ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Ο προυπολογισμός της ΚΑΠ δεν πρέπει να μειωθεί υποστηρίζει η Ελλάδα

Η αλιεία, η βιοοικονομία και οι προτάσεις της Επιτροπής για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες και στο οποίο την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης.




Για το θέμα της αλιείας και την κατανομή των αποθεμάτων, ο Σ. Αραχωβίτης ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έθεσε στο Συμβούλιο το ζήτημα της «κλείδας κατανομής» (ποσόστωσης) για τον τόνο, θέμα για το οποίο η Ελλάδα από το 1998 -όταν εκδόθηκε ο σχετικός κανονισμός- είναι αδικημένη. Ο Σ. Αραχωβίτης υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει κλείδα κατανομής 1,77% για τον τόνο, ενώ αν είχαν χρησιμοποιηθεί πιο ορθά στατιστικά δεδομένα το 1998, η κλείδα θα έπρεπε να είναι πάνω από το 3,5%.

«Θέσαμε το ζήτημα στον επίτροπο Αλιείας, Καρμένου Βέλα την προηγούμενη φορά, αλλά και στο Συμβούλιο σήμερα», ανέφερε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα επαναφέρει τη συγκεκριμένη πρόταση και στο επόμενο Συμβούλιο της ΕΕ. «Στην ίδια λογική κινήθηκε και η Πορτογαλία», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τη βιοοικονομία, ένα ζήτημα το οποίο συγκεντρώνει ενδιαφέρον από τις περισσότερες χώρες, καθώς από «υπολείμματα» μπορεί να παραχθεί ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον, ο Σ. Αραχωβίτης τόνισε ότι η Ελλάδα εισέρχεται σταδιακά και πιο οργανωμένα σε αυτήν τη λογική. «Οφείλουμε να φτιάξουμε το πλαίσιο. Υποστηρίζουμε την πρόταση που κατατέθηκε σήμερα. Στη νέα ΚΑΠ μπήκε και η βιοοικονομία στις προτεραιότητες» σημείωσε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της Αυστριακής Προεδρίας της ΕΕ και της Επιτροπής για τη νέα ΚΑΠ, ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά είναι σύμφωνη με τις περισσότερες από τις προτάσεις. Υπογράμμισε, ωστόσο, ως «κορυφαίας σημασίας» δύο βασικά σημεία: τη διασφάλιση του προϋπολογισμού στα ίδια επίπεδα και την εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων.

Ο Σ. Αραχωβίτης τόνισε ότι λόγω κλιματικής αλλαγής, ο προϋπολογισμός για την ΚΑΠ είναι σημαντικό να παραμείνει ως έχει. Υπογράμμισε, δε, όπως ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής, ότι μπορεί να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης από άλλες πηγές, για παράδειγμα από εταιρίες παροχής ψηφιακών υπηρεσιών και από τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Για την εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων, ο Σ. Αραχωβίτης ανέφερε ότι κάποια κράτη-μέλη προτείνουν όλα τα κράτη να έχουν την ίδια επιδότηση ανά στρέμμα. Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα έχει υψηλότερη του μέσου όρου επιδότηση ανά στρέμμα, αλλά πολύ κάτω του μέσου όρου επιδότηση, ανά εκμετάλλευση.

«Για την Ελλάδα είναι ζήτημα επιβίωσης των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων. Στην Ελλάδα το αγροτικό εισόδημα υπολείπεται κατά πολύ του μέσου εξω-γεωργικού εισοδήματος και είναι το χαμηλότερο σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι στο πλευρό της Ελλάδας βρίσκεται και η Ιταλία που προβάλλει παρόμοια επιχειρήματα.

Εξάλλου, αναφορικά με τα εθνικά στρατηγικά σχέδια, ο Σ. Αραχωβίτης είπε ότι το 2018 ήταν πολύ δύσκολη χρονιά για τις καλλιέργειες στην Ελλάδα, καθώς πολλές από αυτές δεν ήταν καλυμμένες από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με τον υπουργό, η ελληνική πλευρά έχει θέσει τα ζητήματα αυτά στην Επιτροπή από τον περασμένο Σεπτέμβριο και ζητά τη στήριξή της.


Τέλος, ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τους αγρότες στην Ελλάδα, ο Σ. Αραχωβίτης απάντησε: «Είχαμε μια καλή συνάντηση με τους εκπροσώπους των μπλόκων, τους έδωσα γραπτές απαντήσεις σε όλα τα σημεία. Απ’ ο,τι είδα, η πρώτη κινητοποίηση των αγροτών δεν ήταν μεγάλη. Ο διάλογος είναι αυτός που φέρνει αποτέλεσμα».



ΣΦΥΓΜΟΣ TV  ...Εταιρεία 

ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης








ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ # ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ 

EAK # SERVICE: ΕΑΚ # ΈΚΔΟΣΗ # ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ # ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ # ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ # ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΙΣ # ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ # ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ #  ΤΕΝΤΕΣ # ΠΕΡΚΟΛΕΣ # ΜΟΤΕΡ # ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ. ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΚΟΡΙΛΛΗΣ # ΧΡΗΣΤΟΣ # ΤΑΣΟΣ # ΔΗΜΗΤΡΗΣ # KORILLIS # COMPUTING # LAPTOP #TAMPLETS # SMART # SMARTPHONE # SERVICE ARIMAR TRAVEL ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ARIMAR TRAVEL Η&Β ΜΠΟΤΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΛΑΓΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑ ΚΟΥΒΑΡΙΣΤΡΑ ΕΙΔΗ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΤΖΑΜΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ CORFU: ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ  RENT A CAR  ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ  Laptopgenius # service # smartphone # iphone # service # Επισκευή # Υπολογιστών # laptop
CAR SERVICE ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΦΙΛΗ

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΡΘΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ KLIOMED ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια