ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Ραντεβού στα δικαστήρια δίνουν και πάλι για τις Κυριακές



Δήμητρα Σκούφου

Σε θέση μάχης για μια ακόμα φορά βρίσκονται οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και οι εργαζόμενοι, με αφορμή τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, προαναγγέλλοντας νέο ραντεβού στα δικαστήρια για να σταματήσουν το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση.


Παρά το γεγονός ότι η απελευθέρωση για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, στο διάστημα από Μάιο έως και τέλος Οκτωβρίου, έχει ήδη θεσμοθετηθεί και μένει μόνο η υπουργική απόφαση που θα ενεργοποιήσει το νόμο, συνεχίζεται η συζήτηση για το θέμα αλλά και οι αντεγκλήσεις ανάμεσα στους μεγάλους και τους μικρούς του λιανεμπορίου οι οποίοι, κοιτάζοντας ο καθένας με τον δικό του τρόπο προς την κυβέρνηση, ζητά το πάγωμα ή τη διευκόλυνση της απελευθέρωσης των Κυριακών.
Με δεδομένο ότι η άρση των περιορισμών και η επέκταση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, στο υπουργείο έχουν έτοιμες τις υπουργικές αποφάσεις που περιγράφουν χωροταξικά που θα μπορούν να λειτουργούν τα καταστήματα εκτός της Αθήνας και σε Καλλιθέα, Παλαιό Φάληρο, Άλιμο, Αργυρούπολη, Ελληνικό, Γλυφάδα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη και Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Όμως οι πρώτες ενδείξεις στην περίπτωση του Δήμου Αθηναίων, όπου ο νόμος είναι ήδη σε ισχύ και τα καταστήματα μπορούν να ανοίγουν, δείχνουν απροθυμία. Μέχρι σήμερα καμία επιχείρηση δεν επιχείρησε να ανοίξει. Για τους μικρούς εμπόρους ο λόγος είναι, όπως υποστηρίζουν, ότι η λειτουργία  των καταστημάτων τους, έχει κριθεί ασύμφορη, αφού οι πραγματοποιούμενοι τζίροι δεν κρίνονται ικανοποιητικοί σε σχέση με τα έξοδα που δημιουργούνται. Όπως λένε, η εμπειρία της λειτουργίας των θεσμοθετημένων ήδη από το παρελθόν Κυριακών το δικαιολογεί, όπως και η ραγδαία πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων. Για τους μεγάλους τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκείνοι φαίνεται να θέλουν αλλά δεν το κάνουν.
Με δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Αντώνης Μακρής, έθεσε θέμα εκβιασμών και βανδαλισμών που υπάρχουν σε βάρος επιχειρήσεων του κέντρου της Αθήνας που θα ήθελαν να ανοίξουν, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές προς την κυβέρνηση ότι δεν προστατεύει όσους θέλουν να ανοίξουν.
Από την άλλη πλευρά οι εργαζόμενοι ετοιμάζουν και πάλι κινητοποιήσεις έχοντας εξαγγείλει εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου την Κυριακή 16 Ιουλίου 2017. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) θεωρούν ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι η αρχή για πλήρη απελευθέρωση. «Οι εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν όλες τις Κυριακές της θερινής περιόδου (32 Κυριακές) στον δήμο Αθήνας, στο παραλιακό μέτωπο, στο αεροδρόμιο και στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, διαλύοντας τη ζωή χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων. Είναι φανερό ότι αν οι εργαζόμενοι δεν αντισταθούν, το ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας θα συνεχιστεί, διότι αυτό θέλουν οι μεγάλες αλυσίδες, οι πολυεθνικές, τα malls, τα εκπτωτικά χωριά. Η εξυπηρέτηση του τουρισμού είναι απλώς το πρόσχημα», σημειώνουν σε ανακοίνωση τους  και για το σκοπό αυτό από κοινού με τις την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ θα προσφύγουν εκ νέου στο ΣτΕ, μόλις εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση, με στόχο την κατάργηση του νόμου.
Το θέμα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν οι εκπροσωποι της ΕΣΕΕ, του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, με τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, στον οποίο παρέδωσαν πλήρες υπόμνημα με πρόσφατες έρευνες, θέσεις και προτάσεις της ΕΣΕΕ αναφορικά με τα ζητήματα που απασχολούν έντονα το εμπόριο και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων εμπόρων προσπάθησαν να αναδείξουν το πρόβλημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, εκθέτοντας στον κ. Παπαδημητρίου στοιχεία που δείχνουν ότι, ενώ η αγορά του Δήμου Αθηναίων έχει ήδη πλήρως απελευθερωθεί από το νόμο, εντούτοις τα καταστήματα επί ένα και πλέον μήνα περίπου, δεν ανοίγουν, κάτι που επιβεβαιώνει την πάγια θέση μας, η οποία συμπίπτει απόλυτα με την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΠΗΓΗ

ALONHSOS

ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ 


ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ  



ΕΑΚ SRVICE ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΕΤΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ 




 DECOUPAGE πηγηpepper house lagos πηγη

 ΠΗΓΗ marascollectionsΚΟΡΙΛΛΗΣ πηγη







 car service πηγη


ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΜΗ ΦΙΛΗ


 πηγη PHGH


Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ KYR




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια