ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Συντάξεις: Ανατροπή για όσους χρωστάνε στον ΕΦΚΑ – Η θετική εξέλιξη

 


Συντάξεις: Ευχάριστα είναι τα νέα για όσους χρωστάνε στον ΕΦΚΑ και θέλουν να βγουν στη σύνταξη. Δείτε τι αλλάζει…


Έρχεται νομοσχέδιο το Σεπτέμβριο με το οποίο «ξεμπλοκάρει» η συνταξιοδότηση χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, που λόγω των αυξημένων χρεών προς τον ΕΦΚΑ, έμεναν εκτός.

Εν ολίγοις δίνει τη δυνατότητα να βγουν χιλιάδες συντάξεις ακόμη και με οφειλές προς το Ενιαίο Φορέα.

Δείτε αναλυτικά…

Συντάξεις: Έτσι θα βγουν χιλιάδες στη σύνταξη

Η κυβερνητική ρύθμιση που εναρμονίζεται-ακολουθεί τη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, προβλέπει την παραγραφή οφειλών πέραν της δεκαετίας, για τις οποίες δεν έχουν ασκηθεί εγκαίρως αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραγραφής και εφόσον το ποσό οφειλής είναι μικρότερο από τις 20.000 (6.000 για τους αγρότες), ο ελεύθερος επαγγελματίας θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί, ενώ παράλληλα μέρος της σύνταξής του θα παρακρατείται για την εξόφληση του υπόλοιπου χρέους.

Κατά πληροφορίες,  ακόμη και αν μετά το πέρας της παραγραφής, το χρέος ξεπερνάει το ορισθέν «ταβάνι» των 20.000, οι οφειλέτες μπορούν, μέσω της καταβολής εφάπαξ του πρόσθετου ποσού (τη διαφορά, δηλαδή άνω των 20.000 ευρώ ή των 6.000 ευρώ για τους αγρότες), να ανοίξουν τη διαδικασία συνταξιοδότησής τους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες (κυρίως ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ) θα δουν τα χρέη τους προς το Ενιαίο Ταμείο να ελαφρύνουν έως και 50%, βάσει της απόφασης.

Η ευνοϊκή ρύθμιση για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες με διπλή ασφαλιστική ιδιότητα

Εδώ και μήνες έχει «ξεκλειδώσει» άλλο ένα μείζον ασφαλιστικό πρόβλημα που απασχολούσε δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες, οι οποίοι υπάγονταν σε δύο φορείς κύριας ασφάλισης λόγω ιδιότητας, έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Χιλιάδες γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κτλ, που μέχρι πρότινος κατέβαλαν διπλές εισφορές- ενώ είχαν μία απασχόληση, μπορούν, πλέον, να διαλέξουν έναν βασικό φορέα με τις διατάξεις του οποίου επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν.

Πρόκειται για μια ρύθμιση που δημιουργεί ευνοϊκό πλαίσιο συνταξιοδότησης για τους εν λόγω επαγγελματίες που είχαν παράλληλη ασφάλιση. Ο ασφαλισμένος ελεύθερος επαγγελματίας, έστω και ετεροχρονισμένα, θα έχει το δικαίωμα επιλογής την προτεινόμενη ρύθμιση του φορέα ασφάλισης και συνταξιοδότησής του.

Τι ισχύει σύμφωνα με το άρθρο 10

Σύμφωνα με το άρθρο 10 του σχεδίου νόμου, του υπουργείου Εργασίας:

Τροποποιούνται – συμπληρώνονται διατάξεις του ν. 4387/2016 αναφορικά με την ασφάλιση προσώπων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε δύο ή περισσότερους πρώην φορείς, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς ασφάλισης που εντάχθηκαν στον e-Ε.Φ.Κ.Α. για την ίδια απασχόληση.

Συγκεκριμένα:

  • αίρεται η διάταξη της μη εφαρμογής της υποχρέωσης καταβολής της προβλεπόμενης ελάχιστης μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς, για τη δεύτερη αναληφθείσα επαγγελματική δραστηριότητα.
  • δύνανται, παλαιοί ασφαλισμένοι, για τους οποίους υπολογίζονταν και καταβάλλονταν εισφορές σε δύο ή περισσότερους ενταχθέντες στον e-Ε.Φ.Κ.Α. πρώην φορείς, τομείς, κλάδους ή λογαριασμούς έως 31.12.2016.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, να υποβάλλουν δήλωση επιλογής φορέα και καταβολής εισφορών στον e-Ε.Φ.Κ.Α., Βάσει της επιλογής και του φορέα, θα προσμετράται ο χρόνος ασφάλισής τους υποχρεωτικά από 01.01.2017 και εφεξής.

Συντάξεις: Ποιοι δεν θα πάρουν… ευρώ

Αλλαγές στις συντάξεις ετοιμάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να βοηθήσει τον κόσμο να αντιμετωπίσει την ακρίβεια.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2023 «ξεπαγώνουν» οι αυξήσεις συντάξεων, οι οποίες με βάση τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου ενδεχομένως να ξεπεράσουν το 6% .

Η πλειοψηφία των συνταξιούχων θα δει αυξήσεις μικρές και μεγαλύτερες στις αποδοχές, ωστόσο κάποιοι δεν θα δουν να ανεβαίνει η σύνταξη.

Πρόκειται για συνταξιούχους οι οποίοι έχουν υψηλή προσωπική διαφορά, η οποία θα συμψηφιστεί με τα ποσά της αύξησης, από 1/1/2023 και ουσιαστικά θα τα «εξαϋλώσει».  Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δικαιούχων, οι αυξήσεις θα είναι μόνο λογιστικές, αλλά δεν θα προσμετρούνται επί της ουσίας στις μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές.

Στην ανωτέρω κατηγορία υπάγεται ένας μεγάλος αριθμός χαμηλοσυνταξιούχων-το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων τους υπολογίζει σε 850.0000- οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ και εξαιτίας της υψηλής προσωπικής διαφοράς που διατηρούν, δεν θα πάρουν δουν αυξήσεις.

Επίσης υπάρχουν και άλλοι περίπου 300.000 συνταξιούχοι, που εξαιτίας πάλι της προσωπικής διαφοράς που διαδραματίζει καίριο ρόλο στη αναπροσαρμογή των συντάξεων από το 2023, θα λάβουν μικρές αυξήσεις που δεν θα ξεπερνούν τα 10 ευρώ τον μήνα.

Ο «χρυσός» κανόνας για τις αυξήσεις, όπως διαμορφώνεται με βάση τα στοιχεία και τους υπολογισμούς συνταξιουχικών φορέων όπως το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, είναι ότι όσοι έχουν προσωπική διαφορά που ξεπερνά τα 60 ευρώ, δεν θα εισπράξουν παραπάνω χρήματα τον Ιανουάριο του 2023. Ανεπηρέαστοι από την προσωπική διαφορά και  τον αντίκτυπο που έχει τις αυξήσεις, είναι οι νέοι συνταξιούχοι, όσοι αποχώρησαν από την εργασίας τους μετά το 2019.

Επίσης από τον Ιανουάριο του 2023 η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την κατάργηση της εισφορά αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους, γεγονός που αναμφίβολα έχει θετικό πρόσημο για τους τελευταίους.

Συντάξεις: Πως υπολογίζεται η αναπροσαρμογή

Η αναπροσαρμογή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα ανέλθει στο άθροισμα:

  • Του 50% της ετήσιας μεταβολής του ΑΕΠ το 2022
  • Του 50% της ετήσιας μεταβολής του πληθωρισμού το 2022

Στην παρούσα συγκυρία, οι συνταξιούχοι ευνοούνται από τον πληθωρισμό που καλπάζει, ενώ αρνητικά επιδρά η προβλεπόμενη επιβράδυνση του ΑΕΠ. Αν για παράδειγμα ο μέσος πληθωρισμός του 2022 διαμορφωθεί στο 9%, η αύξηση των συντάξεων θα κυμανθεί μεταξύ του 5,9% και του 6,4%, μέγεθος που με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι και το πιο πιθανό.

Αυτά είναι τρία από τα σενάρια που παίζουν

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια, εν όψει του «πακέτου» της ΔΕΘ:

1. Το σενάριο καταβολής των αναδρομικών σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους σε ετήσιες δόσεις από το 2023 φαίνεται πως «χάνει έδαφος», λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους (περίπου 2,5 δισ. ευρώ). Αντ’ αυτού προκρίνεται η λύση να δοθούν τα αναδρομικά (από την απόφαση του ΣτΕ) στους δικαιούχους που έχουν προσφύγει (με αγωγές έως 31/7/2020), ώστε να μη χρειαστεί να περιμένουν έως και 5 χρόνια να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους, με δεδομένο ότι σε όλα σχεδόν τα πρωτοδικεία οι δίκες έχουν κερδηθεί. Το κόστος της επιστροφής των αναδρομικών γι’ αυτή την κατηγορία ανέρχεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ και αφορά περί τους 350.000 δικαιούχους.

Η αυτόματη επιστροφή των ποσών (για την περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016) σε όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, χωρίς να μεσολαβήσει η εκδίκαση των υποθέσεών τους είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, αρκεί να βρεθεί και η φόρμουλα ώστε να διευκολυνθούν οι πληρωμές τους.

2. Εναλλακτικό σενάριο, αποτελεί ο συμψηφισμός των αναδρομικών (από τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές) με τις αρνητικές προσωπικές διαφορές του νόμου Κατρούγκαλου. Πρόκειται για ένα σενάριο που αφορά τους συνταξιούχους που δεν είχαν κάνει αγωγές και θα επιτρέψει σε αυτούς να μειώσουν ή και να μηδενίσουν την προσωπική τους διαφορά, εξασφαλίζοντας την αύξηση των συντάξεών τους από 1/1/2023.

Με τον τρόπο αυτό ένας συνταξιούχος που θα έπρεπε να λάβει αναδρομικά τα κομμένα δώρα του 11μήνου (δηλαδή 800 ευρώ) και έχει προσωπική διαφορά 200 ευρώ, θα την συμψηφίσει με τα αναδρομικά, κι έτσι θα λάβει τα υπόλοιπα 600 ευρώ σε δόσεις, ενώ από 1/1/2023 θα έχει και αύξηση στη σύνταξή του κάθε μήνα (π.χ. 50 ευρώ), αφού θα έχει μηδενίσει την προσωπική διαφορά.

3. Τέλος εξετάζεται -χωρίς να έχει ωριμάσει- η εφάπαξ ενίσχυση των συνταξιούχων (εν είδει 13ης σύνταξης) προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος της ενέργειας αυτό τον χειμώνα. Το μέτρο θα αφορά συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές έως 1.000 ευρώ.

 πηγη


ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ











Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια