ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Δίκη Siemens: Οι χορηγίες στα κόμματα, οι οικοσυσκευές και η οικογένεια Μητσοτάκη

Τα όσα είδε και άκουσε δίπλα στο Μιχάλη Χριστοφοράκο ανέφερε στη δίκη για τα "μαύρα ταμεία" της Siemens η για 25 χρόνια βοηθός του, Αικατερίνη Τσακάλου. Η μάρτυρας κατονόμασε πολιτικούς που έλαβαν δώρα, όπως μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη, ενώ μίλησε και για τις χορηγίες σε πολιτικά κόμματα
Αντωνία Ξυνού

Χείμαρρος για τις ημέρες και τα έργα του άλλοτε κραταιού άνδρα της Ζίμενς Ελλάς, Μιχάλη Χριστοφοράκου, υπήρξε η πρώην βοηθός του Αικατερίνη Τσακάλου, στη δίκη για τα “μαύρα ταμεία” του γερμανικού κολοσσού.


Η μάρτυρας αναφέρθηκε αναλυτικά στις “ιδιαίτερες σχέσεις” που είχε ο προϊστάμενός της με την οικογένεια Μητσοτάκη, φέρνοντας πάλι στo προσκήνιο τα “δώρα” και τις “οικοσυσκευές” που έλαβαν μέλη της -ανάμεσά τους και ο νυν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας- αλλά και άλλα πολιτικά πρόσωπα που κατονόμασε, υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για “μικρά ποσά” που δεν μπορούσαν να καταλογιστούν ως “ύποπτη δωρεά”. Παράλληλα έκανε αναφορά στο 2% του τζίρου από το κομμάτι των τηλεπικοινωνιών της γερμανικής εταιρίας που χορηγούνταν σε πολιτικά κόμματα, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, αλλά και σε διάφορες εξυπηρετήσεις που έκανε σε πολιτικά πρόσωπα, κατονομάζοντας παλαιούς κραταιούς υπουργούς, οπως ο Άκης Τσοχατζόπουλος.
Η πρώην στενή συνεργάτης του Μιχάλη Χριστοφοράκου στάθηκε στον προϊστάμενό της και στο χαρακτήρα του, κάνοντας λόγο για μία “πολύπλευρη προσωπικότητα, με ένα σύνολο πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων”. Μίλησε για ένα “ξύλινο ηγέτη, με παγωμένο αίμα”, επισημαίνοντας: “Μην ξεχνάμε ότι και στη νύχτα υπάρχουν πολλοί ικανοί μαφιόζοι”.
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της περιέγραψε τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ελληνικής Ζίμενς ως ένα “σύγχρονο μάνατζερ πολύ προχωρημένο για την εποχή του και για αυτό η εταιρία πήγε πάρα πολύ καλά” και συνέχισε: “ήταν πάρα πολύ ικανός και είχε το χαρακτηριστικό των μάνατζερ που μέσα τους δεν πρέπει να κυλάει αίμα για να διοικεί χιλιάδες ανθρώπους. Ήταν φιλόδοξος σε μεγάλο βαθμό”.
Χορηγίες πολιτικών κομμάτων
Κατά την κατάθεσή της, εκτίμησε αρκετές φορές πως οι ενέργειες του Μιχάλη Χριστοφοράκου δεν μπορούσαν να γίνουν δίχως τη γνώση των “κεντρικών” στη Γερμανία, ιδίως όταν ρωτήθηκε για “το καλό κομμάτι” του 2% του τζίρου των τηλεπικοινωνικών, το οποίο -σύμφωνα με τα όσα της είχε πει ο προϊστάμενός της- πήγαινε στη Γερμανία και από εκεί δινόταν στα ελληνικά κόμματα.
Μάλιστα, αναφέρθηκε τόσο στο ένα εκατομμύριο γερμ. μάρκα που έλαβε ο θ. Τσουκάτος για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, όσο και σε χορηγία στην Πολιτική Άνοιξη. “Μου είχε αναφέρει ότι είχε δώσει χορηγία στη Πολιτική Άνοιξη, αλλά κατά πόσο είναι αλήθεια δεν ξέρω…. Ούτε μου είπε το ποσό” είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως είχε δοθεί και το ποσό των 15.000 ευρώ στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ.
“Τα χρήματα, μου είχε πει ότι πρέπει να δίνονται για χορηγίες για να ανοίγονται δουλειές ή να διατηρεί σχέσεις καλές για την καλή λειτουργία της εταιρίας” εξήγησε η μάρτυρας και επεςήμανε πως “το πρόγραμμα αυτό το χειριζόταν ο Χριστοφοράκος αποκλειστικά. Επισήμως δεν γνωρίζω αν ήξερε η μητρική, αλλά υποθέτω ότι από μόνος του δεν θα έκανε αυτά τα πράγματα. Δεν ήταν δικά του τα χρήματα για να τα διαχειρίζεται όπως θέλει.
Επαφές με πολιτικά πρόσωπα
Σύμφωνα με τη μάρτυρα, ο Μιχ. Χριστοφοράκος είχε επαφές με πολιτικά πρόσωπα, από μεγάλο φάσμα του πολιτικού κόσμου και των δύο κομμάτων. Όπως ανέφερε, “ιδιαίτερες σχέσεις είχε με την οικογένεια Μητσοτάκη, το Λιάπη, από το χώρο ΠΑΣΟΚ τον Τσοχατζόπουλο, το Γείτονα, το Μαντέλη” καταλήγοντας: “Μπορω να το πω πιο εύκολα το αντίθετο, με ποιούς δεν είχε σχέσεις…”
Πρόεδρος: Ιδιαίτερες σχέσεις σε συχνότητα και ποιότητα; Mε ποιούς είχε;
Μαρτυρας: Δεν μπορώ να βάλω μια ταμπέλα. Ο Μαντέλης μέσα στα πλαίσια της υπουργικής θητείας του, και του ζητήθηκε να κάνει μία προεκλογική ομιλία στην εταιρία. Αργότερα έμαθα ότι ο γιος Μαντέλη απασχολήθηκε στην εταιρία, αλλά αυτά ήταν συνηθισμένα… Η αδελφή της Γκούντρουν Τσοχατζοποούλου επίσης… συνέβαιναν αυτές οι εξυπηρετήσεις…
Οι δωρεές και οι οικοσυσκευές
Αν και οι δωρεές που δίνονταν κατά καιρούς σε πολιτικά πρόσωπα, μονοπώλησαν σχεδόν το ενδιαφέρον τουυ δικαστηρίου, η Αικατερίνη Τσακάλου ήταν κάθετη, υποστηρίζοντας πως αυτές δεν ανήκαν στο αποκαλούμενο 2% που δινόταν ως χορηγία στα κόμματα. “Ήταν μικρά ποσά, δεν μπορεί να τα θεωρήσει κανείς ύποπτη δωρεά. Ήταν ένα μέσο προβολής της εταιρίας, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δωροδοκεί με μία κουζίνα” ισχυρίστηκε και συνέχισε: “ενδεχομένως είναι προπομπός, αλλά αυτό είναι η κρίση μου, δεν αφορά το δικαστήριο”
Πρόεδρος: Gιατί η δωρεά αφορούσε πολιτικά πρόσωπα και όχι αλλού;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να ξέρω γιατί γινόταν αυτό. Υπήρχε διακριτική μεταχείριση κάποιων πολιτικών τζακίων…
Πρόεδρος: Ποια ήταν αυτά;
Μάρτυρας: Όλη η οικογένεια Μητσοτάκη, ο Τσοχατζόπουλος, είναι μερικά από τα ονόματα με τις μιkροσυσκευές…
Εκ δεξιών πάρεδρος: Ξέρατε ποιοί ήταν οι δωρολήπτες;
Μάρτυρας: Βεβαίως. Μου ανέθεται να τις διεκπεραιώνω ο Χριστοφοράκος. Ηταν πολλά ονόματα. Π.χ. ο Παπαντωνίου κατι χρειαζόταν γι το σπίτι του, καλούσε στην εταιρία...
Πάρεδρος: Γιατί κατευθείαν στη Ζίμενς;
Μάρτυρας: Φαντάζομαι ότι ήθελαν να εκμαιεύσουν κάποιο δώρο. Για να τα πάρουν δωρεάν.
Οικογένεια Μητσοτάκη
Παράλληλα, το πρώην “δεξί χέρι” του Χριστοφοράκου απαρίθμησε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις αντίστοιχων δωρεών, των οποίων η δαπάνη έγινε με χρέωση θέσης κόστους της Ζίμενς, με αποδέκτες τη Μαρέβα Μητσοτάκη, σύζυγο του νυν αρχηγού της αξιωματικής αντπολίτευσης, τον Άκη Τσοχατζόπουλο, αλλά και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μάρτυρας: Υπήρξαν τιμολόγια γα τον εξοπλισμό του πολιτικού του γραφείου που ξεπέρασε όμως το κόστος και ο Χριστοφοράκος μου είπε να βρω τρόπο να καλυφθούν αυτά από την εταιρία. Δεν μπορούσα να βρω μαγικό τρόπο και χρειάστηκε χρόνος. Έγινε κάποια φασαρία στον Τύπο και τελικά άκουσα ότι καλύφθηκε από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Εισαγγελέας: Έχετε σύνταξη μία επιστολή του 2008 καθ’ υπόδειξη του προσωρινού διευθύνοντος συμβούλου προς το Μιχ. Χριστοφοράκο, ενώ εκείνος είχε αποχωρήσει, η οποία έλεγε ότι αυτά τα τιμολόγια δεν θα εξοφληθούν από τη Ζίμενς. Γιατί έγινε αυτό; Δεν ήταν με χρέωση θέσης κόστους;
Μαρτυρας: Δεν είχε καταχωρηθεί κάπου μέχρι τότε. Υπηρχαν μόνο τιμολόγια επί πιστώσει, χωρίς να υπάρξει χρέωση. Προσπαθούσε ο Χριστοφοράκος, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Με τη φυγή του ήταν ένα μετέωρο θέμα και Βον Πύρερ ήθελε να αποποιηθεί ευθυνών θέλοντας να παρουσιάσει ότι ήταν προσωπικό ζήτημα του Χριστοφοράκου.
Πρόεδρος: Έχετε ακούσει τον όρο “μαύρα ταμεία”; Τι έχετε να μου πείτε για την ύπαρξη τους στη Ζιμενς;
Μάρτυρας: Δεν θα μπορούσα να είχα εικόνα για αυτά. Ο,τι μπορεί να αντιλαμβανόμουν, δεν είναι για να κατατεθεί, δεν μπορω να τα τεκμηριώσω. Το ανακριτικό υλικό που κατασχέθηκε, οδηγεί στο “συνεπάγεται”.
Πρόεδρος: Τι συνεπάγεται, λοιπόν;
Μάρτυρας: Αυτό είναι δική σας αρμοδιότητα. Εσείς θα κρίνετε…
Πρόεδρος: Τα δώρα αυτά σχετίζονται με τα μαύρα ταμεία;
Μάρτυρας: Όλες οι δαπάνες που αναφέρθηκαν είναι χρέωση θέσης κόστους ή πληρώνονταν με χρήματα που μου έδινε στο χερι ο Χριστοφοράκος, αλλά αυτά δεν λέγονται “μαύρα ταμεία”. Δεν μπορώ να περιγράψω κάτι παραπάνω για αυτό…
Η κάθαρση στη Siemens
Τέλος, η Αικατερίνη Τσακάλου ερωτήθηκε και για το κατά πόσο τελέστηκε “κάθαρση” στο γερμανικό κολοσσό, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου. “Πιστευω ότι δαιμονοποιήθηκαν κάποια πρόσωπα” απάντησε, εξηγώντας ότι κανείς δεν μπορούσε από μόνος του να πράξει κάτι, καθώς όλα γίνονταν κατόπιν οδηγιών.
“Η κάθαρση γίνεται ανάλογα με την απόφαση των αρμοδίων. Εγώ θα κάνω ένα έγκλημα και θα αυτοτιμωρηθώ;” αναρωτήθηκε και συνέχισε: “Δεν είναι το θέμα ο Χριστοφοράκος κατά τη γνώμη μου. Αν είχαν καταδικαστεί τα στελέχη για δωροδοκία και όχι για  απιστία, τότε θα αποκλειόταν η Ζίμενς από όλους του διαγωνισμούς και θα  καταστρεφόταν. Η κάθαρση δεν έγκειται στην εταιρία. Οι πολυεθνικές και μη έχουν ένα τρόπο επιβίωσης και μάλιστα αυτό που σήμερα δαιμονοποιείται, κάποτε ήταν νόμιμο”.

πηγη









 μανωλης πετροχειλος


ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ 


ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ  

ΕΑΚ SRVICE ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΕΤΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ARIMAR TRAVEL ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ARIMAR TRAVEL ΥΛΙΚΑ & ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ DECOUPAGE - ΕΙΔΗ HOBBY Η&Β ΜΠΟΤΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΛΑΓΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑ ERIODIM ΕΙΔΗ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΤΖΑΜΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ MARAS COLLECTIONS ΕΙΔΗ ΓΑΜΟΥ ΒΑΠΤΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

CAR SERVICE ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ GLASS DRIVE ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΡΥΣΤΑΛΩΝ

ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΦΙΛΗ 

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΡΘΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ KLIOMED ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια