ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Φόβοι για αστάθεια – Οι Έλληνες μπορεί να χρειαστεί να ξαναπληρώσουν για τις τράπεζες! – «Βόμβες» από Δραγασάκη

Ανησυχίες για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος της χώρας, εφόσον δεν αντιμετωπιστεί με ορθό τρόπο το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), εξέφρασε από το βήμα της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης.




Δήλωση βόμβα πριν από λίγο στην Βουλή από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Ο υπουργός τόνισε ότι «αν δεν γίνει κάτι με τα κόκκινα δάνεια μπορεί να οδηγήσουμε τις τράπεζες να απαιτήσουν νέα κεφάλαια και αυτά να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνες φορολογούμενος».

Η δήλωση του υπουργού σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για τις τράπεζες πυροδοτεί σειρά σεναρίων για την επόμενη ημέρα στο τραπεζικό σύστημα, την ώρα μάλιστα που οι μετοχές στο Χρηματιστήριο πραγματικά καταρρέουν και οι φήμες για πωλητές ξένους που έχουν συμμετοχή και μάλιστα σημαντική να δίνουν και να παίρνουν.

Τι σημαίνει όμως ότι «οι τράπεζες θα χρειαστούν και νέα ανακεφαλαιοποίηση»; Δυστυχώς μόνο ζοφερές εξελίξεις μπορεί να σημάνει μία τέτοια εξέλιξη.

Για να βρεθούν νέα κεφάλαια θα πρέπει να γίνουν αυξήσεις κεφαλαίου και με δεδομένου ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι κυρίως ξένοι, αλλά και Έλληνες, είναι πρακτικά αδύνατον να δώσουν και άλλα χρήματα, δεδομένου ότι έχουν χάσει αρκετά χρήματα στο πρόσφατο παρελθόν.


Το επόμενο στάδιο είναι η ρευστοποίηση ομολόγων και περιουσιακών στοιχείων, αλλά πλέον οι τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελάχιστα.

Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων για τους ιδιώτες επενδυτές, πάνω από ένα ύψος. Θεωρητικά τα 100.000 ευρώ ανά καταθέτη είναι εγγυημένα.

Ο Γ. Δραγασάκης βέβαια μίλησε για ενδεχόμενο την ανακεφαλαιοποίηση να την πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, κάτι που σε απλά ελληνικά σημαίνει ίσως και κρατικοποίηση των τραπεζών. Και εδώ τίθεται το ερώτημα με ποια χρήματα. Αν τραβήξουμε – στο απευκταίο σενάριο της νέας ανακεφαλαιοποίησης – χρήματα από το μαξιλάρι η χώρα θα μείνει «γυμνή» και ουσιαστικά θα ανατροφοδοτηθεί μία νέα κρίση που ουδείς ξέρει που θα καταλήξει.

Χωρίς τέλος είναι εντωμεταξύ το μαρτύριο για τις μετοχές των τραπεζών. Έχουν κυριολεκτικά βουλιάξει και πλέον και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αξίζουν μόλις 3,68 δισ. Η ανησυχία πίσω από τις κλειστές πόρτες των τραπεζικών στελεχών είναι έκδηλη. Κάποιες μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι από τους ξένους επενδυτές που τοποθετήθηκαν σε τραπεζικές μετοχές, αρχίζουν να ρευστοποιούν τις μετοχές επιτείνοντας την ήδη κακή κατάσταση.

Μόνο τον Ιανουάριο οι μετοχές των τραπεζών υποχώρησαν κατά 13,53%, ενώ η κεφαλαιοποίησή τους έχασε άλλα 570 εκατομμύρια, όσο δηλαδή κοστίζουν δύο τράπεζες Πειραιώς στο χρηματιστηριακό ταμπλό σήμερα. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών φτάνει τα 3,68 δισ.

Προκειμένου να διαπιστώσει κανείς το πόσο χαμηλά είναι οι τράπεζες, αρκεί να σημειώσουμε ότι ο ΟΤΕ έχει κεφαλαιοποίηση 5,3 δισ και η Coca Cola 10,85 δισ.

Τον Ιανουάριο τις περισσότερες απώλειες είχε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς χάνοντας το 32,15% και την κεφαλαιοποίησή της να υποχωρεί στα μόλις 248 εκατομμύρια, ενώ την ίδια ώρα για παράδειγμα η αξιολογότατη επιχείρηση Πλαστικά Κρήτης αξίζει 303 εκατομμύρια.

Ακολούθησε σε απώλειες η Alpha Bank που έχασε 20,63% και η κεφαλαιοποίησή της υποχώρησε στα 1,347 δισ. παραμένοντας πάντως η τράπεζα που αξίζει περισσότερο.

Η μετοχή της Εθνικής έχασε 11,14% με την κεφαλαιοποίησή της να υποχωρεί στα 894 εκατομμύρια.

Μοναδική τράπεζα που ουσιαστικά παρέμεινε σταθερή ήταν η Eurobank σημειώνοντας μάλιστα και οριακή άνοδο 0,74%. Η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας είναι στα 1,189 δισ.

Όσο και αν θέλουν στην κυβέρνηση να στρογγυλέψουν την κατάσταση να βλέπουν εχθρούς πίσω από την σημερινή τραγική εικόνα των μετοχών, ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης ανήκει στην ίδια. Οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες των πρώτων ετών της διακυβέρνησης, γέννησαν μία νέα γενιά κακοπληρωτών, ενώ «τάισε» τους παλιούς σε βαθμό τέτοιο που το θέμα «κόκκινα δάνεια» τείνει να βγει εκτός ελέγχου. Και αν χαθεί το μέτρο στην διαχείριση των κόκκινων δανείων, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κατάσταση μπορεί να μην είναι εσαεί έστω και υπό μερικό έλεγχο.

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ

Όπως ήταν φυσικό αναφέρθηκε και στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας ότι «Το ότι κάποιοι τραμπούκοι έκαψαν το σπίτι της κ. Τζάκρη σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λαϊκό έρεισμα;

Οι βαλκανικοί πόλεμοι τελείωσαν, εάν κάποιοι θέλουν να ξαναγίνουν πόλεμοι για να ανακτήσουν κάποιοι στο χάρτη την χαμένη Μακεδονία, αυτό ο λαός το καταλαβαίνει, ο λαός θέλει ειρήνη, συνεργασία, προκοπή.

Μπορούμε να προχωρήσουμε σε κοινές υποδομές, κοινά σχέδια από τα οποία θα οφεληθεί κυρίως η Βόρεια Ελλάδα. Είναι εκτός εποχής όσοι ανακαλύπτουν τώρα πως η Μακεδονία είναι μόνο μια και μόνο ελληνική.

Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική μόνο σε ό,τι αφορά την ιστορία και το πολιτισμό της», τόνισε. Όσον αφορά στην παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως το επιχείρημα του προσφυγικού προβλήματος είναι ένα επιχείρημα κυρίως για εξωτερική χρήση και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για την ποιότητα της κριτικής που ασκεί.

«Το πολιτικό σύστημα τα χρόνια της κρίσης έχει μία κριτική που δεν βλέπει μπροστά. Ναι μπορεί να υπάρξει μια νέα κρίση αύριο το πρωί ή να συμβεί κάτι άλλο, αλλά συνήθως βλέπει κανείς το θετικό σενάριο και λαμβάνει υπόψιν και το θα κάνει αν συμβεί το αρνητικό.


Εμείς εδώ έχουμε αντιστρέψει τα πράγματα και συνέχεια κινούμαστε πάντα πίσω από το αρνητικό ενδεχόμενο», είπε.

πηγη


ΣΦΥΓΜΟΣ TV  ...Εταιρεία 

ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης








ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ # ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ 

EAK # SERVICE: ΕΑΚ # ΈΚΔΟΣΗ # ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ # ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ # ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ # ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΙΣ # ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ # ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ #  ΤΕΝΤΕΣ # ΠΕΡΚΟΛΕΣ # ΜΟΤΕΡ # ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ. ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΚΟΡΙΛΛΗΣ # ΧΡΗΣΤΟΣ # ΤΑΣΟΣ # ΔΗΜΗΤΡΗΣ # KORILLIS # COMPUTING # LAPTOP #TAMPLETS # SMART # SMARTPHONE # SERVICE ARIMAR TRAVEL ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ARIMAR TRAVEL Η&Β ΜΠΟΤΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΛΑΓΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑ ΚΟΥΒΑΡΙΣΤΡΑ ΕΙΔΗ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΤΖΑΜΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ CORFU: ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ  RENT A CAR  ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ  Laptopgenius # service # smartphone # iphone # service # Επισκευή # Υπολογιστών # laptop
CAR SERVICE ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΦΙΛΗ

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΡΘΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ KLIOMED ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια