ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Συντάξεις: Σοκ για συνταξιούχους – Αναδρομικό πρόστιμο της ΑΑΔΕ

 


Συντάξεις: Στα τάρταρα οι συνταξιούχοι. Έρχεται αναδρομικό «πέναλτι» από την Εφορία. Τι σχεδιάζει η ΑΑΔΕ για χιλιάδες συνταξιούχους.


Η ΑΑΔΕ ετοιμάζει και κοινοποιεί ειδικά εκκαθαριστικά σημειώματα σε φορολογούμενους που έλαβαν αναδρομικά εντός του 2016.

Πρόκειται για αναδρομικές αποδοχές που έλαβαν το έτος 2016 και τα οποία φορούσαν είτε το 2016 είτε παλαιότερα έτη, αλλά καταβλήθηκαν εντός του 2016.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά.

Συντάξεις – Αναδρομικό «πέναλτι» από την Εφορία

Αναδρομική «κεραμίδα» από την Εφορία έρχεται σε χιλιάδες συνταξιούχους το φθινόπωρο, η οποία αφορά στη φορολογία ξεχασμένων και αδήλωτων αναδρομικών.

Πρόκειται για αναδρομικές αποδοχές που έλαβαν το έτος 2016 και τα οποία φορούσαν είτε το 2016 είτε παλαιότερα έτη, αλλά καταβλήθηκαν εντός του 2016.

Η ΑΑΔΕ, επείγεται να αποστείλει τα σχετικά σημειώματα, εντός του 2022, καθώς το φορολογικό έτος 2016 παραγράφεται την 31η Δεκεμβρίου 2022, οπότε, οι βεβαιώσεις των αναδρομικών φόρων θα πρέπει να γίνουν εντός του τρέχοντος έτους.

Παρόμοια πρόβλημα αντιμετώπισαν οι συνταξιούχοι και τα δύο προηγούμενα έτη, που αφορούσαν αναδρομικά που καταβλήθηκαν στα έτη 2014 και 2015.

Μάλιστα, χιλιάδες περιπτώσεις από αυτές εκκρεμούν ακόμη στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, ή στα διοικητικά δικαστήρια, καθώς οι συνταξιούχοι, αμφισβητούν τη νομιμότητα επιβολής των συγκεκριμένων φόρων και των αναδρομικών προστίμων.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ζητάει από την ΑΑΔΕ και από το Υπουργείο Οικονομικών, να αποκαταστήσουν την άδικη μεταχείριση σε βάρος χιλιάδων συνταξιούχων και ειδικά για παλαιότερες υποθέσεις που δικαιώθηκαν από το ΣτΕ με την πενταετή παραγραφή και τις οποίες με εμμονή απορρίπτει.

Επίσης, Το ΕΝΔΙΣΥ καλεί τα μέλη του που λαμβάνουν νέα σημειώματα από την Εφορία, να επικοινωνήσουν μαζί του, έτσι ώστε να έρθουν σε επαφή με την ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό. Θα ελεγχθεί κάθε περίπτωση χωριστά και θα υπάρξουν προτάσεις για την καλύτερη μέθοδο επίλυσης, αναφέρει το ΕΝΔΙΣΥ.

Συντάξεις – ΑΑΔΕ: Δηλώστε τα για να μην έρθουν εκκαθαριστικά

Πάντως, η ΑΑΔΕ έχει ανοίξει ειδική εφαρμογή στο Taxisnet από το τον Μάιο, για τη δήλωση, από συνταξιούχους και εργαζόμενους, των αναδρομικών αποδοχών που εισέπραξαν κατά την πενταετία 2015 – 2019.

Για τη δήλωση των αναδρομικών έχουν δοθεί οδηγίες και διευκρινίσεις με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, που αφορά στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι, ότι σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, οι ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που εισπράχθηκαν το έτος 2014 και μετά υπάγονται σε φόρο με βάση τις διατάξεις του έτους που ανάγονται. Παράλληλα, η απόφαση της ΑΑΔΕ αποσαφηνίζει και τα ακόλουθα:

Οι τροποποιητικές δηλώσεις, με τις οποίες δηλώνονται οι αναδρομικές αποδοχές, θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον υποβληθούν εντός του έτους χορήγησης της ετήσιας βεβαίωσης αποδοχών.

Στην περίπτωση που οι εν λόγω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές δεν συμπεριλαμβάνονται σε ετήσια βεβαίωση αποδοχών που χορηγείται στον δικαιούχο ή δεν αναγράφονται σε αυτή διακεκριμένα κατ’ έτος ή δεν μπορεί να αποδειχθεί με άλλο πρόσφορο μέσο το έτος στο οποίο ανάγονται, οι αποδοχές αυτές φορολογούνται στο έτος καταβολής τους. Αυτό σημαίνει, πως θα φορολογηθούν ως εισοδήματα του 2021.

Εάν δεν χορηγείται βεβαίωση αποδοχών και αποδεικνύεται με άλλο πρόσφορο μέσο η καταβολή των αποδοχών αλλά όχι το έτος ή τα έτη στα οποία αυτές ανάγονται, υποβάλλεται δήλωση, αρχική ή τροποποιητική, η οποία θεωρείται εμπρόθεσμη, ακόμη και αν υποβληθεί έως το τέλος του έτους που έπεται της καταβολής τους.

Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις που υποβάλλονται τροποποιητικές δηλώσεις με ανείσπρακτες αποδοχές προηγούμενων χρόνων, δεν υπολογίζεται η προσαύξηση φόρου επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού αποδείξεων, επειδή υπάρχει χρονική απόκλιση μεταξύ του χρόνου απόκτησης του εισοδήματος και είσπραξής του.

Στις περιπτώσεις που καταβλήθηκαν κατά το φορολογικό έτος 2021 ανείσπρακτες αποδοχές, είτε εξ ολοκλήρου είτε μέρος αυτών, ο εργοδότης/φορέας τις έχει περιλάβει σε μηνιαίο ηλεκτρονικό αρχείο ΥΜΤ του έτους 2021 (στον κωδικό 6 «καταβληθείσες ανείσπρακτες αποδοχές οι οποίες φορολογούνται στο έτος που εισπράττονται ή στο έτος που ανάγονται εφόσον υποβληθούν διακεκριμένα στο έτος που αφορούν»), ενώ ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών έχει αποδοθεί στην ΑΑΔΕ σε προγενέστερο φορολογικό έτος στο οποίο ανάγονται και συνεπώς δεν περιλήφθηκε στο αντίστοιχο μηνιαίο αρχείο ΥΜΤ, τότε:

Αν η έντυπη βεβαίωση αποδοχών που χορηγείται από τον εργοδότη/ φορέα αναγράφει τις καταβληθείσες κατά το φορολογικό έτος 2021 αποδοχές διακεκριμένα κατ’ έτος που ανάγονται, ο εργοδότης έχει αναγράψει το έτος/τα έτη αναφοράς κατά την συμπλήρωση του κωδικού 6 της υπό στοιχεία Α. 1099/2019, ή η διάκριση στα έτη μπορεί να αποδειχθεί από τον φορολογούμενο με κάποιο άλλο πρόσφορο μέσο, ο φορολογούμενος υποβάλλει τροποποιητικές δηλώσεις στη Δ.Ο.Τ. για τα έτη που οι αποδοχές αυτές ανάγονται.

Αν η έντυπη βεβαίωση αποδοχών που χορηγείται από τον εργοδότη/φορέα δεν αναγράφει τις καταβληθείσες κατά το φορολογικό έτος 2021 αποδοχές διακεκριμένα κατ’ έτος που ανάγονται και η διάκριση δεν μπορεί να αποδειχθεί από τον φορολογούμενο με κάποιο άλλο πρόσφορο μέσο, οι αποδοχές προσυμπληρώνονται στους κωδικούς 301-302 (μισθοί, ημερομίσθια) του φορολογικού έτους 2021, ο φορολογούμενος υποβάλλει για το φορολογικό έτος 2021 δήλωση με επιφύλαξη, αφού δεν έχει συμπεριληφθεί ο παρακρατούμενος φόρος και η δήλωση εκκαθαρίζεται από τη Δ.Ο.Τ.

Κατά την εκκαθάριση λαμβάνονται υπόψη τα ποσά των κωδικών 301-302, αλλά και ο παρακρατηθείς φόρος που αναλογεί στο καταβληθέν μέρος των αποδοχών, με βάση την χορηγούμενη από τον εργοδότη και προσκομιζόμενη στη Δ.Ο.Τ. έντυπη βεβαίωση αποδοχών.

Στις περιπτώσεις που καταβλήθηκαν κατά το φορολογικό έτος 2021 ανείσπρακτες αποδοχές, ενώ ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών δεν είχε αποδοθεί στον μήνα και έτος αναφοράς όπως έπρεπε, τότε ο εργοδότης αποδίδει το οφειλόμενο φόρο με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης απόδοσης ΥΜΤ στον μήνα και έτος αναφοράς και ο φορολογούμενος, για την υποβολή της δήλωσής του, ακολουθεί την πιο πάνω διαδικασία, ανάλογα με το αν οι αποδοχές φορολογούνται στο έτος που εισπράττονται ή στο έτος που ανάγονται.

Συντάξεις – Αυξήσεις και ποσά

Στο… φουλ αναμένεται να μπουν ξανά από τα τέλη Αυγούστου οι μηχανές του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Η αντίστροφη μέτρηση για το ξεπάγωμα των αυξήσεων στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια έχει ξεκινήσει και οι υπηρεσίες του υπερταμείου θα πρέπει μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα να «τρέξουν» ώστε τον Ιανουάριο του 2023 οι αυξήσεις στις συντάξεις να γίνουν πράξη χωρίς… λάθη και παρατράγουδα.

Το ποσοστό των αυξήσεων θα είναι συνάρτηση του πληθωρισμού αλλά και της πορείας της οικονομίας, ενώ σημαντική βελτίωση στις αποδοχές τους θα δουν μόνο οι συνταξιούχοι με αρνητική ή μηδενική προσωπική διαφορά. Ειδικότερα, οι αυξήσεις που θα δοθούν θα είναι ίσες με το 50% της μεταβολής του ΑΕΠ συν το 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Οι αρχικές εκτιμήσεις προέβλεπαν αυξήσεις της τάξης του 5% με 5,5%, ωστόσο ο «καλπασμός» του πληθωρισμού ανεβάζει το ποσοστό σημαντικά. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις θα υπάρξει αύξηση τουλάχιστον κατά μια ποσοστιαία μονάδα.

Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση των συντάξεων θα κυμανθεί από 6% έως 6,5%. Έτσι ένας συνταξιούχος με σύνταξη ύψους 1.000 ευρώ, από 1η Ιανουαρίου του 2023 θα δει στην τσέπη του σε μηνιαία βάση επιπλέον 65 ευρώ λόγω του ξεπαγώματος των αυξήσεων στις συντάξεις.

Από το ξεπάγωμα εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν εξαλείψει τη λεγόμενη προσωπική διαφορά. Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν στο Powergame.gr ότι αυτοί που θα δουν πραγματική αύξηση είναι κυρίως οι νέοι συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι αποσύρθηκαν από την αγορά εργασίας μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή μετά τις 13 Μαΐου 2016.

Συντάξεις – Ποιοι μένουν… εκτός

Ωστόσο, υπάρχουν και περίπου 250.000 συνταξιούχοι που διατηρούν ακόμα μικρή προσωπική διαφορά και οι οποίοι είτε θα μείνουν εκτός κάδρου είτε θα δουν ισχνή αύξηση.

Οι περισσότεροι εξ αυτών θα λάβουν αυξήσεις στα… χαρτιά, δηλαδή λογιστικά, καθώς η όποια αύξηση προκύψει θα συμψηφισθεί με την προσωπική διαφορά τους, με αποτέλεσμα το τελικό καταβλητέο ποσό στον συνταξιούχο να παραμείνει το ίδιο.

Ωστόσο, με τις επερχόμενες αυξήσεις από 1η Ιανουαρίου του 2023 οι συνταξιούχοι αυτοί θα καταφέρουν να μειώσουν αισθητά ή και να μηδενίσουν τις προσωπικές διαφορές τους, γεγονός που θα τους δώσει τη δυνατότητα να μπουν στο δρόμο προς τις αυξήσεις που θα γίνουν στην επόμενη φάση, δηλαδή το 2024.

Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος με σύνταξη 900 ευρώ και προσωπική διαφορά 40 ευρώ, αν τελικά η αύξηση κλειδώσει στο 6,5%, θα δικαιούται αύξηση 58,5 ευρώ.

Η αρχική αύξηση συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά (58 ευρώ – 40 ευρώ) και θα δει τελικά μεταβολή της μηνιαίας σύνταξης τους κατά 18,5 ευρώ.

Συνταξιούχος μισθωτός με 37 χρόνια ασφάλισης με τον επανυπολογισμό του νόμου 4387/2016 πήρε σύνταξη 1.025 ευρώ και προσωπική διαφορά 108 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση η σύνταξη έφτασε τα 1118 ευρώ και με την αύξηση των 92 ευρώ η προσωπική διαφορά μειώθηκε σημαντικά φθάνοντας τα 16 ευρώ. Η νέα, ισχνή προσωπική διαφορά, θα μηδενιστεί από την πρώτη αύξηση του 2023, η οποία θα διαμορφώσει και την τελική σύνταξη στα 1.152 ευρώ.

Αντίστοιχα συνταξιούχος μηχανικός που έχει 38 χρόνια ασφάλισης μετά τον επανυπολογισμό του νόμου 4387 λαμβάνει σύνταξη 910 και προσωπική διαφορά 96 ευρώ. Συνολικά, η σύνταξή του αγγίζει τα 1006 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό του νόμου 4670/20 (νόμου Βρούτση) η σύνταξη διαμορφώθηκε στο σύνολό της (εθνική και ανταποδοτική σύνταξη) στα 1006 ευρώ με την λογιστική αύξηση να φτάνει τα 93 ευρώ. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα έχει υπόλοιπο 3 ευρώ από την προσωπική διαφορά και από 1η Ιανουαρίου 2023 η προσωπική διαφορά θα εξαλειφθεί πλήρως και σύνταξη του θα διαμορφωθεί στα 1034 ευρώ.

Λάθος οι συντάξεις με τη μέθοδο fast track

Τι καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί που υποχρεώνονται σκανδαλωδώς να επιστρέψουν και χρήματα πίσω.

Ο Κωστής Χατζηδάκης έσπευσε στα μέσα της εβδομάδας να παρουσιάσει στοιχεία του ΕΦΚΑ σύμφωνα με τα οποία οι εκκρεμείς συντάξεις μειώθηκαν θεαματικά. Πράγματι, το τελευταίο εξάμηνο υπήρξε κάποια επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης νέων συντάξεων, οι οποίες βέβαια είναι αρκετά περισσότερες από τις 57.000 (κύριες συντάξεις) που πανηγυρικά ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας.

Μόνο οι 125.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις να προστεθούν, οι συντάξεις που δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους φτάνουν ή ακόμα ξεπερνούν τις 180.000, ενώ αν προσθέσουμε και τις περίπου 25.000 διεθνείς (κύριες) συντάξεις, το σύνολο των υποχρεώσεων του κράτους προς τους ασφαλισμένους που περιμένουν τη σύνταξή τους περνάει και τις 200.000.

Επί της ουσίας, οι εκκρεμείς συντάξεις (ακόμα και αν πάρουμε τοις μετρητοίς τις 57.000 που ανακοίνωσε πανηγυρίζοντας ο Κ. Χατζηδάκης) είναι αδύνατο να έχουν εκκαθαριστεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Την ημερομηνία δηλαδή που έδωσε (ως παράταση) η Κομισιόν προειδοποιώντας για το κρυφό δημόσιο χρέος (1,5 δισ.) που συνεπάγεται ο τεράστιος αριθμός των (τότε 380.000) υποχρεώσεων του ΕΦΚΑ.

Το θέμα, βέβαια, δεν είναι μόνο πόσες συντάξεις έχει αποδώσει στους δικαιούχους συνταξιούχους ο ΕΦΚΑ, αλλά και αν αυτές οι συντάξεις είναι οι πραγματικές. Δηλαδή οι προσωρινές και οριστικές-τελικές συντάξεις που αντιστοιχούν στην πραγματική εργασιακή διαδρομή κάθε ασφαλισμένου. Και αυτό το θέμα προφανώς ήθελε να αποσιωπήσει ο Κ. Χατζηδάκης πανηγυρίζοντας για νούμερα που εύκολα διαψεύδονται.

Τι καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί

Αυτοί που δεν μπορούν να συμμεριστούν του πανηγυρισμούς του κ. υπουργού είναι οι ασφαλισμένοι και κυρίως οι νέοι συνταξιούχοι.

Ειδικότερα οι νέοι συνταξιούχοι που άρχισαν να λαμβάνουν τις συντάξεις τους με τη fast track διαδικασία των (εκκρεμών) «συντάξεων εμπιστοσύνης» το τελευταίο τρίμηνο μένουν κυριολεκτικά εμβρόντητοι.

Γιατί πολύ απλά διαπιστώνουν όχι απλά λάθη στις συντάξεις τους, αλλά μειωμένες αποδοχές 30% ή και 50%, λάθος υπολογισμό των (διαδοχικών) ταμείων ασφάλισής τους, ακόμα και «πέναλτι» 60% στις αποδοχές τους, που αφορά όμως παλαιότερο νόμο για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να εργάζονται.

Ειδικότερα, όπως σε συνταξιούχους του Δημοσίου και σε νέους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς οι περιπτώσεις λάθος συντάξεων είναι αναρίθμητες!

Και αυτό καθώς σε άλλους υπαλλήλους του Δημοσίου δεν έχουν προσμετρήσει τον χρόνο της διαδοχικής ασφάλισης (πρώην ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, ΝΑΤ κ.λπ.), σε άλλους δεν έχουν προσμετρήσει τα πλασματικά έτη που προβλέπει ο νόμος. Ενώ σε άλλους υπαλλήλους η σύνταξη αντί να ξεκινάει από την ημερομηνία παραίτησης, εκκινεί ένα ή δύο χρόνια μετά (!), με ό τι αυτό σημαίνει για τις αναδρομικές συντάξεις.

Έτσι, άλλοι εμφανίζονται να απασχολούνται, ενώ είναι γνωστό ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ασυμβίβαστο, με βάση τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα (Ν. 3528/2007).

Η ΑΥΓΗ της Κυριακής παρουσιάζει την επιστολή που απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ) στον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου και τον διοικητή του ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή καταγγέλλοντας σωρεία λαθών στην έκδοση συντάξεων με την αυτοματοποιημένη διαδικασία fast track, καταγράφοντας σε ελάχιστο χρονικό διάστημα δεκάδες καταγγελίες συνταξιούχων εκπαιδευτικών.

Το σκανδαλώδες, ωστόσο, είναι ότι αντί οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί να λάβουν τη νόμιμη (προσωρινή) σύνταξή τους, ο ΕΦΚΑ τούς υποχρεώνει σε αναδρομική καταβολή ποσών «αχρεωστήτως καταβληθέντων» καθώς προηγείται η παρακράτηση (20%+6% για την Υγεία) και μετά αφαιρείται το άθροισμα των προσωρινών συντάξεων.

«Θεωρούμε απαράδεκτο να μην λαμβάνει υπόψη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τις συνέπειες και την ταλαιπωρία που υφίστανται οι συνταξιούχοι από ένα ανάλγητο κράτος που αντί να τους δίνει αναδρομικά από την ημερομηνία της συνταξιοδότησής τους, τους θεωρεί ‘οφειλέτες’ και τους παρακρατεί την οφειλή αυτή από το ποσό της μηνιαίας κουτσουρεμένης σύνταξής τους.

Πέρα από απαράδεκτο, είναι εξοργιστικό και σκανδαλώδες» σημειώνουν στην επιστολή τους προς το υπουργείο και τον ΕΦΚΑ οι εκπαιδευτικοί.

Να σημειώσουμε ότι η Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών είχε παραθέσει σε προηγούμενη ανακοίνωσή της συγκεκριμένα στοιχεία από τα οποία προέκυπτε ότι με τη μέθοδο fast track γινόταν περικοπή της σύνταξης του δικαιούχου κατά 30% και μάλιστα με την αιτιολογία ότι οι συνταξιούχοι συνέχιζαν να εργάζονται, χωρίς να είχαν δηλώσει κάτι σχετικό και χωρίς να προκύπτει από τα δικαιολογητικά που είχαν καταθέσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).

Το σκάνδαλο της επιστροφής αναδρομικών

Ας δούμε αναλυτικά τι καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί:

Η έκδοση των συντάξεων με την αυτοματοποιημένη διαδικασία δεν «διαβάζει» ή δεν «αναγνωρίζει» την προϋπηρεσία σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ (δηλ. πριν από τον διορισμό στο Δημόσιο) σε πολλές συνταξιοδοτήσεις και δεν υπολογίζει σε όλες τις περιπτώσεις τις αιτήσεις των συναδέλφων μας για εξαγορά πλασματικών χρόνων.

Συνέπεια αυτού του γεγονότος δεν είναι μόνο ότι οι συντάξεις είναι πολύ μικρές, αλλά ότι, αν ληφθεί υπόψη ότι τα αναδρομικά υπόκεινται σε παρακράτηση 20%+6% για την Υγεία και μετά αφαιρείται το άθροισμα των προσωρινών συντάξεων, ο συνταξιούχος καλείται να επιστρέψει ως «αχρεωστήτως καταβληθέν» το υπερβάλλον ποσόν σε μηνιαίες δόσεις, που έχει εισπράξει με την προσωρινή σύνταξη.

Το ποσόν της σύνταξης που απομένει είναι ελάχιστο και με αυτό καλείται να ζήσει ο συνταξιούχος.

* Επίσης σε πολλές συνταξιοδοτικές πράξεις ο υπολογισμός της σύνταξης δεν γίνεται από την ημερομηνία συνταξιοδότησης (συνήθως 1.9.2021), αλλά από την ημερομηνία έκδοσης της σύνταξης με την αυτοματοποιημένη διαδικασία. Με αυτό τον τρόπο οι συνταξιούχοι στερούνται τις συντάξιμες αποδοχές πολλών μηνών.

* Επειδή οι ενστάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο δεν πρόκειται να συζητηθούν πριν την παρέλευση 5ετίας και επειδή είναι σκάνδαλο να καλείται ο συνταξιούχος να ζήσει με μια κουτσουρεμένη σύνταξη από τραγικά λάθη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, απαιτούμε να γίνει άμεσα επανέλεγχος όλων των συντάξεων που έχουν εκδοθεί με τη μέθοδο fast track, να γίνει αποκατάσταση των συντάξεων και να μην δίδονται οδηγίες από τις υπηρεσίες σας να καταφεύγουν σε ενστάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ευρωχαστούκι για τις εκκρεμείς συντάξεις

Και ευρωπαϊκό χαστούκι για τις ατέλειωτες καθυστερήσεις που σημειώνονται στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων για τις προσφυγές των συνταξιούχων δέχονται η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης.

Και αυτό καθώς η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υψώνει τείχος προστασίας σε συνταξιούχους, αλλά και στους εργαζόμενους που διεκδικούν δικαστικά μεγαλύτερες συνταξιοδοτικές ή μισθολογικές απολαβές.

Το Ευρωδικαστήριο καλεί ρητά τις εθνικές κυβερνήσεις «να εκδικάζουν άμεσα υποθέσεις που αφορούν κοινωνικές παροχές».

Αν με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου η Πολωνία καταδικάστηκε γιατί είχαν κατατεθεί 26.000 προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας κατά της μείωσης των συντάξεων και οι προσφυγές αυτές εκδικάστηκαν μετά από τέσσερα χρόνια, δεν μπορούμε πραγματικά να φανταστούμε τι θα γίνει στην Ελλάδα όταν και αν εφαρμοστεί η απόφαση για άμεση επιτάχυνση.

Τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι προσφεύγουν κατά κυβερνητικών ή δικαστικών αποφάσεων (για τα αναδρομικά και την καταβολή των δώρων και του επιδόματος αδείας, που είχαν περικοπεί το 2012), ενώ περίπου 400.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν τη σύνταξή τους με καθυστέρηση 4 και 5 ετών.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της απόφασης, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς και εργατολόγους, είναι ότι το Ευρωδικαστήριο «αυτονομεί τις συνταξιοδοτικές υποθέσεις και όσες αφορούν τη διαβίωση (σ.σ.: καθυστερήσεις καταβολής των συντάξεων) ως χρήζουσες ιδιαίτερης δικονομικής επιμέλειας και επομένως ταχείας ολοκλήρωσης τω διαδικασιών».

 πηγη


ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ











Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια