ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

KLIOMED: ΜΗΠΩΣ ΑΡΧΙΣΑΤΕ ΝΑ ΞΕΧΝΑΤΕ;;;


v Ξεχνάτε?
v Γιατί συμβαίνει αυτό?
vΤι μπορείτε να κάνετε?

Καθώς μεγαλώνει ένα άτομο, παρατηρείται μια φυσιολογική ελάττωση των δυνατοτήτων της μνήμης. Όμως πότε η απώλεια της μνήμης είναι ανησυχητική; Σας παρουσιάζουμε κάποια προειδοποιητικά σημεία τα οποία μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε ότι η κατάσταση μας χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.


 Ξεχνάτε:
·         Ονόματα ή  φυσιογνωμίες?
·         Ξεχνάτε τα πρόσφατα γεγονότα, παρόλο που θυμόσαστε πολύ καλά τα παλαιότερα ;
·         Ξεχνάτε λέξεις στην προσπάθειά σας να εκφραστείτε?
·         Ξάνετε πράγματα καθημερινής χρήσης? (κλειδιά, χρήματα κτλ)
·         Συναντάτε δυσκολία στην διεκπεραίωση καθημερινών δραστηριοτήτων? (μαγείρεμα, οδήγηση κτλ)

 Τι μου συμβαίνει:
Νόσος Alzheimer
1.    Διαταραχές της μνήμης: Το κυριότερο σύμπτωμα της Νόσου Alzheimer και ένα από τα πρώτα ύποπτα σημάδια, είναι η απώλεια μνήμης και ιδιαίτερα οι διαταραχές της πρόσφατης μνήμης ((π.χ. επανάληψη της ίδιας ερώτησης πολλές φορές). Σε πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου, ο ασθενής μπορεί να ξεχάσει το όνομα του, αγαπημένα του πρόσωπα και γενικά πολύ βασικές πληροφορίες του περιβάλλοντός του μπορούν να διαγραφούν τελείως.
2.     Διαταραχές προσανατολισμού: Στην Νόσο Alzheimer εμφανίζονται διαταραχές των οπτικοχωρικών δυνατοτήτων. Οι ασθενείς εμφανίζουν απώλεια προσανατολισμού,  χάνονται εύκολα στον δρόμο, ακόμα και στην γειτονιά τους, ξεχνώντας το πώς έφτασαν στον προορισμό τους ή τον τρόπο για να γυρίσουν πίσω. Αυτή η απώλεια προσανατολισμού συνοδεύεται και από διαταραχές της αίσθησης του χρόνου.
3.    Δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών εργασιών : Όσοι υποφέρουν από την Νόσο Alzheimer μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν και να εκτελέσουν καθημερινές ασχολίες , όπως π.χ. να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο, να μαγειρέψουν και γενικά να αναγνωρίσουν τις προσωπικές τους ανάγκες και να τις καλύψουν. Το γεγονός αυτό δυσκολεύει κυρίως εκείνους που φροντίζουν τους ασθενείς, γιατί δεν υπάρχει συναίσθηση και συνεπώς συνεργασία.
4.    Διαταραχές κριτικής ικανότητας: Ένα από τα πρώτα σημάδια της Νόσου Alzheimer είναι η μειωμένη κριτική ικανότητα. Εκφάνσεις αυτής της διαταραχής είναι η αδυναμία λήψης αποφάσεων  για τον εαυτό του και τους άλλους π.χ. να φοράει κάποιος γάντια και καπέλο μέσα στο καλοκαίρι.
5.    Διαταραχές της ικανότητας κατανόησης και έκφρασης του λόγου: Οι ασθενείς με  Alzheimer εμφανίζουν δυσκολίες στον λόγο τους, (κατά τα πρώτα στάδια) ξεχνώντας λέξεις. Σε πιο προχωρημένο στάδιο παρουσιάζονται και ορισμένα  συμπτώματα ψυχιατρικού χαρακτήρα, τα οποία απορρέουν από τις χημικές αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο του ασθενούς. Πολύ συχνά, οι ασθενείς λόγο αυτών των αλλαγών πέφτουν σε παραληρήματα (π.χ. καχυποψία έναντι είτε ξένων είτε οικείων προσώπων) και ψευδαισθήσεις (κυρίως οπτικές, όπως π.χ. οικεία πρόσωπα από το παρελθόν που πιθανόν και να μη βρίσκονται εν ζωή).
6.    Προβλήματα διάθεσης και συμπεριφοράς: Αλλαγές στη διάθεση παρατηρούνται πολύ συχνά στην Νόσο Alzheimer. Τα συναισθήματα τους δεν συνάδουν με τα στοιχεία της πραγματικότητας την στιγμή που εκφράζονται. Έτσι, λοιπόν, μπορούν να μεταβαίνουν από τη χαρά στη λύπη, από την ηρεμία στο θυμό χωρίς αντικειμενικό λόγο.
 Τι μπορείτε να κάνετε:Μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν από την στιγμή που πάσχετε επιβεβαιωμένα από τη νόσο:

1.    Εμπιστευθείτε το γιατρό σας και ρωτήστε τον ό,τι θέλετε. Είναι κοντά σας για να απαντήσει κάθε απορία σας και να σας καθοδηγεί  σε κάθε στιγμή στην πορεία της νόσου. Εάν ο θεράπων ιατρός σας είναι παθολόγος ή γενικός ιατρός και δεν έχει εξειδικευτεί στην άνοια μπορεί να σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό. Η ομάδα των επαγγελματιών υγείας που εξειδικεύονται στην άνοια, σίγουρα μπορούν να σας δώσουν λύσεις σε πολλά ερωτήματα που σας προβληματίζουν.
2.    Αν έχετε την δυνατότητα να έχετε πρόσβαση στις υπηρεσίες μιας τέτοιας ομάδας ειδικών, ζητήστε πληροφορίες για το πώς μπορείτε να ενταχθείτε στα προγράμματα νοητικής και φυσικής άσκησης, στήριξης και εκπαίδευσης. Όλη η ομάδα είναι εκεί για ΕΣΑΣ.
 3.    Ακολουθήστε την φαρμακευτική αγωγή που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας και ενημερώνετέ τον σε τακτική βάση για την πορεία σας.
4.     Προσπαθήστε να έχετε μια ρουτίνα στην καθημερινότητά σας με δραστηριότητες και εργασίες που σας ευχαριστούν (μην παραμελείτε το μαγείρεμα, την κηπουρική, τα χόμπι σας). Μπορεί να χρειάζεστε περισσότερο χρόνο και προσπάθεια για να τα κάνετε αλλά μην πτοήστε…. δεν πρέπει να βγάλετε από την ζωή σας όλα εκείνα που κάνατε πριν. Βάλτε προτεραιότητες στην καθημερινότητά σας.
5.    Περπατήστε!!! Πολλές φορές ο καναπές δεν είναι καλός φίλος. Αν δεν έχετε σοβαρά κινητικά προβλήματα που να σας απαγορεύει την άσκηση, τότε βγείτε έξω από το σπίτι, κάντε βόλτες, επισκεφτείτε κάποιον δικό σας, ζητήστε και αναζητήστε ευχάριστες παρέες. Όλοι εκείνοι που σας αγαπάνε με χαρά θα σας δώσουν το χρόνο που χρειάζεστε. Μην στερείτε στον εαυτό σας και στους αγαπημένους σας τη χαρά της μεταξύ σας συναναστροφής!
6.    Κρατείστε σημειώσεις! Μόνο έτσι θα μπορέσετε να διατηρήσετε την αυτονομία σας!
7.    Προσέξτε την διατροφή σας. Καταναλώστε όσα περισσότερα φρούτα και λαχανικά μπορείτε και αποφύγετε τις πολύ λιπαρές τροφές.
8.    Μην παραμελείτε τα προβλήματα στον ύπνο σας!
9.    Ακονίστε το μυαλό σας. Βάλτε την νοητική άσκηση στην καθημερινότητά σας. Ακόμα και αν δεν σας αρέσει να λύνετε σταυρόλεξα, αν δεν μπορείτε να μάθετε μια καινούρια δεξιότητα, η απασχόληση με μια πολύ παλιά δραστηριότητα όπως το πλέξιμο ή το κέντημα μπορεί να σας βοηθήσει, να γεμίσει τον χρόνο σας και να σας δώσει αυτοπεποίθηση για τις νέες σας «δημιουργίες».
Το πιο βασικό από όλα τα παραπάνω είναι να συνειδητοποιήσετε ότι ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΣΑΣ. 
Επικεντρωθείτε στο σήμερα και ζητήστε βοήθεια όποτε την χρειάζεστε. Αυτό δεν θα σας στερήσει την ανεξαρτησία σας, αλλά θα σας κάνει να έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση αφού θα έχετε αποδεχθεί το πρόβλημά σας και θα μοιράζεστε με κάποιον δικό σας τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις σας, μειώνοντας έτσι το στρες που αυτές μπορεί να επιφέρουν. ΖΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΘΕΤΙΚΑ. Η καλή διάθεση και η θετική σκέψη είναι οι καλύτεροί μας σύμμαχοι.
PHGH

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια