ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Προειδοποίηση επιστημόνων: «Θα ζήσουμε με πλημμύρες»

«Οσα συνέβησαν στη Μάνδρα μάς άνοιξαν τα μάτια. Εχουμε να κάνουμε με καιρικά φαινόμενα που ποτέ έως τώρα δεν είχαμε συναντήσει. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα εποχή», αποκάλυψε χθες ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, παρουσιάζοντας τη μελέτη του ΕΚΠΑ για τη μείωση των επιπτώσεων από πλημμυρικά φαινόμενα στους δήμους της Αττικής.


Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κίνδυνο και να λάβουμε μέτρα για να μειώσουμε τις συνέπειες και να αποφύγουμε να χαθούν ανθρώπινες ζωές, προσέθεσε. «Οπως προετοιμαζόμαστε για την αντιπυρική περίοδο τους καλοκαιρινούς μήνες, έτσι στο εξής θα πρέπει να μιλάμε για αντιπλημμυρική περίοδο», τόνισε ο καθηγητής. Τα 3/4 των πλημμυρών συμβαίνουν τους μήνες από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο (και με μικρότερη συχνότητα έως τον Ιανουάριο) και το 80% των θανάτων προκαλείται από ξαφνικές πλημμύρες, σημείωσε ο δρ Μ. Διακάκης παρουσιάζοντας τα στοιχεία της μελέτης.

160 σημεία

Το έργο απορροής στη Μάνδρα είχε σχεδιαστεί για 300 κ.μ. νερό το δευτερόλεπτο, ωστόσο στις 13 Νοεμβρίου 2017 έπεσαν 1.200 κ.μ. το δευτερόλεπτο. «Δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να αντέξει», τόνισε ο κ. Λέκκας. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη συγκεκριμένη μελέτη, εντόπισαν άλλα 160 σημεία σε όλη την Ελλάδα που θα μπορούσε να συμβεί ό,τι και στη Μάνδρα.

Τέτοια φαινόμενα δεν θεωρούνται πλέον μεμονωμένα, αλλά αντίθετα αναμένεται να συμβαίνουν όλο και συχνότερα στο μέλλον. Η οξύτητα των καιρικών φαινομένων οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, στον τρόπο με τον οποίο έχει δομηθεί η Αττική, αλλά και στην ανθρώπινη παρέμβαση.

Ωστόσο, η πλήρης προστασία της Αττικής δεν είναι δυνατή. «Πολύ φοβάμαι ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα στην Αττική», τονίζει ο κ. Λέκκας. Ετσι όπως έχουν δομηθεί πολλές περιοχές στην Αττική, απαιτούνται φαραωνικά έργα με μεγάλο κόστος, τα οποία επιπλέον θα προκαλούσαν πολύ σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Καθώς, δε, τα πλημμυρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια «μετακομίζουν» στα προάστια από το κέντρο, είναι πολύ πιθανό να απαιτούνταν διαρκώς νέα έργα.

Ο στόχος της μελέτης του ΕΚΠΑ είναι να προδιαγραφεί ο κίνδυνος ανά δήμο της Αττικής έτσι ώστε να ληφθούν τα αναγκαία –αλλά και δυνατά– μέτρα. «Για να προφυλάξουμε τις ανθρώπινες ζωές είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και να υπάρχουν καλά οργανωμένα επιχειρησιακά σχέδια», τόνισε ο κ. Λέκκας. Δεν μπορείς να σταματήσεις το τσουνάμι, μπορείς όμως να απομακρύνεις τον πληθυσμό πριν φτάσει, τονίζουν οι επιστήμονες.


Επιστημονικό εργαλείο ώστε να διαμορφωθεί συνολικό σχέδιο για την προστασία της Αττικής αποκάλεσε τη μελέτη ο δήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, πρόεδρος της ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής) για λογαριασμό της οποίας εκπονήθηκε η μελέτη. «Επειδή το κόστος διαμόρφωσης είναι τεράστιο από τη μία και από την άλλη δεν έχει νόημα να γίνουν έργα σε έναν δήμο ώστε να διοχετεύεται το νερό στον διπλανό δήμο, ο συνολικός σχεδιασμός είναι αναγκαίος», τόνισε.










ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ # ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ 


ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ 

EAK # SERVICE: ΕΑΚ # ΈΚΔΟΣΗ # ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ # ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ # ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ # ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΙΣ # ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ # ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ #  ΤΕΝΤΕΣ # ΠΕΡΚΟΛΕΣ # ΜΟΤΕΡ # ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ. ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΚΟΡΙΛΛΗΣ # ΧΡΗΣΤΟΣ # ΤΑΣΟΣ # ΔΗΜΗΤΡΗΣ # KORILLIS # COMPUTING # LAPTOP #TAMPLETS # SMART # SMARTPHONE # SERVICE ARIMAR TRAVEL ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ARIMAR TRAVEL ΥΛΙΚΑ # ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ DECOUPAGE - ΕΙΔΗ HOBBY Η&Β ΜΠΟΤΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΛΑΓΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑ ΚΟΥΒΑΡΙΣΤΡΑ ΕΙΔΗ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΤΖΑΜΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ CORFU: ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ  RENT A CAR  ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
CAR SERVICE ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΦΙΛΗ

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΡΘΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ KLIOMED ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ ΙΩΑΝΝΑ # ΑΓΓΕΛΙΚΗ # ΖΕΡΝΟΥ # ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ # ΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια