ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Πήρατε επιστρεπτέα προκαταβολή; Εσκασε η δυσάρεστη εξέλιξη

 


Πήρατε επιστρεπτέα προκαταβολή; Έσκασε η δυσάρεστη εξέλιξη. Κίνδυνος επιστροφής της με τόκο και εφάπαξ!


Η διορία που τους έχουν δώσει το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ για την υποβολή των δικαιολογητικών λήγει στις 31 Αυγούστου 2022.

Κινδυνεύουν αυτοί που «παραμέλησαν» στη συνέχεια να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά.

Επιστρεπτέα προκαταβολή – Κίνδυνος να επιστραφεί

«Κυλάει» αντίστροφα ο χρόνος για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που ενισχύθηκαν την περίοδο του κορωνοϊού μέσω των κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, αλλά «παραμέλησαν» στη συνέχεια να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

επιστρεπτέα προκαταβολή – Η διορία που τους έχουν δώσει το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ για την υποβολή των δικαιολογητικών λήγει στις 31 Αυγούστου 2022. Οσοι δεν προλάβουν και χάσουν τη συγκεκριμένη προθεσμία τότε θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν και μάλιστα εφάπαξ και με τόκο. Και αυτό γιατί η υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών αποτελεί έναν από τους όρους χορήγησης των κρατικών δανείων.

Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ mybusinessSupport ενώ επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έλαβαν τα ποσά της ενίσχυσης θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Στις 31 Αυγούστου 2022 εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της δεύτερης δόσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Συνολικά, η οφειλή του κρατικού δανείου εξοφλείται σε 96 άτοκες δόσεις.
Σε περίπτωση που τα προς επιστροφή ποσά βεβαιώθηκαν μετά την 25η Ιουλίου 2022, η πρώτη και η δεύτερη μηνιαία δόση θα πρέπει να καταβληθούν έως την 31η Αυγούστου 2022.

επιστρεπτέα προκαταβολή – Μέχρι 31 Αυγούστου 2022 έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν εφάπαξ την οφειλή προκειμένου να κερδίσουν έξτρα έκπτωση 15% οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες για τους οποίους το εκκαθαριστικό της Επιστρεπτέας Προκαταβολής εκδόθηκε και αναρτήθηκε στον λογαριασμό τους στο Taxisnet μετά τις 25 Ιουλίου 2022.
Δεν ισχύει η επιπλέον έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τους φορολογούμενους που η οφειλή βεβαιώθηκε μετά τις 25 Ιουλίου 2022 και υπέβαλαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μετά τη συγκεκριμένη προθεσμία, δηλαδή μετά τις 25 Ιουλίου.

Επιστρεπτέα προκαταβολή – Τα ποσά που επιστρέφουν

Εφόσον τηρήθηκε η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής και οι υποχρεώσεις των δικαιούχων επιχειρήσεις και επαγγελματίες επιστρέφουν τα εξής ποσά:

α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

επιστρεπτέα προκαταβολή – 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 70% σε σχέση με το 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με το 2019 και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
50% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

β) Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 30% σε σχέση με τα έσοδα του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
33,3% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.
Για επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά ή δεν έχουν τηρήσει τη ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, η ενίσχυση επιστρέφεται στο 100% εφάπαξ και εντόκως, χωρίς τη δυνατότητα έκπτωσης.

Στο μικροσκόπιο της Εφορίας και της ΑΑΔΕ 750.000 φορολογούμενοι που λαμβάνουν επιστροφή φόρου

Στο μικροσκόπιο της Εφορίας βρίσκονται περισσότεροι από 750.000 φορολογούμενοι οι οποίοι έλαβαν φέτος επιστροφές φόρου, καθώς οι φορολογικές τους δηλώσεις ελέγχονται διεξοδικά.

Μέσω ειδικών διασταυρώσεων που καλύπτουν τόσο τις φετινές δηλώσεις όσο και τις δηλώσεις των προηγούμενων ετών, διερευνάται η ορθότητα της συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης και αν σωστά επιστρέφεται φόρος εισοδήματος.

επιστρεπτέα προκαταβολή – Ο έλεγχος είναι δειγματοληπτικός και επικεντρώνεται σε περιπτώσεις φορολογουμένων που έλαβαν δυσανάλογα υψηλές επιστροφές φόρου, σε σχέση με τα εισοδήματά τους και συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, και φυσικά, σε όσους υπέβαλαν «ύποπτες» τροποποιητικές δηλώσεις.

Φέτος, ο αριθμός των φορολογουμένων που έλαβαν επιστροφή φόρου εισοδήματος ανήλθε σε 754.268, μέχρι τώρα, αλλά επειδή απομένουν προς υποβολή περίπου 1.000.000 φορολογικές δηλώσεις έως το τέλος Αυγούστου, υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι επιστροφών φόρου, θα φτάσουν στο 1.000.000.

Πιο συγκεκριμένα, το ελεγκτικό πλάνο της ΑΑΔΕ προβλέπει τις ακόλουθες διαδικασίες:

Τον έλεγχο των δηλώσεων των φορολογουμένων οι οποίοι υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις με τις οποίες προέκυψε επιστροφή φόρου. Πρόκειται για περιπτώσεις κατά τις οποίες υποβλήθηκε κανονικά η αρχική δήλωση, και το αποτέλεσμα ήταν χρεωστικό. Κατόπιν ο φορολογούμενος υπέβαλε τροποποιητική δήλωση με την οποία δήλωσε είτε περισσότερες δαπάνες (στους κωδικούς 049-050) είτε δωρεές είτε μείωσε το ύψος των εισοδημάτων ή των τεκμαρτών δαπανών του. Σημειώνεται ότι η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων εάν γίνει μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της φορολογικής δήλωσης δεν συνεπάγεται πρόστιμο. Αν γίνει αργότερα, προβλέπεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ υπό προϋποθέσεις.

επιστρεπτέα προκαταβολή – Τον έλεγχο των φορολογουμένων που η αρχική δήλωση έδειξε μηδενικό αποτέλεσμα ή μικρή επιστροφή φόρου η οποία διευρύνθηκε με την τροποποιητική δήλωση.
Τον έλεγχο των φορολογουμένων που με την αρχική φορολογική δήλωση και χωρίς την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, έλαβαν μεγάλη επιστροφή φόρου.
Τον έλεγχο των φορολογουμένων, των οποίων το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωση προέβλεπε την πληρωμή φόρου, και με την τροποποιητική το ποσό του φόρου μειώνεται σημαντικά.
Τον έλεγχο των φορολογουμένων, οι οποίοι στα προηγούμενα χρόνια είχαν χρεωστικά εκκαθαριστικά, αλλά για φέτος προκύπτει επιστροφή φόρου εισοδήματος.
Στις ύποπτες περιπτώσεις που εντοπίζονται από τους ελεγκτές, η ΑΑΔΕ, αποστέλλει, ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις στους υπόχρεους, οι οποίοι θα πρέπει να προσέλθουν εντός 15 ημερών στην οικεία ΔΟΥ για να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά, από τα οποία προκύπτει ότι πράγματι, τα στοιχεία που ανέγραψαν στο ηλεκτρονικό έντυπο του Ε1 είναι ορθά και δικαιολογείται η επιστροφή του φόρου.

Βόμβα της ΑΑΔΕ – Έκτακτος έλεγχος και «ραβασάκια» με έξτρα φόρο

Χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, αναδρομικών, εισοδημάτων εξωτερικού, ΦΠΑ άρχισε να «ξεσκονίζει» ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ με στόχο να ξεκινήσει μέσα στο Φθινόπωρο να στέλνει τα «ραβασάκια» με το «κουστούμι» του πρόσθετου φόρου στους φορολογούμενους.

Πρόκειται για υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους και ο διοικητής της ΑΑΔΕ έχει δώσει εντολές στους φοροελεγκτές να επικεντρωθούν στις υποθέσεις αυτές και να τρέξουν γρήγορα τις διαδικασίες ελέγχου ώστε να στείλουν τα ειδοποιητήρια με τους φόρους και τα πρόστιμα στους φορολογούμενους μέχρι το τέλος του έτους.

Στο έλεγχο των συγκεκριμένων εκκρεμών υποθέσεων αναμένεται να βοηθήσουν και οι 800 ελεγκτές των έξι νέων Ελεγκτικών Κέντρων (ΕΛ.ΚΕ.) που λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, οι υπάλληλοι των ΕΛ.ΚΕ. θα μπορούν να προχωρούν και σε επανέλεγχο φορολογικών υποθέσεων που «έκλεισαν» κατά το πρώτο στάδιο του ελέγχου. Συγκεκριμένα στην αρμοδιότητα τους έχει περάσει ο επανέλεγχος ή έλεγχος σε χρήση/φορολογικό έτος/υπόθεση που, ενώ έχει ελεγχθεί/ περαιωθεί προκύψουν νέα/συμπληρωματικά στοιχεία ή πληροφορίες ή στοιχεία βάσει της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής από φορολογικές ή τελωνειακές αρχές άλλων Κρατών – Μελών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών για υποθέσεις που ο αρχικός έλεγχος έχει διενεργηθεί στο ΕΛ.ΚΕ. ή σε Δ.Ο.Υ. της χωρικής/καθ’ ύλην αρμοδιότητάς του ή εφόσον ο αρχικός έλεγχος έχει διενεργηθεί στα πρώην Δ.Ε.Κ. Αθηνών και Θεσσαλονίκης και κατά το χρόνο έκδοσης της εντολής ελέγχου έχει καταργηθεί το Τμήμα Ελέγχου της αρμόδιας για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Δ.Ο.Υ. και η αρμοδιότητα του ελέγχου έχει περιέλθει στο ΕΛ.ΚΕ..

ΑΑΔΕ – Εκκρεμείς υποθέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έχουν ήδη επικεντρωθεί στις υποθέσεις του έτους 2016 οι οποίες στις 31 Δεκεμβρίου 2022 θα «σβήσουν» οριστικά από τα αρχεία της Εφορίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει η πράξη προσδιορισμού του φόρου, όχι μόνο να εκδοθεί εντός της προθεσμίας παραγραφής δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους αλλά και να κοινοποιηθεί στο φορολογούμενου μέχρι τη λήξη της προθεσμίας και όχι έπειτα από αυτή.

Από το «σκάνερ» των φορο-ελεγκτών περνούν φέτος:

1. Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2016 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.

2. Υποθέσεις επιχειρήσεων που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2016.

3. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2013, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2019.

4. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2011 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.

 πηγη


ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ











Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια