ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Αντώνιος & ο Βουλευτής της περιοχής μας κ. Σπανάκης στην πανηγυρική Λειτουργία του Αγ. Παντελεήμονος Γλυφάδος


Πλήθος πιστών έδωσε το παρόν στην πανηγυρική λειτουργία που ετελέσθη στης 27 Ιουλίου  στη μνήμη του Αγ. Παντελεήμονος στον ομώνυμο ναό της Γλυφάδας (Πλησίον του Γκόλφ) .


Της λειτουργίας χοροστάτησε ο σεβασμιώτατος   Μητροπολίτης -  Γλυφάδας, Ελληνικού,   Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης  -  Αντώνιος.


Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αντώνιος στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη  μνεία στην εκεί  παρουσία του νεοεκλεγέντα βουλευτή στην Β Αθηνών -  Νότιος Τομέας με τη «Ν.Δ»   κ. Βασίλη Σπανάκη,  ο οποίος ομού  με τους άλλους πιστούς παρακολούθησε όλη  τη Θεία λειτουργία.     

Σήμερα του Ιερού ναού του  Αγ. Παντελεήμονος Γλυφάδος    προΐσταται ο πατήρ Αθανάσιος .

Ευεργέτης και αυτού  του Ιερού   Ναού είναι  ο εφοπλιστής  κ. Αθανάσιος Μαρτίνος.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Αντώνιος & ο Βουλευτής της περιοχής μας κ. Σπανάκης  

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ  ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΓΛΥΦΑΔOΣ

 Ανάμεσα από το παλιό Αεροδρόμιο του Ελληνικού και τον πευκόφυτο χώρο του Γκολφ Γλυφάδας, μέσα σε μεγάλη αδιανέμητη έκταση και στα όρια του παλαιού συνοικισμού «Ο Βόσπορος» συναντάμε το Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Γλυφάδας.

‘Όταν έγινε η επέκταση του αεροδιαδρόμου του αεροδρομίου το 1958, κατεδαφίστηκαν τα σπίτια του οικισμού, που ευρίσκοντο μέσα στο σημερινό διάδρομο και μαζί τους ο Ιερός Ναός της Αγία Βαρβάρας που εξυπηρετούσε τις λειτουργικές ανάγκες των κατοίκων. Προέκυψε λοιπόν η ανάγκη οικοδομήσεως νέου Ναού. Επί δημαρχίας Αγγέλου Μεταξά (1951-1959) οι περίοικοι άρχισαν εκ των ενόντων να ανοικοδομούν το Ναό του Αγίου Παντελεήμονος προσφέροντες υλικά, προσωπική εργασία και χρήματα. Το 1959 με Βασιλικό Διάταγμα αναγνωρίστηκε, το έως τότε εξωκλήσι, ως Ενοριακός Ναός.


Με την αγάπη, την ευλάβεια και τη συνδρομή των Ενοριτών ο μικρός αρχικά Ναός συνεχώς διευρύνεται και εξωραΐζεται. Την αγιογράφηση επιμελήθηκαν οι Δημήτριος Ρίτσος και Αντώνιος Λαμπαδάκης. Για τις ανάγκες της Ενορίας, που την τελευταία 20ετία είχε εκρηκτική πληθυσμιακή αύξηση, προέκυψε η αδήριτη ανάγκη να επεκταθεί κατά το δυνατόν ο Ναός και παράλληλα να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο Πνευματικό Κέντρο με αίθουσες ομιλιών, παιγνιδιών, καθώς και βοηθητικούς χώρους  για Κατηχητικά, εργαστήρια, μαγειρεία, αποθήκες  κτλ.


Τα Χριστούγεννα του 2006 η επέκταση του Ναού είχε ολοκληρωθεί με την προσθήκη ενός τμήματος στο Πρόναο και τη δημιουργία του παρεκκλησίου του Αγίου Νεκταρίου. Τότε περατώθηκε και η κατασκευή του Πνευματικού Κέντρου που εκτείνεται σε δύο ορόφους, έναν υπόγειο και έναν ημιυπόγειο, κάτω από την αυλή του κυρίως Ναού. Τις μελέτες και την επίβλεψη ανέλαβαν αφιλοκερδώς οι Μηχανικοί κ. κ. Δημήτριος Σοφικίτης και Αντώνιος Μαρκεσίνης.

 Όταν φθάσαμε στην εποχή της κρίσεως και προέκυψε η ανάγκη να αντικατασταθεί η κεραμοσκεπή, ήλθε αρωγός ο μεγάλος ευεργέτης της Μητροπόλεως μας κ. Αθανάσιος Μαρτίνος που μαζί με την κεραμοσκεπή φρόντισε και τον εξωτερικό καλλωπισμό του Ναού.

Το παρεκκλήσιο, που αγιογραφήθηκε από τον π. Σταμάτιο Σκλήρη, παρουσιάζει μια πρωτοτυπία. Χρησιμεύει σαν λειτουργικός χώρος και σαν αίθουσα Κατηχητικού. Τους δύο αυτούς σκοπούς εναρμόνισε θαυμάσια η καλλιτεχνική επιδεξιότητα του αγιογράφου. Συγκεκριμένα η κόγχη του Ιερού προς την οποία είναι στραμμένο το εκκλησίασμα έχει ιστορηθεί με τον παραδοσιακό βυζαντινό τύπο ενώ οι πλαϊνοί τοίχοι είναι ζωγραφισμένοι με πιο ελεύθερο βυζαντινό τύπο με τους Αγίους του 20ου αιώνα  και εικόνες από τη φύση (θάλασσα και λιβάδια) για να εμπνέουν τα παιδιά του Κατηχητικού που κάθονται απέναντί τους.

Στις 2 Δεκεμβρίου (ημέρα μνήμης πλέον του οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου) του 2012 ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας τέλεσε τα εγκαίνια του κυρίως Ναού.

Σήμερα ο Ναός ολοκληρωμένος χάρη στην αγάπη και την προσπάθεια όλων, στέκεται περικαλλής με τον όμορφο φροντισμένο κήπο του στην άκρη της Ενορίας με θέα τη θάλασσα και το βουνό. Τα παγκάκια του, μπροστά και πίσω από το Ναό, προσφέρουν ώρες ησυχίας και περισυλλογής στους ενορίτες και προσκυνητές που έρχονται να ζητήσουν τη βοήθεια του θαυματουργού μας Αγίου Παντελεήμονος.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι στην Μητρόπολη , Γλυφάδας, Ελληνικού,   Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης, υπάρχει και δεύτερος Ναός του Αγ. Παντελεήμονος εντός του Ασκληπιείου Βούλας.      


ΣΦΥΓΜΟΣ TV  ...Εταιρεία 

ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης








ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ # ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ 

ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ # ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ #  ΤΕΝΤΕΣ # ΠΕΡΚΟΛΕΣ # ΜΟΤΕΡ # ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ. ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΚΟΡΙΛΛΗΣ # ΧΡΗΣΤΟΣ # ΤΑΣΟΣ # ΔΗΜΗΤΡΗΣ # KORILLIS # COMPUTING # LAPTOP #TAMPLETS # SMART # SMARTPHONE # SERVICE ARIMAR TRAVEL ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ARIMAR TRAVEL Η&Β ΜΠΟΤΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΛΑΓΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑ ΚΟΥΒΑΡΙΣΤΡΑ ΕΙΔΗ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΤΖΑΜΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ CORFU: ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ  RENT A CAR  ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ  Laptopgenius # service # smartphone # iphone # service # Επισκευή # Υπολογιστών # laptop
CAR SERVICE ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΦΙΛΗ

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΡΘΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ KLIOMED ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια