ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ, ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ: «παχυσαρκία και υποσιτισμός: γιατί συνυπάρχουν στην Ελλάδα του 2017»


Στην Ελλάδα του 2017 βιώνουμε πολλές αντιθέσεις! Μία από αυτές είναι και η συνύπαρξη παχυσαρκίας και υποσιτισμού, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. 



Το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο Ελληνικό, καθώς έκανε την εμφάνισή του στην Αμερική.
Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που το προκάλεσαν;

Βασικός παράγοντας θεωρείται η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα από το 2009. Οι άνθρωποι των κατώτερων οικονομικών στρωμάτων οδηγούνται σταδιακά στην κατανάλωση κακής ποιότητας τροφών με περισσότερα λιπαρά γιατί είναι φθηνότερες. 

Επίσης, τέτοιου είδους τροφές παρασκευάζονται πολύ γρήγορα ή βρίσκονται έτοιμες στο εμπόριο (fast food), διευκολύνοντας τους ανθρώπους που αναγκάζονται να δουλεύουν περισσότερες ώρες ή ακόμα και σε 2-3 διαφορετικές δουλειές και έτσι δεν αφιερώνουν τον απαραίτητο χρόνο στην προετοιμασία του γεύματος.

 Ωστόσο, η παχυσαρκία προκαλείται και από ένα πλήθος άλλων παραγόντων που ξεκινούν πριν από τη γέννηση ενός παιδιού. Εάν η μητέρα είναι παχύσαρκη ή τρέφεται ακατάλληλα μεγαλώνει τις πιθανότητες του παιδιού να εμφανίσει παχυσαρκία.

 Συγκεκριμένα, για κάθε 200γρ. που παίρνει η μητέρα πάνω από το φυσιολογικό, αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας για το παιδί κατά 25%. Δύο ακόμη παράγοντες είναι το δυσμενές περιβάλλον κύησης και η πρώιμη έκθεση των παιδιών σε περιβαλλοντικούς ρύπους, που διαταράσσουν την ορμονική του ισορροπία.

 Επιπλέον, το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη (30% των εγκύων καπνίζουν), το παθητικό κάπνισμα του μωρού μετά τη γέννα και ο θηλασμός για λιγότερο από 3 μήνες, αυξάνουν κατά 2,5 φορές τις πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας μέχρι τα 4 έτη. Τέλος, η καθυστερημένη ένταξη σε παιδικό σταθμό και η παρακολούθηση τηλεόρασης πάνω από 2 ώρες την ημέρα, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Σε μία χώρα με οικονομική κρίση, όμως, η φτώχεια, η έλλειψη εκπαίδευσης και οι ανισότητες που αναπόφευκτα δημιουργούνται, οδηγούν σε πιο ακραίες περιπτώσεις στον υποσιτισμό. Στην περίπτωση αυτή οι άνθρωποι δεν μπορούν να στηρίξουν οικονομικά ούτε καν τροφές κακής ποιότητας. Μεγαλύτερη απόδειξη ύπαρξης υποσιτισμού στη χώρα μας είναι η απόφαση του κράτους να ξεκινήσει προγράμματα σίτισης σε πολλά δημόσια σχολεία, όπου είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα υποσιτισμού παιδιών.

Η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ατόμου που υποσιτίζεται, μπορεί να προκαλέσει πλήθος ασθενειών, μολύνσεων και λοιμώξεων, καθώς και προβλήματα στην ανάπτυξη, όταν πρόκειται για παιδιά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να χρήζουν νοσηλείας πολύ πιο συχνά.

Τι μπορούμε να κάνουμε…

Η οικονομική κρίση είναι κάτι που υπάρχει στη ζωή μας εδώ και αρκετά χρόνια και την επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό! Ας μην προσθέσουμε ένα ακόμα πρόβλημα στην καθημερινότητά μας, είτε αυτό είναι η παχυσαρκία είτε η διαταραχή της υγείας μας μέσα από την κακή ή ελλιπή διατροφή.
• Προτιμείστε για την αγορά των τροφίμων σας τη λαϊκή αγορά, όπου θα βρείτε πλήθος λαχανικών, φρούτων και θαλασσινών σε καλές τιμές και μειώστε την αγορά κρέατος.
• Για την αγορά κρέατος προτιμείστε το κρέας πουλερικών που είναι οικονομικό και υγιεινό για τον οργανισμό.
• Όταν δεν έχετε χρόνο να προετοιμάσετε ένα γεύμα, φτιάξτε μία γρήγορη σαλάτα με υλικά της επιλογής σας, που δεν χρειάζονται μαγείρεμα και αποφύγετε να πάρετε κάτι έτοιμο. Θα σας κοστίσει λιγότερο και είναι πιο υγιεινό.
 • Μεγάλη προσοχή στη διατροφή και στον υγιεινό τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς όπως είδαμε παραπάνω επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του παιδιού.
• Γονείς γίνετε παράδειγμα για τα παιδιά σας! Κλείστε την τηλεόραση, κάντε έναν περίπατο μαζί τους, μαγειρέψτε υγιεινά, χαρίστε τους ΧΑΜΟΓΕΛΑ!





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια