ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Βόμβα με κατάργηση παρακράτησης στο Δημόσιο – Τι σημαίνει για το μισθό

 


Κατάργηση παρακράτησης έρχεται όπως όλα δείχνουν στο Δημόσιο σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη. Τι σχεδιάζεται…


Δύο παρεμβάσεις που θα αφορούν στις παραγραφές χρεών ιδιωτών σε σχέση με τον ΕΦΚΑ, αλλά και την αύξηση από 12 σε 24 των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς τον ΕΦΚΑ θα περιλαμβάνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή το φθινόπωρο.

Τις εξαγγελίες έκανε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Κωστής Χατζηδάκης.

Δείτε επίσης τι έρχεται με την κατάργηση παρακράτησης…

Κατάργηση παρακράτησης: Τι ετοιμάζεται

Πρόσθεσε δε ο υπουργός Εργασίας ότι εξετάζεται – από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών – πώς θα καταργηθεί η παρακράτηση του 1% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας.

Στο επίμαχο σχέδιο νόμου θα υπάρξει παρέμβαση στην κράτηση 1% από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, που πηγαίνει στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Αυτό που εξετάζεται είναι είτε αυτή η εισφορά να καταργηθεί είτε να προσμετρείται στις τακτικές εισφορές προς το ΤΠΔΥ και να έχει έτσι ανταποδοτικότητα στο εφάπαξ που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Επίσης με διάταξη θα παραγράφονται οι αξιώσεις του ΕΦΚΑ προς τις επιχειρήσεις ή τους αυτοαπασχολούμενους με ασφαλιστικές οφειλές, τα 10 έτη. Η διάταξη έρχεται σε συνέχεια απόφασης του ΣτΕ, που έκρινε πως ο κανόνας της 20ετούς παραγραφής, όπως όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου, είναι αντισυνταγματικός. Μάλιστα, από το 2027 και εφεξής, εξετάζεται η παραγραφή να προκύπτει μετά την 5ετία.

Η διάταξη θα ορίζει τη 10ετία ως χρονικό όριο παραγραφής των απαιτήσεων του ΕΦΚΑ, τόσο «εν ευρεία», όσο και «εν στενή» εννοία. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αν από τη στιγμή που ένα χρέος παράγεται και έως ότου ο ΕΦΚΑ βγάλει πράξη βεβαίωσης της οφειλής αυτής παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών, ο επιπλέον της 10ετίας χρόνος παραγράφεται. Καθώς βέβαια ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει διαδικασία καταλογισμού οφειλών και από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), η νέα διάταξη θέτει επίσης τη 10ετία ως χρονικό διάστημα έναρξης της παραγραφής, από την ώρα που φθάνει ένα χρέος στο Κέντρο έως ότου αυτό γνωστοποιηθεί στον οφειλέτη και κινηθούν οι διαδικασίες είσπραξης.

Αύξηση στο Δημόσιο και από την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης

Αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές θα δουν εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με τη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Οι εν λόγω ελαφρύνσεις θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές τους από την 1η Ιανουαρίου 2023 καθώς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος.

Τα «κέρδη» ξεκινούν από 22 ευρώ και φθάνουν έως τα 676 ευρώ το χρόνο ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Αναλυτικότερα:

– για ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ δηλαδή για καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.083 ευρώ το ετήσιο όφελος θα είναι 22 ευρώ το χρόνο η 1,83 ευρώ το μήνα

– για εισόδημα 14.000 ευρώ η μηνιαίες αποδοχές 1.116 ευρώ το όφελος σε ετήσια βάση είναι 44 ευρώ η 3,67 ευρώ το μήνα

– για εισόδημα 15.000 ευρώ ή 1.250 ευρώ το μήνα το όφελος είναι 66 ευρώ το χρόνο η 5,5 ευρώ το μήνα

– για εισόδημα 16.000 ευρώ η 1.333 ευρώ το μήνα η ελάφρυνση ανέρχεται σε 88 ευρώ το χρόνο η 7,33 ευρώ το μήνα

– για εισόδημα 17.000 ευρώ η 1.466 ευρώ το μήνα το όφελος είναι 110 ευρώ το χρόνο η 9,1 ευρώ το μήνα

– για εισόδημα 18.000 ευρώ ή 1.500 ευρώ το μήνα το ετήσιο κέρδος είναι 132 ευρώ η 11 ευρώ το μήνα

– για εισόδημα 19.000 ευρώ η 1.583 ευρώ το μήνα το όφελος ανέρχεται σε ετήσια βάση σε 154 ευρώ και σε μηναία σε 12,8 ευρώ

– για εισόδημα 20.000 ευρώ ή αποδοχές 1.666 ευρώ το όφελος είναι 176 ευρώ το χρόνο η 14,6 ευρώ το μήνα

– για εισόδημα 25.000 ευρώ το χρόνο ή 2.083 ευρώ το μήνα το ετήσιο όφελος είναι 426 ευρώ η 35,5 ευρώ το μήνα.

Αλλαγές για τη σύνταξη στο Δημόσιο

Έρχονται αλλαγές τα όρια συνταξιοδότησης για τους δημόσιους υπάλληλους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες με δύο ταχύτητες θα εφαρμοστεί η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζεται είναι εκείνο που προβλέπει να έρθει υπουργική απόφαση με την οποία θα προβλέπεται διατήρηση του δικαιώματος για μειωμένα όρια σε όσους έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την έναρξη ισχύος της αναμενόμενης διάταξης.

Σε ό,τι αφορά, όμως, εκείνους οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την έναρξη ισχύος της αναμενόμενης διάταξης, θα επιβληθούν τα αυξημένα όρια συνταξιοδότησης.

Οι αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης

  • Γνωμοδότηση Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
  • Μη δεσμευτική για το Υπουργείο Εργασίας

Αύξηση ορίων ηλικίας στις μειωμένες συντάξεις του Δημοσίου

Ποιους αφορά:

  • Γυναίκες με 25ετία το 2010

Όριο ηλικίας στα 55 έτη

  • Άνδρες και Γυναίκες με 25ετία το 2011

Όριο ηλικίας στα 56 έτη

  • Άνδρες και Γυναίκες με 25ετία το 2012

Όριο ηλικίας στα 58 έτη

  • Όσοι πιάνουν την ηλικία μετά την 1η -1-2022

Νέο όριο ηλικίας μειωμένης σύνταξης τα 62 έτη

 πηγη


ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ











Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια