ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Tο 'Γαλάζιο' παζλ μετά την εκλογή του Κυριάκου

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΝΔ

Η γενικότερη ευφορία που κατέκλυσε τη Νέα Δημοκρατία μετά την εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι, ίσως, απαραίτητη για την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της φυσιογνωμίας του κόμματος, ωστόσο δεν κάνει τον νέο πρόεδρο να εφησυχάζει.


Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει καλά ότι παρά τις προσεκτικές κινήσεις της πρώτης εβδομάδας, τη«χειρουργική» κατανομή των πρώτων θέσεων στη νέα κομματική ιεραρχία και την επιχείρηση «ενότητα» στην οποία έχει αποδυθεί από τις πρώτες ώρες της εκλογής του, τα δύσκολα έπονται.
Εχοντας πάνω από 11 χρόνια αδιάκοπης κοινοβουλευτικής παρουσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι όσο εύκολα δημιουργείται ένα κλίμα αισιοδοξίας, τόσο εύκολα, με μια απρόσεκτη δήλωση, μια δημοσιοποιημένη δυσφορία, κάτι τυχαίο, μπορεί να δημιουργηθεί κλίμα εσωστρέφειας και νέας απογοήτευσης.
Με τη βοήθεια των συνεργατών του προχωρεί σε πλήρη καταγραφή των πολλών υποσυστημάτων μέσα και γύρω από τη Νέα Δημοκρατία, τα οποία δημιουργούν ένα αρχιπέλαγος δυνητικών κρίσεων αλλά και αληθινών ευκαιριών.
Tο 'Γαλάζιο' παζλ μετά την εκλογή του Κυριάκου
Η επιχείρηση ισορρόπησης της νέας ηγετικής ομάδας πάνω απ’ όλα αυτά τα υποσυστήματα αποτελεί άσκηση υψηλής πολιτικής και μοχλό ριζικής αλλαγής της φυσιογνωμίας και της εικόνας της Νέας Δημοκρατίας.
Παράλληλα δρομολογεί τις διαδικασίες για συνέδριο του κόμματος, αλλάζει τις δομές της ΝΔ και προσανατολίζει τα στελέχη της στην άσκηση σκληρής αντιπολίτευσης.
Οι μητσοτακικοί
Τα στελέχη που προέρχονται από την περίοδο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και στήριξαν την υποψηφιότητα Κυριάκου Μητσοτάκη, εύλογα αναμένουν να αξιοποιηθούν. Εάν ο νέος πρόεδρος τους ικανοποιήσει συνολικά, θα κατηγορηθεί για ευνοιοκρατία. Αν όχι, θα προκαλέσει γκρίνιες στα στελέχη που διέδωσαν το μήνυμά του στην κοινωνία.
Tο 'Γαλάζιο' παζλ μετά την εκλογή του Κυριάκου
Ο Καραμανλής
Η συνάντηση Μητσοτάκη - Καραμανλή την Τρίτη έδειξε ότι σε αυτήν τη σχέση τα ερωτήματα είναι πιο πολλά από τις λύσεις. Τι θα κάνει ο ίδιος ο Καραμανλής; Εάν διαπιστώσει λάθος πορεία θα μείνει ουδέτερος ή θα επιχειρήσει να εμποδίσει τον Μητσοτάκη; Θα κρατήσει αποστάσεις ή θα δεχθεί ένα modus vivendi, όπως είχε κάνει ο ίδιος ως πρόεδρος με την Ντόρα Μπακογιάννη; Κι από την άλλη, ο ίδιος ο Μητσοτάκης θα διαμορφώσει τη νέα φυσιογνωμία της ΝΔ σε συνεννόηση με τον Καραμανλή, ή ερήμην του με κίνδυνο να τον βρει απέναντι; Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα αποσαφηνίσει και τη στρατηγική του Καραμανλή στο προσεχές μέλλον.
Οι καραμανλικοί
Αυτή η δεξαμενή είναι μεγάλη κι έχει τα δικά της στεγανά και διαφοροποιήσεις, τα οποία θα εκμεταλλευτεί ο νέος πρόεδρος της ΝΔ. Είναι προφανές ότι η αξιοποίηση κάποιων από αυτούς θα αφαιρέσει από όσους μείνουν απ’ έξω το επιχείρημα ότι «παραγκωνίζει» αυτήν την τάση. Η διαφορετική μεταχείριση π.χ. των Δένδια - Κουμουτσάκου έναντι του Στυλιανίδη είναι ενδεικτική. Ταυτόχρονα, στους κόλπους των καραμανλικών επικρατεί σκεπτικισμός για την προεκλογική στήριξη στον Μεϊμαράκη, την οποία θεωρούσαν λάθος ορισμένοι νουνεχείς, που αρχικά προτίμησαν τον Τζιτζικώστα και μετά τον Κυριάκο.
Ο Σαμαράς
Αυτήν την ώρα δεν ζητά τίποτα, καθώς αισθάνεται δικαιωμένος από τη στήριξη στον Μητσοτάκη και την έμμεση «νίκη» του επί του Καραμανλή. Η ενεργός στήριξη των πολιτικών που θα ξεδιπλώσει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, όμως, δεν είναι δεδομένη, καθώς ο Σαμαράς ?λένε κάποιοι που γνωρίζουν? υπολογίζει πως μια στροφή της ΝΔ στο Κέντρο θα αφήσει χωρίς ηγετική φυσιογνωμία τη Δεξιά και, συνεπώς, σε περίπτωση έκτακτων καταστάσεων ίσως ο ίδιος έχει πλεονέκτημα έναντι του Καραμανλή για «να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».
Οι σαμαρικοί
Αντίθετα με τη «χαλαρή» σχέση Καραμανλή - καραμανλικών, η τύχη των σαμαρικών φαίνεται να εξαρτάται από τις κινήσεις του ίδιου του Σαμαρά, δηλαδή εάν αναλάβει πρωτοβουλία επανασυγκόλλησης των στελεχών που τον στήριξαν και βρέθηκαν διάσπαρτα στα τέσσερα στρατόπεδα των υποψηφίων. Εάν συμβεί αυτό, στο συνέδριο της ΝΔ θα καταγραφεί η διακριτή τάση των σαμαρικών, με συντεταγμένους υποψηφίους για την Πολιτική Επιτροπή.
Ο Τζιτζικώστας
Το τοπίο εδώ θα προσδιοριστεί από το ποιος θα είναι ο ρόλος για τον οποίο προορίζει τον περιφερειάρχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι εάν ο Τζιτζικώστας θα συμβιβαστεί με αυτόν. Αλλιώς θα στηριχτεί στην εμπειρία που αποκόμισε από την εκλογική προσπάθεια (όταν είπε «όχι» σε βαρόνους, όργωσε την Ελλάδα και γνώρισε στελέχη παντού) για να καταγράψει την ξεχωριστή παρουσία του.
Ο Αδωνις
Οι καθαρές τοποθετήσεις του και η ολόπλευρη στήριξη στον Κυριάκο στον β’ γύρο εκτιμάται ότι θα επιφέρουν κορυφαία κομματική θέση. Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι αν ο Αδωνις θα επιδιώξει επανασυγκόλληση της σχέσης του με τον Μάκη Βορίδη από θέση ισχύος ή θα ανταγωνίζονται για το ποιος θα εκφράσει εντός της ΝΔ τη δεξιά τάση.
Οι ανένταχτοι δεξιοί
Πρόκειται για βουλευτές και στελέχη που ανησυχούν για το ενδεχόμενο μετατροπής της ΝΔ σε κεντρώο κόμμα. Βρίσκονται μέσα κι έξω από τη ΝΔ (Χρήστος Ζώης, Γιάννης Κουράκος, Βύρων Πολύδωρας κ.λπ.). Θεωρούν σημαντική προϋπόθεση πολιτικής κυριαρχίας την ενότητα της Κεντροδεξιάς, αλλά, ιδίως οι εντός ΝΔ, δεν πρόκειται να δουν απαθείς μια μονοδιάστατη στροφή στο Κέντρο.
Οι «παντός καιρού»
Πρόκειται για το κλασικό πολιτικό προσωπικό, χωρίς ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο, ειδικευμένο στην προσκόλληση στην εκάστοτε ηγεσία. Είδαμε κάποιους από αυτούς στο στρατηγείο της Χαλκοκονδύλη το βράδυ της νίκης Μητσοτάκη. Ο τρόπος που ο πρόεδρος της ΝΔ θα τους χειριστεί θα δείξει αν κερδίσει το στοίχημα της μεταμόρφωσης ενός γερασμένου κόμματος.
Ο Παπαμιμίκος και οι συν αυτώ
Ο Μητσοτάκης του εξασφάλισε αξιοπρεπή αποχώρηση με «επιτήρηση» από τον Αυγενάκη. Αρα ο γραμματέας θα έχει χρόνο να ετοιμάσει την επόμενη πολιτική φάση του. Μπορεί, όμως, ο Παπαμιμίκος να αφομοιωθεί στη «νέα εποχή Μητσοτάκη»; Και ο πρόεδρος θέλει να τον αφομοιώσει; Στα υπέρ του είναι οι εκλογικές νίκες που επικαλείται και η ψύχραιμη αντιμετώπιση της μετωπικής σύγκρουσης που επέλεξε ο Μεϊμαράκης. Στα αρνητικά του η εικόνα του «σάκου του μποξ» που διαμορφώθηκε στην κοινή γνώμη και το ότι αποτέλεσε μέρος της προεκλογικής έντασης.
Η ΟΝΝΕΔ
Σχεδόν όλη η σημερινή ηγετική ομάδα της Νεολαίας, υπό τον πρόεδρο Σάκη Ιωαννίδη, στήριξε ενεργά τον Μεϊμαράκη. Ευλόγως θα υπάρξει αλλαγή ηγεσίας, ίσως στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ.
Οι εκτός των τειχών
Είναι ανοργάνωτοι, αλλά αξιοποιήσιμοι. Αλλοι βρίσκονται εκτός πολιτικής, άλλοι στα κόμματα κοντά στη ΝΔ (Δράση, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ). Πολλοί μιλούν για τις καλές σχέσεις που έχει ο Μητσοτάκης με στελέχη του Κέντρου (Ανδριανόπουλος, Μάνος, Διαμαντοπούλου, Ψαριανός κ.λπ.) κι αναμένουν πρωτοβουλίες.
Ο μηχανισμός της Ντόρας
Η Ντόρα Μπακογιάννη μετέχει πλήρως στη νέα κατάσταση, ωστόσο δεν είναι αυτονόητο ότι συμβαίνει το ίδιο με όλα τα στελέχη που την ακολουθούν. Κάποιοι αισθάνονται «παλαιοί» στον χώρο και δύσκολα θα συμβιβαστούν με την πραγματικότητα, όπου το πάνω χέρι έχουν οι «νέοι» του Κυριάκου.
Οι τεχνοκράτες της αγοράς
Εδώ υπάρχουν εσωτερικές διαφοροποιήσεις. Υπάρχουν κατ’ επάγγελμα συνδικαλιστές, με περισσότερο πολιτικάντικες παρά τεχνοκρατικές συμπεριφορές, υπάρχουν και πετυχημένοι τεχνοκράτες, που όμως αντιμετωπίζουν υπεροπτικά τους «κομματανθρώπους». Είναι στοίχημα για τον Μητσοτάκη πώς και ποιους θα ενσωματώσει.
Οι παλαιοί ΟΝΝΕΔίτες
Παλαιά στελέχη της Νεολαίας, από την εποχή του πατρός Μητσοτάκη, βρίσκονται εκτός κομματικής ζωής, αλλά κάποιοι σκέπτονται να επανενταχθούν. Διαμορφώνουν καθημερινά στο Facebook πολιτική ατζέντα, που ακριβώς επειδή προέρχονται από την αγορά, από την επικοινωνία κι από το Δημόσιο, δημιουργούν συζητήσεις για το σύνολο της πολιτικής επικαιρότητας.
Οι πραγματικά πολύτιμοι
Είναι αυτοί που πραγματικά χρειάζεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Διάσπαρτοι στις παραπάνω ομάδες, δεν αναζητούν ρόλο, κάποιοι δεν ανήκουν στη ΝΔ, αλλά είναι εκείνοι που μπορούν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία του κόμματος, τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού και την αποστροφή μεγάλου μέρους της κοινωνίας για την πολιτική. Είναι το μεγάλο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ
kjavara@gmail.com
πηγη

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια