Σημαντικές συναντήσεις του ΣΠΑΥ στους Δήμους Θεσσαλονίκης, Πυλαίας
Χορτιάτη, Αμπελοκήπων Μενεμένης, Ωραιοκάστρου και Έδεσσας
Η Αυτοδιοίκηση ενώνει και ο ΣΠΑΥ «Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού» πρωταγωνιστεί στα θέματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας και πολιτικής προστασίας.Αυτό ήταν το συμπέρασμα των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού και Δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο, το διήμερο, 15 και 16 Φεβρουαρίου στην συμπρωτεύουσα και συγκεκριμένα στους Δήμους Θεσσαλονίκης, Πυλαίας Χορτιάτη, Αμπελοκήπων Μενεμένης, Ωραιοκάστρου και Έδεσσας.
Μετά την Αρχαία Ολυμπία, και την μεγάλη επιτυχία του 2ου forum του ΣΠΑΥ,
η Διοίκηση του ΣΠΑΥ συνέχισε στην συμπρωτεύουσα και τους γύρω Δήμους,
ανταποκρινόμενη στις προσκλήσεις τους. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολύ
θετικό και φιλόξενο κλίμα και ανέδειξαν την ανάγκη καθώς και τα οφέλη από τη
δημιουργία ενός διαδημοτικού συνδέσμου προστασίας των εκεί περιοχών, στα
πρότυπα του Συνδέσμου Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ).
Με την ιδιότητα του Προέδρου του ΣΠΑΥ, ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, συνοδευόμενος από επιτελείο του Συνδέσμου αποτελούμενο από τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Ελληνικού Αργυρούπολης, Βασίλη Κρητικό, το επιστημονικό συνεργάτη του ΣΠΑΥ, Νίκο Κιούση, το συνεργάτη Δασοπροστασίας ΣΠΑΥ - Υποστράτηγο Πυροσβεστικής ε.α., Φώτη Δημαρέση, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις καλές πρακτικές που έχουν υιοθετήσει για τον Υμηττό μας, καθώς και τα αποτελέσματα - συμπεράσματα του διήμερου 2ου forum που πραγματοποίησε ο ΣΠΑΥ και να ανταλλάξουν καλές πρακτικές για την προστασία των δασών της χώρας μας.
Το
διήμερο υπήρξε κυριολεκτικά μαραθώνιο!
Πρώτος
σταθμός ο Δήμος Θεσσαλονίκης
Πρώτος σταθμός της αποστολή του ΣΠΑΥ ήταν η Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.
«Δώδεκα δήμοι στην Αττική έχουν συστήσει έναν σύνδεσμο, που διαχειρίζεται τον αντίστοιχο πνεύμονα με το δικό μας Σέιχ Σου. Τις καλές πρακτικές και τα εργαλεία που υπάρχουν από τη δημιουργία του συνδέσμου θα πρέπει να τα μεταφέρουμε, για να προχωρήσουμε γρήγορα και εδώ. Όσο δεν υπάρχει διαχειριστική επάρκεια, θα βλέπουμε τα τρένα των χρηματοδοτήσεων να περνούν», τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Το παράδειγμα του ΣΠΑΥ και τις δυνατότητες που διανοίγονται μέσα από τη λειτουργία ενός συνδέσμου παρουσίασε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος. «Ως Διοίκηση του ΣΠΑΥ θέσαμε πέντε άξονες: τη θωράκιση του Υμηττού, την ανάδειξή του σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς, τον εθελοντισμό, τη φιλοδασική συνείδηση και τον Smart Υμηττό», εξήγησε ο κ. Κωνσταντάτος, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα να υπάρξει συνεργασία, ώστε να γίνει πράξη και το Smart Σέιχ Σου. Μιλώντας για το έργο του ΣΠΑΥ, ο κ. Κωνσταντάτος έκανε λόγο για ένα ολοκληρωμένο φιλοδασικό σύστημα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν αντιδήμαρχοι του Δήμου Θεσσαλονίκης και όμορων Δήμων, η Δασάρχης Θεσσαλονίκης, καθώς και εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Γ΄ Σώματος Στρατού, της ΕΛΛΑΣ, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και λοιπών Υπηρεσιών, φορείς και εθελοντικές οργανώσεις.
«Στην προσπάθεια για την προστασία του περιαστικού δάσους δεν περισσεύει κανείς. Έχουμε με όλους τους φορείς αγαστή συνεργασία», σημείωσε από την πλευρά του ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για δράσεις Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Μωυσίδης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για δράσεις Δημοτικής Αστυνομίας Δημήτρης Δαγκλής, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, των Δήμων που έχουν στα όριά τους εκτάσεις του Σέιχ Σου, φορέων και εθελοντικών οργανώσεων.
Παρευρέθηκαν αντιδήμαρχοι του Δήμου Θεσσαλονίκης και όμορων Δήμων, η Δασάρχης Θεσσαλονίκης, καθώς και εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Γ΄ Σώματος Στρατού, της ΕΛΛΑΣ, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και λοιπών Υπηρεσιών.
Δεύτερος σταθμός ο Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη
Δεύτερος σταθμός ήταν το Πανόραμα, όπου έγινε εποικοδομητική συνάντηση με τον Δήμαρχο Πυλαίας Χορτιάτη & Πρόεδρο ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιο Καϊτεζίδη και στον απόηχο της συνάντησης, χάρισε στην αποστολή του ΣΠΑΥ το λεύκωμα των τριών Δήμων που συνενώθηκαν.
«Είμαστε ένας Δήμος 110.000 κατοίκων, αποτέλεσμα συνένωσης τριών Δήμων. Το λεύκωμα ξεκινά από τα ομηρικά χρόνια και φθάνει μέχρι το σήμερα», είπε. «Θέλω πραγματικά να καλωσορίσω έναν Δήμαρχο που δεν είναι μόνο οραματιστής αλλά μπορεί και υλοποιεί και τα οράματα γιατί εμείς στην Αυτοδιοίκηση μετράμε το έργο. Εσείς είστε και από τα δύο», τόνισε ο κ. Καϊτεζίδης.
Τρίτος σταθμός ο Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης
Τρίτος σταθμός στο Δημαρχείο Αμπελοκήπων Μενεμένης με το Δήμαρχο Λάζαρο Κυρίζογλου να έχει μια εξαιρετική συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΣΠΑΥ. Οι δύο Δήμαρχοι μίλησαν τη γλώσσα της αλήθειας όπως αυτή ακούστηκε και στα τραπέζια διαλόγου του forum του ΣΠΑΥ.
«Υποστηρίζω δια βίου τη σωτηρία των δασών μας και θα ήθελα να σας συγχαρώ γιατί αποτελείτε έναν σύνδεσμο «πρότυπο». Με την περιοδεία που κάνετε σε όλη την Ελλάδα θα βοηθήσουμε και εμείς προκειμένου όλοι να συνδράμουν για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ευρύ και μεγάλο, ανάλογων και ομοειδών συνδέσμων, για να έχουμε οι αυτοδιοικητικοί παρέμβαση και αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα για την αποτελεσματική διαχείριση των δασών μας. Με εκπλήσσετε ευχάριστα ως άνθρωπος», τόνισε ο κ. Κυρίζογλου στο καλωσόρισμά του εξαίροντας τη συγγραφική ιδιότητα του Γιάννη Κωνσταντάτου και αποκαλύπτοντας ότι και ο ίδιος έχει γράψει ένα cd με τραγούδια.
Τέταρτος σταθμός ο Δήμος Ωραιοκάστρου
Ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, υποδέχθηκε στο γραφείο του την αντιπροσωπεία του ΣΠΑΥ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωραιοκάστρου, Κυριακή Τσουκαλά και δασολόγοι του Δήμου Ωραιοκάστρου.
Οι Δήμαρχοι Τσακίρης και Κωνσταντάτος αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και συμφώνησαν ότι πρόκειται για σύνθετα θέματα που απαιτούν τη συνεργασία αρκετών φορέων. Υπογράμμισαν πως για την επίλυση των προβλημάτων της περιβαλλοντικής προστασίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συζήτησαν για το πλαίσιο συνεργασίας που θα μπορούσε να αναπτυχθεί μεταξύ Δήμου Ωραιοκάστρου και ΣΠΑΥ.
Ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, παρουσίασε το καινοτόμο σχέδιο δασοπροστασίας που πρόκειται να εφαρμόσει η δημοτική αρχή για την προστασία του Δασοκτήματος Ωραιοκάστρου με τη χρήση θερμικών καμερών και drone, τονίζοντας ότι η διοίκηση του Δήμου πέτυχε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 1,48 εκατ. ευρώ για την υλοποίησή του. Παρουσίασε επίσης, τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία περιπατητικών διαδρομών και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου του Δασοκτήματος Ωραιοκάστρου.
Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ Γιάννης Κωνσταντάτος εξήρε τις πρωτοβουλίες για την προστασία και την ανάδειξη του Δασοκτήματος και επισήμανε πως ο ΣΠΑΥ βρίσκεται στη διάθεση της δημοτικής αρχής, υποστηρίζοντας το έργο της στον τομέα της προστασίας του δασικού πλούτου της περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτό οι δύο Δήμαρχοι, Τσακίρης και Κωνσταντάτος συμφώνησαν να θέσουν τις βάσεις για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Δήμου Ωραιοκάστρου και ΣΠΑΥ. Μέσα από αυτή τη συνεργασία ο Δήμος Ωραιοκάστρου θα αποκτήσει πρόσβαση σε εργαλεία που δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν σύγχρονες τεχνολογίες δασοπροστασίας για το Δασόκτημα Ωραιοκάστρου και να δρομολογηθούν ενέργειες την προμήθεια εξοπλισμού πυροπροστασίας.
Τελευταίος σταθμός η Έδεσσα
Το διήμερο οδοιπορικό ολοκληρώθηκε με σύσκεψη στο Δημαρχείο Έδεσσας και το Δήμαρχο Γιαννού Δημήτρη. Η συζήτηση κινήθηκε στο ίδιο επίπεδο με τις συναντήσεις που προηγήθηκαν. Το κλίμα υπήρξε αρκετά φιλόξενο και λόγω της ημέρας (Τσικνοπέμπτη) η συνάντηση έκλεισε με τσίκνισμα στους δρόμους της φιλόξενης Έδεσσας.
Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος παρέδωσε σε όλους τους συναδέλφους Δημάρχους, αναμνηστική τιμητική πλακέτα, στο πλαίσιο της συνεργασίας που ξεκινά με τον ΣΠΑΥ, εκ μέρους και των 11 Δημάρχων – Μελών του Συνδέσμου, καθώς με όλους θα υπογράψουν μνημόνια για την ανάπτυξη της φιλοδασικής συνείδησης και της προστασίας των δασών μας, στα πρότυπα που λειτουργεί ο ΣΠΑΥ, υιοθετώντας τις καλές πρακτικές του και αναπαράγοντας το επιτυχημένο μοντέλο λειτουργίας του Συνδέσμου.
Το οδοιπορικό συνεχίζεται στα Καλάβρυτα!
0 Σχόλια