Ποιο μπαχαρικό προστατεύει τον εγκέφαλό σας;Το φθόριο βρίσκεται παντού σήμερα, από τα αντιβιοτικά μέχρι το πόσιμο νερό, αλλά και σε
οδοντόκρεμες, καθιστώντας αναπόφευκτη την έκθεση.
Η νευροτοξικότητα από το φθόριο έχει αποτελέσει αντικείμενο ακαδημαϊκής συζήτησης για δεκαετίες. Είναι τώρα γνωστό ότι μειώνει το IQ και ενισχύει την ασβεστοποίηση της επίφυσης.
Η κουρκουμίνη εξασθενεί τη νευροτοξικότητα που προκαλείται από το φθόριο.
Το φθόριο (F) είναι ίσως το πρώτο ανόργανο ιόν που επέστησε την προσοχή του επιστημονικού κόσμου για τις τοξικές επιδράσεις της και τώρα η τοξικότητα F μέσω του πόσιμου νερού είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Η έκθεση σε F προκαλεί ορισμένους τύπους καρκίνου, βλάπτει το αναπαραγωγικό σύστημα και προκαλεί καρδιαγγειακές και νευρολογικές ασθένειες.
Η μελέτη επικεντρώθηκε στην νευροτοξικότητα από το φθόριο, προσδιορίζοντας τη διεγερτοτοξικότητα και το οξειδωτικό στρες και τις κύριες κινητήριες δυνάμεις του νευροεκφυλισμού. Η φθορίωση των δοντιών προκαλεί, επίσης, νευροεκφυλιστικές αλλαγές που σχετίζονται με μια μορφή οξειδωτικού στρες που είναι γνωστή ως υπεροξείδωση των λιπιδίων. Η λιπιδική υπεροξείδωση στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της συνολικής περιεκτικότητας των φωσφολιπιδίων του εγκεφάλου. Λόγω αυτών των γνωστών μηχανισμών το φθόριο συνδέεται με νευροτοξικότητα και νευροεκφυλισμό και οι πολυφαινόλες στην κουρκουμίνη είναι νευροπροστατευτικές ουσίες. Η κουρκουμίνη είναι αντιοξειδωτικό και αυξάνει την ενδογενή παραγωγή γλουταθειόνης στον εγκέφαλο, που είναι σημαντική αντιοξειδωτική άμυνα του συστήματος.
Προκειμένου να αξιολογηθούν οι νευροτοξικές επιδράσεις του φθορίου και ο προστατευτικός ρόλος της κουρκουμίνης:
Δημιουργήθηκαν 3 ομάδες:
1η oμάδα: Δεν ελάμβανε φθόριο
2η ομάδα: Έπαιρνε φθόριο (120 ppm): Το φθόριο δόθηκε σε αποσταγμένο νερό πόσιμο νερό χωρίς περιορισμό.
3η ομάδα: Έπαιρνε φθόριο (120 ppm) + κουρκουμίνη (30 mg / kg σωματικού βάρους): Από του στόματος δόση κουρκουμίνη διαλυμένη σε ελαιόλαδο μαζί με φθόριο στο πόσιμο νερό
Προκειμένου να εξακριβωθεί η επίδραση της θεραπείας, οι ερευνητές μέτρησαν την περιεκτικότητα της μηλονοδιαλδεΰδης (MDA) στους εγκεφάλους των ποντικών. Η MDA είναι ένας γνωστός δείκτης του οξειδωτικού στρες και της βλάβης από αυτό.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η ομάδα που ελάμβανε μόνο φθόριο έδειξε σημαντικά αυξημένα επίπεδα της MDA εναντίον της ομάδας που δεν έπινε νερό με φθόριο. Η ομάδα που έπαιρνε φθόριο και κουρκουμίνη είδε μειωμένα επίπεδα MDA σε σχέση με την ομάδα που ελάμβανε μόνο φθόριο ομάδα, αποδεικνύοντας τη νευροπροστατευτική δράση της κουρκουμίνης.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η καθημερινή δόση 120 ppm F έχει σαν αποτέλεσμα σημαντικές αυξήσεις στην λιπιδική υπεροξείδωση, του εγκεφάλου, καθώς και σε νευροεκφυλιστικές αλλαγές στα κυτταρικά σώματα των νευρώνων του ιππόκαμπου. Η κουρκουμίνη μειώνει σημαντικά την τοξική επίδραση του F με την επαύξηση της αντιοξειδωτικής άμυνας και προστατεύει από τον νευροεκφυλισμό.
Η κουρκούμη προστατεύει τον εγκέφαλο και αποκαθιστά τις βλάβες του εγκεφάλου
Πηγή: emedi.gr
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας....... κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους
0 Σχόλια