ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

«Tα καράβια στα πέλαγα του κόσμου» βρήκαν απάνεμο λιμάνι στη Γλυφάδα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ένα σημαντικό γεγονός ταράζει αυτές τις μέρες τα ήρεμα πολιτιστικά δρώμενα στην περιοχή της Γλυφάδας και γενικότερα των Νοτίων Προαστίων της Αττικής.



Στο κατάμεστο ισόγειο του Παλαιού Δημαρχείου της Γλυφάδας (Λ. Ποσειδώνος απέναντι από την εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου) το Σάββατο 7 Δεκέμβρη έγιναν τα εγκαίνια της πρώτης ατομικής εικαστικής έκθεσης με τίτλο «Καράβια στα πέλαγα του κόσμου» του Γλυφαδιώτη Αρχιτέκτονα και Δημοτικού συμβούλου Τάσου Ταστάνη.

Μέσα από την εικαστική ματιά του καλλιτέχνη το κοινό μπορεί να θαυμάσει συνθέσεις και δημιουργίες με αντικείμενα και θαλασσοδαρμένα υλικά. Μαζεμένα σπαράγματα από καρνάγια και θάλασσες, σκουριά, αλμύρα παλιά ξύλα, καρφιά, σχοινιά, δίχτυα, καραβόπανα έρχονται από το χτες που κάποτε συντρόφευαν ψαράδες και ναυτικούς μέσα στη θάλασσα, ξαναγεννιούνται, παίρνουν μορφή και ψυχή για να ταξιδεύσουν στο σήμερα, μαζί με τα δικά μας όνειρα, τις δικές μας ελπίδες, στα μακρινά ταξίδια του μυαλού.
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα πέντε χρόνια από τον θάνατο του αδελφού του καλλιτέχνη, βραβευμένου ποιητή Άρη Ταστάνη και γίνεται σε συνεργασία με την Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών και τον Δήμο Γλυφάδας, ενώ θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο συντονιστής της δημοσιογράφος Άρης Χατζηγεωργίου τόνισε πως «ο Τάσος Ταστάνης φτιάχνοντας την πυξίδα του βρέθηκε να παλεύει με αυτά τα αδρά υλικά για να μας ταξιδέψει σ’ ένα σύμπαν δημιουργίας». «Τα καράβια αυτά – πρόσθεσε με έμφαση – είναι καράβια χωρίς σημαία ευκαιρίας».
«Ο Τάσος Ταστάνης είναι ένας εκ των ενεργών συμπολιτών μας, υποψήφιος δήμαρχος και ένας εξαίρετος συνάδελφος στο Δημοτικό συμβούλιο» επισήμανε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος ευτύχησε να γνωρίζει τον καλλιτέχνη από μικρός, καθώς το πατρικό του σπίτι ήταν απέναντι από το τεχνικό του γραφείο. «Είναι καθήκον μας – πρόσθεσε – να στηρίζουμε κάθε τέτοια πρωτοβουλία, πόσο μάλλον όταν είναι αφιερωμένη στη μνήμη του αδελφού του Άρη». «Αυτή η έκθεση – κατέληξε – μας συνδέει με τις μνήμες μας, με το παρόν, αλλά και το μέλλον μας».

«Θέλω να συγχαρώ τον Τάσο και θέλω να δείτε με προσοχή κάθε ένα από αυτά τα μοναδικά καράβια. Έχουν μια αφαίρεση που δείχνουν την προέλευσή τους. Ότι έχουν γίνει από Αρχιτέκτονα, ο οποίος ξέρει να χειρίζεται την αφαίρεση και να δίνει στα αντικείμενα τη θέση που έχουν στην καινούργια τους ζωή», τόνισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Ματθαίος Παπαβασιλείου. Επίσης δήλωσε ότι το έργο του Τάσου Ταστάνη μπορεί να αξιοποιηθεί ως πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια στο νέο ερευνητικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει το Πολυτεχνείο με θέμα το πώς η τέχνη μπορεί να χρησιμοποιήσει υλικά που αλλιώς θα τα είχαμε πετάξει ως απορρίμματα.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Ρέλλας, Σκηνοθέτης, Ακτιβιστής Ανάπηρος, μέλος της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία υπογράμμισε στη δική του παρέμβαση: «Είναι η τρίτη φορά που κάνουμε ένα αφιέρωμα για τον Άρη Ταστάνη. Αυτή τη φορά, όμως, δεν είναι για ποιήματα που έγραψε ο ίδιος. Είναι με έργα του αδελφού του. Ειλικρινά σας λέω ότι για εμένα, για εμάς που είμαστε από την Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών και μαζί με τον Άρη ξεκινήσαμε αυτήν τη προσπάθεια, δεν βλέπω καμιά διαφορά. Με τον ίδιο τρόπο, Τάσο μου, που ο Άρης πάντρευε τις λέξεις εσύ παντρεύεις τα υλικά από την όμορφη Μυτιλήνη. Είμαι πολύ συγκινημένος και ταυτόχρονα χαρούμενος γιατί μέσα από τα έργα σου συνεχίζω να θυμάμαι τον Άρη».

Ο γνωστός δημοσιογράφος Αργύρης Δεμερτζής, αφού αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον καλλιτέχνη και τον αδελφό του εδώ και τέσσερεις δεκαετίες και στην κοινή τους πορεία στους κοινωνικούς αγώνες επισήμανε: «Αυτό που εκθέτει ο Τάσος είναι στην πραγματικότητα ο καθρέφτης της ψυχής του. Ο Τάσος είναι πάντα στα κοινά, είναι πάντα στα κινήματα. Άρα έχουν και πολιτικό μήνυμα τα έργα του. Το γεγονός ότι λέει συχνά πως θα αλλάξουμε τον κόσμο, σε αυτές τις εποχές, δίνει ένα μήνυμα για την ισονομία, για την κατάργηση των αποκλεισμών. Για να σπάσουν όλες εκείνες οι μπάρες και τα τείχη που δημιουργούν περιθώρια. Ένα μήνυμα συνύπαρξης, ένα μήνυμα αλληλεγγύης, μέσα από αυτό που κάνει. Γιατί αυτή η βαθιά του δημοκρατική πίστη, η πίστη στη δύναμη του ανθρώπου είναι η ίδια του η ψυχή». Τέλος, με αφορμή το ισχυρό μήνυμα που εξέπεμπε ο Άρης Ταστάνης, πρότεινε έναν καλλιτεχνικό διαγωνισμό στο Δήμο Γλυφάδας για ανθρώπους με ιδιαίτερες δεξιότητες.

Ο δάσκαλος Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, αφού έκανε μια γλαφυρή αναδρομή στους κοινούς κοινωνικούς αγώνες με τον Αρη και Τάσο Ταστάνη από τη δεκαετία του ’90, ανάφερε: «Τα καράβια του Τάσου τα γνώρισα πριν από πολλά χρόνια. Ζούσαν για χρόνια κλεισμένα, σκονισμένα στο γραφείο του. Ήτανε κι αυτά ένα απάνεμο λιμάνι. Μόνο τις νύχτες, κρυφά απ’ τον ιδιοκτήτη τους, έβγαιναν στα πέλαγα του κόσμου για να συναντήσουν τ’ αδέλφια τους. Τα καλοκαίρια, τα καράβια του Τάσου έφευγαν για τη Μυτιλήνη και τις νύχτες άκουγαν τον Άρη να απαγγέλλει τα ποιήματά του».


Βαθιά συγκινημένος ο καλλιτέχνης Τάσος Ταστάνης, αφού ευχαρίστησε όσους τον ενέπνευσαν στο έργο του, αλλά και όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση τόνισε: «Ξεκίνησα να πλάθω, να σμιλεύω αυτά τα καράβια, γιατί για μένα ήταν μια εσωτερική ανάγκη να εκφραστώ. Χρησιμοποιώ τις γραμμές και το χρώμα για να εισχωρώ βαθύτερα, για να κατανοήσω τον κόσμο, τον άνθρωπο. Μέσα σε όλες αυτές τις προσπάθειες ήθελα να ξεπεράσω την καθημερινότητα. Υπήρχε ένα στοιχείο φυγής. Υπήρχε στο σμίλεμα των καραβιών. Τα καράβια είναι η ύπαρξη, η πιο όμορφη φυγή της πραγματικότητάς μου. Τις ώρες που πλάθω τα καράβια μου τα ξεχνάω όλα.

Εκεί έχεις να παλέψεις με τα συναισθήματά σου. Πρέπει με το ξύλο, τα καρφιά, τη σκουριά, τα σύρματα να κάνεις κάτι. Να τους δώσεις μορφή, να τους δώσεις την ψυχή σου. Το γεγονός ότι αυτά τα καράβια ενέπνευσαν τον αδελφό μου Άρη να γράψει την τελευταία ποιητική του συλλογή και κάποια από αυτά να τα συμπεριλάβει στο βιβλίο του είναι πολύ συγκινητικό και όμορφο για μένα».
Τα εγκαίνια της έκθεσης οι μουσικοί Μίνα Δάκου και ο Γιώργος Καραμούτσιος συντρόφευσαν με τραγούδια της θάλασσας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης και βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ στη Νότια Αθήνα Θεανώ Φωτίου. Ο πρώην υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και βουλευτής στη Νότια Αθήνα Γιάννης Μπαλάφας. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. Η βουλεύτρια της Δυτικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη. Η πρόεδρος του ΟΣΥ Ζωή Γεωργίου. Ο Μιχάλης Υδραίος πρώην μέλος του ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ΚΕ. Ο Αιμίλιος Βουγιουκλάκης Δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας και Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου «Ασκληπιείο Βούλας».

Η Σάσα Πατεράκη, Δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας. Ο Κώστας Λιβαδάς, ιατρός, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΙΓΝΕ. Ο Νίκος Ανδρεαδάκης, Β΄ Αντιπρόεδρος της ΔΕ του ΤΕΕ. Η Μαρία Καραμεσινη πρώην Διοικητής του ΟΑΕΔ.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η τελειόφοιτος φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ Φελίσια Ταστάνη.
Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι και την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019 και με ώρες επίσκεψης 12.00 με 14.00 και 18.00 με 20.00







ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ # ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ FUN2LEARN # ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ




ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ 

ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ # ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ #  ΤΕΝΤΕΣ # ΠΕΡΚΟΛΕΣ # ΜΟΤΕΡ # ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ. ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΚΟΡΙΛΛΗΣ # ΧΡΗΣΤΟΣ # ΤΑΣΟΣ # ΔΗΜΗΤΡΗΣ # KORILLIS # COMPUTING # LAPTOP #TAMPLETS # SMART # SMARTPHONE # SERVICE ARIMAR TRAVEL ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ARIMAR TRAVEL Η&Β ΜΠΟΤΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΛΑΓΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑ ΚΟΥΒΑΡΙΣΤΡΑ ΕΙΔΗ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΤΖΑΜΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ CORFU: ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ  RENT A CAR  ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ  Laptopgenius # service # smartphone # iphone # service # Επισκευή # Υπολογιστών # laptop HAPPY PET - PET  SHOP,  Τροφές,  Κατοικίδιων, Αξεσουάρ, Ενυδρεία, Τροπικά ψάρια
CAR SERVICE ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΦΙΛΗ

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΡΘΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ KLIOMED ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια