ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Προάγγελος πολιτικών εξελίξεων -Η Moody's περιέκοψε τις ελπίδες ΣΥΡΙΖΑ για συντάξεις: «Υποβάθμιση εάν δεν τις μειώσετε»!

Προάγγελος πολιτικών εξελίξεων σηματοδοτεί το "κτύπημα" Moody's καθώς όχι μόνο η πολυαναμενόμενη -και προεξοφλημένη από τις αγορές- αναβάθμιση της Ελλάδας δεν ήρθε, αλλά πλέον ο οίκος αξιολόγησης μας απειλεί ανοιχτά με υποβάθμιση, αν δεν περικοπούν οι συντάξεις τον Ιανουάριο!



Η κίνηση αυτή δείχνει πως η ψυχρολουσία της περασμένης Παρασκευής, όταν και ο οίκος τήρησε «σιγή ασυρμάτου», καθώς δεν δημοσιοποίησε έκθεση αξιολόγησης όπως και αναμενόταν, αλλά η προχθεσινή «παγωμάρα» όπου και απλώς μας κράτησε στάσιμους στο «Β3», είναι μόνο η αρχή.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, εάν η Ελλάδα δεν προβεί τελικά σε περικοπή συντάξεων και δεν εφαρμόσει «κατά γράμμα» τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της απέναντι στους πιστωτές, θα υπάρξει υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.


Η Moody's επισημαίνει πως, δεδομένου του positive outlook (θετικές προοπτικές) που διατηρεί για την Ελλάδα, μια υποβάθμιση υπό κανονικές συνθήκες στην παρούσα φάση δεν είναι τόσο πιθανή.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο οίκος, η Ελλάδα «υπόκειται σε υψηλό ρίσκο απρόβλεπτων γεγονότων» και γι' αυτό ο οίκος την αξιολογεί με High+ στην κατηγορία event risk, γεγονός που, σε συνδυασμό με μια πολιτική της κυβέρνησης που παρεκκλίνει από τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις και υποχρεώσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά σε υποβάθμιση.

Σημειώνεται επίσης πως η βαθμολογία της Ελλάδας σε όλες τις υπόλοιπες σημαντικές κατηγορίες οι οποίες επηρεάζουν την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας είναι κάτω του μετρίου.

Η χρηματοπιστωτική ισχύς, οι τράπεζες, το πολιτικό ρίσκο και ο κίνδυνος λόγω χαμηλής ρευστότητας είναι όλες κατηγορίες, όπου η Ελλάδα βαθμολογείται είτε με Low+ είτε Moderate-, με το Moderate να αποτελεί την «βάση».

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και ανατρέψει μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και έχουν ψηφισθεί, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πιέσεις για την αξιολόγηση» τονίζει χαρακτηριστικά ο οίκος.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Moody’s είχε αναφέρει «μετά τη διπλή αναβάθμιση τον περασμένο Φεβρουάριο δεν προγραμματίζαμε να προχωρήσουμε σε νέα κίνηση. Οι προοπτικές συνήθως μεταβάλλονται ή αποφασίζονται εντός 12-18 μηνών».

Ετσι, όπως είχε τονίσει χαρακτηριστικά, θα «ξαναεπισκεφθεί» την αξιολόγηση της χώρας -εκτός απροόπτου- το νωρίτερο τον Φεβρουάριο του 2019.

Οι προκλήσεις για τη χώρα

Οπως αναφέρει στη νέα έκθεσή του ο οίκος, η μείωση του εξαιρετικά υψηλού χρέους, η οποία απαιτεί τη συμμόρφωση με πολύ αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους για πολλά χρόνια, η επιμονή στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, καθώς και ένα πολύ αδύναμο τραπεζικό σύστημα με ακόμη πολύ υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, αποτελούν τεράστιες προκλήσεις για τη χώρα παρά την έξοδο από τα προγράμματα.

Πάντως, η Μoody’s αναγνωρίζει ότι, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, η Ελλάδα έχει χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και μέτριες χρηματοδοτικές ανάγκες. Επίσης το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας υποστηρίζεται από τη βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών προοπτικών μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ οι πιστωτές της έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν σε περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εάν χρειαστεί στο μέλλον.

Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της Ελλάδας, τονίζει η Moody’s, είναι η διατήρηση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και η συνέχιση των προσπαθειών στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια, ένδειξη επιτυχούς επιστροφής στις αγορές, καθώς και η ταχύτερη βελτίωση των συνθηκών στον τραπεζικό κλάδο.

Επίσης, στους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε υποβάθμιση συμπεριλαμβάνονται οι ενδεχόμενες εντάσεις με τους πιστωτές για άλλους λόγους.

Αυτό, όπως τονίζει, θα έθετε σε κίνδυνο τη στήριξη της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα.

Η Moody’s επισημαίνει επίσης πως υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της ανάπτυξης στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, αλλά και τις επιπτώσεις των επίμονα χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Παρόλο που αναμένει ότι οι προοπτικές της Ελλάδας θα βελτιωθούν βραχυπρόθεσμα, παραμένουν σημαντικά εμπόδια στην επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής αποταμίευσης, καθώς και των χαμηλών ρυθμών επενδύσεων.

Σοβαρές αμφιβολίες παραμένουν επίσης και για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, όπως προειδοποιεί, λόγω των δυσμενών δημογραφικών στοιχείων και της μετανάστευσης μεγάλου ποσοστού των νέων, καθώς και εκείνων με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Παρά τη συμφωνία στο Eurogroup, το ελληνικό χρέος θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για δεκαετίες, όπως επισημαίνεται, και ακόμα και μικρές αποκλίσεις όσον αφορά τις δημοσιονομικές ή οικονομικές επιδόσεις μπορεί να καταστήσουν τη διαδρομή του χρέους μη βιώσιμη.

Η Ελλάδα πάντως θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από τη διαρκή πολιτική στήριξη των χωρών-πιστωτών της Ευρωζώνης. Παρόλο που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υποστήριξή τους προς την Ελλάδα είναι επί του παρόντος πολύ ισχυρή, η πολιτική δυναμική των χωρών αυτών μακροπρόθεσμα είναι λιγότερο εξασφαλισμένη, προειδοποιεί η Moody’s.

Κυβέρνηση: Στον προϋπολογισμό δεν θα περιλαμβάνονται ούτε περικοπές συντάξεων, ούτε αντίμετρα

Χωρίς τις περικοπές στις συντάξεις και τα αντίμετρα θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή, δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Παράλλλα διευκρίνισε ότι θα περιλαμβάνονται τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη.

Πηγές της κυβέρνησης, εξηγούν ότι ο προϋπολογισμός θα αποτυπώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να μην υλοποιηθεί το συνολικό πακέτο μέτρων και αντιμέτρων ενώ θα αποτυπώνει το δημοσιονομικό περιθώριο που θα επιτρέπει την υλοποίηση των εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ με τρόπο ασφαλή και συνεπή για την επίτευξη του 3,5% για το Πρωτογενές πλεόνασμα.


Τέλος, το μήνυμα ότι δεν επιθυμεί τριβές με τους δανειστές έστειλε από τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός.  Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε (WSJ) τη βούλησή του να μην προβεί στην περικοπή των συντάξεων στις αρχές του επόμενου έτους, σημειώνοντας ότι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς είναι ένα αχρείαστο μέτρο που θέλει το ΔΝΤ. Και διευκρίνισε ότι η απόφαση «δεν θα είναι μονομερής, θα είναι λογική».











ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ # ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗ # LANGUAGES # ΠΡΟΤΥΠΟ # ΚΕΝΤΡΟ # ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ # ΞΕΝΩΝ # ΓΛΩΣΣΩΝ FUN2LEARN - ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ # Εκπαιδευτήρια # Ξένες # Γλώσσες # Φροντιστήρια # Ξένων # Γλωσσών # Κέντρα # Ηλιούπολη #  Αργυρούπολη ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ, ΤΣΑΤΣΟΥΛΗ, ΕΔΩ ΚΑΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ: ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ # Παιδικοί # Σταθμοί # Ιδιωτικά # Εκπαιδευτήρια # Κέντρα  SO EASY (ΚΑΤΣΙΑΟΥΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Α.)#ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ # ΓΛΥΦΑΔΑ # ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ  GREEK EUROPEAN FUTURE ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ TOEIC, TOEFL, IELTS   ΕΥΡΩΓΝΩΣΗ: ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 40, 210 9642517 ,210 9633832 ΓΛΥΦΑΔΑ - ΆΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ  ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΟΥ ΚΕΡΑΝΗ #ΓΙΑΤΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ  KSPORTS CLUB «KALOUDIS SPORTS CLUB» 24 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ (ΤΣΕΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ): Εδώ και 24 χρόνια βάζουμε βάσεις στην σύγχρονη παιδεία ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ, Ε.Β.Ε Το Ιδιαίτερο: ΤΣΙΜΑΡΑ ΜΑΡΙΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΥ – ΦΛΩΡΑΚΗ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΑΠΑ Β& Κ -  STUDIES - …. ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΡΜΠΟΥ EARLY LEARNING ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ 


ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ 

EAK # SERVICE: ΕΑΚ # ΈΚΔΟΣΗ # ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ # ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ # ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ # ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΙΣ # ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΚΟΡΙΛΛΗΣ # ΧΡΗΣΤΟΣ # ΤΑΣΟΣ # ΔΗΜΗΤΡΗΣ # KORILLIS # COMPUTING # LAPTOP #TAMPLETS # SMART # SMARTPHONE # SERVICE ARIMAR TRAVEL ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ARIMAR TRAVEL ΥΛΙΚΑ # ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ DECOUPAGE - ΕΙΔΗ HOBBY Η&Β ΜΠΟΤΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΛΑΓΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑ ΚΟΥΒΑΡΙΣΤΡΑ ΕΙΔΗ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΤΖΑΜΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ MARAS COLLECTIONS ΕΙΔΗ ΓΑΜΟΥ ΒΑΠΤΙΣΗΣ CORFU: ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ  RENT A CAR  ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
CAR SERVICE ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΦΙΛΗ

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΡΘΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ KLIOMED ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ ΙΩΑΝΝΑ # ΑΓΓΕΛΙΚΗ # ΖΕΡΝΟΥ # ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ # ΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια