ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Ο Ανδρέας Κονδύλης μιλά για τις καταστροφές των έργων τέχνης κατά τη διάρκεια ελέγχων

Στις αρχές Δεκεμβρίου ο κριτικός τέχνης και καθηγητής του ΕΚΠΑ, Μάνος Στεφανίδης, είχε κάνει μία καταγγελτική ανακοίνωση σχετικά με τις καταστροφές έργων τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης Αλίμου κατά τη διάρκεια ελέγχων.




Ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, μιλώντας σήμερα στο protothema.gr, αναφέρει αναλυτικά όσα έγιναν στους ελέγχους αυτούς.

“Έχει γίνει έλεγχος στους πίνακες πάνω από έξι φορές από όποια κρατική αρχή μπορείτε να φανταστείτε Κάνουν καταγγελίες και έχουμε διαδοχικούς ελέγχους. Ένα μαρτύριο χωρίς τέλος. Το μαρτύριο του Σισσύφου” αναφέρει στο ΘΕΜΑ ο κ. Κονδύλης και επισημαίνει “Το 2017 ο Δήμος ξεκίνησε την προσπάθεια να αναπτύξει μια εικαστική δραστηριότητα. Έχουμε κάνει επτά εκθέσεις με σπουδαία έργα συνεργαζόμαστε και με τον καθηγητή κ. Μάνο Στεφανίδη. Κάποιες έχουν γίνει με κομμάτια της συλλογής μας και άλλες με δανεικά έργα του Γύζη, του Λύτρα, του Ιακωβίδη, του Παρθένη, του Μπουζιάνη, Μυταρά, Φασιανού, Βασιλείου”.

Και συνεχίζει: “Από το 2017, μέχρι και σήμερα η Πινακοθήκη διαθέτει 80 πίνακες Ελλήνων δημιουργών που έχουν κοστίσει περίπου 400.000 ευρώ. Ο Δήμος έχει έναν προϋπολογισμό 36.000.000 ευρώ. Αν από αυτά τα 36 εκατομμύρια εγώ αφιερώσω 200.000 – 300.000 για να αγοράσω πίνακες να τους βάλω στην πόλη να κάνω εκθέσεις κ.λ.π είναι υπερβολή; Έχουν μια μεσαιωνική, μαύρη αντίληψη ότι τα χρήματα για την τέχνη είναι πεταμένα. Σε μια λογική του παραλόγου, ξεκίνησαν να κάνουν καταγγελίες σε όλες τις δημόσιες αρχές. ΣΔΟΕ, ΣΕΕΔΔ, στην Εισαγγελία”, δηλώνει δίνοντας τη δική του απάντηση στην αντιπολίτευση.

Επίσης, εξηγεί πως τα 80 έργα τέχνης διαθέτουν πιστοποιητικά γνησιότητας και παραστατικά αγοράς.

Όσο για τις καταστροφές τους; Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, δηλώνει:  “Σε κάθε έλεγχο ανοίγουν τους πίνακες με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται τα έργα. Ο τελευταίος έγινε στα τέλη Νοεμβρίου και ήταν καταστροφικός. Ήρθαν οι κυρίες από το ΣΕΕΔΔ και λένε “Θέλουμε να δούμε αν οι πίνακες είναι γνήσιοι. Δεν έχουν από τον νόμο το δικαίωμα και δεν έχουν και τις γνώσεις. Έχω πίνακα του Φασιανού και φωτογραφία με τον Φασιανό δίπλα. Τι να πει το ΣΕΕΔΔ; Ότι ο πίνακας δεν είναι του Φασιανού, ενώ τον έχω σε φωτογραφία ή θα πουν του Φασιανού “δεν είναι δικός σου ο πίνακας”. 

Είναι για γέλια... Ο κάθε πίνακας διαθέτει πιστοποιητικό γνησιότητας. Έχουμε πιστοποιητικά από το μουσείο Βασιλείου αλλά δεν παίρνουν στο Μουσείο να διαπιστώσουν αν έχει εκδώσει τα πιστοποιητικά, παρά ξανακάνουν τον έλεγχο γνησιότητας από την αρχή. Και όταν βλέπουν ότι δεν μπορούν, λένε να φωνάξουμε το μουσείο Βασιλείου γιατί έχουμε 20 πίνακες του Βασιλείου. Μετά από μερικές ημέρες, αλλάζουν γνώμη και λένε “Θα φωνάξουμε την Εθνική Πινακοθήκη να ελέγξει όλους τους πίνακες για να είναι και πιο αξιόπιστο”. Και τότε λέω “Συγγνώμη ο έλεγχος από το μουσείο Βασιλείου δεν είναι αξιόπιστος; Όχι λέει, θα φέρουμε κλιμάκιο της Εθνικής Πινακοθήκης” καταγγέλλει ο κ. Κονδύλης και συμπληρώνει “Ξανάρχονται λοιπόν αυτές οι κυρίες του ΣΕΕΔΔ και όταν ερωτώ γιατί είναι παρούσες ενώ δεν έχουν επιστημονικό αντικείμενο απαντούν “Για να βοηθάμε”. Ειρωνεύονταν τα έργα τέχνης και μας προσέβαλαν. Ήταν ένας πίνακας του Μάρρου που λέγεται “Στέγες”, μας ρωτάει η εκτιμήτρια από την Πινακοθήκη ποιος είναι αυτός ο Μάρρος και της λέω είναι Έλληνας ζωγράφος της διασποράς που πήγε στην Αμερική, έχει πεθάνει χρόνια. Και τότε πετάγεται η κυρία από το ΣΕΕΔΔ και λέει “Έπεσε από τη στέγη”. Με έναν τρόπο υποτιμητικό και ειρωνικό. Ο έλεγχος έγινε με γυμνά χέρια και προκλήθηκαν φθορές. 

Ζήτησαν να βγάλουμε από το κάδρο ένα έργο του Σταθόπουλου, δεν αποκατέστησαν τον πίνακα και το έργο είναι από πίσω σκισμένο. Από δημιουργία του Τσίγκου έφυγε κομμάτι ολόκληρο από την πάστα. Μου λένε “Ε, συμβαίνουν αυτά”, έβαλαν σε ένα φακελάκι το χρώμα και μας το κόλλησαν στο τελάρο. Ποιος θα μας αποζημιώσει για τις ζημίες; Μου σχίζουν κορνίζες, μου βγάζουν την πάστα, πιάνουν τα έργα με γυμνά χέρια, τα οποία τρίβουν για να δουν το χρώμα... Αυτή τη ζημία που παθαίνει η συλλογή ποιος θα την πληρώσει; Πήραμε την απόφαση να κινηθούμε δικαστικά...” 





αγορα



ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ # ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ FUN2LEARN # ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ




ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ 

ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ # ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ #  ΤΕΝΤΕΣ # ΠΕΡΚΟΛΕΣ # ΜΟΤΕΡ # ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ. ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΚΟΡΙΛΛΗΣ # ΧΡΗΣΤΟΣ # ΤΑΣΟΣ # ΔΗΜΗΤΡΗΣ # KORILLIS # COMPUTING # LAPTOP #TAMPLETS # SMART # SMARTPHONE # SERVICE ARIMAR TRAVEL ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ARIMAR TRAVEL Η&Β ΜΠΟΤΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΛΑΓΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑ ΚΟΥΒΑΡΙΣΤΡΑ ΕΙΔΗ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΤΖΑΜΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ CORFU: ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ  RENT A CAR  ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ  Laptopgenius # service # smartphone # iphone # service # Επισκευή # Υπολογιστών # laptop HAPPY PET - PET  SHOP,  Τροφές,  Κατοικίδιων, Αξεσουάρ, Ενυδρεία, Τροπικά ψάρια
CAR SERVICE ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΦΙΛΗ

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΡΘΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ KLIOMED ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια