ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Ο... ΣΥΡΙΖΑ «τηγάνισε» τον Κατρούγκαλο και τις... σοφίες για το ασφαλιστικό



της Άρτεμις Παραδείσου 
Αντιμέτωπη με το ασφαλιστικό, την πολιτική «μητέρα των μαχών» για αυτή τη δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –Αν. Ελλ., βρέθηκε χθες επί τρίωρο η Πολιτική Γραμματεία, χωρίς τον Α. Τσίπρα, αλλά με τους Γ. Κατρούγκαλο και Τ. Πετρόπουλο παρόντες.


Η συνεδρίαση είχε διακυμάνσεις, από την παραδοχή ότι το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα έχει «πεθάνει» ως το «τηγάνισμα» της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και της Επιτροπής Σοφών, της οποίας (ηγεσίας) ήταν επιλογή άλλωστε. 
Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι οι πλέον καθοριστικέςπροκειμένου να υπάρχει κατάληξη από την κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν σε αυτά που κοινωνία και κόμματα αρνήθηκαν να αγγίξουν επί δεκαετίες. Ως τις 15 Νοεμβρίου το νομοσχέδιο -«φωτιά» θα πρέπει να έχει κατατεθεί, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες.
Στη σημερινή δύσκολη κατάσταση, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να βρει μια, κατά το δυνατόν, δίκαιη λύση, αναφέρουν κομματικές πηγές. Λύση πάντως που δεν θα είναι εύκολη, δεδομένων και των εγγενών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν το ασφαλιστικό και ο κόσμος της εργασίας που το υποστηρίζει. 
Τα 25 δισ. του PSI, η ανεργία, η αδήλωτη εργασία, ηεισφοροδιαφυγή, οι πρόωρες όσο και παχυλές συντάξεις («ευγενών» ταμείων κ.α.), το δημογραφικό κ.α. υπήρξαν λόγοι, ο καθένας μόνος του και από κοινού, που «τορπίλισαν» το ασφαλιστικό σύστημα, ειπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση. 
Μια συνεδρίαση που δεν έμεινε στις διαπιστώσεις πάντως, αλλά αναζήτησε και κάποιες λύσεις (η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου). Στο σημείο αυτό ήταν που δέχθηκε κριτική ο Γ. Κατρούγκαλος από κάποια μέλη της Πολ. Γραμματείας για τον τρόπο που έχει χειριστεί το ζήτημα, αλλά και για την επιλογή του να ορίσει την Επιτροπή Σοφών, τα μέλη της οποίας ελάχιστη σχέση έχουν με το χώρο της αριστεράς, υποστήριξε ένα από τα μέλη της Πολ. Γραμματείας.
Κάποιο άλλο αναγνώρισε: «Καθόλου σοφοί δεν ήμασταν, που βάλαμε τους Σοφούς». Θα ήταν άδικο πάντως να νομίσει κανείς ότι η συνεδρίαση έμεινε στην κριτική:  προχώρησε σε προβληματισμό του τύπου, θα είναι αναδιανεμητικό ή κεφαλαιοποιητικό το ασφαλιστικό σύστημα;, θα συγχωνευτούν κύριες και επικουρικές συντάξεις ή όχι; 
Καθώς όμως ο χρόνος είναι εξαιρετικά πιεστικός, τα μέλη της Πολ. Γραμματείας με τη συμμετοχή μελών της κυβέρνησης άρχισαν από χθες να αναζητούν πηγές να κλείσει η «τρύπα» των 900 εκατ ευρώ, που εμφανίζει το ασφαλιστικό για το επόμενο έτος. Αξιοποίηση της ιδιαίτερα σημαντικής, αλλά λιμνάζουσας, ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών -πρόταση που αναμένεται να εγείρει την αντίδραση των δανειστών ωστόσο-, μεταφορά εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, ήταν μερικές από τις ιδέες. Για το τελευταίο, «σκόπελος» είναι ωστόσο η συμφωνία της 12ης Ιουλίου, εκεί όπου είχε προβλεφθεί ότι τα έσοδα από το Ταμείο αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας θα διατίθενται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (κατά 50%), στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και την απομείωση του χρέους (από 25%). Ενώ για την ακίνητη περιουσία των ταμείων υπάρχουν εκτιμήσεις που την ανεβάζουν στα 6 δις ευρώ! 
Και οι συντάξεις δεν θα μειωθούν; Είναι το, εύλογο, ερώτημα που τέθηκε και χθες. Το σενάριο είναι πάνω στο τραπέζι της Κουμουνδούρου, η πρόθεση ωστόσο -σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές- είναι να μην μειωθούν ουσιαστικά τα εισοδήματα των μεσαίων και φτωχών συνταξιούχων.

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον kyr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια