ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Kρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα βάσει των Ηνωμένων Εθνών


Παρουσιάζουμε σήμερα ένα δελτίο τύπου – που πέρασε σχεδόν απαρατήρητο στην Ελλάδα – του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα των Ηνωμένων Εθνών, για το εξωτερικό χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα, Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι.

Δεν θα σχολιάσουμε τίποτα παραπάνω εκτός από το ότι πολλά από όσα έχουμε καταγγείλει τα τελευταία 4 χρόνια, ο ειδικός εμπειρογνώμονας τα αναφέρει εύγλωττα στις δηλώσεις του. Αναμένουμε την τελική έκθεση που θα καταθέσει στα Ηνωμένα Έθνη και ευελπιστούμεεπιτέλους κάποιοι να αφυπνιστούν και να αναλογιστούν τις εγκληματικές ευθύνες τους.
Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού
_________________________
Eμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζητά την ελάφρυνση του χρέους με στόχο να δοθεί ώθηση στην συνολική ανάπτυξη στην Ελλάδα
ΑΘΗΝΑ/ΓΕΝΕΥΗ (8 Δεκεμβρίου 2015)
Έπειτα από πέντε χρόνια πολιτικών διαρθρωτικής προσαρμογής, οι δείκτες  των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα δεν έχουν βελτιωθεί»,  δήλωσε ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για το εξωτερικό χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα, Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι, με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην υπερχρεωμένη χώρα.
Ο εμπειρoγνώμονας εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι ένας υπολογιζόμενος αριθμός 2,5 εκατ. ανθρώπων  είναι χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και ότι οι υπηρεσίες δημόσιας υγελιας είναι συχνά υπερφορτωμένες για να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.
«Τα δικαιώματα στην εργασία και την κοινωνική ασφάλεια βρίσκονται σε κατάσταση αποδιοργάνωσης» είπε ο Μποχοσλάβσκι, σημειώνοντας ότι η ανεργία των νέων παραμένει στο 47,9%, ενώ  μόνο ένας στους δέκα εγγεγραμμένους ανέργους  λαμβάνει ταμείο ανεργίας, ενώ εκατομμύρια δεν έχουν τη βασική κοινωνική ασφάλεια.»
«Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που δεν έχουν  ακόμη ένα εθνικό πλάνο κοινωνικής ασφάλισης ύστατης ανάγκης.»  
Ο Μποχοσλάβσκι υπογράμμισε ότι περίπου 3,76 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα θεωρείται ότι   βρίσκονται στα πρόθυρα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και ότι ο  αριθμός όσων αντιμετωπίζουν τη στέρηση αγαθών έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2009 έως το 2014.
« Μπορούμε να μιλάμε για κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, δήλωσε Μποχοσλάβσκι προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη  προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.»
  
«Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να δράσουν τώρα με αποφασιστικότητα ώστε η κοινωνική κρίση να μην υπονομεύσει τις προοπτικές για μία επιτυχημένη οικονομική μεταρρύθμιση».
Ο Μποχοσλάβσκι υπογράμμισε η ελληνική κυβέρνηση και οι χώρες της Ευρώπης έχουν αναλάβει  δεσμευτικές  υποχρεώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εγγύηση της απόλαυσης ενός ελάχιστου επιπέδου οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν  παραγκωνιστεί τόσο στον σχεδιασμό των πολιτικών προσαρμογής όσο και στην εφαρμογή των τόσο απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Ο Μποχοσλάβσκι κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους δανειστές,  να κάνουν μία συνολική αποτίμηση των επιπτώσεων που έχει το πρόγραμμα προσαρμογής στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και μία αποτίμηση του τι πήγε λάθος στο παρελθόν.
« Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ανακούφιση του χρέους προκειμένου να ξεκινήσει η κοινωνική  ανάπτυξη» είπε. «Η ανακούφιση του χρέους πρέπει να εξελιχθεί  σε ένα  επενδυτικό πακέτο για την  τόνωση της πραγματικής οικονομίας μέσω των δημόσιων επενδύσεων στις υποδομές, την έρευνα και την εκπαίδευση».
«Η χώρα χρειάζεται ακόμη ένα μοντέρνο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας  που θα είναι δίκαιο, αποτελεσματικό,  αρκούντως χρηματοδοτούμενο και θα βοηθά όσους βρίσκονται σε ανάγκη, ενώ  θα προστατεύει  τα βασικά  κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά δικαιώματα με έναν ολοκληρωμένο  και χωρίς διακρίσεις τρόπο».
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα δύσκολο δομικό  μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. « Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι τόσο εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά, αν φαίνεται ότι  επιβάλλονται  από τους δανειστές με  μοναδικό σκοπό  την  αποπληρωμή τους χωρίς ταυτόχρονα να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις του ελληνικού λαού», κατέληξε ο εμπειρογνώμονας.
Ο   κ. Μποχοσλάβσκι επισκέφτηκε τη χώρα έπειτα από πρόσκληση των ελληνικών αρχών. Συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, με αρκετά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου καθώς και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης, τους  προέδρους του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, με μέλη του κοινοβουλίου και εκπροσώπους άλλων δημοσίων θεσμών. Είχε επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εθνικών οργάνων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την κοινωνία των πολιτών και με πανεπιστημιακούς.
Τα τελικά του συμπεράσματα και οι βασικές του συστάσεις θα υποβληθούν σε συνολική έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
(*) Διαβάστε τις πλήρεις δηλώσεις του Εμπειρογνώμονα έπειτα από το πέρας της αποστολής του στη διεύθυνση: 
http://www.ohchr.org/Documents/Issues/IEDebt/EOM_Statement_Greece_IEForeignDebt_GR.pdf
ΤΕΛΟΣ
Ο Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι (Αργεντινή) διορίστηκε Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας για τις επιπτώσεις του εξωτερικού χρέους στην άσκηση  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στις 8 Μαΐου του 2014. Είχε εργαστεί προηγουμένως ως Εμπειρογνώμονας για το Δημόσιο Χρέος  στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) όπου και συντόνισε μία Ομάδα από Εμπειρογνώμονες  για την Κρατική Χορήγηση και Λήψη Δανείων. Η θητεία του καλύπτει όλες τις χώρες και ανανεώθηκε πρόσφατα από το ψήφισμα με αριθμό 25/16  του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  Είναι ανεξάρτητος από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή οργανισμό και υπηρετεί υπό την ατομική του ιδιότητα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα: http://www.ohchr.org/EN/Issues/Development/IEDebt/Pages/IEDebtIndex.aspx
Οι  Ειδικοί  Εισηγητές αποτελούν μέρος των Ειδικών Διαδικασιών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι Ειδικές Διαδικασίες, το μεγαλύτερο όργανο από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είναι η γενική ονομασία που δίνεται  στους ανεξάρτητους μηχανισμούς διερεύνησης και ελέγχου του Συμβουλίου. Οι κάτοχοι εντολών Ειδικών Διαδικασιών είναι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες οι οποίοι διορίζονται από το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με στόχο την αξιολόγηση είτε της κατάστασης σε μια συγκεκριμένη χώρα ή  την αξιολόγηση  θεματικών ζητημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν ανήκουν στο προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών ενώ είναι ανεξάρτητοι από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή οργανισμό, υπηρετούν υπό την ατομική τους ιδιότητα και δεν λαμβάνουν καμία αμοιβή για την εργασία τους.  
ΟΗΕ- Ανθρώπινα Δικαιώματα – Ελλάδα: http://www.ohchr.org/EN/Countries/ENACARegion/Pages/GRIndex.aspx  
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε 
Gunnar Theissen (+41 22 917 9321 / gtheissen@ohchr.org) ή στο ieforeigndebt@ohchr.org  
Δημήτρης Φατούρος (+32 2 788 84 68 / fatouros@unric.org )
Για πληροφορίες σχετικά με άλλους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών:
Xabier Celaya, UN Human Rights – Media Unit (+ 41 22 917 9383 / xcelaya@ohchr.org)
Για τους ενημερωτικούς ιστότοπους σας και για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Τα σημαντικότερα νέα είναι διαθέσιμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που παρατίθενται. 
Twitter: UNrightswire
Facebook: 
unitednationshumanrights
Google+: unitednationshumanrights
Youtube: unohchr
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια