ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

POT PLANTS: Φθινοπωρινή φροντίδα των φυτών!

Ο ερχομός του φθινοπώρου αλλάζει και τις απαιτήσεις των φυτών. Είναι επίσημα η κατάλληλη εποχή για τη φροντίδα των λουλουδιών. Ακόμη και τώρα ο κήπος σας μπορεί να είναι πολύχρωμος και γεμάτος ζωντάνια! Θα πρέπει όμως, κατά αρχή, να μειωθεί η συχνότητα των ποτισμάτων και των λιπάνσεων. Να προστεθούν νέα φυτά στα παρτέρια και στους κήπους και να φροντιστούν τα φυτά του εσωτερικού χώρου.



Καθαρίζουμε πρώτα τα αναρριχώμενα φυτά από ξερά κλαδιά και κίτρινα φύλλα και μόλις πέσουν τα φύλλα τόσο των φυλλοβόλων θάμνων (τριανταφυλλιές, γιασεμιά, βουκεμβίλιες κ.λπ.) όσο και των καλλωπιστικών δένδρων, τα κλαδεύουμε και κάνουμε ένα ψεκασμό (αρχές Δεκεμβρίου) με χειμερινό πολτό. Φροντίζουμε επίσης και το φύλλωμα που έχει πέσει στο έδαφος.

 Τέλος εποχής και για τους βολβούς όπως και τους σπόρους που άνθισαν το καλοκαίρι. Θα πρέπει να αφαιρεθούν από το χώμα γιατί ήρθε ο καιρός να φυτευτούν οι βολβοί ( τουλίπες, φρεζιές, ζουμπούλια) και οι σπόροι λουλουδιών και λαχανικών που θα ανθίσουν το φθινόπωρο.

Μεταφύτευση
Το φθινόπωρο είναι όντως η καλύτερη εποχή για μεταφύτευση, αφού το χώμα έχει πλέον αρκετή υγρασία λόγω των βροχών. Το έδαφος από την άλλη είναι ακόμα ζεστό από το καλοκαίρι και την αρκετή ακόμα ηλιοφάνεια του φθινόπωρου δίνοντας έτσι στα φυτά αρκετό χρόνο ακόμα για να συνηθίσουν τη νέα τους θέση και να σχηματίσουν νέες ρίζες. Κάνουμε συνήθως μεταφυτεύσεις ανθόφυτων, που προμηθευόμαστε από φυτώρια όπως βιολέτες, πανσέδες, κυκλάμινο, μοσχομπίζελα, καλέντουλες, σκυλάκια, γαρύφαλλα, φλοξ, ροδόδενδρα, αζαλέες, καμέλιες κ.λπ..


Φύτευση
Το φθινόπωρο είναι επίσης καλή εποχή φύτευσης νέων φυτών. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία πριν το χειμώνα για να προσθέσετε λίγο χρώμα στον κήπο σας.

Πριν όμως οποιαδήποτε προσπάθεια φύτευσης, ειδικά για τα μεσογειακά κλίματα, αυτή την εποχή, ενδείκνυται το ανακάτεμα του γρασιδιού και γενικά του χώματος του κήπου με ένα πιρούνι ή με μια μικρή τσουγκράνα ώστε να αεριστεί από τους καλοκαιρινούς καύσωνες και να διευκολυνθούν οι επερχόμενες βροχές να εισέλθουν και να δυναμώσουν το χώμα πριν το χειμώνα. Είναι επίσης η εποχή και για εμπλουτισμό του εδάφους με λίπασμα.
 

Τι φυτεύουμε τώρα
Μπορεί να είναι ήδη χιλιοειπωμένο, τώρα είναι όμως η εποχή να προνοήσουμε και να φροντίσουμε για την επόμενη σοδειά της ερχόμενης άνοιξης και καλοκαιριού που θα μας χρωματίσει ξανά τον κήπο. Το φθινόπωρο ενδείκνυται και για φύτεμα, κυρίως λαχανικών και βολβών.


Συνεχίζουμε τη φύτευση αειθαλών δένδρων, θάμνων, δένδρων, αλλά και κωνοφόρων και οπωροφόρων. Είναι επίσης και ιδανική εποχή φύτευσης των τριανταφυλλιών, για παράδειγμα, πριν από τα πρώτα κρύα και τους παγετούς και όσο η ήπια θερμοκρασία συνεχίζεται, καλό θα ήταν να περιποιηθούμε φυτά με κοντές ρίζες όπως ροδόδενδρα, αζαλέες αλλά και τα κωνοφόρα. Απαραίτητη η συλλογή των καρπών που έχουν βγει, η αφαίρεση αδύναμων κλαδιών, το άπλωμα ασβέστη και το πότισμα με άφθονο νερό (;) αν θέλετε ανάπτυξη σε μικρό χρονικό διάστημα.

Από τις τριανταφυλλιές είναι σημαντικό να αφαιρεθούν τα φύλλα με μαύρα σημάδια αποφεύγοντας την επαφή τους με τα υπόλοιπα φύλλα. Τώρα είναι ο καιρός για να ένα καλό οργανικό λίπασμα στις τριανταφυλλιές και πότισμα στις ρίζες. Επίσης, δεδομένου του ότι οι τριανταφυλλιές είναι φυτά ευαίσθητα στο δυνατό κρύο και στον παγετό, θα πρέπει να καλύπτονται με χαμόκλαδα ή φύλλα ή ακόμα και να τυλίγονται με πλαστικό ή κάποιο άλλο προστατευτικό υλικό.
Έτσι το Φθινόπωρο προετοιμάζουμε τα φυτά μας να υποδεχθούν το Χειμώνα.

Γούναρη247&Γληνού1, Γλυφάδα Δρομολόγηση (Χάρτης google)

ΤΗΛ.: 2130360239



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια