ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Ιδρύθηκε η “Νέα Αττική Οδός” – Ξεκινά αντίστροφη μέτρηση για την υπογραφή της νέας σύμβασης παραχώρησης

 

 

του Νίκος
Καραγιάννης

Προ των πυλών είναι πλέον οι υπογραφές για την νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού. Τελευταία εξέλιξη είναι η ίδρυση των δύο εταιρειών που θα τρέξουν την παραχώρηση από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.


Πιο συγκεκριμένα οι δύο εταιρείες που ιδρύθηκαν είναι η Νέα Οδός Παραχώρηση ΜΑΕ και η νέα εταιρεία που αναλαμβάνει τη διαχείρισης ονομάζεται “ΝΕΑ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕ” και είναι το διάδοχο σχήμα από την σημερινή “Αττική διαδρομές” η οποία ολοκληρώνει την παρουσία της με την λήξη της υφιστάμενης παραχώρησης τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας παραχώρησης συμμετέχουν οι: Ε.Μουστάκας ως πρόεδρος, και οι Χ. Ζαρίμπα, Π. Λαζαρίδου και Β. Χουχουρέλου ως μέλη. Στο διοικητικό συμβούλιο για την εταιρεία λειτουργίας, συμμετέχουν οι: Π. Σουρέτης ως πρόεδρος και οι Ρ. Αντωνακόπουλος και Ν. Καταπόδης ως μέλη.

Η εταιρεία παραχώρησης που έχει αρχικό κεφάλαιο 3 εκατ. ευρώ και διάρκεια μέχρι τις 21 Αυγούστου 2054, θα πρέπει να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 494 εκατ. ευρώ καθώς είναι όρος της σύμβασης παραχώρησης. Αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει με την καταβολή μετρητών. Ένας ενδιαφέρος όρος είναι επίσης πως για την πρώτη πενταετία η νέα παραχωρησιούχος μπορεί να μεταβιβάσει μέχρι και το 49% του μετοχικού της κεφαλαίου..

Να θυμίσουμε πως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επικράτησε στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού δίνοντας προσφορά ύψους 3,27 δισ. ευρώ.

Πως προχωρά η διαδικασία

Θυμίζουμε πως η νέα σύμβαση της Αττικής Οδού έχει ήδη εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μάλιστα σε ιδιαίτερα γρήγορο χρόνο παρά την πολυπλοκότητα της. Επόμενα βήματα είναι οι υπουργικές αποφάσεις, η υπογραφή της σύμβασης (που πιθανόν να γίνει και εντός Σεπτεμβρίου) και βέβαια η κύρωση του νέου νόμου από την Βουλή των Ελλήνων.

Σε σχέση με την έναρξη της νέας παραχώρησης, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα χρειαστεί να περιμένει μερικούς μήνες μέχρι να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε να παραλάβει και να λειτουργήσει τον μεγάλο άξονα της Αττικής.

Ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης από το βήμα της πρόσφατης γενικής συνέλευσης είχε εκτιμήσει πως η ολοκλήρωση των διαδικασιών για να μπορέσει να παραλάβει τον άξονα θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, σε πρόσφατη δημοσιογραφική ενημέρωση χαρακτήρισε ως μεγάλη πρόκληση την παράδοση της Αττικής Οδού εντός του πρώτου τριμήνου του 2025, στο νέο παραχωρησιούχο, διευκρινίζοντας ότι στο μεσοδιάστημα θα διασφαλιστεί η λειτουργία υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Το πιθανότερο σενάριο παραμένει η σημερινή κοινοπραξία που λειτουργεί την Αττική Οδό (ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ-EGIS), θα ολοκληρώσει την σύμβαση και στη συνέχεια θα συνεχίσει για ένα διάστημα που εκτιμάται από 5-7 μήνες ως λειτουργός του αυτοκινητοδρόμου, με τα έσοδα να περιέρχονται στο Δημόσιο.

Μέχρι τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης θα ολοκληρωθούν τα έργα συντήρησης όπως προβλέπεται σε αυτήν. Στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο συμβάσεων παραχώρησης θα ολοκληρωθεί ο εκτενής έλεγχος του αυτοκινητοδρόμου σημείο-σημείο για να μπορέσει να παραδοθεί αρχικά στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και στη συνέχεια στην νέα παραχωρησιούχο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

ypodomes.com


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια