ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Σταύρος Θεοδωράκης: «Η Ελλάδα έχει πληρώσει ακριβά την ατολμία των πολιτικών»



Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στον ΣΚΑΪ

«Ζητάμε από τον κ. Τσίπρα να αλλάξει μυαλά, να αλλάξει πορεία», είπε το πρωί της Πέμπτης ο Σταύρος Θεοδωράκης στον ΣΚΑΙ, προσθέτοντας: «Να περιορίσει τις σπατάλες και να δώσει χρήματα σε αυτούς που τα χρειάζονται. Στους ανέργους και τους ανθρώπους της παραγωγής».


Ο επικεφαλής του Ποταμιού ερωτώμενος για την απουσία πολιτικών αρχηγών από την ψηφοφορία για το Σύμφωνο Συμβίωσης ανέφερε: «Η Ελλάδα έχει πληρώσει ακριβά την ατολμία των απόντων. Η χώρα θέλει αλήθειες. Η χώρα θέλει παρόντες. Χρέος των πολιτικών είναι να είναι παρόντες. Το Σύμφωνο Συμβίωσης απέδειξε ότι στο κοινοβούλιο υπάρχουν πολλοί που δεν είναι αληθινά μεταρρυθμιστές».
Ερωτώμενος για τα χαμηλά ποσοστά που κατέγραψε το Ποτάμι στις εκλογές είπε: «Η αλήθεια σε πολλές ιστορικές στιγμές δεν ανταμείβεται αλλά αυτός δεν είναι λόγος να μην λες την αλήθεια. Ο κ. Τσίπρας την άνοιξη και το καλοκαίρι έλεγε ότι στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει χρονικό όριο και σήμερα ομολογεί ότι καθυστέρησε και χάσαμε χρήμα και δυνάμεις».
Άλλες βασικές τοποθετήσεις του στην πρωινή εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», ήταν:
  • «Δεν μπορούμε να στηρίξουμε την παρέα του Μαξίμου στην ενίσχυση του πελατειακού κράτους. Διορίζουν διπλές διοικήσεις στους οργανισμούς μόνο και μόνο για να βολέψουν τα δικά τους παιδιά».
  • «Είναι σαφές ότι στη Βουλή δεν υπάρχει μια μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία».
  • «Το Ποτάμι δεν πιστεύει σε Οικουμενικές Κυβερνήσεις που μοναδικό σκοπό θα έχουν το μοίρασμα των υπουργείων».
  • «Στο σύμφωνο Συμβίωσης πέρασαν τροπολογία που δίνει υπερεξουσίες στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου για να ελεγχθούν οι εισαγγελείς. Όταν πολιτεύεσαι με αυτόν τον τρόπο δεν βοηθάς τη χώρα αλλά το κόμμα σου».
  • «Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορούσε τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι έκαναν ότι τους έλεγαν οι δανειστές και τώρα το κάνει και ο ίδιος».
  • «Ό,τι είναι χρήσιμο για τη χώρα θα έχει τη στήριξη του Ποταμιού στη Βουλή. Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουμε ιδεοληψίες. Για μας όμως είναι κόκκινη γραμμή η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα».
  • «Το πρόβλημα της ΝΔ δεν είναι ο αρχηγός της αλλά το να αποφασίσει τι κόμμα θέλει να είναι. Υπάρχουν συντηρητικοί, υπάρχουν και προοδευτικοί στη ΝΔ».
  • «Θέμα συμπόρευσης του Ποταμιού με κάποιο άλλο κόμμα δεν υπάρχει. Εμείς θα είμαστε εδώ για να επιμείνουμε στη δημιουργία ενός ευρύτερου προοδευτικού ρεύματος».




Διαβάστε παρακάτω την πλήρη απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης:
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να καλημερίσουμε τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλημέρα σας.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Καλημέρα κ. Πρόεδρε, χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα. Όλοι οι πολιτικοί δουλεύετε; Πήρατε γραμμή από τον Πρωθυπουργό δεν κουνιέται κανείς από την Αθήνα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς είμαστε όμως που δίνουμε τη γραμμή στον Πρωθυπουργό.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δίνετε τη γραμμή σε τι πράγμα;
Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Για το σύμφωνο λέτε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν λέω για το σύμφωνο. Λέω τη γραμμή να δουλεύουμε για τη χώρα, αυτό λέω.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και μια και άνοιξε η Νίκη το θέμα του συμφώνου, θέλω δυο απαντήσεις από εσάς γύρω από το θέμα αυτό. Εντάξει η δική σας τοποθέτηση ήταν σαφής μεν, αλλά χτες ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ο κ. Λεβέντης κατηγόρησε το Ποτάμι ότι δια της ψηφοφορίας θέλησε να στήσει ιστορία στην Κυβέρνηση ότι δηλαδή προσπάθησε να τρωθεί η Κυβέρνηση.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κύριε Λυριτζή μη το χαμηλώνουμε τόσο πολύ …
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Σας λέω την καταγγελία Προέδρου κόμματος κοινοβουλευτικού. Γιατί;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπάρχουν Πρόεδροι Κόμματος και Πρόεδροι Κόμματος. Ο κύριος που είπατε, κάθε εβδομάδα λέει κάτι για το Ποτάμι για να γίνεται είδηση και κάθε μέρα διαψεύδεται. Δεν υπάρχει θέμα τώρα να συζητάμε αυτά τα πράγματα. Είναι γραφικότητες, αστειότητες και μικρά ψεύδη ανθρώπων που θέλουν να έχουν τη δημοσιότητα με το μέρος τους.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μάλιστα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Την προηγούμενη εβδομάδα έλεγε ότι θα φύγουν από το Ποτάμι κάποιοι να πάνε στην Κυβέρνηση… Άμα δεν έχεις να πεις κάτι για το Κόμμα σου, λες κάτι για τους άλλους μήπως και δημιουργηθεί θέμα.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Προκάλεσε εντύπωση επίσης όμως και μια πολύ σκληρή –έτσι θέλω να την χαρακτηρίσω- τοποθέτηση του κ. Αμιρά στη Βουλή, που προκάλεσε και μια ένταση.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο. Κοιτάξτε, μέσα στο Κοινοβούλιο μέσα στην ένταση, μπορεί να ειπωθούν και μερικά πράγματα που είναι έξω από αυτά που θα ήθελε και το Κίνημα. Ο Γιώργος από την πρώτη στιγμή μας είπε ότι «με προκάλεσε με αυτά που είπε και είπα δυο λέξεις παραπάνω».
Νομίζω το σημαντικό είναι η στάση που τήρησε το Ποτάμι όλες αυτές τις μέρες σε σχέση με το σύμφωνο συμβίωσης, η δική μου πρόταση που είναι πρόταση του Κινήματος για πολιτικό γάμο ομοφυλοφίλων, κάτι που ξεπερνάει τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων Κομμάτων που ψήφισαν την υπόθεση. Και βέβαια το σημαντικό νομίζω σε σχέση με το σύμφωνο συμβίωσης, είναι ότι απέδειξε ότι και κάποιοι δεν είναι και διατεθειμένοι πολύ να είναι στη μεταρρυθμιστική πλευρά της πόλης, στη μεταρρυθμιστική πλευρά της χώρας.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Για ποιους λέτε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λέω γι’ αυτούς τους Αρχηγούς που δεν ήρθαν καθόλου και είναι ντροπή.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καραμανλή;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι ντροπή. Να σας πω κάτι, η χώρα θέλει αλήθειες, η χώρα θέλει παρόντες. Δεν θέλει απόντες.
Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Απούσα κατά την ψηφοφορία ήταν και η κα Γεννηματά.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, αλλά τοποθετήθηκε όμως, είπε ότι ήταν υπέρ ούτως ή άλλως.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν είπε ότι ήταν υπέρ, είπε για τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικώς και αορίστως. Μιλάμε για κάτι συγκεκριμένο τώρα, μιλάμε για το σύμφωνο συμβίωσης. Εγώ λέω ότι το χρέος των πολιτικών είναι να είναι παρόντες, να υποστηρίζουν την άποψή τους, είτε είναι ναι είτε είναι όχι.
Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει πληρώσει πάρα πολύ αυτή την ατολμία των πολιτικών να είναι παρόντες και να παίρνουν θέση. Αυτό λέω. Εμείς προσπαθούμε με όποιο κόστος να είμαστε κάθε φορά παρόντες εκεί που επιβάλλει η πραγματικότητα.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Υπήρξε και κάτι ακόμη όμως κ. Θεοδωράκη. Υπήρξε και μια οριζόντια γραμμή, που διαπέρασε όλα τα Κόμματα –σχεδόν όλα τα Κόμματα- γύρω από το ζήτημα του συμφώνου συμβίωσης. Είδαμε δηλαδή διαφοροποιήσεις στην κυβερνητική πλειοψηφία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και στη Νέα Δημοκρατία, αυτό σημαίνει κάτι για το πολιτικό σύστημα ή μπορεί να στέλνει ένα μήνυμα για την επόμενη μέρα, ότι εδώ υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι συμφωνούν μεταξύ τους, ανεξάρτητα από το Κόμμα στο οποίο βρίσκονται, όπως βεβαίως υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι διαφωνούν.
Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Μια άλλη διάκριση προοδευτικών ενδεχομένως και πιο συντηρητικών, που συνδέεται και με το ευρωπαϊκό πρόσημο αυτή η ιστορία.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, η Νέα Δημοκρατία είναι ένα τριχασμένο Κόμμα και αυτό δεν ήταν ανάγκη να το δούμε μόνο σε σχέση με το σύμφωνο συμβίωσης άνθρωποι στη Νέα Δημοκρατία που είναι προοδευτικοί, υπάρχουν άνθρωποι που είναι συντηρητικοί και υπάρχουν άνθρωποι που είναι όπου κάτσει. Δηλαδή εάν συμφέρει να είμαστε τώρα προς τη μια πλευρά είμαστε, ή είμαστε προς την άλλη.
Αυτό όμως είναι ίσως, ας μου επιτραπεί, η αρρώστια όλων των Κομμάτων εξουσίας. Διαθέτουν απ' όλα, είναι ένα σούπερ μάρκετ τα Κόμματα εξουσίας. Το καλό θα είναι να απελευθερωθεί το πολιτικό σύστημα από αυτά τα δεσμά του παρελθόντος και σας είπα και πριν να υπάρχει μια σαφήνεια σε σχέση με τις πολιτικές θέσεις.
Θυμάστε ότι πριν από λίγο καιρό κάναμε μια κουβέντα, μάλλον ήταν κυρίως δική σας κουβέντα για το ευρωπαϊκό μέτωπο.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, ακουγόταν αυτό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και το Ποτάμι έλεγε κάτι πολύ απλό που το λέει και σήμερα.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μια πρόταση του κ. Βενιζέλου μου φαίνεται ήταν.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ότι το ευρωπαϊκό μέτωπο δεν αρκεί να λες «Ναι στην Ευρώπη», πρέπει να έχεις σύγχρονες απόψεις για όλα. Πρέπει να είσαι μπροστά από τα παλιά στερεότυπα σε όλα. Άρα δεν νιώθουμε ότι σε αυτή τη Βουλή υπάρχει αυτή τη στιγμή μια μεγάλη σύγχρονη προοδευτική πλειοψηφία. Κάπου οι ΣΥΡΙΖΑίοι κάνουν πίσω και είναι συντηρητικοί, κάπου οι Νεοδημοκράτες κάνουν πίσω και είναι συντηρητικοί, το ίδιο συμβαίνει και με βουλευτές ή με προσωπικότητες από το ΠΑΣΟΚ.
Το πρόβλημα της χώρας είναι αυτό: αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στη Βουλή, δεν έχει εκφραστεί από τον λαό μια μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία. Μπορώ να σας πω πολλά σημεία όπου θα μπορούσαμε να κάνουμε πράγματα εάν είχαμε μια προοδευτική αντίληψη και δεν τα κάνουμε.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Το προοδευτική πλειοψηφία σημαίνει και μια άλλου τύπου Κυβέρνηση, πιθανό και με τη δική σας συμμετοχή. Γιατί αν στην πρόταση που ακούγεται απέναντι στη σημερινή Κυβέρνηση να διαμορφωθεί το ευρωπαϊκό μέτωπο, σας λέω θυμάμαι που το είχε πει παλαιότερα και ο κ. Βενιζέλος κι άλλες δυνάμεις …
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κύριε Λυριτζή, αυτοί οι όροι είναι ψεύτικοι.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Η αντιπρόταση ποια είναι; Το οικουμενικό σχήμα που προτείνετε εσείς
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι εμείς δεν προτείνουμε οικουμενικό σχήμα. Εγώ δεν πιστεύω στις οικουμενικές Κυβερνήσεις.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, προτείνετε των αρίστων που από κάποιους θα υποστηριχθούν.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί οι οικουμενικές Κυβερνήσεις είναι το μοίρασμα της εξουσίας με βάση τα ποσοστά, όπου ο καθένας θα προσπαθεί να γίνει αρεστός και να μην γίνεται τίποτε στη χώρα. Το είδαμε και με την Κυβέρνηση Ζολώτα. Δεν πιστεύουμε σε σχήματα ακυβερνησίας.
Εμείς αυτό που λέμε από την αρχή της ύπαρξής μας είναι ότι χρειάζεται στη χώρα μια προοδευτική δημιουργική λογική στα κυβερνητικά πράγματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα έχει καταφέρει είναι σαφές. Είναι σαφές ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται και στην πολιτική των προηγούμενων Κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, που είχαν τεράστια ευθύνη για συντηρητικές επιλογές.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Προς τι η αντίρρηση από τη δική σας πλευρά στην πρόσκληση διαλόγου, συναίνεσης, συνεννόησης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ; Θα σας έλεγε κανείς ότι ίσα - ίσα αφού δεν το βλέπετε σε σχέση με το μοίρασμα θέσεων, αξιωμάτων… γιατί..;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα κ. Λυριτζή εμείς τι σχέση έχουμε με τον κ. Καμμένο; Τι σχέση μπορεί να έχει το Ποτάμι με τους Ανεξάρτητους Έλληνες; Τι σχέση μπορεί να έχει το Ποτάμι με τον κ. Σπίρτζη, ο οποίος διορίζει διπλές ηγεσίες στις μεταφορές, για να βολέψει παραπάνω ανθρώπους;
Το πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι το κομματικό κράτος. Ίσως ένα από τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας και νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι. Το κομματικό κράτος υπήρχε επί Νέας Δημοκρατίας, συντηρήθηκε βέβαια επί ΠΑΣΟΚ, ενισχύθηκε με τις συγκυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και τώρα έχουμε το κομματικό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ. Τι σχέση έχουμε εμείς με αυτό; Από πού κι ως που εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε την παρέα του Μαξίμου να ενισχύσει το κομματικό κράτος;
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μισό λεπτό κ. Πρόεδρε το πρόβλημα της χώρας και το λέτε κι εσείς το λένε και όλοι δηλαδή, είναι ότι έχει 1,5 εκατομμύριο ανέργους, ότι δεν γίνονται επενδύσεις και δεν υπάρχουν δουλειές, ότι έχει ένα ασφαλιστικό το οποίο έχει καταρρεύσει και ότι μεθαύριο μπορεί να μην έχουμε να πληρώσουμε τις συντάξεις, ότι δεν παράγει τίποτε. Αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δεν είναι αν θα βάλει ο κολλητός του κολλητού που δεν είναι καθόλου καλό, αλλά θέλω να πω αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μην το υποτιμάτε …
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Καθόλου δεν υποτιμώ τίποτε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί όταν μιλάτε για ανεργία θα πρέπει να ξέρετε ότι κάθε ευρώ που δεν πηγαίνει στους ανέργους και πηγαίνει στη συντήρηση του κομματικού κράτους, είναι ντροπή του πολιτικού συστήματος.
Εμείς αποδείξαμε με νούμερα ότι χάνουμε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ετησίως, μόνο και μόνο επειδή το νέο καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θέλει να βάλει διπλές Διοικήσεις, κόντρα σε κάθε λογική στις Υπηρεσίες του Δημοσίου. Δεν υπάρχει λογική σε αυτό. Και αυτό, στερεί κάποια λεφτά από τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να δοθούν, από τους ανθρώπους της δουλειάς.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Επομένως ποια είναι η αντιπρόταση;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η αντιπρόταση ποια είναι;
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αν αυτή είναι η αποτύπωση μιας κατάστασης, η αντιπρόταση είναι «είμαι απ' έξω και λέω»;
Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Και πως θα κατατεθεί, αν δεν υπάρξει διάλογος.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η αντιπρόταση είναι μία. Η αντιπρόταση είναι να περιορίσουμε τις σπατάλες του κράτους και να δώσουμε λεφτά σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Η αντιπρόταση στο πολιτικό πεδίο. Ποιος θα διαχειρίζεται πως.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ωραία. Έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση ως Ποτάμι. Εμείς προσπαθούμε όσο κι αν ακούγεται παράταιρο λίγο –παράταιρο το λέω γιατί είμαστε ένα Κόμμα του 4% παρ' όλα αυτά προσπαθούμε να πολιτευτούμε ως κυβερνητικό Κόμμα.
Δηλαδή τι εννοώ. Ότι κάνουμε συνεχώς προτάσεις επί όλων των θεμάτων, δεν είμαστε «όχι σε όλα». Σε όλα τα ζητήματα όπως έχετε προσέξει, κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτή είναι η αντιπρόταση, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο.
Τώρα, ως προς το μεγάλο που φαντάζομαι εννοείτε δηλαδή την Κυβέρνηση …
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, αν θεωρείτε ότι όλο αυτό δεν είναι καλό, ή προτείνεις εκλογές ή ζητάς την πτώση της Κυβέρνησης, ή προτείνεις ένα άλλο πολιτικό σχήμα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς προς το παρόν αυτό που ζητάμε από τον κ. Τσίπρα είναι να αλλάξει μυαλά και να αλλάξει πορεία. Να ακούσει τη φωνή μας, όχι μόνο τη δική μας φωνή, το λέω για ποιο λόγο. Γιατί σε συνεχή λάθη, υπάρχει ένας συνεχής αντίλογος.
Τώρα με το σύμφωνο συμβίωσης έκρυψε μια οπισθοδρομική διάταξη που επέβαλλε στη Βουλή ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα γίνει ξαφνικά ο υπέρτατος κριτής των Εισαγγελέων, των Δικαστών. Διαφωνούν όλοι. Όλοι οι άνθρωποι από το δικαστικό Σώμα διαφωνούν. Είναι λάθος αυτή η υπερεξουσία που προσπαθεί να δώσει σε κάποιο άνθρωπο που θεωρεί ότι μπορεί να κάνει αυτά που θέλει ο κ. Τσίπρας.
Όταν προσπαθείς να πολιτευτείς έτσι, προσπαθείς δηλαδή συνέχεια να βλέπεις στο τέλος της ημέρας τι έχει κερδίσει το καθεστώς σου, δεν είσαι Κυβέρνηση για τους πολλούς. Παρ' όλα αυτά εμείς λέμε στον κ. Τσίπρα ότι πρέπει να μας ακούσει. Πρέπει να ακούσει την κοινωνία, πρέπει να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Από τη στιγμή που θα συνεχίσει έτσι, είναι σαφές ότι θα πέσει. Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της χώρας, είναι σαφές ότι δεν αυτή η καθυστέρηση να πάρει σημαντικές αποφάσεις και να παίρνει αποφάσεις μόνο γι' αυτά που βολεύουν το Κόμμα του, δεν θα τον οδηγήσει…
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Προς το παρόν πορεύεται πάντως -ανεξάρτητα από την άποψη που έχει ο καθένας- με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων. Πριν από λίγο ο κ. Χρυσόγονος μας έλεγε ότι η πραγματικότητα είναι ότι συγκυβερνούμε με τους εταίρους, όλες οι Κυβερνήσεις από Μνημονίου και μετά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Από πότε κ. Λυριτζή αυτό έγινε έπαινος;
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι δεν είναι έπαινος …
Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Είναι μια πραγματικότητα όμως.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Λέω ότι αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία αποδέχεστε κι εσείς ψηφίζοντας το σχετικό του καλοκαιριού.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο κ. Τσίπρας κατηγορούσε τους πολιτικούς αντιπάλους ότι πορεύονται με βάση αυτά που λένε οι ξένοι και ο ίδιος πορεύεται ακριβώς με βάση αυτά που λένε οι ξένοι. Δεν είναι όμως αυτή η συνταγή επιτυχίας.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αλλά;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι εννοώ; Βεβαίως υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις που θα πρέπει να τις ικανοποιήσουμε όχι γιατί τις έχουμε υπογράψει, γιατί είναι και προς όφελος της χώρας. Δηλαδή πολλά από τα πράγματα αυτά που έχουμε υπογράψει, είναι προς όφελος της χώρας.
Για εμένα δηλαδή επί παραδείγματι και το λέω χωρίς να κρύβομαι, οι αποκρατικοποιήσεις μεγάλου νεκρού μέρους της χώρας, είναι απαραίτητο. Δεν κρυβόμαστε. Πρέπει να το κάνουμε και πρέπει να το κάνουμε άμεσα.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δεν αποκρατικοποιούμε το νεκρό μέρος της χώρας, αποκρατικοποιούμε τα κερδοφόρα κομμάτια της χώρας. Το νεκρό δεν το θέλει κανείς.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, αν έχει κάποιος μια άλλη πρόταση, να μας την κάνει.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δεν ξέρω, εσείς είστε οι πολιτικοί …
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λέω ότι ο κ. Σταθάκης –το λέω γιατί έχει μια ευθύνη και το λέω και γιατί είναι και από τα Χανιά- οι Υπουργοί των Χανίων μάλλον και ο κ. Πολάκης και ο κ. Σταθάκης έλεγαν «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου των Χανίων». Καθυστερήσαμε εννιά μήνες. Το Μάρτιο έπρεπε να το είχαμε υπογράψει αυτό και είπαν ότι «εμείς δεν θα το υπογράψουμε». Χάσαμε 1,5 δισεκατομμύριο.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δεν το χάσαμε …
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι – όχι θα το πάρουμε το επόμενο φθινόπωρο. Και το χρήμα στην πολιτική σε σχέση με τον χρόνο που δίνεται, είναι πολύ σημαντικό.
Για ποιο λόγο καθυστερήσαμε; Πραγματικά θα ήθελα να μου πει ο κ. Σταθάκης για ποιο λόγο καθυστερήσαμε. Γιατί αν έχεις λόγο να αλλάξεις μια σύμβαση, άλλαξέ την και είμαστε μαζί σου. Να μας πεις δηλαδή ότι αυτοί πρότειναν αυτό, εγώ πρότεινα το άλλο και το άλλο είναι καλύτερο. Αλλά να καθυστερείς εννιά μήνες για να υπογράφεις τα ίδια πράγματα με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, σημαίνει ότι κάπως αλλιώς έχεις καταλάβει την πολιτική.
Η πολιτική δεν είναι κάθομαι σε ένα γραφείο, σκέφτομαι συζητώ με φίλους μου, πίνω καφέδες και αν μού ‘ρθει κάποια ιδέα κάποια στιγμή θα την πω. Η πολιτική είναι κυρίως πράξη. Αν έχεις λόγο να καθυστερήσεις τις ιδιωτικοποιήσεις, πρέπει να το αποδείξεις στον ελληνικό λαό.
Δηλαδή τώρα λένε ότι ξαφνικά –το άκουσα, το είδατε κι εσείς- ότι «ναι, να προχωρήσουμε με την Cosco». Μα ένα χρόνο τώρα δεν λέγατε «να μην προχωρήσουμε με την Cosco»; Η Ελλάδα χάνει χρήματα και αν θέλετε για να το κάνω πιο λιανά, η Ελλάδα χάνει ανθρώπους που φεύγουν στο εξωτερικό, ενώ θα μπορούσαν να δουλεύουν σε αυτά τα μεγάλα έργα.
Γιατί αυτά τα έργα, τουλάχιστον τα δυο που αναφέραμε και του λιμανιού και δεν ντρέπομαι να το πω και δεν φοβάμαι να το πω όπως κάποιοι πολιτικοί και των αεροδρομίων, μπορούν –εάν εκτελεστούν με την επιτήρηση του ελληνικού κράτους σωστά- να δώσουν θέσεις εργασίας. Εμείς καθυστερούμε, παίζουμε μεταξύ μας, αγοράζουμε ψήφους –γι' αυτό καθυστερούμε, για να αγοράζουμε ψήφους- και τώρα που έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι, λέει «ας πάει και το παλιάμπελο».
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτή όμως η τοποθέτηση θέλω να σας πω, δεν θέλω να περνάμε στα προεκλογικά και τα λοιπά, σας έδωσε 4%.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι ακριβώς όπως το λέτε είναι.
Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Αυτό τι σημαίνει;
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτό δεν είναι ένα στοιχείο και αυτοκριτικής και κατανόησης του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεστε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι – όχι. Σε πολλές χρονικές ιστορικές στιγμές η αλήθεια δεν ανταμείβεται. Αλλά αυτό δεν είναι λόγος να μην επιμένεις στην αλήθεια σου. Το Ποτάμι αισθάνεται απολύτως δικαιωμένο. Είδατε το τελευταίο ντοκιμαντέρ που μιλάει ο κ. Τσίπρας;
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, στον Πολ Μέισον.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Του Πολ Μέισον! Ας μου επιτραπεί λίγο μια μικρή διήγηση. Θυμάστε την κόντρα με τον κ. Τσίπρα στη Βουλή τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο που του έλεγα «Φέρε μια συμφωνία, γιατί η χώρα καταρρέει», τη θυμάστε.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι κάτι, το οποίο δεν μπορεί να το ξεχάσει κανείς γιατί μας κατηγορούσαν κιόλας γι' αυτό που λέγαμε.
Θυμάστε τι έλεγε ο κ. Τσίπρας μονίμως; Το έχω σημειώσει εδώ, είναι παλιό το σημειωματάριο αλλά υπάρχει για να θυμίζει εκείνη τη φράση του. Ότι «χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει» έλεγε ο κ. Τσίπρας. Ήταν το μότο του σε κάθε κόντρα μας και μου έλεγε «δεν υπάρχει». Και τώρα βγαίνει και λέει στους ξένους –γιατί στους Έλληνες δεν τα λέει αυτά- ότι «χάσαμε χρόνο», ότι «χάσαμε λεφτά», ότι «χάσαμε δύναμη». Δηλαδή επιστρέφει μετά από τόσους μήνες και λέει στους ξένους αυτό που το Ποτάμι έλεγε από την πρώτη στιγμή.
Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Αισθάνεστε ότι κάτι έχετε κάνει λάθος;
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δεν κρίθηκαν όλα αυτά στις εκλογές;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν κρίθηκαν, όχι. Γιατί ο κ. Τσίπρας ήρθε στις εκλογές με το ψέμα …
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Στις εκλογές αυτές; Με το Μνημόνιο που ψηφίσατε τον Αύγουστο ήρθε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Με το ψέμα ότι η διαπραγμάτευση ωφέλησε τη χώρα. Αυτό το ψέμα πούλησε. Και τώρα ομολογεί και όχι σε εμάς, δηλαδή εννοώ υπάρχει μια διπλή υποκρισία: δεν το ομολογεί στους Έλληνες, αλλά στους ξένους -που ξέρει ότι δεν χάβουν και ότι θα πρέπει να είναι λίγο πιο λογικός- ότι όντως χάσαμε χρόνο, ότι χάσαμε χρήμα, ότι χάσαμε δυνάμεις.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τι είναι; Λαός που χάβει είμαστε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, είναι ένας ευκολοπροδομένος λαός. Επειδή έχει προδοθεί από τις προηγούμενες καταστάσεις, έχει πιστέψει και έχει προδοθεί, ήταν πολύ εύκολο να παρασυρθεί σε ένα καινούργιο ψέμα.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ωραία να ρωτήσω κάτι συγκεκριμένο επ’ αυτού, που καταλαβαίνω ότι λέτε τώρα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κύριε Λυριτζή εδώ ήμασταν. Θυμάστε την κόντρα μας με τον κ. Τσίπρα για τις Τράπεζες;
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τη θυμάμαι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Που του έλεγα ότι προς Θεού μην κλείσουν οι Τράπεζες και μας έλεγαν στην Βουλή «εσάς τις ας νοιάζει αν κλείσουν οι Τράπεζες»; Εμάς τι μας νοιάζει; Λες και ήταν θέμα συγγενικών σχέσεων. Και φάνηκε στον ελληνικό λαό τι μας νοιάζει που έκλεισαν οι Τράπεζες.
Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Να σταθούμε και λίγο σε αυτά που έρχονται; Δηλαδή νομίζω ότι μια εύλογη απορία είναι τι μέλλει γενέσθαι με μια πλειοψηφία των 153 που εκ των πραγμάτων είναι εύθραυστη.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι κακή.
Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Δεν είπα αν είναι κακή, ορισμένοι λένε ότι είναι και καλύτερη από μεγαλύτερες, γιατί είναι πιο αυξημένο το βάρος στις πλάτες των βουλευτών, που θα αποφάσιζαν να αποσκιρτήσουν.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Της ευθύνης.
Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Όμως ένα ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι αν χρειαστεί να βάλει πλάτη κάποιος από την αντιπολίτευση, παραδείγματος χάριν για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ή για το αγροτικό. Για κάποιο από τα θέματα τέλος πάντων που θα μπορούσαν να φέρουν πολιτικές εξελίξεις.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ό,τι είναι χρήσιμο για τη χώρα, έχει τη στήριξη από το Ποτάμι. Εμείς δεν έχουμε ιδεοληψίες, εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ωραία, έβαλε χτες ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο και είπε «για μας είναι κόκκινη γραμμή η μείωση των συντάξεων».
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και για μας είναι κόκκινη γραμμή η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Ας το συζητήσουμε με τον κ. Τσίπρα
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είστε εναντίον, το ξέρω.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί αν ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι για να φανεί αυτός καλός μη κόβοντας κάποιες μεγάλες συντάξεις, να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή να λέει σε κάποιον που απασχολεί άλλον έναν στην επιχείρησή του «δώσε ένα 20% παραπάνω άρα σε οδηγώ στο λουκέτο…»
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι 20% παραπάνω.
Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Πολύ είναι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: 20% είναι. Της ασφαλιστικής εισφοράς λέω η αύξηση.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: «7 ευρώ στο διχίλιαρο».
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, να σας πω κάτι …
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Θα σας πει η επιχειρηματολογία. 7 ευρώ στο διχίλιαρο έναντι 100 ευρώ στη σύνταξη του άλλου. Γιατί;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρώτον, δεν είναι ακριβώς η αναλογία αυτή που λέτε, αλλά ας μη μείνουμε στα νούμερα. Η επιβάρυνση της εργασίας έχει φτάσει στο μη περαιτέρω.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Σε αυτό δεν έχετε άδικο.
Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Θα σας πει και ο αντίλογος ότι «και 12 μειώσεις των συντάξεων είναι το μη περαιτέρω» ίσως και περαιτέρω του μη περαιτέρω.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γι' αυτό δουλέψτε αντί να κάνετε πολιτική συνθημάτων, να καλύψετε δυο κενά που έπρεπε να είχατε καλύψει από το Γενάρη, που είναι τι. Να καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή και να πολεμηθεί η αδήλωτη εργασία. Τι έκαναν; Γιατί αυτά τα πράγματα πρέπει να τα βλέπεις και στο σωλήνα.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ξέρετε πόσα χρόνια το ακούμε αυτό κ. Θεοδωράκη;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έγινε όμως. Κατάφεραν χώρες να το αντιμετωπίσουν. Πως το αντιμετωπίζεις; Εάν κάνεις συμμέτοχο τον κόσμο της εργασίας, αντιμετωπίζεις την αδήλωτη εργασία, αυτό που λέμε τη μαύρη εργασία. Αυτό όμως θέλει κάτι παραπάνω από το να κάθεσαι σε ένα γραφείο και να κάνεις εγκυκλίους, κ. Λυριτζή.
Το μεγάλο πρόβλημα της Κυβέρνησης είναι η άγνοια της πραγματικότητας.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε τα ίδια ακούμε και από την Κυβέρνηση. Με συγχωρείτε πάρα πολύ, ακούω τα ίδια ακριβώς από την Κυβέρνηση, θα παταχτεί η φοροδιαφυγή, μάλιστα είδα χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο την εξέλιξη της λίστας Λαγκάρντ και το νομοθέτημα που υπήρξε στη Βουλή το σχετικό, ακούω τα σχετικά για τη λαθρεμπορία καυσίμων, ακούω τα σχετικά για τις εισφοροδιαφυγές, δεν ακούω κάτι διαφορετικό από εσάς.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω εγώ κάτι διαφορετικό. Οι Εισαγγελείς της χώρας που ασχολούνται με όλες αυτές τις μεγάλες υποθέσεις, έχουν με κάθε τρόπο –δημόσιο, προσωπικό, ιδιωτικό- ζητήσει την ενίσχυσή τους σε προσωπικό, για να μπορέσουν να βγάλουν πέρα αυτές τις υποθέσεις. Η Κυβέρνηση αδιαφορεί απέναντι σε αυτό, δεν ενισχύει τους Εισαγγελείς που προσπαθούν να διαλευκάνουν αυτές τις υποθέσεις, νοιάζεται για άλλες προωθήσεις άλλους διορισμούς και συνεχίζεται η διαιώνιση του προβλήματος.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, γιατί εγώ άκουσα τον κ. Θεοχάρη να λέει ότι «να μην γίνουν στοιχείο εκμετάλλευσης πιέσεων» και τα λοιπά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Φοβάστε τίποτε στο Ποτάμι; Δεν καταλαβαίνω, γιατί δηλαδή…
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Φοβόμαστε το εξής …
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να μην διερευνηθούν οι 500.000 συναλλαγές.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, να διαλευκανθούν όλα με διαφάνεια και με ταχύτητα. Αυτό λέμε εμείς. Δηλαδή λέμε να οπλιστούν οι κρατικοί λειτουργοί που έχουν την ευθύνη να βρουν αυτές τις υποθέσεις και να βρουν μια άκρη, σήμερα. Να ενισχυθούν τα γραφεία τους. Υπαλληλικό προσωπικό ζητάνε και είναι πολύ μείζον, δεν ξέρω αν το έχετε αντιληφθεί.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Το ξέρω, ναι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπάρχουν και έγγραφα προσωπικά προς τον Πρωθυπουργό ότι «Βοήθησέ με, δεν μπορώ να φέρω εις πέρας καμία υπόθεση». Να διευκολύνουμε και να μην χρησιμοποιούμε αυτές τις υποθέσεις μόνο για να λέμε ότι «υπάρχουν κάποιοι που κλέβουν». Ποιοι είναι αυτοί που κλέβουν; Πότε έκλεψαν; Πόσα έκλεψαν; Και να επιστρέψουν τα λεφτά πίσω. Αυτό μας ενδιαφέρει.
Η διαιώνιση της ιστορίας, είναι υπέρ ενός πολιτικαντισμού που λέει ότι «ασχολούμαι, αλλά δεν κάνω τίποτε». Εμείς λέμε –και έχουν από εμάς όλη την στήριξη- να ενισχυθούν με προσωπικό κατ’ εξαίρεση -να το ψηφίσουμε στη Βουλή- οι Υπηρεσίες και τα πρόσωπα που προσπαθούν να πιάσουν τη διαφθορά. Γιατί το να κλέβεις τη χώρα σου όποιος κι αν είσαι
-εννοώ επιχειρηματίες, εννοώ αυτούς που κάποιοι ονομάζουν ολιγάρχες- σε μια εποχή κρίσης, είναι πολλαπλάσιο έγκλημα, όταν είναι –σας είπα- μια κοινωνία βυθισμένη στην κρίση.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μια τελευταία ερώτηση που αφορά στα Νεοδημοκρατικά γιατί όλα παίζουν ρόλο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μη μου πείτε να ψηφίσω έναν από τους δύο!
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Θα ψηφίζατε έναν από τους δύο;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν θα ψήφιζα.
Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Πρέπει να γίνει και μέλος!
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είναι πιο εύκολη η επικοινωνία του Ποταμιού με έναν από τους δύο;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, σε προσωπικό επίπεδο μια χαρά είναι και ο Βαγγέλης και ο Κυριάκος, δεν είναι εκεί το θέμα.
Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Υπάρχει ένα πιο ύποπτο ερώτημα βεβαίως.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για πείτε.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Υπάρχουν πολλά ύποπτα ερωτήματα αλλά…
Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Ποιον από τους δυο θα θεωρούσε πιο χρήσιμο, για το Ποτάμι στη Νέα Δημοκρατία. Απευθύνεστε εν μέρει σε ένα χώρο που εφάπτεται, έτσι δεν είναι;
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εφάπτεται;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, εμείς είμαστε το προοδευτικό Κέντρο και με χαρά είδα ότι ο όρος αγαπιέται τώρα τελευταία από πολλούς.
Εμείς πιστεύουμε ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να λειτουργήσει και είναι κακό για το πολίτευμα ότι η Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, μέσα από αυτή την ατυχή συγκυρία να μην μπορούν να βρουν τους κατάλληλους ανθρώπους κάνουν εκλογές.
Αλλά το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας, ας μου επιτραπεί, δεν είναι ο αρχηγός. Το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι το να αποφασίσει τι ακριβώς Κόμμα είναι.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γι' αυτό σας ρώτησα με ποιον συνομιλείτε καλύτερα, όχι σε επίπεδο κοινωνικών σχέσεων. Αλλά αν υπάρχουν οι δυνατότητες, εφόσον ασκείτε μια κριτική που εμένα μου θυμίζει και σε πολλά σημεία αντίστοιχη κριτική που ασκούν πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, κορυφαία εννοώ στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και επίσης κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Εάν υπάρχει η δυνατότητα συμπόρευσης επιμέρους τμημάτων στην κριτική και στην πολιτική, απέναντι στην Κυβέρνηση. Δεν μιλάω για ευρωπαϊκά μέτωπα και τέτοια πράγματα, για την αναδιάρθρωση ενός χώρου η οποία…
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εάν εννοείτε συνολική συμπόρευση, δεν υπάρχει περιθώριο. Γιατί αν θέλαμε να γίνουμε ΠΑΣΟΚ, θα ήμασταν ΠΑΣΟΚ. Αν θέλαμε να γίνουμε Νέα Δημοκρατία, θα γινόμασταν Νέα Δημοκρατία. Δεν θα ιδρύαμε ένα καινούργιο Κίνημα.
Άρα το Ποτάμι, είναι Ποτάμι και θα προσπαθήσει να πείσει τον κόσμο ότι …
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και θα παραμείνει αυτόνομο ή θα μετάσχει σε διαδικασίες ανασύνθεσης ενός ευρύτερου χώρου;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το Ποτάμι θα μείνει να επιμένει ότι χρειάζεται μια μεγάλη προοδευτική Παράταξη για να αλλάξει τα πράγματα στη χώρα. Και θα κάνουμε ένα Συνέδριο τον Φλεβάρη, που νομίζω ότι θα έχει πάρα πολύ απήχηση σε αυτές τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις. Επιφυλάσσουμε αρκετές εκπλήξεις.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Το Συνέδριο και η ανασυγκρότηση του Ποταμιού περιλαμβάνει και το πρόσωπο του Προέδρου;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βεβαίως.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είναι στη διάθεση, θέλω να πω;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο Πρόεδρος θα μπει υπό την κρίση των συνέδρων. Αυτό πρέπει να κάνουμε, αυτό επιβάλλεται.
Συμμαχίες όμως στη Βουλή με προοδευτικά τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσουμε να κάνουμε. Εμείς πιστεύουμε στις συμμαχίες, πιστεύουμε στο διάλογο. Αλλά δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε κανένα από τα παλιά σχήματα και βέβαια δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε το σημερινό σχήμα.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ευχαριστούμε πολύ κ. Πρόεδρε, καλές γιορτές.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Χρόνια πολλά.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να είστε καλά και χρόνια σας πολλά.
Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Ευχαριστούμε, χρόνια πολλά.


Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια