ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Διήμερο προσφοράς από το φυτώριο της Γλυφάδας POT PLANTS …..ορχιδέες με μόνο 9,90€

9 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΑΣ 
Ένα Σαββατοκύριακο αφιερωμένο σ ένα από τα πιο διάσημα φυτά…. τις ορχιδέες ετοίμασε το pot plants.
Με μία ξεχωριστή προσφορά 9,90€ μόνο.



Γι αυτό λοιπόν το λόγω δίνουμε 9 πολύ χρήσιμες συμβουλές για τον τρόπο αντιμετωπίσεις προβλημάτων έτσι που την ορχιδέα μας   να την  χαιρόμαστε για μια ζωή  
Μεγάλο μέρος λοιπόν  από τις αγορές ορχιδέων γίνεται παρορμητικά. Ακόμη και “προχωρημένοι” χομπίστες καλλιεργητές βρίσκουν δύσκολη την αντίσταση στην παρορμητική αγορά ενός όμορφα ανθισμένου φυτού στο ράφι ενός καταστήματος, ειδικά όταν αυτό προσφέρεται σε χαμηλή τιμή. Μερικές χρήσιμες συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά ίσως βοηθήσουν στο να ευχαριστηθείτε το φυτό σας για πολλά χρόνια.

1.  Νερό


Συνήθως τα φυτά βρίσκονται τοποθετημένα μέσα σε κώνους σελοφάν με την γλάστρα καλλιέργειας και μετά μέσα σε πλαστικές θήκες στήριξης 12άδας φυτών, άλλες φορές πάλι διακοσμητικές γλάστρες είναι διαθέσιμες ως μέρος της συσκευασίας. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι αν υπάρχει στάσιμο νερό μέσα στην γλάστρα διακόσμησης, στον πάτο της θήκης στήριξης ή μέσα στο κωνικό σελοφάν αν αυτό είναι κλειστό και χωρίς αποστράγγιση στο κάτω μέρος.


Πτυχώσεις στα φύλλα μαρτυρούν περίοδο ξηρασίας κατά την ανάπτυξή τους. Μπορεί να μην ποτίστηκε το φυτό ή να σάπισαν οι ρίζες του από το πολύ νερό.

2. Λουλούδια


Σε τι κατάσταση είναι τα λουλούδια; Υπάρχουν κάποια που κιτρινίζουν ή “σπάει” το χρώμα τους ή ακόμη μπουμπούκια που έχουν αρχίσει να μαραίνονται; Υπάρχουν σημάδια πως λείπουν μπουμπούκια; Όλα τα παραπάνω αποτελούν ενδείξεις πως το φυτό έχει στρεσαριστεί πολύ και το πιθανότερο είναι πως όλα τα άνθη του θα πέσουν μέσα στην εβδομάδα από την αγορά του ανεξάρτητα από την φροντίδα που θα του προσφέρετε.
                                                                                                 


    3. Ψευδοβολβοί
Για τις ορχιδέες που έχουν αποθηκευτικά όργανα γνωστά ως ψευδοβολβούς (πχ oncidiums και dendrobiums) θα πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να τα ελέγξετε. Οι ψευδοβολβοί πρέπει να είναι φουσκωμένοι και λείοι. Ζαρωμένοι, μαλακοί ή κίτρινοι ψευδοβολβοί είναι σημάδι πως το φυτό δεν είχε την απαραίτητη ενυδάτωση ή πως πάσχει από κάποια μόλυνση.



Ελέγξτε πως δεν είναι ζαρωμένοι.

4.     Φύλλα
Τα φύλλα πρέπει να είναι στητά. Φύλλα που λυγίζουν, δημιουργούν πτυχώσεις ή είναι νερουλά αποτελούν σημάδι πως το φυτό πάγωσε, δεν ποτίστηκε σωστά ή πως υπάρχει πρόβλημα με το ριζικό σύστημα. Σημάδια στα φύλλα όπως μαύρες κηλίδες θα πρέπει να εξεταστούν, είναι απλά συγκεντρώσεις χρωστικής ή μόλυνση από βακτηρίδια; Αν σχηματίζουν κίτρινο κύκλο γύρω από το μαύρο στίγμα οι πιθανότητες να έχει μολυνθεί είναι πολύ μεγάλες. Οι μαύρες άκρες στα φύλλα είναι κακό σημάδι. Υπάρχουν καφέ ή κίτρινα φύλλα ή εμφανίζουν μεγάλες κηλίδες? Τότε μπορεί να έχει πάθει εγκαύματα. Στην καρδιά από πολλές μονοπόδιες ορχιδέες όπως οι φαλαινόψις συνήθως μεγαλώνει κάποιο νέο φύλλο. Σε κάθε περίπτωση ελέγξετε για τυχών μηχανική βλάβη μιας και ένα σπασμένο νεαρό φύλλο από την μεγάλη μεταφορά μπορεί να σαπίσει και μαζί του ολόκληρο το φυτό.

Τα φύλλα θα πρέπει να είναι σε καλύτερη κατάσταση, αν και δεν σημαίνει πως απαραίτητα το φυτό θα χάσει το φύλλο. Το εικονιζόμενο είναι έτσι 1 χρόνο τώρα χωρίς πρόβλημα για την υγεία του φυτού.

5.     Τερματικός ανθοφόρος
Για τις μονοπόδιες ορχιδέες όπως βάντες και φαλαινόψις που ανθίζουν μεταξύ των φύλλων, βεβαιωθείτε πως οι ανθοφόροι τους ξεκινούν από εκεί. Μια φαλαινόψις με τερματικό ανθοφόρο, αν δηλαδή το κλαδάκι με τα λουλούδια ξεκινά από την καρδιά του φυτού στο κέντρο των πάνω φύλλων, δεν μπορεί να αναπτυχθεί κανονικά και πολλές φορές μαραίνεται.

6.      Χτυπήματα.
Ελέγξετε για τυχών χτυπήματα, ζουλήγματα, διπλωμένα φύλλα, διπλωμένα πέταλα λουλουδιών και γενικά οτιδήποτε θα μαρτυρούσε μηχανική βλάβη

 7.     Υπόστρωμα
Ελέγξτε αν το υπόστρωμα φαίνεται αφράτο ή καθισμένο. Συνήθως τα φυτά δεν μεταφυτεύονται και πωλούνται με ήδη παλιό και οριακά ανεκτό υπόστρωμα. Καλό είναι να μεταφυτεύεται πάντα το νέο σας φυτό με φρέσκο υπόστρωμα το συντομότερο δυνατόν μιας και εκτός από την παλαιότητά του μπορεί να φιλοξενεί ζωύφια ή μύκητες αν δεν είχε σωστή φροντίδα στις εγκαταστάσεις παραγωγής ή πώλησης. Επίσης βεβαιωθείτε πως το φυτό είναι σταθερά φυτεμένο μέσα στην γλάστρα. Ένα φυτό που κουνιέται δεξιά αριστερά μπορεί να έχει χάσει μεγάλο μέρος του ριζικού συστήματος από κακή φροντίδα ή να έχει αναποδογυρίσει στην μεταφορά.

Το "καθισμένο" παλιό υπόστρωμα κρατά περισσότερη υγρασία και συνήθως συντελεί στο να σαπίσουν οι ρίζες. Κάποια φυτά θα "σκαρφαλώσουν" για να γλυτώσουν.
                                              

 8. Κατάστημα

Υπάρχουν πλέον πολλές κάβες, ζαχαροπλαστεία, σούπερ μάρκετ και καταστήματα επίπλων που πωλούν ορχιδέες. Βεβαιωθείτε πως το φυτό δεν είχε μείνει πολύ καιρό σε τέτοιους χώρους και συζητήστε με τον πωλητή για οδηγίες φροντίδας. Πολλές φορές τα φυτά έχουν λιγότερη από την φροντίδα που αναφέρουν οι πωλητές στους πελάτες και πολλές φορές οι οδηγίες φροντίδας είναι λανθασμένες ή ελλιπείς. Δείτε αν το φυτό έχει ταμπέλα με το όνομά του γραμμένο κανονικά ή κάποιο γενικό όνομα είδους που θα σας βοηθήσει για την σωστότερη φροντίδα του.



             
                    
Μερικές φορές, όσο χαμηλή και να είναι η τιμή, ίσως το φυτό να μην σώζεται


  9.   Ρίζες


Προσπαθήστε να ελέγξετε το ριζικό σύστημα. Σε περίπτωση που μιλάμε για φυτά όπως οι φαλαινόψις, οι διάφανες πλαστικές γλάστρες καλλιέργειας θα βοηθήσουν στο να αποκτήσετε άμεσα άποψη για την κατάστασή των ριζών. Πράσινες, γκριζοπράσινες, λευκές ή γκρίζες ρίζες είναι υγιείς. Για φυτά που καλλιεργούνται σε αδιαφανή γλάστρες ή σε τύρφη ρωτήστε τον πωλητή αν μπορείτε να σηκώσετε το φυτό από τα φύλλα για να ελέγξετε αν είναι σωστά φυτεμένο. Ακόμη και κυμπίντιουμ σε γλάστρα βάρους 5 κιλών μπορεί να σηκωθεί κρατώντας το από τα φύλλα χωρίς κανένα πρόβλημα, αν οι ρίζες είναι ανεπτυγμένες σωστά.
Ακόμη και ένα εύθραυστο φυτό μπορεί να σηκώσει το βάρος του (με προσοχή) αν είναι σωστά φυτεμένο.


Γούναρη 247 & Γληνού 1, Γλυφάδα Δρομολόγηση (Χάρτης google)

ΤΗΛ.: 2130360239


πηγη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια