Στην «εντατική» οι ΜΕΘ: «Κλειστά» δύο στα δέκα κρεβάτια λόγω έλλειψης προσωπικού ~ ΑΤΤΙΚΟΣ ΣΦΥΓΜΟΣ

ΑΓΟΡΑ

ΦΑΣΟΗΣ EURONICS ATHENS CAR SERVICE ΕΠΕ Λ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 423  ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ KLIOMED ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ

ΤΟΠΙΚΑ

Στην «εντατική» οι ΜΕΘ: «Κλειστά» δύο στα δέκα κρεβάτια λόγω έλλειψης προσωπικού

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΤΙΤΑΝΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΑΝΤΕΠΕΞΕΛΘΟΥΝ - ΔΥΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΑΝΑ ΚΡΕΒΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΝΤΕ Η ΕΞΙ ΑΝΑ ΚΡΕΒΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

«Κλειστά» είναι τα δύο στα δέκα κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο ΕΣΥ, λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Αλλά και στα "ανοιχτά" και διαθέσιμα για νοσηλεία ασθενών κρεββάτια το προσωπικό βρίσκεται στα όριά του, καταβάλλοντας μια αδιάκοπη προσπάθεια να προσφέρει τις υπηρεσίες υγείας.


Τα στοιχεία ειναι αποκαρδιωτικά: στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία, αντιστοιχούν 2,2 νοσηλευτές ανά κλίνη ΜΕΘ όταν η αναλογία σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι 5-6 νοσηλευτές ανά κρεβάτι.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν από την Ελληνική Εταιρία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), στη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης τύπου, στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της έναρξης ενημερωτικής εκστρατείας με μήνυμα "ΜΕΘ:Εντατικά Μαθήματα Ζωής".

«Οι Κλινικές Εντατικής Θεραπείας αποτελούν αυτόνομες κλινικές σε ένα Νοσοκομείο. Λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο και στελεχώνονται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο με τη χρήση σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, υπηρετεί και φέρει αποκλειστικά την ευθύνη του Ασθενή στη Μάχη για τη Ζωή» ανεφερε η κυρία Αναστασία Κοτανίδου, Πρόεδρος ΕΕΕΘ, Πνευμονολόγος- Εντατικολόγος, Καθηγήτρια,Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας ΠΓΝΑ “Ο Ευαγγελισμός”. Η ειδικός επεσήμανε επίσης, τη διαχρονική αδιαφορία της Πολιτείας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τις ΜΕΘ όπως είναι η υποστελέχωση των κλινικών από νοσηλευτικό προσωπικό, η έλλειψη εξειδικευομένων ιατρών και ο αριθμός «κλειστών» κρεβατιών.

Στην κατάσταση στις Κλινικές Εντατικής Θεραπείας στη Θεσσαλονίκη,αναφέρθηκε η κ. Ελένη Μουλούδη,Αντιπρόεδρος ΕΕΕΘ, Αναισθησιολόγος – Εντατικολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια ΜΕΘ, Γ.Ν. Θεσ/νίκης “Ιπποκράτειο”. "Το 20% των κρεβατιών στις ΜΕΘ παραμένουν κλειστά,εξαιτίας της έλλειψης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Στη Θεσσαλονίκη σημαντικό πρόβλημα αποτελούν οι αποσπάσεις των ιατρώντης Εντατικής. Περίπου, το 1/7 των Εντατικολόγων είναι αποσπασμένοι σε άλλες θέσεις, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε άλλες ιατρικές ειδικότητες. Η έλλειψη εξειδικευομένων ιατρών Εντατικής, αποτελεί επίσης ακόμη ένα σημαντικό πρόβλημα,στελέχωσης των κλινικών. Από τις θέσεις εξειδίκευσης στη Θεσσαλονίκη, το 40% παραμένουν κενές, ενώ περισσότεροι από το 50% που ολοκλήρωσαν την εξειδίκευσή τους, αποχωρούν μετά την τροποποίηση του Υπουργείου, αναφορικά με τη δυνατότηταπαράτασης του χρόνου της παραμονής τους στο νοσοκομείο (από δύο χρόνια, σε έξι μήνες)" εξήγησε η κυρία Μουλούδη.

Τα προβλήματα αυτά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη διάσταση καθώς η Θεσσαλονίκη αποτελεί το μεγαλύτερο Κέντρο Μεταμοσχεύσεων και Δωρεάς Οργάνων, πανελλαδικά.

«Το επόμενο βήμα για έναν ασθενή της ΜΕΘ που έχει κερδίσει τη Μάχη για τη Ζωή, θα ήταν υπό κανονικές συνθήκες, η νοσηλεία του, στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), ώστε να συνεχιστεί ομαλά η προσπάθεια για τη βελτίωση της ποιότητας της Ζωής του» εξήγησε ο κ. Βασίλης Μπέκος, Γενικός Γραμματέας ΕΕΕΘ Εντατικόλογος - Αναισθησιολόγος, Δ/ντήςΜΕΘ, Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Οι ΜΑΦ είναι Μονάδες που στελεχώνονται από το ιατρικό προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, με μικρότερη αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού. «Στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχουν ελάχιστες ΜΑΦ και όπου υπάρχουν, δυσλειτουργούν. Το αποτέλεσμα της έλλειψης ΜΑΦ, είναι ότι παραμένουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στις ΜΕΘ,ασθενείς που έχουν κερδίσει την πρώτη Μάχη για τη Ζωή» τόνισε ο κ. Μπέκος.

Επίσης, σημαντικό βήμα για την πλήρη αποκατάσταση των ασθενών συμπλήρωσε ο κ. Μπέκος είναι τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης. Τα Κέντρα αυτά είναι μηδαμινά σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και κατά κύριο λόγο είναι ιδιωτικά: "Δίνουμε τη Μάχη, την κερδίζουμε,χαμογελάμε και στη συνέχεια οι ασθενείς μεταφέρονται στις κλινικές τους, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα της αυξημένης φροντίδας,με αποτέλεσμα να σβήνουν μετά από λίγες ημέρες ή εβδομάδες".

Παρά τις αντίξοοες συνθήκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ΜΕΘ, το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών ανέρχεται στο 75%. «Το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να είναι υψηλότερο αν υπήρχαν οι κατάλληλες δομές για άμεση εισαγωγή των ασθενών στις Κλινικές Εντατικής Θεραπείας" τόνισε η κ. Μηλίτσα Μπιτζάνη, Μέλος ΕΕΕΘ, Πνευμονολόγος- Εντατικολόγος,Συντονίστρια Διευθύντρια Α’ ΜΕΘ Γ.Ν. Θεσσαλονίκης “Γ.Παπανικολάου”. "Οι λοιμώξεις αποτελούν ακόμη ένα σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών το οποίο θα μπορούσε να είναι υψηλότερο αν υπήρχε η απαιτούμενη στελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό» κατεληξε η κ. Μπιτζάνη.
 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 μανωλης πετροχειλος


ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ 


ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ  

JOY > FLOWERS > ΤΣΑΟΥΣΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ> ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ > ΣΤΟΛΙΣΜΟΙ > ΓΑΜΩΝ> ΒΑΠΤΙΣΗΣ EAK > SERVICE: ΕΑΚ > ΈΚΔΟΣΗ > ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ > ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ > ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ > ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΙΣ > ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΚΟΡΙΛΛΗΣ > ΧΡΗΣΤΟΣ> ΤΑΣΟΣ > ΔΗΜΗΤΡΗΣ > KORILLIS > COMPUTING > LAPTOP >TAMPLETS > SMART > SMARTPHONE> SERVICE ARIMAR TRAVEL ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ARIMAR TRAVEL ΥΛΙΚΑ & ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ DECOUPAGE - ΕΙΔΗ HOBBY Η&Β ΜΠΟΤΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΛΑΓΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑ ΚΟΥΒΑΡΙΣΤΡΑ ΕΙΔΗ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΤΖΑΜΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ MARAS COLLECTIONS ΕΙΔΗ ΓΑΜΟΥ ΒΑΠΤΙΣΗΣ CORFU: ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ  RENT A CAR  ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ  Laptopgenius > service> smartphone> iphone> samsung> service >Επισκευή > Υπολογιστών > laptop

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

CAR SERVICE ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΦΙΛΗ 

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΡΘΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ KLIOMED ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ ΙΩΑΝΝΑ > ΑΓΓΕΛΙΚΗ > ΖΕΡΝΟΥ > ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ> ΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ >
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Προνοιακά επιδόματα: Ποιοι θα δουν πρώτοι τα χρήματα στους λογαριασμούς τους

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου καταβάλλονται από τον Οργανισμό Προνοιακών Παροχών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) τα αναπηρικά, διατροφικά κα...

Η αγορά σας περιμένει να σας εξυπηρέτηση

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΊΤΕ ΣΩΣΤΑ & ΠΡΟΒΛΗΘΕΙΤΕ ΕΞΥΠΝΑ  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ, ΠΑΤΣΑΤΖΙΔΙΚΟ ΖΗΚΟΣ : ΔΑΦΝΗ, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ, ΑΓΝΑ ΥΛΙΚΑ, Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΣΑΣ, ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ 2 ΚΑΤΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ klinostrom

Ετικέτες

Α

Flag Counter

Blog Archive