ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Αποκλειστικό: Ο επικεφαλής της Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης» κ. Αλέξανδρος Μπουγάς απαντά

  Για πρώτη φορά ο πολίτης στο προσκήνιο της εξουσίας

Η δημοτική αρχή που ανέλαβε τα καθήκοντα της στις αρχές του χρόνου, και θα έχει στα χέρια της το τιμόνι της πόλης μας για τα επόμενα πέντε (5)  χρόνια, αποτελείται από νέο δήμαρχο, τρείς νέους αρχηγούς παρατάξεων καθώς και πολλούς νεοεκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους.


-         Προεκλογικά είχαμε ακούσει από όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων για το πρόγραμμα των 90 ημέρων, και σε αυτό το τεύχος τους καλέσαμε να απαντήσουν σε μια κοινή συνέντευξή που τις ερωτήσεις τις έκαναν πέντε ενεργοί πολίτες της πόλης μας.

-         Αυτή την πρωτόγνωρη για την πόλη μας δημοσιογραφική πρωτοβουλία, οι αρχηγοί των παρατάξεων την δέχθηκαν πρόθυμα, και απάντησαν στις ερωτήσεις ανθρώπων που γνωρίζουν τα απόβλητα της πόλης μας καλύτερα από τον καθένα μας.

Μοναδικές εξαιρέσεις είναι:

-          O δήμαρχος κ. Στάθης Ψυρρόπουλος ο οποίος ήταν απασχολημένος, προτίμησε αντί να απαντήσει στις ερωτήσεις των κατοίκων της πόλης μας να ανεβάσει βιντεάκι στο Tik Tok για έργα που υλοποιήθηκαν στις μέρες του αλλά είχαν ξεκινήσει από τον προκάτοχο του, (για αυτό όμως θα αναφερθούμε με αναλυτικό ρεπορτάζ σύντομα), Δεύτερη αλλά αναμενόμενη «αποχή» ήταν του κυρίου Γαβριήλ Αραμπατζή.


Επιμέλεια ύλης:  Βαγγέλης Παπαδάτος

Πρώτη Ερώτηση:  Χρήστος Κολομβούνης

Επιχειρηματίας
Αγαπητοί φίλοι της αντιπολίτευσης
 δώστε μας τα τρία σοβαρότερα προβλήματα της πόλης και τι θα κάνετε εσείς για τη λύση τους.

Δυστυχώς  είναι περισσότερα τα προβλήματα , μακάρι να ήταν μόνο 3. Και ειδικά όταν όλοι έχουμε στο μυαλό μας  την ακρίβεια, το λογαριασμό του ρεύματος που τον πληρώνουμε  «χρυσό» , την ανασφάλεια από την εμπλοκή της χώρας μας στο πόλεμο ,συνολικά την αβεβαιότητα για το αύριο.

 

Απάντηση: Πάντως αν θέλουμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για την πόλη  θα ξεχωρίζαμε τα ζητήματα της παιδείας  σε  όλες τις βαθμίδες  , και συγκεκριμένα τις σχολικές  υποδομές  όπως  την αντισεισμική θωράκιση,  τις αθλητικές εγκαταστάσεις μέσα στα σχολεία  , τους χώρους πολιτισμού μέσα στα σχολεία αλλά   και τα κενά σε εκπαιδευτικούς  , στην καθαριότητα των σχολείων. Πάρτε για παράδειγμα μόνο τον τελευταίο μήνα είχαμε 2 περιστατικά . Στο 6ο  Δημοτικό όπου  έπεσε ένα παράθυρο στο κεφάλι μιας καθηγήτριας   και στο 9ο δημοτικό σχολείο Ηλιούπολης όπου συστεγάζεται με το 3ο δημοτικό σχολείο Υμηττού όπου έγινε εκκένωση λίγο πριν το Πάσχα λόγω βραχυκυκλώματος.  Επίσης αν πάτε μία βόλτα στους παιδικούς σταθμούς υπάρχουν πολλές «παγίδες» για να τραυματιστείτε .  Και ο Κατάλογος είναι μακρύς.

 

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι η κατάσταση στο κέντρο Υγείας της πόλης μας . Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 υπήρχαν πάνω από 120 γιατροί σε διάφορες ειδικότητες και τώρα υπάρχουν λίγο πάνω από 20. Το κέντρο υγείας αυτό  υποτίθεται  ότι εξυπηρετεί πάνω από 100.000 κατοίκους. Για παράδειγμα δεν υπάρχει γυναικολόγος. Την ίδια στιγμή οι Γυναίκες πηγαίνουν «απέναντι» σε ένα ιδιωτικό και πληρώνουν για μία τακτική εξέταση πάνω από 100 ευρώ. Αλλά και τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου αν «κοιτάξεις» θα δεις ότι οι ψυχολόγοι , οι κοινωνικοί λειτουργεί είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Πως μπορείς όμως  να εξασφαλίσεις την πρόληψη έτσι; τη θεραπεία , την αποκατάσταση; Την ίδια στιγμή η ΕΕ-κυβερνήσεις- περιφέρεια-δημοτική αρχή  χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την έξαρση της παιδικής επιθετικότητας, για τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας , κακοποίησης γυναικών  κ.α.

 

Ένα τρίτο ζήτημα είναι τα ζητήματα της καθαριότητας .  Είναι μια υπηρεσία που θα μπορούσαμε να πούμε πως όλες οι δημοτικές αρχές τα τελευταία χρόνια  «Oλημερίς την χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν». Το ερώτημα είναι: Πως θα καθαρίσει η πόλη όταν έχεις τους μισούς σχεδόν μόνιμους εργαζόμενους σε σχέση με πριν 10 χρόνια και αντίστοιχα ο εξοπλισμός σου είναι απαρχαιωμένος;  Αυτό δεν «το ακουμπάει» καμία δημοτική αρχή.  το χρησιμοποιεί μόνο ως άλλοθι για το «χάλι» που ζούμε με την καθαριότητα στην πόλη. Οι εργολαβίες σε μια σειρά υπηρεσίες έχουμε δει τι σημαίνουν . ο Ηλιουπολίτης δίνει από την τσέπη του κάθε χρόνο πάνω από  200.000 ευρώ και η δουλειά γίνεται μισή. Γιατί ο κάθε εργολάβος τον νοιάζει να «τσεπώσει» τα λεφτά του λαού, και να κάνει όσα βλέπει η «πεθερά».

 

Παραπάνω αναφέραμε συνοπτικά  3 , ενώ θα μπορούσαμε να βάλουμε  στην «3αδα» τα ζητήματα της δημόσιας  περιουσίας  , τις πολιτιστικές και αθλητικές  υποδομές στο δήμο κ.α.

 

Το βασικό είναι ότι τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο την Ηλιούπολη. Αφορούν όλους τους δήμους , όλη τη χώρα. Ενώ αν δούμε και πέρα από τα σύνορα μας θα δούμε πως κάπως σαν την Ελλάδα είναι παντού . Αλλού λίγο καλύτερα και αλλού λίγο χειρότερα.

 

Αυτό δίνει και την απάντηση στο ερώτημα του τι πρέπει να γίνει . Και συγκεκριμένα τι θα κάναμε εμείς.

 Πρώτον  δείχνουμε   τον ένοχο και  τα σχέδια του. Την πολιτική της ΕΕ, των εκάστοτε κυβερνήσεων.  Ο ένοχος  συνήθως  λέει το γνωστό .  «Λυπάμαι δεν υπάρχουν λεφτά».  Βέβαια 500.000 ευρώ κάθε μέρα για να είναι η φρεγάτα Ύδρα  και να συμμετέχει στο μακελειό , στη σφαγή στη Παλαιστίνη  υπάρχουν. 6 δις ευρώ κάθε χρόνο για να δίνουμε στη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ  έχουμε, δις για πράσινες επενδύσεις  υπάρχουν . Την ίδια στιγμή ακρίβεια, σχολεία και νοσοκομεία ρημαγμένα.  Η παραπάνω αλήθεια αποδεικνύει ότι οι ανάγκες του λαού λογίζονται σαν κόστος, ενώ την ίδια στιγμή που εμείς γονατίζουμε , οι λίγοι  έχοντες θησαυρίζουν. Άρα δεν πρόκειται για ανίκανους αλλά ότι βρίσκονται στην απέναντι πλευρά από εμάς.  

 

Δεύτερον. Πάμε στο προϋπολογισμό του δήμου. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ;  Αρχικά οι κεντρικοί αυτοτελής πόροι για το 2024,( δηλαδή τα λεφτά που παίρνει ο δήμος από τον κρατικό προϋπολογισμό)  είναι μειωμένα  κατά 552.743 ευρώ. Συνολικά τα τελευταία 10 χρόνια είναι μειωμένα κατά 60%. Αυτή η κατάσταση δεν  ήρθε ουρανοκατέβατη. Είναι υλοποίηση του  3ου μνημονίου  που ψήφισαν από κοινού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ .

Τι απαντά η δημοτική αρχή σε αυτό . Αυτά έχουμε με αυτά θα πορευτούμε. Δηλαδή αντί ο δήμος να απαιτήσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τις αυξημένες ανάγκες  που υπάρχουν και με δεδομένο ότι ο Ηλιουπολίτης και η Ηλιουπολίτισα πληρώνει περισσότερα σε φόρους και χαράτσια πάει φέτος και προϋπολογίζει λιγότερα.   Δεν λέει κουβέντα για αυτά τα εκατομμύρια ευρώ όλα αυτά τα χρόνια που έχουν φύγει από τις τσέπες του λαού της πόλης και δεν έχουν επιστραφεί με κανέναν τρόπο.

Βεβαία δεν θεωρούμε ότι  είναι «ανίκανοι» ούτε είναι συνετό να τους κατηγορήσει κάποιος ότι δεν θέλουν να είναι σε καλή κατάσταση τα σχολεία, να είναι καθαρή η πόλη , να έχουμε επιπλέον προσωπικό κλπ. Το βασικό είναι ότι  αποδέχονται αυτούς τους άδικους νόμους, αποδέχονται αυτή την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ , τις κατευθύνσεις της ΕΕ  για αυτό και τα χέρια τους είναι δεμένα.

 

Οι αριθμοί θα μας βοηθήσουν . Στο προϋπολογισμό του δήμου για συντήρηση και επισκευή κτηρίων  δίνεται 164.200 . Όσα δηλαδή και το 2023 που η κατάσταση σήμανε συναγερμό.  Αντίστοιχα η μισθοδοσία καθαριότητας στα σχολεία μειώνεται κατά 30.000 το 2024.  Την ίδια στιγμή «το τέλος χρήσης δικαιώματος διέλευσης δικτύων υπεδάφους (δηλαδή έργα που αναλαμβάνουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι)»  από 130.766,24 που καταβάλανε στο δήμο το 2023 το 2024 θα εισφέρουν στο ταμείο μόλις 85.000. Αντίστοιχα οι τράπεζες, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ αντί να φορολογηθούν από το δήμο για να καταβάλουν δημοτικά τέλη με τον ανώτατο συντελεστή πληρώνουν με συντελεστή ίδιο και με ένα μανάβικο στη γειτονιά. Τέλος το ποσό  επισκευής οχημάτων έχει φτάσει στον προϋπολογισμό  450.000. πολύ πάνω από όσα δίνουμε για τα σχολεία και τελικά οχήματα δεν βλέπουμε .  Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

Εμείς λοιπόν θα κάναμε το ανάποδο. Θα εξοικονομήσουμε κάποιες χιλιάδες ευρώ  με τον παραπάνω τρόπο , για να τα  «ρίξουμε» για να καλυφθούν ανάγκες στα σχολεία και στα άλλα που αναλύσαμε παραπάνω ;   θα λύναμε τα πάντα;;;  ΟΧΙ.

Θα υπήρχε μια προτεραιότητα όμως και θα λύνονταν πολλά καθημερινά ζητήματα;; . Ναι !!!! . Αυτό σημαίνει εξάλλου βάζεις σαν προτεραιότητα τις ανάγκες των παιδιών σε παιδεία ,του κόσμου σε υγεία , αναψυχή.

 

Η αλήθεια όμως  είναι ότι όσο καλά και να τα κάνεις , θα βρίσκεις πάντα ένα τοίχο. ακριβώς γιατί όπως σημειώσαμε παραπάνω θέλει σύγκρουση με αυτή την πολιτική , θέλει οργάνωση των εργαζομένων και του λαού για να διεκδικήσεις αυτά που σου ανήκουν.   Θέλει κάθε μέρα όλο και περισσότεροι να πιστεύουν ότι σωτήρες υπάρχουν μόνο στα παραμύθια, πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό . Αυτό είναι που επιβεβαιώνεται και κάθε μέρα.

 

Το βασικό είναι  οργανωμένα και με την συμμετοχή  του λαού να συγκρουστούμε με αυτή την πολιτική να θέσουμε στο επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες. Αυτό φέρνει πολύ μεγαλύτερο αποτέλεσμα από το «να χτυπάς απλά  τις πόρτες στα υπουργεία». Γιατί χιλιάδες φωνές είναι πιο αποτελεσματικές από μία.

 

Δεύτερη ερώτηση: Δάτσιος Μπάμπης

Συνταξιούχος αυτοκινητιστής

Κύριοι επικεφαλής της αντιπολίτευσης, η οδική ασφάλεια είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα, στην Ηλιούπολη είναι ακόμα σοβαρότερο εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουμε πολλές πλατείες με ελλιπή  σήμανση. Τι προτάσεις έχετε για να αντιμετωπιστεί το θέμα;

Απάντηση: Αν όντως η οδική ασφάλεια  στην πόλη εξαρτιόταν μόνο από την σήμανση (που δεν υπάρχει βέβαια  γύρω από τις πλατείες  της πόλης),  θα μπορούσε να πει κανείς ότι εύκολα θα μπορούσε  και να λυθεί,  με τις  ανάλογες παρεμβάσεις .

 Όμως το θέμα είναι πολύ παραγοντικό.  πχ το δίκτυο  των δημοσίων  ΜΜΜ που αντί να ενισχύεται  συνεχώς υποβαθμίζεται ή ιδιωτικοποιείται  , τα  οχήματα κατ’ επέκταση για τα νοικοκυριά  που  πληθαίνουν  αφού τα ΜΜΜ δεν μπορούν να τα  εξυπηρετούν  κλπ  , τα ωράρια που έχουν τσακιστεί   ,   με κύριο επιβαρυντικό  στοιχείο εν προκειμένω  αυτό    της μεγάλης  διαμπερούς κίνησης , που προκαλεί η διέλευση της ΚΑΤΕΧΑΚΗ  και  που για χρόνια  ταλανίζει την πόλη . Το 1983 ρίχτηκε  αυτό το ρεύμα στην πόλη με στόχο τάχα να εξυπηρετηθεί τότε το Αεροδρόμιο στο Ελληνικό ! Το αεροδρόμιο έφυγε το 2000 και   η  ΚΑΤΕΧΑΚΗ  έμεινε , με ανοχύρωτη την  πόλη και τα παιδιά της .

 Να ένα από τα μεγάλα λοιπόν  ζητήματα   που ταλανίζει  την πόλη  και που   δυστυχώς έχει μείνει στα αζήτητα του ενδιαφέροντος  των εκάστοτε δημοτικών αρχών  , αφήνοντας ανενόχλητες τις κυβερνήσεις και για τα στοιχειώδη μετρά οδικής ασφάλειας !

 Για παράδειγμα για να διανύσει κανείς   την πλατεία της  28ης  Οκτώβρη   πεζός ή με αυτοκίνητο πρέπει πρώτα…. να κάνει την προσευχή του  , το ίδιο  και στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, στην Ηρώων Πολυτεχνείου κ.α

Οι υπόλοιπες  δημοτικές παρατάξεις  αρκούνται παθητικά στους όποιους  σχεδιασμούς  της κεντρικής πολιτείας και των κυβερνήσεων  που  ευκαιριακά και  ανάλογα με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν  να εξυπηρετήσουν ανακινούν το ζήτημα όπως πχ γίνεται σήμερα με το αίτημα για την  λεγόμενη Σήραγγα που σχεδιάζουν με  αφορμή  τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς που ξετυλίγονται σε  Ελληνικό και  Παραλία  !

Το βασικό είναι πως και αυτό το  ζήτημα θέλει κεντρικό σχεδιασμό από πλευράς του κράτους καθώς αφορά συνολικά πολλούς δήμους των νότιων προαστίων .Το σίγουρο είναι ότι   και αυτό  το ζήτημα φέρνει   με ένταση στην επικαιρότητα για τους κατοίκους  ένα  σύνθημα ,  που γεννήθηκε με αφορμή τα ΤΕΜΠΗ , Τα Κέρδη τους ή οι Ζωές μας . Ένα σύνθημα που  πρέπει να γίνει άμεσα  μαζική  δράση  και στην πόλη μας . Εμείς ως Λαϊκή συσπείρωση μπαίνουμε μπροστά για να ανοίξει αυτή η συζήτηση  όχι απλά στο δημοτικό συμβούλιο αλλά συνολικά στο λαό της πόλης.

 

 Τρίτη ερώτηση: Άγγελος Κάνδηλας

Υπάλληλος Υπουργείου Ανάπτυξης

Κύριοι επικεφαλής της αντιπολίτευσης, η Ηλιούπολη είναι η πιο σκοτεινή πόλη των νοτίων προαστίων τι προτάσεις έχετε για τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης;


Απάντηση: Όλοι στην πόλη γνωριζόμαστε και γνωρίζουμε και την επίμονη  προσπάθεια της προηγούμενης Δ.Α του Κου Χατζηδάκη να παραδώσει  τον Η/Φ στους Εργολάβους με προίκα μάλιστα τα δημοτικά τέλη! .

 Ως Λαϊκή Συσπείρωση σηκώσαμε το βάρος της αποκάλυψης και της  εναντίωσης σε αυτό τον καταστροφικό σχεδιασμό που τελικά απετράπη , χωρίς να μπούμε  στο ψευτοδίλημμά να υποδείξουμε «μια φτηνότερη εργολαβία» ,  γιατί γνωρίζουμε ότι όταν  η ιδιωτικοποίηση  ξεκινήσει και η τσέπη του δημότη θα αναστενάξει και υπηρεσίες δεν θα έχει.

 Καλό είναι επίσης  να μην  προσεγγίζουμε το θέμα με απλουστεύσεις…. Γιατί και στους κοντινούς και σε  μακρινούς δήμους το baget του ηλεκτροφωτισμού στους Δήμους  είναι μεγάλο και  παίζεται .. παρέα με τους εργολάβους και σε βάρος πάντα  της τσέπης των κατοίκων τους…

Ναι στην πόλη έπρεπε από χτες  να έχει  προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός  του Η/Φ  για λόγους ουσίας και ασφάλειας στις γειτονιές αλλά  και  οικονομίας  , με την χρηματοδότηση των δήμων από το κράτος και όχι με Ιδιωτικοποίηση και με μόνιμα  υποζύγια  τα λαϊκά νοικοκυριά .

Τόσα εκατομμύρια τρέχουν σήμερα πχ από Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ,  σύνολο πάνω από 67 δις ευρώ  αλλά  οι λαϊκές ανάγκες δεν βρίσκουν χώρο και ευρώ   να ικανοποιηθούν  .  Γιατί πρέπει τα λαϊκά νοικοκυριά να πληρώνουν ξανά και ξανά για υπηρεσίες που ποτέ δεν έχουν ; Ο Ηλιουπολιτικος λαός ήδη πληρώνει πάνω από 800χιλιαδες ευρώ φόρο ηλεκτροφωτισμού κάθε χρόνο και η πόλη είναι βουτηγμένη  στο σκοτάδι …

Υπάρχει λύση .  Η δημοτική αρχή  να συγκρουστεί με  τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις απαιτώντας  ΤΩΡΑ  χρηματοδότηση ώστε ο εκσυγχρονισμός του Η /Φ  να προχωρήσει άμεσα  χωρίς επιβάρυνση  του δήμου και δανεισμό του ,  με  σχεδιασμό και την ευθύνη των υπηρεσιών και των εργαζομένων του δήμου.

 

Τέταρτη ερώτηση: 

Δημοσιογράφος

Εθελόντρια Δασοπυροσβέστης στην  Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Ηλιούπολης (Ε.Ο.Δ.Π.Η.).
Κύριοι επικεφαλής της αντιπολίτευσης,
 πόσο σημαντική είναι για την παράταξη σας η προστασία του Υμηττού και η ανάδειξη του βουνού μας. Ποιο είναι ενδεχομένως το πλάνο σας για την επίτευξη της ανάδειξης του Υμηττού μας.

 

Απάντηση:  Τιμάμε  το έργο και την δουλειά των εθελοντών  στην δασική προστασία . Όμως γνωρίζουμε ότι η δασική προστασία   δεν μπορεί και δεν πρέπει  να αφήνεται στην δική τους ηρωική  προσπάθεια….

Πραγματοποιήσαμε  ως ΚΚΕ το περασμένο Σάββατο συζήτηση με φορείς των περιοχών που γειτνιάζουν με τον Υμηττό.  Εκεί αναδείχτηκαν όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν και θέτουν σε κίνδυνο την περιουσία και τη ζωή του λαού.

Ο περσινός τραγικός απολογισμός των δασικών πυρκαγιών, των πλημμυρών  έχει πυροδοτήσει την   συζήτηση  μέσα στον λαό ,  γιατί αυτό το κράτος που είναι πάντα  γρήγορο στα κελεύσματα και τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων,   στέκει πάντα ανήμπορο και αναποτελεσματικό  να προασπίσει την ζωή και το βιος του λαού.

Βασικό στοιχείο η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που αποτελεί συνέχεια αυτής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Αυτή η πολιτική διαχρονικά χαρακτηρίζεται από την απουσία ενός συνολικού, σύγχρονου, επιστημονικού σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, για την οποία διατηρείται το ίδιο απαράδεκτο 0,04% του προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση  επιδιώκει τη μετατροπή της Πολιτικής Προστασίας σε ένα ακόμα κερδοφόρο εμπόρευμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Προωθεί  την υποκατάσταση της ευθύνης της μέσω της παραχώρησης σημαντικού μέρους των πυροσβεστικών υπηρεσιών στον εθελοντισμό και τις ΜΚΟ και αντίστοιχα αρμοδιοτήτων δασοπροστασίας στις Περιφέρειες και τους δήμους , χωρίς να διασφαλίζει καμιά προϋπόθεση, επιβαρύνοντας τις λαϊκές οικογένειες με επιπρόσθετους φόρους και τέλη.

Μάλιστα, αποκαλύπτεται η υποκρισία των κυβερνήσεων περί "πράσινης" μετάβασης, ευρωπαϊκής συμφωνίας και του ρόλου που δήθεν αναγνωρίζουν για τα δάση, αφού το δασοκτόνο νομικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται από την εμπορευματοποίηση των δασών. Η κατάσταση που διαμορφώνεται φέτος δημιουργεί χειρότερους όρους και προϋποθέσεις για τα δάση και τους εμπλεκόμενους φορείς.

 Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές πως ο κίνδυνος μιας νέας καταστροφής είναι μεγάλος και για τον Υμηττό ενώ  η κυβέρνηση και από κοντά  η δημοτική αρχή λένε τα ίδια «είμαστε έτοιμοι» . βέβαια ο δήμος στηριζόμενος και στην άθλια κρατική στήριξη δίνει από τον προϋπολογισμό όσο και πέρυσι για πυροπροστασία δηλαδή 30.000 ευρώ.  Εμείς ως ΚΚΕ στη βουλή καταθέσαμε συγκεκριμένη ερώτηση με αναλυτικά στοιχεία . Αντίστοιχα στο δημοτικό συμβούλιο κάναμε αναλυτική παρέμβαση και ζητήσαμε ο δήμος να καταδικάσει την πολιτική της ΕΕ και κυβέρνησης για την πυροπροστασία και την διεκδίκηση συγκεκριμένων μέτρων  κάτι στον οποίο όλοι αρνήθηκαν. Μετά και τη συζήτηση που πραγματοποιήσαμε με τους φορείς  μπαίνουμε μπροστά για να οργανωθεί ο αγώνας για μέτρα πυροπροστασίας τώρα ενάντια στην εγκληματική πολιτική ΕΕ-Κυβερνήσεων.

 

 Πέμπτη ερώτηση: Αγγελική Ευσταθιάδου

Ιδιωτική υπάλληλος
Κύριοι επικεφαλής της αντιπολίτευσης,
 σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρόσφατων Δημοτικών εκλογών στην πόλη μας η συμμετοχή των πολιτών της ανήλθε σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό, αν μη τι άλλο, παρουσιάζει την απογοήτευση και αδιαφορία των κατοίκων της. Τι είστε διατεθειμένοι να κάνετε ώστε ο κόσμος της Ηλιούπολης να νιώσει εμπιστοσύνη για την πόλη του.

Απάντηση: Στα παραπάνω που αποτυπώνουν την πραγματικότητα  θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ότι και τώρα μετά τις εκλογές το δημοτικό συμβούλιο διαδικτυακά το παρακολουθούν από 100-500 μόλις άνθρωποι,  ενώ ζωντανά στην αίθουσα έχουν φτάσει  να το παρακολουθούν   μέχρι 50. 

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι φαινόμενο την Ηλιούπολης. Και αυτό αντανακλά  την γενικότερη κατάσταση .

Σε αυτό χρειάζεται να σκεφτούμε γιατί μεγάλο κομμάτι  δείχνει απάθεια. Γιατί αρχικά νιώθει απογοητευμένο από επιλογές που έκανε να στηρίξει συγκεκριμένα Κόμματα και παρατάξεις.  Για παράδειγμα όταν  βλέπει στην Ηλιούπολη να μεταπηδάει εύκολα ο ένας δημοτικός σύμβουλος από τη μία παράταξη στην άλλη  σκέφτεται ότι «εντάξει δεν θα με κοροϊδεύουν αυτοί» . Είναι χαρακτηριστικό ότι από την προηγούμενη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου  μόνο η  λαϊκή συσπείρωση εξέλεξε 3  και ήταν μέχρι το τέλος στη θέση τους. Σε όλες τις άλλες παρατάξεις «έχασε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα».  Αντίστοιχα και στο κεντρικό επίπεδο γίνεται αυτό. Πολλοί που στήριζαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ βλέπουν ότι  «σπάνε ρεκόρ» στη ψήφιση ίδιων νομοσχέδιων με τη ΝΔ , και σου λέει «αντιπολίτευση είναι αυτό η συμπολίτευση;;». Αντίστοιχα άλλοι που ψήφισαν ΝΔ  για να υπάρχει «σταθερότητα» σου λέει  «εντάξει,  δεν ξέρω που είναι η σταθερότητα γιατί εμένα αυτή η πολιτική με έχει γονατίσει» , που να είχαμε και αστάθεια δηλαδή.

 

Επίσης έχει να κάνει και με το γεγονός ότι μόνο το ΚΚΕ , και αντίστοιχα η λαϊκή Συσπείρωση  παντού και στο δήμο Ηλιούπολης  απευθύνεται στο λαό και του λέει όπως σημειώσαμε και παραπάνω «ότι σωτήρες υπάρχουν μόνο στα παραμύθια και μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» . Γιατί είναι άλλο πράγμα να απογοητεύεσαι και να μην συμμετέχεις επειδή πίστεψες ότι κάποιος θα σου λύσει τα προβλήματα και άλλο να πιστεύεις  ότι σωτήρες δεν υπάρχουν , μόνο η οργανωμένη πάλη του λαού μπορεί να φέρει θετικές εξελίξεις προς όφελος του.

 

Αυτό επιβεβαιώνει και η ίδια η ζωή . Για παράδειγμα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην κυβέρνηση , ή στους  «επενδυτές». Είναι ενωμένοι 830 εργαζόμενοι και οι οικογένειες  τους,  έχουν την στήριξη εκατοντάδων χιλιάδων λαού και έτσι έχουν εξασφαλίσει ότι θα  πληρωθούν και τους επόμενους μήνες. Αυτά τα παραδείγματα γενικεύονται σε διάφορους κλάδους. Αντίστοιχα βλέπουμε να «τραντάζεται η γης» από τις μεγάλες κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης παρά την καταστολή που εξαπολύεται από τα αστικά κράτη και τις κυβερνήσεις τους.

Παραδείγματα έχουμε και στην Ηλιούπολη. Η δημοτική αρχή επί κομμουνιστή Δημήτρη Κιντή μπήκε μπροστά τη δεκαετία του 80’ και κάλεσε όλο το λαό της πόλης σε  μαζικές κινητοποιήσεις για να περιφρουρήσει τη δημόσια περιουσία απέναντι σε επιχειρηματίες που την είχανε στο μάτι. Αν δεν γίνονταν αυτοί οι αγώνες θα ήταν σήμερα τα πάρκα, το κέντρο υγείας, παιδικοί σταθμοί και σχολεία εκεί που είναι σήμερα;;;

Ή για παράδειγμα μέσα στην πανδημία το κέντρο υγείας Ηλιούπολης πήγε με απόφαση της κυβέρνησης να  μετατραπεί σε  κόβιντ, στερώντας έστω και αυτές τις στοιχειώδες παροχές στους κατοίκους.  Κάτω από την παρέμβαση του λαού της πόλης , σωματείων και φορέων και πιέζοντας τη δημοτική αρχή και την κυβέρνηση το πήρανε πίσω.

 

Άρα αν πιστεύεις στη δύναμη που έχει ο οργανωμένος αγώνας , δεν είσαι μόνο σου, δεν φοβάσαι, βρίσκεις τη δύναμη να σηκωθείς και να παλέψεις μαζί με αυτούς που τραβάνε τα ίδια βάσανα με εσένα. Τότε χαμογελάς , έχεις αυτοπεποίθηση , ξέρεις ότι τα όνειρα δεν βγαίνουν σε πλειστηριασμό ότι η παρτίδα του λαού δεν έχει παιχτεί ακόμα.

 

Αυτό είμαστε λοιπόν  διατεθειμένοι να κάνουμε και εμείς. Αυτό που κάνουμε . Να οργανώνουμε τον αγώνα για να πιέζουμε , να αποσπάμε κατακτήσεις και ανάσες ανακούφισης  και ταυτόχρονα να βλέπουν όλο και περισσότεροι ότι υπάρχει ελπίδα και προοπτική έξω από αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης , της φτώχειας, των πολέμων ,της ανασφάλειας.

 

Για αυτό χρειάζεται πιο δυνατό ΚΚΕ και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις και εκεί που ανατρέπονται,  στους δρόμους του αγώνα. Και οι Ευρωεκλογές 9 Ιούνη είναι μία ευκαιρία αυτό να ακουστεί πιο δυνατά.

 

Έκτη ερώτηση: Θανάσης Μπίρλης

Επιχειρηματίας – Εικαστικός, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ηλιούπολης

Κύριοι επικεφαλής της αντιπολίτευσης, το 2019 ο δήμαρχος Β. Βαλασόπουλος σε συνεργασία με το ΕΕΑ προσπάθησαν την ένταξη της πόλης στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα open malls

Σήμερα υλοποιούνται κάποια τέτοια προγράμματα, η γνώμη σας.

Απάντηση: Η ίδια η ζωή δείχνει πως αυτά τα προγράμματα  από τη μία δεν σώζουν τους μικρούς ενώ   από την άλλη «ταΐζουν» και άλλο τους μεγάλους.

Η πραγματικότητα είναι ότι το πρόβλημα του λαού δεν είναι ότι δεν έχει χρόνο να ψωνίσει, ότι δεν έχει διάθεση, η δεν ξέρει σε πια περιοχή να πάει να αγοράσει. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει λεφτά να το κάνει.

Αντίστοιχα ο μικρός επαγγελματίας μέσα από αυτά τα προγράμματα δουλεύει παραπάνω, μπορεί να κάνει και ταμείο παραπάνω αλλά στη τσέπη του μένουν πολλοί λιγότερα όταν πρέπει να πληρώσει «κεντρικούς» και «τοπικούς φόρους» και χαράτσια. Την ώρα που κεντρικό κράτος και Τοπική Διοίκηση, τους λεηλατούν το εισόδημα με βαριά φορολογία, τέλη, κατασχέσεις λογαριασμών, μπλοκάρισμα ΑΦΜ λόγω χρεών και πλήθος άλλων μέτρων.

Τελικά το "ανοιχτό εμπορικό κέντρο" (open mall) πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που  οδηγεί στην πλήρη απελευθέρωση ωραρίων, στην εξάλειψη των όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει στους εργαζόμενους, στην εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων, για να ωφεληθούν τελικά μόνο οι πολυεθνικές και τα μεγαθήρια του λιανικού εμπορίου και της μαζικής εστίασης. Με ωράρια-λάστιχο, κατάργηση της Κυριακής-αργίας, "Λευκές Νύχτες", "Μαύρες Παρασκευές", με δουλειά "από ήλιο έως πολύ μετά τον ήλιο" κλπ.

Ας σκεφτούμε  τι να κάνει το open mall στην Κεντρική πλατεία , ή σε άλλη περιοχή  όταν υπάρχει το άλλο mall μεγαθήριο στο μετρό. Τι να κάνει όταν υπάρχει παραδίπλα η περίκλειστη πόλη του Ελληνικού που φτιάχνεται . Και ειδικά όταν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ αντιμετωπίζουν τους  επαγγελματιοβιοτέχνες ως διορθωτικό πρόβλημα.

Αξίζει να σκεφτεί ο κάθε μικρομαγαζάτορας:

Πόσο τελικά  ωφέλησαν οι πολιτικές της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, της ΕΕ, που ορκίζονται στο όνομα  της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας;

 Πόσο αντιμετώπισαν τις καθημερινές  αγωνίες, για προστασία του εισοδήματος, για το δικαίωμα σε σύγχρονες δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, για τη μόρφωση των παιδιών σου, το δικαίωνα στην ξεκούραση και τον ελεύθερο χρόνο;

Ειδικά μια γυναικά με ένα μαγαζάκι να σκεφτεί :  Ως πότε θα είσαι αναγκασμένη να συνδυάζεις πολύωρη εργασία και οικογενειακές υποχρεώσεις, χωρίς καμία  κρατική στήριξη; Χωρίς επίδοµα  και αδείας μητρότητας, χωρίς προστασία από επαγγελµατικές ασθένειες;

Ο ατοµικός καθηµερινός αγώνας για την επιβίωση δεν αρκεί. Πολλαπλασίασε µε τη φωνή σου τη δύναμη  της συλλογικής πάλης.  Χρειάζεται δηλαδή  οργάνωση και των ΕΒΕ της Ηλιούπολης μέσα από τους φορείς όπως η Ένωση ΕΒΕ , συσπείρωση σε πανατικό επίπεδο στην ίδια την ομοσπονδία Βιοτεχνικών σωματείων αττικής και διεκδίκηση μέτρων στήριξης.

Η αναζωογόνηση του λαϊκού κινήµατος, η συγκρότηση και ενδυνάμωση της Συµµαχίας της πλατιάς λαϊκής πλειοψηφίας, των µισθωτών και των αυτοαπασχολούµενων της πόλης και της υπαίθρου,  µπορεί να αποτελέσει το πραγματικό αντίβαρο στο µαύρο µπλοκ αστικών κυβερνήσεων - ΕΕ - επιχειρηµατικών οµίλων.

Πρέπει να τιμωρηθούν όλα αυτά τα Κόμματα που μας έφεραν ως  εδώ . Τώρα μπορεί να  στηριχτεί ο κάθε  μικρός επαγγελματίας στο ΚΚΕ.



ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια