ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Το μεγάλο παζάρι στη Βάρνα για προσφυγικό και ευρωτουρκικές σχέσεις

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση των Ζ.Κ Γιούνκερ και Ντ. Τουσκ με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση των Ζ.Κ Γιούνκερ και Ντ. Τουσκ με τον Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που στην Αθήνα ο Πάνος Καμμένος κατά πρώτο λόγο και ο Αλέξης Τσίπρας κατά δεύτερο ανέβασαν κατακόρυφα τους τόνους απέναντι στην Άγκυρα.



Η κυβέρνηση μετά το ηχηρό μήνυμα που έστειλε η σύνοδος κορυφής στην Τουρκία, άφησε στην άκρη την τακτική των χαμηλών τόνων και πέρασε στην αντεπίθεση. Μία στρατηγική που μπορεί να εξελιχθεί σε δίκοπο μαχαίρι για το Μαξίμου, καθώς η κατά μέτωπο ρητορική σύγκρουση με την γειτονική χώρα ενδεχομένως να προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, την στιγμή μάλιστα που συνεχίζεται η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Από την άλλη πλευρά οι δύο κυβερνητικοί εταίροι βλέπουν το σημαντικό πολιτικό κόστος που έχουν υποστεί από το συγκεκριμένο ζήτημα τα κόμματα τους, γεγονός που αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Οι πολίτες χρεώνουν τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και τον Πάνο Καμμένο λάθος χειρισμούς στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά πιστεύει ακράδαντα, ότι με κανένα τρόπο δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί η Τουρκία στην τύχη της και να διαγραφεί ο στόχος της μελλοντικής ένταξης στην Ε.Ε. Κάτι τέτοιο θα έκανε ακόμα πιο απρόβλεπτο τον Ερντογάν και ακόμα πιο επικίνδυνη την κατάσταση σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι και η Αθήνα θέλουν να παραμείνει όρθια η συμφωνία για το προσφυγικό και ο Ερντογάν έχει λαμβάνειν πολλά ευρώ. Αλλά ότι χωρίς σκληρό παζάρι...

Νέος πονοκέφαλος από τις δηλώσεις Καμμένου 
Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας αμέσως μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα, πυροδότησαν στο παρασκήνιο νέες γκρίνιες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες δεν αποκλείεται από σήμερα να βγουν και στο προσκήνιο παίρνοντας αποστάσεις από τον Πάνο Καμμένο. Ο χαρακτηρισμός «θα τους συντρίψουμε» ήταν εκείνος που σύμφωνα με πληροφορίες ενόχλησε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος καθώς εκτιμούν πως δεν πρέπει η κυβέρνηση να πέσει στην «παγίδα» ακολουθώντας την ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν. Υψηλούς αλλά σαφώς πιο προσεκτικούς τόνους απέναντι στην Άγκυρα χρησιμοποίησε και ο Αλέξης Τσίπρας που με τον «αέρα» της απόφασης των Βρυξελλών, κάλεσε την Άγκυρα «σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο».

Με το βλέμμα στην Βάρνα
Μέσα σε αυτό το κλίμα η Αθήνα βρίσκεται με το βλέμμα στην συνάντηση της Βουλγαρίας και ελπίζει οι Βρυξέλλες να κρατήσει την ίδια σκληρή στάση απέναντι στον Ερντογάν. Οι δύο επικεφαλής της Ε.Ε., ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσέρχονται στη Σύνοδο Κορυφής στη Βάρνα με ανάμεικτα συναισθήματα., κάτι που ομολόγησε και στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας ότι «έχει ανάμεικτα συναισθήματα για τη συνάντηση». Από την άλλη πλευρά ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην Τραπεζούντα έδειξε πως πάει στην Βάρνα με άγριες διαθέσεις. Διεμήνυσε πως η Τουρκία δεν δέχεται μαθήματα από τη Δύση, ενώ αναφέρθηκε και στις επικρίσεις που δέχεται για την στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν, υποστηρίζοντας πως έχει βίντεο, που αντικρούουν τις κατηγορίες.

O τούρκος πρόεδρος μάλιστα επανήλθε λίγο πριν τη Σύνοδο, λέγοντας ότι παραμένει στρατηγικός στόχος η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ κάλεσε τους ηγέτες της Ενωσης να άρουν τα όποια εμπόδια. Κατηγόρησε την Ευρώπη για αθέτηση των συμφωνηθέντων σε ό,τι αφορά τους Σύρους πρόσφυγες. Δήλωσε ότι αναμένει την άνευ όρων υποστήριξη της ΕΕ στον αγώνα της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας.

H ατζέντα των συζητήσεων
Στο τραπέζι της συνάντησης του τούρκου προέδρου με τους δύο προέδρους της ΕΕ θα βρθεί η συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας, της ασφάλειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της διαχείρισης της μετανάστευσης.

Σημειώνεται ότι η Σύνοδος της Βάρνας πραγματοποιείται μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που καταδίκασε με σκληρή γλώσσα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, οι οποίες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Οι Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να αναφερθούν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και μεταξύ άλλων να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον τούρκο αξιωματούχο που ενημέρωσε συμπατριώτες του δημοσιογράφους χθες βράδυ στη Βάρνα, ο Τούρκος Πρόεδρος θα ζητήσει από τη δική του πλευρά, την γρηγορότερη εκταμίευση του δεύτερου πακέτου των 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία που δίνει η ΕΕ. Παράλληλα, ο Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, ενώ θα επιδιώξει να αποσπάσει παραχωρήσεις για την κατάργηση του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους πολίτες και να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει την έγκριση της δεύτερης δόσης, ύψους 3 δις ευρώ για τα 3 εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η 'Αγκυρα θα εξακολουθήσει να αποτρέπει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. Το πρώτο πακέτο των 3 δισ. ευρώ έχει συναφθεί και δεσμεύθηκε πλήρως ως το τέλος του 2017.

Όσον αφορά στην κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, η ευρωπαϊκή ηγεσία αναμένεται να πει στον Τούρκο Πρόεδρο ότι είναι μια διαδικασία άρρηκτα συνδεδεμένη με την εγχώρια πολιτική κατάσταση και θέματα ασφάλειας στην Τουρκία, τα οποία δεν έχουν ικανοποιηθεί. Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας θα έχει επίσης εξέχουσα θέση στις συνομιλίες της Βάρνας, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα επιμείνουν για άλλη μια φορά ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

«Οι διαφορές απόψεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας είναι πολλές. Θα είναι μια ειλικρινής και ανοιχτή συζήτηση όπου δεν θα κρύψουμε τις διαφορές μας, αλλά όπου θα επιδιώξουμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας.», είχε δηλώσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη συνάντηση στη Βάρνα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Μαρτίου.




 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ






 μανωλης πετροχειλος


ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ 


ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ  

ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ARIMAR TRAVEL ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ARIMAR TRAVEL ΥΛΙΚΑ & ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ DECOUPAGE - ΕΙΔΗ HOBBY Η&Β ΜΠΟΤΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΛΑΓΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑ ΚΟΥΒΑΡΙΣΤΡΑ ΕΙΔΗ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΤΖΑΜΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ MARAS COLLECTIONS ΕΙΔΗ ΓΑΜΟΥ ΒΑΠΤΙΣΗΣ CORFU: ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ  RENT A CAR  ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ  Laptopgenius > service> smartphone> iphone> samsung> service >Επισκευή > Υπολογιστών > laptop

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

CAR SERVICE ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ GLASS DRIVE ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΡΥΣΤΑΛΩΝ

ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΦΙΛΗ 

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΡΘΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ KLIOMED ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ ΙΩΑΝΝΑ > ΑΓΓΕΛΙΚΗ > ΖΕΡΝΟΥ > ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ> ΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ >

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια