ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Απελευθέρωση ακινήτων από υποθήκες κι άλλα βάρη


H τελευταία νομοθεσία για την απελευθέρωση των ακινήτων από υποθήκες και άλλα κυβερνητικά βάρη (όπως ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας κ.λπ.) βοήθησε τα μέγιστα στην ψυχική γαλήνη των αγοραστών, του Κράτους (με την επίτευξη μεταβιβάσεων) και βεβαίως στην όλη λειτουργία της κτηματαγοράς.



Οι πρόσφατές μας όμως εμπειρίες μας δείχνουν διαφορά σε τι αναφέρει ο νόμος για την απελευθέρωση των υποθηκών κ.λπ. και τι εφαρμόζεται στην πραγματικότητα. Οι χρηματοδότες απαιτούν όπως ο αγοραστής αποδείξει ότι έχει πληρώσει τα οφειλόμενά του (δεν αρκεί η βεβαίωση και η παρουσίαση αποδείξεων του πωλητή) αλλά και ότι οι σχετικές πληρωμές κατατέθηκαν στον λογαριασμό του δανείου της τράπεζας. Και ρωτούμε πού αναφέρεται σε τέτοια διαδικασία ο νόμος; Οι χρηματοδότες ακόμη επιμένουν στην πιο πάνω διαδικασία έστω και εάν το δάνειο για το συγκεκριμένο έργο έχει αποπληρωθεί (ίσως όμως το έργο να παραμείνει υποθηκευμένο για τη διευκόλυνση των αγοραστών που εξασφάλισαν δάνειο από τον χρηματοδότη) άρα αν και ο developer δεν οφείλει, οφείλει ο αγοραστής και έτσι το όλο σύστημα της ελεύθερης μεταβίβασης μπλοκάρεται από την κατ' εμάς αυθαίρετη ερμηνεία (ή λόγω εκβιασμού) του νόμου.
Το δεύτερο περίεργο είναι η αδυναμία των χρηματοδοτών να εξετάζουν σε γρήγορο ρυθμό αυτές τις υποθέσεις ελευθέρωσης των υποθηκών κ.λπ. Σε πρόσφατή μας εμπειρία μας πληροφόρησε ο πελάτης μας ότι για να απελευθερώσει έστω και ένα διαμέρισμα, θα πρέπει όλοι οι αγοραστές σε όλο το συγκρότημα να εξεταστούν και μετά, αντί ένας-ένας. Γιατί δηλαδή; Γιατί αυτή η διαδικασία; Πού το αναφέρει κάτι τέτοιο ο νόμος; Επίσης για να γίνει η απελευθέρωση από τις Αρχές, συνεχίζουν να απαιτούν ακόμη την εξόφληση του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας. Μα δεν εμποδίζονται οι μεταβιβάσεις με αυτόν τον τρόπο και δεν είναι ενάντια των προνοιών του νόμου;
Ξέφυγε του νομοθέτη να απελευθερώσει από τις υποχρεώσεις τις χρεώσεις για τους δημοτικούς φόρους-αποχετευτικό κ.λπ. και έτσι εάν τα υπόλοιπα «απελευθερωθούν» παραμένει αυτό το κώλυμα. Γράψαμε στον υπουργό Εσωτερικών επί του θέματος με την ελπίδα ότι θα συμπεριληφθούν κι αυτές οι χρεώσεις για την απελευθέρωση ακινήτου, διαφορετικά το όλο σύστημα θα είναι σχεδόν ανεφάρμοστο (δηλαδή η προσπάθεια της άμεσης μεταβίβασης θα πέσει στο κενό). Βέβαια παραμένει το δικαίωμα της απευθείας αίτησης στο Κτηματολόγιο για τη μεταβίβαση και αυτό το Τμήμα δεν υπεισέρχεται στις υποθέσεις εισπράξεων δανείων και άλλων σχετικών.
Η αίτηση στο Κτηματολόγιο όμως με τις υφιστάμενες 5.000 αιτήσεις να εκκρεμούν και τον αναμενόμενο διπλασιασμό τους στους επόμενους μήνες, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εκτός του κόστους, η αναμονή της διαδικασίας ίσως ξεπεράσει τον 12/2016 και έτσι οι αγοραστές να μην μπορούν να καρπωθούν το 50% έκπτωση στα μεταβιβαστικά. Αναμένουμε όμως ότι ανάλογα με την πρόοδο των μεταβιβάσεων στα μέσα του 2016, ίσως το μέτρο αυτό της έκπτωσης επεκταθεί μέχρι το τέλος του 2017.
Το πιο εύκολο πράγμα στον τόπο είναι «η καταγγελία» των διαφόρων οι οποίοι δεν ακολουθούν τον νόμο και ασφαλώς η ανάληψη δικαστικών μέτρων εναντίον τους. Είναι αυτή όμως λύση; Ή μήπως η πιστή εφαρμογή του νόμου όπως αυτός προτάθηκε από την Κυβέρνηση και εγκρίθηκε από τη Βουλή; Οι καταγγελίες είτε στην Κεντρική Τράπεζα για μη υιοθέτηση του νόμου από τους δανειστές είτε/και στον υπουργό Εσωτερικών, Γενικό Ελεγκτή και άλλους, είναι μεν «ολίγον της μόδας» αλλά μήπως στο τέλος θα πρέπει να καταλήξουμε εκεί; Ποιος ο λόγος;  
Ίσως όμως να παρερμηνεύουμε εμείς τον νόμο και να έχουμε λάθος (δεν το πιστεύουμε).
* Αντώνη Λοΐζου F.R.I.C.S. - Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες Λτδ - Εκτιμητές Ακινήτων & Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια