ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Στα ύψη οι τιμές στα τρόφιμα - Ανατιμήσεις έως 18% σε έναν χρόνο


Συνεχείς ανατιμήσεις συνεχίζουν να επιβάλλονται στα τρόφιμα - και δη στα βασικά είδη διατροφής - την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ, μέσα σε μόλις έναν χρόνο, οι αυξήσεις φτάνουν και το 18%, παρά την πολυετή ύφεση, τον υψηλό αριθμό ανέργων άνω του 1,1 εκατ. ατόμων αλλά και την τεράστια μείωση πάνω από 23% των μισθών των εργαζομένων.

Όπως καταγράφει έρευνα της εφημερίδας το «Έθνος» με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και μαρτυρίες καταναλωτών στην εφημερίδα, η ανοδική πορεία των τιμών σε είδη διατροφής συνεχίζεται ανελλιπώς από το 2010, οπότε και η κρίση άρχισε να χτυπά τη χώρα.
Οπως προκύπτει και από τα στοιχεία του πληθωρισμού για την περίοδο Δεκέμβριους 2014-Δεκέμβριος 2015, καταγράφονται σημαντικές ανατιμήσεις όπως στις πατάτες (18,6%), στο ελαιόλαδο (14,1%), στα νωπά λαχανικά (5,5%), στα αβγά (3,7%), στον καφέ (9%), στο ψωμί και στα δημητριακά (2,9%), στα ζαχαρώδη (5,4%), στα αποξηραμένα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς (10,5%), στα λοιπά τρόφιμα (6,9%) και στο γάλα (1,8%). Οι αυξήσεις αυτές σημειώνονται παρά τη μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,2% σε σχέση με πέρυσι.
Παράγοντες της αγοράς αλλά και πάγιες διαπιστώσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναδεικνύουν ορισμένους από τους σημαντικότερους λόγους των αυξήσεων, οι οποίοι είναι:
-Η πρόσφατη αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ
-Στα νωπά προϊόντα οι ανατιμήσεις οφείλονται αφενός στη διαρκώς συρρικνούμενη εγχώρια αγροτική παραγωγή αλλά και στους ελλιπείς ελέγχους κατά τη διακίνηση των προϊόντων.
-Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.
-Η δυσκολία πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικές πηγές, και που εντάθηκε μετά την επιβολή των capital controls και τη φυγή καταθέσεων στο εξωτερικό.
-Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων.
-Το αυξανόμενο κόστος ενέρηειας στο μεγαλύτερο διάστημα της πενταετίας 2010-2015
-Η δράση καρτέλ μεταξύ επιχειρήσεων που έχει ως αποτέλεσμα να καθορίζουν τις τιμές, να περιορίζουν την παραγωγή και να μοιράζουν την αγορά.
-Η κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης από επιχειρήσεις με μεγάλο μερίδιο στην αγορά, με την επιβολή αποκλειστικών όρων προμήθειας σε πελάτες τους
πηγη

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια