ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Μήπως επί Γης εμφανίστηκε πρώτα ο πολιτισμός και μετά ο άνθρωπος;

Μα, είναι δυνατόν; Προ εμφανίσεως του ανθρώπου, κάποια νοήμονα όντα να ανέπτυξαν πολιτισμό στη Γη; «Το ψάχνουμε» λένε δύο επιφανείς επιστήμονες

|University of Rocheste


Οι σχετικές έρευνες επικεντρώνονται στην περίοδο που είναι γνωστή ως Θερμικό Μέγιστο Παλαιοκαίνου – Ηωκαίνου, με το εξής ερώτημα: Είναι δυνατόν οι κλιματικές αλλαγές πριν από 55 εκατομμύρια έτη να προκλήθηκαν από κάποια βιομηχανική ανάπτυξη σαν τη σημερινή δική μας;



Μοιάζει με σενάριο ταινίας φαντασίας ή με ιδέα που ακούστηκε σε κάποια συνάντηση συνωμοσιολόγων: είναι δυνατόν οι κλιματικές αλλαγές που συνέβησαν στη Γη πριν από 55 εκατ. έτη να ήταν προϊόν ενός βιομηχανικού πολιτισμού παρόμοιου με τον δικό μας; Δύο διακεκριμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρέπει να κάνουμε την προσπάθεια να μάθουμε αν αυτό πράγματι συνέβη.

Είναι δυνατόν να υπήρξε πριν από την εμφάνιση του ανθρώπου στη Γη κάποιος άλλος προηγμένος πολιτισμός; Ενας πολιτισμός ο οποίος μάλιστα με τη βιομηχανική του δραστηριότητα να προκάλεσε κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη παρόμοιες με αυτές που προκαλούμε σήμερα εμείς; Είναι επίσης δυνατόν τα ίχνη αυτού του πολιτισμού να βρίσκονται κάτω από τη μύτη μας και να μην τα έχουμε πάρει είδηση; Οι περισσότεροι φυσικά θα απαντήσουν αρνητικά, ωστόσο δύο αμερικανοί επιστήμονες έχουν διαφορετική θεώρηση. Πιστεύουν ότι τα ερωτήματα αυτά δεν μοιάζουν εντελώς παράλογα και ότι αξίζει τον κόπο να γίνει μια προσπάθεια να δοθεί μια απάντηση η οποία θα βασίζεται βέβαια σε έρευνα και σε επιστημονικά δεδομένα.

Επιφανείς επιστήμονες
Ο Ανταμ Φρανκ, καθηγητής Φυσικής και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Ρότσεστερ, στη Νέα Υόρκη και ο κλιματολόγος Γκάβιν Σμιντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA, αποφάσισαν να συνεργαστούν σε αυτή την έρευνα. Οι δύο επιστήμονες θα πρέπει να αποφασίσουν τι είδους σημάδια θα μπορούσε να έχει αφήσει ή ύπαρξη ενός τέτοιου πολιτισμού και ποια από αυτά θα μπορούσαν να εξακολουθούν να υπάρχουν γύρω μας σήμερα.



«Ο Γκάβιν και εγώ δεν έχουμε εντοπίσει κάποια απόδειξη ύπαρξης ενός βιομηχανικού πολιτισμού που προϋπήρχε του ανθρώπινου. Ομως κοιτάζοντας στο μακρινό παρελθόν με τον σωστό τρόπο μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους πολλά ενδιαφέροντα ερωτήματα. Ποια γεωλογικά ίχνη θα άφηνε πίσω του ένας προηγμένος πολιτισμός που εξαφανίστηκε και μπορούν αυτά τα ίχνη να εντοπιστούν μετά την πάροδο πολύ μεγάλου χρονικού διαστήματος; Τέτοια ερωτήματα μας κάνουν να σκεφτόμαστε το μέλλον αλλά και το παρελθόν με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο. Να σκεφτόμαστε πώς μπορεί ένας προηγμένος πολιτισμός να κάνει την εμφάνιση του, να ανθεί και να εξαφανίζεται» αναφέρει ο Ανταμ Φρανκ σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται σε ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Ρότσεστερ.

Οι δύο ερευνητές επικέντρωσαν την προσοχή τους σε μια περίοδο της ιστορίας του πλανήτη που είναι γνωστή ως Θερμικό Μέγιστο Παλαιοκαίνου – Ηωκαίνου. Πρόκειται για μια περίοδο που οριοθετείται πριν από περίπου 56 εκατ. έτη και η Γη βίωσε κλιματικές αλλαγές παρόμοιες με αυτές που βιώνει ο πλανήτης και σήμερα σε πολύ πιο έντονο βαθμό βέβαια. Εκτιμάται ότι η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη εκείνη την περίοδο ήταν 5-8 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σημερινή. Αν και δεν υπάρχει φυσικά οτιδήποτε που να υποδεικνύει ότι οι κλιματικές αλλαγές που συνέβησαν εκείνη την περίοδο δεν ήταν προϊόν φυσικών γεωατμοσφαιρικών διεργασιών, οι ερευνητές βάσισαν τη μελέτη τους σε ότι συνέβη τότε.

«Υπόθεση Σιλούριαν»

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Journal of Astrobiology, διερευνά το τι θα συνέβαινε αν ο ανθρώπινος πολιτισμός εξαφανιζόταν για κάποιον λόγο σήμερα. Τι είδους ίχνη του πολιτισμού μας θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν στον πλανήτη ύστερα από 50 εκατ. έτη. Η χρήση πλαστικών υλών, η χρήση ορυκτών καυσίμων και η χρήση λιπασμάτων στις αγροτικές καλλιέργειες θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους δύο ερευνητές, να αφήσουν πίσω τους ίχνη που να διατηρηθούν για πολλά εκατ. έτη και η αναζήτησή τους από κάποιον επόμενο πολιτισμό, υψηλού επιπέδου, να αποκάλυπτε την ύπαρξη του δικού μας. Θεωρητικά λοιπόν, αν αναζητήσουμε τέτοιου είδους ίχνη σήμερα, μπορεί, εφόσον τα εντοπίσουμε, να ανακαλύψουμε ότι υπήρχε στη Γη ένας προηγμένος πολιτισμός πολύ παλαιότερος από τον δικό μας. Το ίδιο επισημαίνουν οι ερευνητές μπορούμε να κάνουμε και σε άλλους πλανήτες, ώστε να διαπιστώσουμε αν υπήρξε σε αυτούς κάποτε κάποιος προηγμένος πολιτισμός. Να ανακαλύψουμε δηλαδή την ύπαρξη εξωγήινων με έναν έμμεσο τρόπο. Οι δύο ερευνητές ονόμασαν τη θεωρία τους «Υπόθεση Σιλούριαν» από την φυλή Sillurian στη δημοφιλή βρετανική σειρά επιστημονικής φαντασίας Dr Who. Οι Silllurian ήταν ερπετόμορφα ανθρωποειδή που είχαν εμφανιστεί στη Γη και αναπτύξει πολιτισμό πριν από την εμφάνιση του ανθρώπου.



 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ






 μανωλης πετροχειλος


ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ 


ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ  

ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΚΟΡΙΛΛΗΣ > ΧΡΗΣΤΟΣ> ΤΑΣΟΣ > ΔΗΜΗΤΡΗΣ > KORILLIS > COMPUTING > LAPTOP >TAMPLETS > SMART > SMARTPHONE> SERVICE ARIMAR TRAVEL ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ARIMAR TRAVEL ΥΛΙΚΑ & ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ DECOUPAGE - ΕΙΔΗ HOBBY Η&Β ΜΠΟΤΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΛΑΓΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑ ΚΟΥΒΑΡΙΣΤΡΑ ΕΙΔΗ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΤΖΑΜΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ MARAS COLLECTIONS ΕΙΔΗ ΓΑΜΟΥ ΒΑΠΤΙΣΗΣ CORFU: ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ  RENT A CAR  ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ  Laptopgenius > service> smartphone> iphone> samsung> service >Επισκευή > Υπολογιστών > laptop

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

CAR SERVICE ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΦΙΛΗ 

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΡΘΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ KLIOMED ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ ΙΩΑΝΝΑ > ΑΓΓΕΛΙΚΗ > ΖΕΡΝΟΥ > ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ> ΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ >

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια