ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Πτώχευσε fund που ενοικίαζε καταστήματα στη «Μαρινόπουλος»

Η εταιρεία Ζήνων Ακίνητα Α.Ε., η οποία ανήκει στο επενδυτικό fund APN Funds Management Ltd., έχει στην κατοχή της 16 καταστήματα της αλυσίδας (πρώην Carrefour-Μαρινόπουλος). Το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων τίθεται προς πώληση, μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού, ο οποίος έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί στις 10 Φεβρουαρίου.
Αμεσο αντίκτυπο και στην αγορά ακινήτων φαίνεται πως επιφέρουν οι σημαντικές καθυστερήσεις στη διαδικασία διάσωσης της αλυσίδας «Μαρινόπουλος», καθώς οι ιδιοκτήτες-εκμισθωτές ακινήτων της αλυσίδας «βουλιάζουν» από τις οφειλές των ενοικίων που έχουν συσσωρευθεί τους τελευταίους 18 μήνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εταιρεία Ζήνων Ακίνητα Α.Ε., η οποία ανήκει στο επενδυτικό fund APN Funds Management Ltd και έχει στην κατοχή της 16 καταστήματα της αλυσίδας (πρώην Carrefour-Μαρινόπουλος). Πρόκειται για καταστήματα και αποθήκες της «Μαρινόπουλος» σε όλη την Ελλάδα, με τα πλέον σημαντικά εξ αυτών να είναι το μεγάλο κατάστημα στη Λένορμαν, το αντίστοιχο στη Γλυφάδα και εκείνο στο Κολωνάκι (οδό Κανάρη 9).






Οπως έγινε γνωστό, μετά τη λήψη σχετικής δικαστικής εντολής και την τοποθέτηση ειδικού διαχειριστή (Ernst & Young), το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων τίθεται προς πώληση, μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού, ο οποίος έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί στις 10 Φεβρουαρίου. Η εταιρεία βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης τα τελευταία χρόνια, καθώς κλήθηκε να διαχειριστεί κατ’ αρχάς την πολύ μεγάλη πτώση της αξίας των ακινήτων, που οδήγησε σε σημαντικές ζημίες και στη συνέχεια τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των ενοικίων από τον όμιλο «Μαρινόπουλος». Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στα ενημερωτικά δελτία και τους ισολογισμούς του fund, η Carrefour-Μαρινόπουλος είχε αρχίσει να καθυστερεί τις καταβολές των ενοικίων ήδη από το 2014, όταν η χρήση ολοκληρώθηκε με οφειλές ενοικίων 2,4 εκατ. ευρώ. Εως τον Ιούνιο του 2015, πριν δηλαδή την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων που επιδείνωσαν κατακόρυφα την οικονομική θέση της αλυσίδας, οι οφειλές είχαν αγγίξει τα 7 εκατ. ευρώ. Στην πρόσφατη συμφωνία εξυγίανσης μάλιστα, η Ζήνων δέχθηκε απομείωση των οφειλών που αγγίζει το 40% και τμηματική εξόφλησή τους, χωρίς πάντως να είναι σαφές το σημερινό ύψος των οφειλόμενων ενοικίων.

Ο αυστραλιανός επενδυτικός όμιλος είχε αποκτήσει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων στις αρχές του 2006, στο πλαίσιο της επέκτασης που πραγματοποιούσε εκείνη την περίοδο στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων.

Το 2009 η αξία του εν λόγω χαρτοφυλακίου ακινήτων άγγιζε τα 71 εκατ. ευρώ, για να υποχωρήσει σε 35 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012, όταν η οικονομική ύφεση είχε αρχίσει να πλήττει με σφοδρότητα την αγορά ακινήτων. Μάλιστα, όπως αναφέρει η ίδια η APN στο ετήσιο ενημερωτικό δελτίο της για τη χρήση 2015, το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο αποτυπώνεται πλέον στον ισολογισμό της με λογιστική αξία που δεν ξεπερνά τα 16,5 εκατ. ευρώ. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λογιστική αποτίμηση των ακινήτων κρίνεται εξαιρετική ελκυστική και ικανή να προσφέρει πολύ μεγάλες αποδόσεις και υπεραξίες στον επενδυτή που θα αναλάβει το μεγάλο ρίσκο της απόκτησης του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, καθώς τα εν λόγω ακίνητα είναι μισθωμένα έως το 2022.

Σε κάθε περίπτωση, η τύχη του διαγωνισμού για την πώληση του εν λόγω χαρτοφυλακίου θα κριθεί εν πολλοίς από τις εξελίξεις των επόμενων ημερών. Ηδη, η επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης της «Μαρινόπουλος» έχει καθυστερήσει σημαντικά, τη στιγμή που στις 30 Ιανουαρίου λήγει η αυτόματη αναστολή των αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης που είχε χορηγηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, όταν είχε κατατεθεί στο δικαστήριο η σχετική συμφωνία.


πηγη
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΠΗΓΗ





 ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ     


ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ


TOP PIZZA ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ


ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΕΤΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΕΑΚ SRVICE ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ KYR



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια