ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Εκδήλωση: Δεκεμβριανά 1944 - μια κοινωνία διχασμένη

Την Παρασκευή 2 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα σας καλούμε σε συζήτηση με θέμα τα Δεκεμβριανά, με εισηγητή τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη, ιστορικό και συγγραφέα.
Η εκδήλωση θα γίνει στα γραφεία της Δημοτικής Συνεργασίας. Τριπόλεως 43 & Ροδοπόλεως στο Ελληνικό.




Η παρουσίαση θα αναπτυχθεί στους εξής άξονες:
Ο διχασμός της ελληνικής κοινωνίας κατά την περίοδο της Κατοχής, μέσα από τις συνέπειες του κατοχικού λιμού, την ανάδυση των «νεόπλουτων της Κατοχής» που συνεργάστηκαν στενά με τους Ναζί και την ανάπτυξη του αντιεαμικού πολιτικοστρατιωτικού μετώπου, που βύθισε την πόλη στη βία τον τελευταίο χρόνο της Κατοχής.
Η κλιμάκωση του διχασμού κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών και οι επιπτώσεις της παρέμβασης των Βρετανών, που μετέτρεψε το εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα σε διεθνές, με γεωστρατηγικές και οικονομικές προεκτάσεις.

Θα προβληθούν σπάνιο φωτογραφικό υλικό και χάρτες για τα στάδια ανάπτυξης της μάχης της Αθήνας και τις συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές. Θα αναφερθεί ο ρόλος της Εθνικής Πολιτοφυλακής (πρώην ΟΠΛΑ) και ο αριθμός και η ταυτότητα των θυμάτων που εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών.

Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος οικονομικών επιστημών από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και διδάκτορας ιστορίας του Παν/μίου Αθηνών. Έχει γράψει τα βιβλία Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα, εκδόσεις Αλεξάνδρεια 2012 και Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας, εκδ. Αλεξάνδρεια, 2014. Έχει συνεπιμεληθεί τρεις συλλογικούς τόμους για την περίοδο του Μεσοπολέμου, της Κατοχής και των Δεκεμβριανών. Διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι εμπνευστής και επιστημονικός υπεύθυνος των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Ναζί, με τον γενικό τίτλο «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη».



 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ






 μανωλης πετροχειλος


ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ 


ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ  

ΕΑΚ SRVICE CARPTETS4U: ΝΤΥΣΤΕ, ΖΕΣΤΑΝΕΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΟΔΕΥΤΕΙΤΕ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ARIMAR TRAVEL ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ARIMAR TRAVEL ΥΛΙΚΑ & ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ DECOUPAGE - ΕΙΔΗ HOBBY Η&Β ΜΠΟΤΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΛΑΓΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑ ERIODIM ΕΙΔΗ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΤΖΑΜΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ MARAS COLLECTIONS ΕΙΔΗ ΓΑΜΟΥ ΒΑΠΤΙΣΗΣ CORFU: ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ  RENT A CAR  ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ  Laptopgenius > service> smartphone> iphone> samsung> service >Επισκευή > Υπολογιστών > laptop

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

CAR SERVICE ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ GLASS DRIVE ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΡΥΣΤΑΛΩΝ

ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΦΙΛΗ 

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΡΘΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ KLIOMED ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ ΙΩΑΝΝΑ > ΑΓΓΕΛΙΚΗ > ΖΕΡΝΟΥ > ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ> ΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ >

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια