ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Πέντε ημέρες με άρωμα Πόντου έζησε και φέτος η Αργυρούπολη Αττικής (φωτο)

Χοροί και τραγούδια του ελληνισμού, παρουσίαση βιβλίου, θρησκευτική εκδήλωση, διήγηση με οπτικό υλικό από την παλιά, μαγική Αργυρούπολη του Πόντου ήταν μερικά από τα συστατικά των πενθήμερων εκδηλώσεων που έγιναν από τις 14 έως τις 18 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Πόντου του Δήμου Αργυρούπολης.



Τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης και ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης.
Με πανηγυρική λειτουργία για την ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και αρτοκλασία υπέρ υγείας των απανταχού Αργυρουπολιτών του Πόντου ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις ανήμερα του Σταυρού, στο ναό της Αγίας Βαρβάρας. Ταυτόχρονα εκτέθηκαν για προσκύνημα αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά καθώς και ιερά λείψανα του Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη. Την ίδια μέρα το απόγευμα, στην πλατεία Πόντου έγινε αφιέρωμα στην ημέρα μνήμης των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Η λογοτεχνία είχε την τιμητική της την επόμενη μέρα. Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου, «Σέρρα, η ψυχή του Πόντου».
Χοροί και τραγούδια από όλη την Ελλάδα πλημμύρισαν τη σκηνή για τις δύο επόμενες ημέρες. Ο Σύλλογος Ποντίων Καρέα-Βύρωνα, ο Σύλλογος Κρητών Αργυρούπολης, ο Λαογραφικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών «Χάονες», ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Δάφνης «Ταξιδευτές πολιτισμού» (χοροί Πάρου) και το Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας (χοροί Καππαδοκίας) άνοιξαν την αυλαία των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων την Παρασκευή, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συναυλία και γιορτή νεολαίας με την Αντωνία Αδαμαντίδου, τον Δημήτρη Σαββαΐδη, τον Ορέστη Μαυρόπουλο, τον Θεοδόση Συκιώτη και τον Φωκίωνα Αποστολόπουλο


Ο Λαογραφικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών «Χάονες» στη σκηνή
Το Σάββατο συνεχίστηκαν οι χοροί με την Ένωση Ποντίων Δροσιάς, το Σύλλογο Ποντίων Κορωπίου «Ο Εύξεινος Πόντος», τον Μορφωτικό Σύλλογο Ανεμωτισίων Λέσβου, το Σύλλογο Κυνηδαριωτών Νάξου «Ο Άγιος Γεώργιος», τον Μορφωτικό και Λαογραφικό Σύλλογο «Ελλήνων διαδρομές» (χοροί δυτικής και βόρειας Θράκης), την Εύξεινο Λέσχη Αχαρνών και Αττικής «Ο καπετάν Ευκλείδης» και το Σύλλογο Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός», που ταξίδεψαν τους θεατές από άκρη σε άκρη της Ελλάδας. Ακολούθησε ποντιακό γλέντι με τον Ηλία Υφαντίδη στη λύρα και το τραγούδι και τον Κώστα Ευθυμιάδη στο νταούλι.
Αργυρούπολη: Πέντε πόλεις, ένα όνομα, μια ιστορία. Αργυρούπολη Αττικής, Κρήτης, Δράμας, Κιλκίς, Πόντου, Νάουσα (Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρούπολης).
Καθαρά ποντιακή ήταν η τελευταία μέρα του πενθημέρου, με τον Μπουράκ από την παλιά πόλη της Αργυρούπολης του Πόντου να διηγείται και να παρουσιάζει φωτογραφικά την πατρίδα χιλιάδων ανθρώπων που κοντά εκατό χρόνια πριν βρέθηκαν στην Ελλάδα πρόσφυγες και ίδρυσαν την Αργυρούπολη Αττικής. Ο κεντρικός παρουσιαστής των εκδηλώσεων, Γιώργος Χατζηελευθερίου, συνεισέφερε στο ιδιότυπο αυτό ταξίδι με ιστορικά στοιχεία.
Ο Μπουράκ παρουσιάζει επί σκηνής την Αργυρούπολη του Πόντου
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Κωνσταντάτος, ο οποίος καυτηρίασε τον τρόπο με τον οποίον πολιτικοί προσεγγίζουν το θέμα της Γενοκτονίας λέγοντας: «Γενοκτονία υπέστησαν, και όχι απλά μια δίωξη ή ένα κυνηγητό ή ότι άλλο ανόητο ακούγεται τις τελευταίες μέρες, και είναι ντροπή για τη μνήμη τους και την ιστορία τους».
Ο δήμαρχος συνέχισε τον οξύ λόγο του λέγοντας: «Είναι ντροπή στη μνήμη τους να μην αγωνιζόμαστε όλοι γι’ αυτή την Ελλάδα, όταν αυτοί μπόρεσαν κυνηγημένοι, ξεριζωμένοι, και φύτεψαν ζωή σε αυτόν τον τόπο, εμείς τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους να μην κρατάμε την ελληνική σημαία ψηλά, να μην συνεχίζουμε αυτό το έργο».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης Ηλίας Ιορδανίδης χαιρέτισε την εκδήλωση και πρόσφερε αναμνηστικές πλακέτες στους χορηγούς της.
Η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης λίγο πριν το κλείσιμο της αυλαίας των εκδηλώσεων
Ο Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος» άνοιξε την αυλαία των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της τελευταίας μέρας, για να δώσει τη σκυτάλη στην Ένωση Ποντίων Περιστερίου. Η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης, ως οικοδεσπότης σύλλογος, χόρεψε τελευταίος πριν ξεκινήσει το λαϊκό γλέντι με τον Πασχάλη Τόνιο και μετά το ποντιακό γλέντι με τον Ηλία Υφαντίδη και τον Κώστα Ευθυμιάδη – ένα γλέντι που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ο πρόεδρος της Ένωσης αφιέρωσε τις εκδηλώσεις στον προσφάτως αποβιώσαντα ηχολήπτη Νίκο Αθανασίου.
Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΠΗΓΗ





ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗ SO EASY ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΕΥΡΩΓΝΩΣΗ ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ


ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ


TOP PIZZA ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ


ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΤΕΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΕΑΚ SRVICE ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ



Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ KYR


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια