ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Ενημέρωση για τη συλλογή ειδών για πρόσφυγες στο Σύνταγμα



Ανακοίνωση έδωσε στη δημοσιότητα το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την συλλογή ειδών για τους πρόσφυγες/μετανάστες που έλαβε χώρα στο Σύνταγμα την Κυριακή 6 Μαρτίου. Όπως αναφέρεται η συμμετοχή του αλληλέγγυου κόσμου ξεπέρασε τον σχεδιασμό, ενώ επιπλέον αγαθά μοιράστηκαν επί τόπου σε ευπαθείς ομάδες στο Σύνταγμα


Αναλυτικά:

Το κάλεσμα του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Σύνταγμα για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εντός συνόρων γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση και αγκαλιάστηκε από χιλιάδες ανθρώπους. Από τις 11 το πρωί της Κυριακής έως και το απόγευμα της ίδιας ημέρας, κόσμος άρχισε να καταφθάνει στην πλατεία Συντάγματος για να αφήσει τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής, παιχνίδια και φάρμακα. 
Ακόμα και ρούχα, παρ' όλο που τονίστηκε, με όλους τους δυνατούς τρόπους, ότι ρούχα δεν θα γίνουν αποδεκτά. Η ροή του κόσμου ήταν απροσδόκητα μεγάλη και η συμμετοχή ανέλπιστη. Μέχρι τη νύχτα η πλατεία ήταν γεμάτη.

 Ως ΔΚΑ & αλληλέγγυοι/ες, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλο τον κόσμο που ήρθε και προσέφερε τα είδη που αναγράφονταν στο κάλεσμα που είχαμε αναρτήσει στο Facebook και στις υπόλοιπες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, και τους/τις αλληλέγγυους/ες που συμμετέχοντας σε ομάδες εργασίας βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί αυτή η δράση, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των δομών που στεγάζουν ή σιτίζουν μετανάστες/τριες και πρόσφυγες για το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον.

Από τις πρωινές ώρες, τα είδη που συγκεντρώνονταν ταξινομούνταν αμέσως από τις ομάδες εργασίας και μεταφέρονταν απευθείας με αυτοκίνητα αλληλέγγυων σε αυτοοργανωμένες δομές για πρόσφυγες και μετανάστες/τριες, στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, σε Κοινωνικές Κουζίνες κ.α. Μεγάλος αριθμός ΙΧ αυτοκινήτων κατάφερε, με πολλαπλές διαδρομές, να γεμίσει τις αποθήκες των παρακάτω δομών (αλφαβητικά):
Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι Γαλατσίου «Στέγαστρο» (2 τόνοι ρύζι, ζυμαρικά και όσπρια μέρος των οποίων θα παραδοθεί στον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο Βριλησσίων)
Κατάληψη Δερβενίων 56 - Αυτοοργανωμένη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης με τους πρόσφυγες / μετανάστες
Κατάληψη Θεμιστοκλέους 58
Κατάληψη στέγης προσφύγων/μεταναστών Γκίνη
Κατάληψη στέγης προσφύγων/μεταναστών Νοταρά 26
Κοινωνική Κουζίνα "Ο Άλλος Άνθρωπος"
Κουζίνα Ακαδημίας Πλάτωνος
Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών
Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (431 κούτες με φάρμακα)
Στέκι Μεταναστών Αθήνας, Τσαμαδού 15 (περίπου 95 κούτες κριθαράκι και ζυμαρικά, πάνω από 100 με μπισκότα, φρυγανιές, snacks και γκοφρέτες, 15 με παιδικές τροφές, 6-7 με μπιμπερό και οδοντόκρεμες, 5-6 με σαπούνια, 5-6 με σαμπουάν και αφρόλουτρα, 3 μεγάλες σακούλες τσάι και ζάχαρη, 4-5 με όσπρια, λίγα χαρτικά, 5-6 κούτες σερβιέτες, 3-4 κούτες μωρομάντηλα)

Πολλά ΙΧ, επίσης, μετέφεραν πράγματα στο Σχιστό και στην αποθήκη της Παμπειραϊκής στο Ελληνικό.
Δύο φορτηγά και ένα van στάλθηκαν σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο Αττικής, όπου η ομάδα NoBorders ανέλαβε τη διαλογή και αποστολή τους στο Κιλκίς (18 παλέτες), την Ειδομένη (47 παλέτες), καθώς και στη Χίο (4 παλέτες), την Κάλυμνο (2 παλέτες) και στις δομές της Λέσβου (6 παλέτες). Εντός των ημερών θα αποσταλούν βάσει των αναγκών περισσότερες προμήθειες στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα (θα υπάρξει πλήρης καταγραφή και ανάρτηση στα social media).
Ένα φορτηγό και ένα van παρέδωσαν πράγματα στις αποθήκες της Παμπειραϊκής στο Ελληνικό
Δύο van παρέδωσαν πράγματα στο Σχιστό
Τρία φορτηγά (εκ των οποίων το ένα σχεδόν άδειο) τα οποία στάλθηκαν απο την Περιφέρεια –μετά απο πρόσκληση μας– παρέλαβαν αναλώσιμα είδη προσωπικής υγιεινής, υπνόσακους, αδιάβροχα, εσώρουχα/κάλτσες, χαρτικά και βρεφικά είδη.
Ένα van το οποίο ήρθε το βράδυ από τη ΜΚΟ «Αποστολή».

Kαθώς πολλοί άνθρωποι έφεραν μεγάλη ποσότητα ρουχισμού -παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας για "ΟΧΙ ΡΟΥΧΑ!"-, πολλά από αυτά μοιράστηκαν επί τόπου σε ευπαθείς ομάδες που ήταν στην πλατεία Συντάγματος.

Τέλος, επειδή πολλά ακούστηκαν, ξεκαθαρίζουμε μια και καλή τη θέση μας. Η συμμετοχή του αλληλέγγυου κόσμου ξεπέρασε σε όγκο τον οποιοδήποτε σχεδιασμό είχε γίνει πριν από τη δράση για τη μεταφορά, αποθήκευση και διανομή των συγκεντρωθέντων ειδών. Έτσι, κρίθηκε σκόπιμο τα είδη που είχαν απομείνει αργά το βράδυ της Κυριακής 6/3/16 στην Πλατεία Συντάγματος –αρκετά από τα οποία ήταν ρουχισμός που, όπως είχε τονιστεί από πριν, δεν ήταν διαχειρίσιμος και αναγκαίος– να φορτωθούν σε φορτηγά της Περιφέρειας και όχι να παραμείνουν διασκορπισμένα στον χώρο, γεγονός που θα αντιτίθονταν στην εμπιστοσύνη που έδειξε ο αλληλέγγυος κόσμος προς τη δράση. Αξίζει, ίσως, να τονιστεί πως ενώ η Περιφέρεια ενημέρωσε πως τα πράγματα θα πήγαιναν στις αποθήκες του Ελληνικού, τελικά, κατέληξαν στις νέες αποθήκες της Εσπλανάδα για να βγουν οι «απαραίτητες» φωτογραφίες.

Καταδικάζουμε κάθε απόπειρα θεσμικού καπελώματος και καλό θα ήταν να μη συνεχίσουν οι διάφοροι επιτήδειοι να διαδίδουν αναληθή στοιχεία, καθώς τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Τα μεγέθη του υλικού που διακινήθηκε με επιτυχία, μας επιτρέπουν να μιλάμε για μια καθαρή νίκη της αυτοοργάνωσης και της έμπρακτης αλληλεγγύης. Η συμμετοχή ήταν αναπάντεχη, πέραν κάθε προσδοκίας, ενώ οι δεκάδες αλληλέγγυοι/ες που συμμετείχαν σε ομάδες εργασίας (παραλαβής, διαλογής, ταξινόμησης, διανομής ειδών) απέδειξαν πως η αυτοοργάνωση και η έμπρακτη αλληλεγγύη είναι η απάντηση σε ένα κράτος που δείχνει τις αντιμεταναστευτικές προθέσεις του απο το περασμένο καλοκαίρι, αρχής γενομένης απο την αδιάφορη στάση που επέδειξε στο Πεδίον του Άρεως. Για εκείνους λοιπόν που μιλάνε για «αποσπασματικές και πρόχειρες ενέργειες» και κάνουν... μνημόσυνα με κόλυβα άλλων, έχουμε να πούμε μόνο το εξής: «Ανοιχτά σύνορα για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες/τριες. Στην Ευρώπη-φρούριο απαντάμε με αυτοοργάνωση και έμπρακτη αλληλεγγύη».

Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αλληλέγγυοι/ες


Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια