ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Δίκη Γιώργου Καραϊβάζ: Με 13 σφαίρες δολοφονείται η ελευθεροτυπία

Γράφει ο Βαγγέλης Παπαδάτος

 

Η δίκη για τη δολοφονία του γνωστού δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ ξεκίνησε την Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2024, με έντονο ενδιαφέρον από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την κοινή γνώμη. Η υπόθεση αφορά την εν ψυχρό δολοφονία του δημοσιογράφου έξω από το σπίτι του στον Άλιμο τον Απρίλιο του 2021.

 

Η Δίκη και Πώς Φτάσαμε Μέχρι Εδώ

Η δίκη αυτή αποτελεί το αποκορύφωμα μιας εντατικής έρευνας που διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια. Ο Γιώργος Καραϊβάζ, ήταν γνωστός δημοσιογράφος για την έρευνα και τις αποκαλύψεις του σε θέματα εγκληματικότητας, δολοφονήθηκε από δύο άνδρες που τον πυροβόλησαν με 13 σφαίρες. Οι δράστες διέφυγαν με μοτοσικλέτα, και οι έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας οδήγησαν σε δύο αδέλφια, Ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη.

Ποιος Ήταν το Θύμα και Πώς τον Δολοφόνησαν

Ο Γιώργος Καραϊβάζ ήταν ένας καταξιωμένος δημοσιογράφος που εργάστηκε σε μερικές από τις μεγαλύτερες  εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια της χώρας. Η δολοφονία του έγινε έξω από το σπίτι του στον Άλιμο, όταν οι δράστες τον πυροβόλησαν 13 φορές και στη συνέχεια διέφυγαν. Η υπόθεση σόκαρε την κοινή γνώμη και την δημοσιογραφική κοινότητα, δημιουργώντας ερωτήματα για τα κίνητρα των δραστών.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η κοινή γνώμη συνέδεσε τη δολοφονία του με την δημοσιογραφική του ιδιότητα δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με την ελευθερία του Τύπου και την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ελλάδα.

 

Η πρώτη μέρα της δίκης

3 χρόνια μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου δική ξεκίνησε στις 5 Ιουλίου 2024.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων κυρία Maja Sever όπου και δήλωσε τη συμπαράσταση της στην οικογένεια του δημοσιογράφου, αντιπροσωπία της ΕΣΗΕΑ, η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Θυμάτων Εγκληματικών Ενεργειών «ΝΕΜΕΣΙΣ» κυρία Μαίρη Κολοτούρου, εκπρόσωποί άλλων φορέων και πλήθος κόσμου.

Η ακροαματική  διαδικασία ξεκίνησε με τη κατάθεση της Στάθας  Καράιβαζ, η οποία δήλωσε ότι κίνητρο στο όπλο των δραστών ήταν η δημοσιογραφική ιδιότητα του συζύγου της.

Σε ερώτηση της έδρας του δικαστηρίου για πιθανή εμπλοκή του Γιώργου Καράιβαζ με το οργανωμένο έγκλημα η χήρα του αποθανόντος δήλωσε πως σαν αστυνομικός συντάκτης δουλειά του Γιώργου Καράιβαζ ήταν να μιλάει με όλους, όπως  αστυνομικούς, πολιτικούς και φυσικά το ίδιο το οργανωμένο έγκλημα, που αποτελούσαν και τις πηγές του.

Βασικό στοιχείο της υπερασπιστικής γραμμής είναι ότι κανένας από τους μάρτυρες δεν αναγνώρισε τους δράστες. Ερωτήματα γεννιούνται σχετικά με τη μετάθεση δυο αστυνομικών, όπου ήταν και οι πρώτοι που κατέφθασαν στο τόπο του εγκλήματος, στο προξενείο του Αμπου Νταμπι με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για λόγους, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, εθνικού συμφέροντος.

Η πολύκροτη δίκη διακόπηκε για τη Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024 και περιμένουμε να δοθούν απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

Συνδεόταν με το οργανωμένο έγκλημα ο Γιώργος Καραιβάζ?

Οι ηθικοί αυτουργοί κρύβονται στο οργανωμένο έγκλημα ή στο παρακράτος, όπως ακούστηκε στη δίκη.

Και τέλος, όταν κανένας μάρτυρας δεν κλήθηκε για αναγνώριση  οι κατηγορούμενοι είναι πράγματι οι δράστες ή λειτουργούνε απλώς σαν αντικείμενα εκτόνωσης για τη κοινή γνώμη?



ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια