ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Ο υπ. Δρ. Νομικής κ. Τάσος Θωμαΐδης μιλά για το Οικογενειακό Δίκαιο, το Airbnb και τις σχέσεις με το Δήμο Γλυφάδας

 


*Συνέντευξη του κ. Τάσου Θωμαΐδη 

Συνομιλήσαμε διαδικτυακά με τον κ. Τάσο  Θωμαΐδη,   Δικηγόρο παρ΄ Αρείω Πάγω.


 Ο κ. Τάσος  Θωμαΐδης διατηρεί Δικηγορικό Γραφείο στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, είναι Υπ. Διδάκτορας Νομικής στη τελική φάση της διατριβής του, έχοντας στη κατοχή του δύο μεταπτυχιακούς τίτλους. Επιπλέον είναι Νομικός Συνεργάτης του Δήμου Γλυφάδας ενώ έχοντας εξειδικευτεί στο Αστικό και στο Τουριστικό Δίκαιο είναι Νομικός Σύμβουλος του Υπουργού Τουρισμού κ.Χάρη Θεοχάρη, από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα. Πέραν των αρμοδιοτήτων του στο Υπουργείο τουρισμού, αποτελεί μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για το Οικογενειακό Δίκαιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Παράλληλα είναι Αν. Γραμματέας- Συντονιστής Νομικού και Φοροτεχνικού Ελέγχου της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων Ν.Δ. και Γραμματέας -πρώτος σε σταυρούς- της Β2 ΝΟΔΕ, ενώ από το 2016-2019 ήταν Υποτομεάρχης Τουρισμού, επικεφαλής της ομάδας εργασίας για θέματα Βραχυχρόνιων Mμισθώσεων (τύπου Airbnb).

Καταλαβαίνουμε πως ο διάλογος θα είναι εξόχως ενδιαφέρων τόσο σε ατομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο και μπαίνουμε κατευθείαν στις ερωτήσεις

                                       Οικογενειακό Δίκαιο          

-     -         Σφυγμός: Θα ήθελα κ. Θωμαΐδη να ξεκινήσω με αυτό το  φλέγων κοινωνικό Θέμα που αφορά την ιδιότητα σας ως Νομικός και ως μέλος τα Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ενδιαφέρει όλους.   

 

Τον τελευταίο χρόνο βιώνουμε μια πρωτόγνωρη πανδημία στις σχέσεις των οικογενειών -  συντρόφων και τέκνων - πόσο έχει επηρεάσει αυτό την κοινωνία μας και αν θεωρείτε μια τέτοιου είδους συνεχίσει θα έχει επιπτώσεις στη διασφάλιση ενδεχομένως  της σταθερότητας του κοινωνικού ιστού σε βραχυπρόθεσμη ή σε μακροχρόνια κλίμακα.;

-         κ. Τάσος Θωμαΐδης: Ως δικηγόρος με εικοσαετή εμπειρία, έχω αναλάβει πολλές υποθέσεις οικογενειών σε κρίση. Έχω εκπροσωπήσει κατά τη διαδικασία του  συναινετικού διαζυγίου από νεόνυμφους μέχρι και ζευγάρια που έχουν υπερβεί το ογδοηκοστό έτος της ηλικίας τους και από πολύ πλούσιους και γνωστούς μέχρι και ζευγάρια που εικονικά επιθυμούν να θέσουν τέλος στην έγγαμη συμβίωση τους για  φορολογικούς ή περιουσιακούς λογούς ιδιαίτερα κατά τη περίοδο της οικονομικής κρίσης. 

Επίσης στις κατ΄ αντιδικία διαδικασίες έχω εκπροσωπήσει πολλά ζευγάρια και γονείς. Τα ζευγάρια στις μέρες μας  χωρίζουν κάθε φορά για ποικίλους λόγους, κυρίως όμως οικονομικοί παράγοντες, ο υπέρμετρος εγωισμός καθώς και οι παρεμβάσεις τρίτων των έχουν ως αποτέλεσμα τη κρίση της σχέσης. Ωστόσο ο ανθρωπινός προβληματισμός μου πάντα εστιάζεται στα τέκνα και πως αυτά θα περάσουν κατά το δυνατόν πιο εύκολα τη δύσκολη αυτή διαδικασία αλλά κυρίως ποια θα είναι η ζωή τους μετά το χωρισμό των γονέων τους. Για τους λόγους αυτούς το πρώτο ερώτημα που θέτω στα ζευγάρια και ιδίως στους γονείς μικρών παιδιών, είναι εάν αποτελεί συνειδητή επιλογή ο χωρισμός και ζητώ σχεδόν πάντα εφόσον υπάρχουν τέκνα να απευθύνονται σε ειδικούς ψυχολόγους από την αρχή της διαδικασίας.  Καθήκον μου πάντα ένιωθα το πως θα διασφαλίσω στα παιδιά την ισορροπημένη επικοινωνία και με τους δυο γονείς αλλά και την καλή ποιότητα ζωής τους μετά το διαζύγιο, καταστάσεις που δεν είναι πάντα εύκολες και δεδομένες ιδίως στις κατ΄ αντιδικία διαδικασίες . Κατανοώ πάντα την ανησυχία του γονέα που έχει την επιμέλεια, ήτοι της διαζευγμένης μάνας  για το πως θα μεγαλώσει τα τέκνα αλλά και την αγωνία πολλών υπεύθυνων πατεράδων για να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί με τα παιδιά τους, χωρίς τα τελευταία να στερούνται την παρουσία τους. Θεωρώ πως με το νέο νομοσχέδιο και ιδιαίτερα με το θεσμό της συνεπιμέλειας θα μπορούσαν να αποκατασταθούν πολλές δυσλειτουργίες προς όφελος των τέκνων αλλά και των ίδιων των γονέων μεταξύ τους. Νομίζω ότι η κοινωνία μας έχει πλέον την ωριμότητα να αποδεχτεί νέα δεδομένα που έχουν δοκιμαστεί επιτυχώς ήδη σε πιο εξελιγμένες κοινωνίες στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.


                                           Η   Σχέση σας με το Δήμο Γλυφάδας

-         Σφυγμός:  Ενημερωθήκαμε πως η σχέση σας με το Δήμο Γλυφάδας είναι άριστες αφού είσθε νομικός σύμβουλος του Δήμου Γλυφάδας Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε ποιες υποθέσεις σας έχουν προβληματίσει & αν αυτές έχουν να κάνουν με κοινωνικό ή διοικητικό δίκαιο Αν μπορούσατε να μας δώσετε κάποιες υποθέσεις που είτε είναι σε εκκρεμότητα είτε διευθετήθηκαν αισίως;

-          κ. Τάσος Θωμαΐδης: Επί πολλά έτη εξωτερικός δικηγόρος του Δήμου Γλυφάδας (2006) είχα τη τύχη να αντιμετωπίσω πολλές υποθέσεις και να ζήσω έντονες καταστάσεις! Αυτό όμως για το οποίο είμαι περήφανος είναι το γεγονός ότι με επιστημονική ευσυνειδησία και τιμιότητα επιτέλεσα το καθήκον μου προασπίζοντας αταλάντευτα τα συμφέροντα του Δήμου Γλυφάδας. Είμαι πράγματι πολύ ευτυχής γιατί διατηρώ άριστες σχέσεις με όλο το διοικητικό προσωπικό του δήμου Γλυφάδας αλλά και με όλα τα μελή του Δημοτικού Συμβουλίου, ανεξαρτήτως δημοτικής παράταξης.

Περήφανος όμως είμαι για τον αεικίνητο και πολύ επιτυχημένο Δήμαρχο μας, τον Γιώργο Παπανικολάου, παιδί της γειτονιάς μου, που αποφοίτησε λίγα χρονιά νωρίτερα από εμένα  από το 3ο Γενικό Λύκειο Γλυφάδας και από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Αγαπώ ιδιαίτερα τη Γλυφάδα, και τους συμπολίτες μου, ιδιαίτερα τα μελή της Νέας Δημοκρατίας που στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές μαζί με άλλες περιοχές που έδωσαν τη πρωτιά με χιλιάδες σταυρούς στη ΝΟΔΕ. Τους ευχαριστώ μέσα από τη καρδιά μου γιατί αν και δεν είχα πότε ως τότε ανάμειξη με τη πολιτική αναγνώρισαν στο πρόσωπο μου πολλά θετικά, ψηφίζοντας  και αναδεικνύοντας με πρώτο. Και στις επόμενες εσωκομματικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, θα θέσω υποψηφιότητα, ανταποκρινόμενος θετικά στο κάλεσμα πολλών συμπολιτών μου.

                                  Τουρισμός και Airbnb:

-          Σφυγμός: Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε κ. Θωμαΐδη τι είναι το Τουριστικό Δίκαιο και πως μπορεί να βοηθήσει κάτω από το πρίσμα της υπάρχουσας κατάστασης, το Airbnb αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση στο τουριστικό προϊόν, δώστε μας και κάποιες διευκρινιστικές πληροφορίες για το τι σημαίνει ο όρος αυτός στην κοινωνία;

-         κ. Τάσος Θωμαΐδης: Όπως σας ανέφερα είμαι μάχιμος δικηγόρος και χειρίζομαι στα γραφεία μου μεγάλη  γκάμα αστικών, εμπορικών και ποινικών υποθέσεων . Ωστόσο η ιδιαίτερη αγάπη μου είναι ο τουρισμός και το τουριστικό δίκαιο. Για την ακρίβεια είμαι από τους πρώτους δικηγόρους στην Ελλάδα που ασχολήθηκαν με τον τουρισμό, έχοντας όμως μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο τομέα αυτό αλλά και πολιτική έως ένα σημείο ανάμειξη στον τομέα του τουρισμού.

Οφείλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον αποτελεσματικό και χαρισματικό Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ο όποιος μαζί με τον Μάνο Κόνσολα αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιτυχία πρωτόγνωρες και δυσχερείς καταστάσεις στον τουρισμό. Μάλιστα η βράβευση της χωράς μας ως Κορυφαίου Φορέα Τουρισμού Παγκοσμίως αποδεικνύει τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει.

Χαίρομαι που με ρωτάτε για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις της οικονομίας διαμοιρασμού που έχουν ταυτιστεί κακώς με μια συγκεκριμένη μόνο πλατφόρμα την Airbnb. Για τη ακρίβεια η Airbnb σημαίνει στρώμα αέρα και πρωινό και έχει και αυτό τη σημασία του αφού ξεκίνησε από φοιτητές στην Αμερική οι οποίοι για να βγάλουν ένα χαρτζιλίκι σκεφτήκαν να εκμεταλλευτούν τον χώρο που είχαν στο διαμέρισμα του φιλοξενώντας άτομα που θα κοιμόνταν στο στρώμα αέρα και θα μοιράζονταν μαζί τους πρωινό. Ακριβώς οι μισθώσεις αυτές προάγουν την μοναδική εμπειρία που θα μπορούσε να βιώσει ο επισκέπτης σε μια γειτονιά της Αθήνας και της Ελλάδας. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις της οικονομίας διαμοιρασμού έχουν εξελίχθη σε μια μεγάλη οικονομία δημιουργώντας πολλές ευκαιρίες αλλά και σημαντικά προβλήματα. Η πανδημία που βιώνουμε έθεσε ένα φρένο σε όσους δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα αλλά θεωρώ ότι με την επιστροφή στη κανονικότητα θα επανέλθει η δραστηριότητα αυτή.

Πιστεύω ότι η χώρα μας δεν μπορεί να αδιαφορήσει για αυτή την παγκόσμια διείσδυση  της οικονομίας αυτής στον καταλυματικο τομέα ,  ποτέ  όμως εις βάρος των  φορέων του τουρισμού, οι οποίοι απασχολούν χιλιάδες εργαζομένους. Η αλήθεια πάντως είναι ότι από νομικής απόψεως η φύση των βραχυχρόνιων μισθώσεων της οικονομίας διαμοιρασμού είναι ιδιαίτερη, αφού ενώ διέπεται από αστικού δικαίου κυρίως διατάξεις, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με ιδιωτικές κυρίως κατοικίες και διαμερίσματα- οριζόντιες ιδιοκτησίες, καλύπτει τις ανάγκες συγκεκριμένου target group τουριστών, που συνήθως επιλέγουν να διαμείνουν εντός αυτών των κατοικιών.

-         Εφημερίδα «Σφυγμός»: Τέλος θα ήθελα κλείνοντας να σας ρωτήσω πόσο σημαντική είναι  η εκλογή σας  ως Διδάκτορας Νομικής ΑΠΘ και πόσο ελπίζεται ότι αυτό θα βοηθήσει στην προσωπική σας ανέλιξη;

-         Τάσος Θωμαΐδης: Τελειώνοντας μια συναρπαστική διαδρομή της συγγραφής της διδακτορικής μου διατριβής σε συνδυασμό με διδακτική εμπειρία στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης καθώς και με εισηγήσεις και επιστημονικές δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είμαι ιδιαίτερα περήφανος και συγκινημένος γιατί κατάφερα κάτι δύσκολο.

Το να είσαι σύζυγος και πατέρας μικρού παιδιού, το να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας που ξεκίνησες από το μηδέν και ζεις την οικογένεια σου από την εργασία σου και παράλληλα  να είσαι πολιτικά ενεργός πολίτης δεν είναι εύκολο να συνδυαστεί με διδακτορική διατριβή. Ωστόσο πάντα πίστευα ότι με επίμονη στους στόχους και σκληρή δουλειά ο κάθε άνθρωπος μπορεί να τα καταφέρει του ακόμα και αν δεν έχει τίποτε έτοιμο! Όπως και στη πολιτική έτσι και στην επιστήμη πάντα πρέπει να προχωράμε με γνώμονα τη προσφορά χωρίς οπωσδήποτε να περιμένουμε ανταλλάγματα, έτσι η ενασχόληση μου με την επιστήμη μου έδωσε τη δυνατότητα να προσφέρω στη πατρίδα μου με τις γνώσεις μου, ως εκ τούτου η απόκτηση του διδακτορικού τίτλου θα μου δώσει τη δυνατότητα με ακόμα μεγαλύτερη όρεξη να προσφέρω από οποιαδήποτε θέση.



*
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΘΩΜΑΪΔΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ :Β. ΗΠΕΙΡΟΥ 28 ΓΛΥΦΑΔΑ ΤΚ 16562

Τηλέφωνα: 2109647410, 6945956042

Email: thomaidisa@gmail.com      

 

 Ανάρτηση από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «ΣΦΥΓΜΟΣ» ΤΕΥΧΟΣ 81 Δεκέμβριος  2020  



 



#FUN2LEARN #ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ Φροντιστηριο Ξενων Γλωσσων ΕΥΡΩΓΝΩΣΗ ΤΙΝΑ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ


Carousel,  Καρουσελ,  Παιδότοπος,  Παιδικά  Πάρτυ

ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ 

ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ # ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ #  ΤΕΝΤΕΣ # ΠΕΡΚΟΛΕΣ # ΜΟΤΕΡ # ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ. ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΚΟΡΙΛΛΗΣ # ΧΡΗΣΤΟΣ # ΤΑΣΟΣ # ΔΗΜΗΤΡΗΣ # KORILLIS # COMPUTING # LAPTOP #TAMPLETS # SMART # SMARTPHONE # SERVICE ARIMAR TRAVEL ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ARIMAR TRAVEL Η&Β ΜΠΟΤΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΛΑΓΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑ ΤΖΑΜΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ CORFU: ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ  RENT A CAR  ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Laptopgenius # service # smartphone # iphone # service # Επισκευή # Υπολογιστών # laptop HAPPY PET - PET  SHOP,  Τροφές,  Κατοικίδιων, Αξεσουάρ, Ενυδρεία, Τροπικά ψάρια #Σχεδίαση, #Κατασκεύη, #Φιλοξενία, #Υποστήριξη, #Ιστοσελίδων,#Υποστήριξη_SERVES, #Όνομα_Χώρου, #DOMAIN, #Coogle_Adwords, #SEO, #Service_Η/Υ, #Service_Καμμένων_Laptop #Αναλώσιμα, #Αναβαθμίσεις, #Εμπόριο_Ηλεκτρονικών_Ειδών #Σχεδίαση, #Κατασκεύη, #Φιλοξενία, #Υποστήριξη, #Ιστοσελίδων,#Υποστήριξη_SERVES, #Όνομα_Χώρου, #DOMAIN, #Coogle_Adwords, #SEO, #Service_Η/Υ, #Service_Καμμένων_Laptop #Αναλώσιμα, #Αναβαθμίσεις, #Εμπόριο_Ηλεκτρονικών_Ειδών
CAR SERVICE ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΦΙΛΗ

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΡΘΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ KLIOMED ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια