ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

«Λιομάζωμα» και παραγωγή ελαιολάδου από μαθητές στη Γλυφάδα

Βιωματική εμπειρία για εκατοντάδες μαθητές στους πρόποδες του Υμηττού



Σύμβολο ειρήνης, σοφίας, γονιμότητας, ευημερίας και νίκης, την ελιά τη συναντάμε παντού στην καθημερινότητά μας, στη διατροφή μας, ακόμh και σε καλλυντικά προϊόντα. Στην επαρχία οικογένειες ολόκληρες ακόμη και σήμερα μαζεύονται για τη συγκομιδή του καρπού τους τελευταίους φθινοπωρινούς μήνες.


Στα μεγάλα αστικά κέντρα το «μάζεμα» της ελιάς περιορίζεται πλέον σε εικόνες που αποτυπώνουν την αγροτική ζωή της επαρχίας. Γιατί μπορεί σε αρκετά σημεία της Αθήνας, για παράδειγμα, να έχουν φυτευθεί δέντρα ελιάς, αλλά οι καρποί τους γεμίζουν τα πεζοδρόμια αντί για τα λιόπανα. Και ο Ελαιώνας είναι πια μια περιοχή προς αξιοποίηση και ελάχιστα από τα αρχικά του δέντρα έχουν μείνει για να θυμίζουν γιατί η πόλη της θεάς Αθηνάς είχε για σύμβολό της την ελιά.


«Λιοτρίβι» στα προαύλια
Από πέρυσι ο Δήμος Γλυφάδας, με πρωτοβουλία του δημάρχου του κ. Γιώργου Παπανικολάου, αποφάσισε να «μαζέψει» τις εκατοντάδες ελιές από τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης. Η ανταπόκριση ήταν ενθουσιώδης. Εθελοντές κατάφεραν να συγκεντρώσουν 4 τόνους καρπού που απέδωσαν 600 κιλά αγνό παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα 0,7. Το λάδι συσκευάστηκε και διανεμήθηκε στις φτωχές και άπορες οικογένειες του δήμου μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου.

Εφέτος η δράση συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά με δεκάδες εθελοντές, ενώ μαθητές των σχολείων της περιοχής έχουν ξεκινήσει εδώ και είκοσι ημέρες το «λιομάζωμα» με πρώτο το Διασχολικό Κέντρο Γλυφάδας. Η ιδιαιτερότητα της δράσης είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του λαδιού θα παραχθεί μέσω κινητής μονάδας, ευγενική προσφορά ιδιώτη, στους προαύλιους χώρους σχολείων της Γλυφάδας. Ετσι εκατοντάδες μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά στη συγκομιδή και παραγωγή ελαιολάδου και να δουν, οι περισσότεροι για πρώτη φορά, από κοντά μια χρήσιμη και πολύτιμη διαδικασία.
Τις προηγούμενες ημέρες οι μαθητές από το 6ο και το 11ο δημοτικό σχολείο της πόλης, συνοδεία των δασκάλων τους, των γονέων τους και με τη βοήθεια άλλων εθελοντών, συγκέντρωσαν τους καρπούς από μια μεγάλη έκταση στην Ανω Γλυφάδα, στους πρόποδες του Υμηττού, ενώ την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου οι μαθητές των δύο δημοτικών μαζί με τους μαθητές από το Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Αργυρούπολης έζησαν από κοντά την όλη διαδικασία.

Εφαγαν τηγανίτες με το λάδι που έβγαλαν
«Σήμερα 800 μαθητές παρακολούθησαν την επεξεργασία του καρπού της ελιάς. Ηταν μια βιωματική δραστηριότητα για τους μαθητές μας και ταυτόχρονα μια πρωτόγνωρη εμπειρία γιατί δεν είχαν παρακολουθήσει από κοντά την όλη διαδικασία» λέει στο «Βήμα» ο διευθυντής του 6ου Δημοτικού Σχολείου Γλυφάδας κ. Γιάννης Ψαριώτης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθητές παρακολούθησαν την επεξεργασία του καρπού που είχαν μαζέψει, ενώ δέκα εκπαιδευόμενοι σεφ από ιδιωτικό ΙΕΚ ετοίμαζαν τηγανίτες χρησιμοποιώντας το λάδι που μόλις θα έχει παραχθεί.


Οπως και πέρυσι, έτσι και εφέτος η ποσότητα του λαδιού που θα παραχθεί θα συσκευασθεί και στη συνέχεια θα διανεμηθεί μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου του δήμου στις φτωχές και άπορες οικογένειες της περιοχής. «Τα παιδιά γνώριζαν από την αρχή τον κοινωνικό χαρακτήρα της δράσης αυτής, ότι δηλαδή βοηθούν τους συνανθρώπους τους συμβάλλοντας και οι ίδιοι στο μάζεμα της ελιάς» σχολιάζει ο κ. Ψαριώτης.

* Οσοι θέλουν να βοηθήσουν στη συγκομιδή του καρπού μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά στα τηλέφωνα 213 2025.396 και 213 2025.391 (εργάσιμες ημέρες και ώρες) και στο info@glyfada.gr.
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια