όλοι οι τέως υπουργοί του ΠΑΣΟΚ για να μπούνε υποψήφιοι», τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα τους βάλει μέσα.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Ένωση Κεντρώων θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση, χωρίς όμως να συμμετάσχει σε αυτήν. 
Σχέδιο ενιαίας φορολογικής κλίμακας, με κατάργηση φοροαπαλλαγών και σύνδεση του αφορολόγητου με το πλαστικό χρήμα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Κατά τις πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην καθιέρωση ενιαίας κλίμακας για όλα τα εισοδήματα, χωρίς εξαιρέσεις, είτε πρόκειται για μισθούς και συντάξεις, είτε αφορά σε μετοχές ή ομόλογα ή ακόμη και σε εισοδήματα από ενοίκια.
Στο μέτωπο του αφορολόγητου εξετάζεται αυτό να θεσπίζεται μόνο αν συνοδεύεται από συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η χρήση πλαστικού χρήματος θα συνοδεύεται και από μπόνους, το οποίο θα χορηγείται ως επιβράβευση για τη χρήση καρτών.
Οι ανωτέρω δεν αποτελούν και τις μοναδικές επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους...
Σύμφωνα με τα όσα έχουν ήδη ψηφιστεί, το φθινόπωρο έρχεται και δεύτερος γύρος φοροκαταιγίδας, καθώς μεταξύ άλλων μονιμοποιείται και ενσωματώνεται στη φορολογική κλίμακα η εισφορά αλληλεγγύης,  ενώ αυξάνεται ο φόρος για τους αγρότες στο 20% από το 13%.
Την ίδια στιγμή, στην έκδοση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου για όλα τα νεογέννητα μωρά, ήδη από το μαιευτήριο, προσανατολίζεται επίσης το υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, τα μωρά που θα γεννηθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2016 θα πρέπει να λαμβάνουν ΑΦΜ, αμέσως μετά τη γέννησή τους και ταυτόχρονα με την εγγραφή τους στο ληξιαρχείο.
Χωρίς καμία απολύτως αλλαγή θα πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ το 2015 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις με επίκεντρο τη νέα προσφυγή στις κάλπες έβαλαν φρένο σε κάθε σχέδιο τροποποιήσεων στον φόρο ακινήτων.

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα





πηγη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια