Κείμενο: Ρόζα Κράμερη
Πριν από χρόνια κανείς δεν ήξερε ότι στις πλαγιές του Ολύμπου ζει μια αρχέγονη ελληνική φυλή μαύρων χοίρων που θα ζήλευαν και οι Ισπανοί. Σήμερα η ζήτηση ξεπερνά την παραγωγή.
Ο Νίκος Φωτιάδης και ο Μάκης Δημόπουλος αντιπροσωπεύουν διαφορετική γενιά παραγωγών αλλά και οι δύο έχουν τον ίδιο ενθουσιασμό όταν μιλούν για τον ελληνικό μαύρο χοίρο. Ο Νίκος Φωτιάδης θυμώνει με αυτά που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν ποτέ, και περηφανεύεται που πριν από μερικές εβδομάδες στο Μόντε Κάρλο, Γάλλοι και Ιταλοί ορκίστηκαν στη γλύκα ενός κρέατος που θα έπρεπε να είναι σήμερα το καμάρι της Ελλάδας. «Η πιο αρχαία φυλή γουρουνιών στη Μεσόγειο, σε έναν αρχαίο τόπο, τις πλαγιές του Ολύμπου. Αυτό από μόνο του αρκεί να δημιουργήσει το μύθο!», εξηγεί. Μόνο που ο μύθος δεν είναι (πάντα) αρκετός.
«Πρόκειται για τα γουρούνια του Οδυσσέα που ταξίδεψαν με τους πρώτους αποίκους στα ελληνικά χωριά της Σικελίας, της Κορσικής και της Ισπανίας. Ακόμα και τα μαυροπόδαρα pata negra της ιβηρικής, που δίνoυν το περίφημο jamόn iberico, δεν έχουν το DNA των ελληνικών», συνεχίζει. Ενα αρχέγονο γονίδιο ξεχασμένο σε κάποια βουνά της Ελλάδας αφού οι ελληνικοί μαύροι χοίροι εγκαταλείφτηκαν τη δεκαετία του ’60 –αφού κανείς δεν υποπτευόταν τότε την αξία τους, όπως και για τις υπόλοιπες αρχέγονες φυλές– προς όφελος των ολλανδικών, που έδιναν περισσότερο γάλα και περισσότερο κρέας.
«Οι ελληνικοί μαύροι χοίροι, όμως, προσαρμοσμένοι στο άγονο τοπίο της χώρας, ήταν ο μαύρος χρυσός», υποστηρίζει ο Φωτιάδης. Τέταρτη γενιά κτηνοτρόφων στην Εξοχή Πιερίας, τη φάρμα του παππού Σαρκοζί, ξεκίνησε το 2011 ένα τιτάνιο για την εποχή project διάσωσης σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνοντας παράλληλα πάνω από 40 παραγωγούς στον πρώτο συνεταιρισμό Εύμαιος, παραπέμποντας με το όνομα, όπως είναι φυσικό, στον χοιροβοσκό του Οδυσσέα.
«Σήμερα είναι σίγουρο ότι το κρέας των ελληνικών μαύρων χοίρων είναι το καλύτερο», συμπληρώνει ο Μάκης Δημόπουλος, που ανήκει στη νέα γενιά εκτροφέων. Μετά χρόνια καριέρας στον χώρο των πωλήσεων αποφάσισε να τα εγκαταλείψει όλα για να επικεντρωθεί στους μαύρους χοίρους, αξιοποιώντας μια οικογενειακή περιουσία έξω από τα Φάρσαλα. «Δύσκολη δουλειά, χρειάζεται χρόνο και επιμονή –κάθε χοιρομητέρα γεννά 7-8 μικρά έναντι 18-20 των ευρωπαϊκών γουρουνιών–, αλλά αξίζει με το παραπάνω». Τα ζώα ζουν ελεύθερα σε βοσκοτόπια, τρέφονται με βελανίδια, παίρνουν τα ιχνοστοιχεία που χρειάζονται από το έδαφος, αντέχουν στο μεγάλο κρύο και τη μεγάλη ζέστη και επειδή περπατούν πολύ, δίνουν ένα κρέας σπάνιας πολυπλοκότητας.
Το μυστικό βρίσκεται στο εσωτερικό λίπος, που το κάνει πιο νόστιμο και τρυφερό. Γι’ αυτό η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την παραγωγή. «Μόνο που ακόμα δεν υπάρχει επίσημη πιστοποίηση που να κατοχυρώνει το είδος», σημειώνει ο Φωτιάδης. «Πολλές φορές δεν αρκεί μόνο να έχεις το καλύτερο κρέας στον κόσμο. Πρέπει να το ξέρουν και οι άλλοι…».
BACK TO BACK
Πού μπορείτε να προμηθευτείτε πιστοποιημένο μαύρο χοίρο
—Φάρμα Φωτιάδη 23510-95777 από τους πρώτους που ξεκίνησαν τη διάσωση του είδους στη φάρμα του παππού Σαρκοζί σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Θεσσαλονίκης και το μοναδικό που διαθέτει σταθερές ποσόσητες στα ΑΒ Βασιλόπουλος.—Μάκης Δημόπουλος ser-dim@inbox.com Μικρές ποσότητες με εξαιρετική ποιότητα αφού ζουν ελεύθερα στη φύση και τρέφονται μόνο με επιλεγμένες φυσικές τροφές.
FORM FARM TO TABLE
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα εστιατόρια χρησιμοποιούν κρέας μαύρου χοίρου στο μενού τους, ενώ υπάρχουν σκέψεις για αναβίωση του αρχαιοελληνικού προσούτο όπως είναι γνωστό το μέλαν ακροκώλιον.
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας....... κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους
0 Σχόλια