ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Δέκα χρόνια δημοτικής μουσικής στην Αργυρούπολη


Πολλές φορές έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η ελληνική δημοτική μουσική πεθαίνει, γιατί έχουν σταματήσει οι συνθήκες που τη γέννησαν. Όμως, σπουδαίοι μουσικοί της νεότερης γενιάς, όπως ο κλαρινίστας Θοδωρής Γεωργόπουλος και τα μέλη της ορχήστρας του, που κλείνουν δέκα χρόνια ζωής, φροντίζουν να συνεχιστεί η σπουδαία ελληνική μουσική παράδοση και τη φέρνουν, με τη δισκογραφία και τις εμφανίσεις τους, πιο κοντά στο κλεινόν άστυ.


Τα δέκα χρόνια λειτουργίας της, τα γιορτάζει η ορχήστρα Θοδωρή Γεωργόπουλου, στο κέντρο Λιθαρίτσια (Δ. Γούναρη 42, Αργυρούπολη). Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Πέμπτη 24 Μαρτίου στις 9 το βράδυ, και παρουσιάζει η Άννα Στεργίου, κοινοβουλευτική συντάκτρια της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα». Η Άννα Στεργίου ασχολείται εδώ και χρόνια με τη μελέτη της δημοτικής μουσικής κι έχει γράψει το βιβλίο για τον αείμνηστο δεξιοτέχνη του κλαρίνου, Τάσο Χαλκιά.


Ο Θοδωρής Γεωργόπουλος στο κλαρίνο, ο Μιχάλης Ζάμπας στο τραγούδι και το λαγούτο, ο Παναγιώτης Ξυδέας στο βιολί κι ο Σάκης Κάκος στα κρουστά, έχουν διδαχτεί δημοτική μουσική από εξαίρετους Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Αχιλλέας Χαλκιάς, ο Γιώργος Μπραχόπουλος, οι Χαλιγιανναίοι κ.ά.
Με εξαίρεση τον Παναγιώτη Ξυδέα, ο οποίος είχε δάσκαλο στο βιολί τον Αχιλλέα Χαλκιά, αδελφό του Πετρολούκα, έχουν όλοι καταγωγή από την Ήπειρο, που η δημοτική μουσική εξακολουθεί να ακούγεται, όχι μόνο στις εθνικές επετείους αλλά είναι κομμάτι του καθημερινού βίου.
Οι 4 μουσικοί δούλεψαν με μεγάλα ονόματα, όπως ο Καρυοφίλης Δοϊτσίδης, η Δόμνα Σαμίου, ο Γιώργος Γευγελής, ενώ ορισμένα από τα μέλη της ορχήστρας έχουν εργαστεί και στο Θέατρο Παραδοσιακών Χορών Δόρας Στράτου, που θεωρείται εργαστήρι πολιτισμού. Η ορχήστρα αυτή εμφανίζεται σε γλέντια, πανηγύρια, μαγαζιά με σεβασμό στη δημοτική μουσική, τη γλώσσα, το ύφος, τα ηχοχρώματα. Οι μουσικοί της τη συνεχίζουν, την εμπλουτίζουν βάζοντάς το δικό τους λιθαράκι, χωρίς να την προσβάλλουν και τη μεταλαμπαδεύουν στις νέες γενιές, που ζουν σε ολότελα διαφορετικές συνθήκες απ΄ ότι οι προηγούμενες γενιές.
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια